Tecnocampus http://www.tecnocampus.cat/ Web de Tecnocampus Tue, 19 Feb 2013 17:02:14 +0000 es <![CDATA[ El profesor Jesús Martínez participa en un encuentro sobre formación y logística ]]> Mon, 21 Jan 2019 00:00:00 +0100

El profesor y coordinador del Grado en Logística i Negocios Marítimos, Jesús Martínez, participó la semana en un encuentro del Propeller Club de Barcelona, donde señaló que la formación es uno de los pilares del sector logístico. En el acto también intervino Eduard Rodés, de la Escuela Europea-Intermodal Transporte. El Propeller Club de Barcelona es un club de directivos y empresarios de diversos sectores industriales y el comercio internacional, especialmente de los ámbitos de la logística, el transporte y el sector marítimo-portuario.

El medio especializado Diario el Puerto dedicó al encuentro un extenso artículo que puede consultar aquí.

]]>
<![CDATA[ La lliga de debat clou la quarta edició, en què han participat cinquanta estudiants ]]> Mon, 21 Jan 2019 00:00:00 +0100

La quarta edició de la lliga de debat del TecnoCampus va fer la cloenda divendres passat amb la final universitària i la de centres de secundària. En el primer cas els guanyadors van ser els estudiants Joan Escolà, Clàudia Faraudo i Pol Parra, mentre que en el cas de secundària, es va imposar l'equip del Freta Mataró. La benvinguda a l'acte va anar a càrrec de la vicepresidenta del TecnoCampus, Alícia Romero, i del periodista del portal Adolescents.cat, Roger Carandell, que van destacar la importància de la comunicació en totes les professions. En la final, el tema de debat en la competició universitària va ser la immigració, i en la competició de secundària, el fracàs com a pas previ cap a l'èxit.

Les lligues de debat, concebudes com a eines per a potenciar una competència transversal com és la comunicació, tenen un fort arrelament a les universitats. En aquests edició hi han participat trenta estudiants universitaris del TecnoCampus i trenta-cinc de cinc instituts de secundària (Maristes Champagnat, GEM, Salesians, Freta Mataró i Institut Vall del Mediona). 

Els membres del jurat van escollir com a millors oradors Oscar Sala (competició universitària) i Laura Vázquez (competició se secundària). Els guanyadors de la competició universitària del TecnoCampus participaran ara a la lliga de debat que organitza la Universitat Pompeu Fabra a Barcelona.

.

]]>
<![CDATA[ El pressupost del TecnoCampus assoleix la xifra de 20 milions d’euros i afronta el 2019 com un any de consolidació del creixement ]]> Mon, 21 Jan 2019 00:00:00 +0100

El patronat de la Fundació TecnoCampus va aprovar en la darrera sessió del 2018 el pressupost de l’entitat per a l’exercici 2019, que assoleix per primer cop els 20 milions d’euros (per 18,5 milions el 2018). El curs 2019-2020, la xifra d’estudiants de grau, postgrau i màster serà de 3.400, lleugerament inferior a aquest curs. Les taxes universitàries dels estudis de grau s’incrementaran un 1,9% de mitjana, en línia amb la previsió d’inflació. Pel que fa a l’oferta acadèmica del curs 2019-2020, la novetat es produirà en l’àmbit de la formació continuada, amb un nou màster oficial en logística.

El pressupost plasma la voluntat expressada en el pla estratègic “TecnoCampus 2022” de passar d’una fase d’expansió a una de consolidació en el projecte. Entre les actuacions que es duran a terme aquest any destaca la inversió del voltant de 800.000 euros en l’edifici TCM6, inaugurat el 2016. S’hi habilitaran aules per a la formació continuada i s’hi traslladaran els serveis administratius i corporatius de la Fundació. Els espais que deixaran lliures els serveis administratius a l’edifici principal (TCM1) permetran crear nous espais per a l’emprenedoria i la innovació adreçats als estudiants. L’aposta per la qualitat es plasma també en la contractació de nou professorat permanent, que passarà dels 77 actuals a 85, per assolir el 50% de professorat permanent i el 50% d’associat, posicionant així TecnoCampus entre les millors pràctiques en el sistema universitari.

El pressupost per a beques, ajuts i exempcions de matrícula se situarà en 1.267.168 euros, amb un esforç més gran en les 56 beques TecnoCampus per a estudiants de grau (dotades amb 300.000 euros, 50.000 més que el 2018), adreçades a  estudiants que no poden fer front a la matrícula per qüestions de renda. El pressupost planteja així mateix la voluntat de posar en marxa beques de post-doctorat, per atreure docents i investigadors de tot Europa que poden donar suport en la docència i contribuir a donar un impuls a la recerca.

Pel que fa a l’àrea d’empresa i emprenedoria, al llarg del 2019 es vol posar en marxa un pla de comercialització del Centre de congressos i reunions per  millorar-ne l’explotació i que sigui un centre de referència al Maresme per les empreses en l’organització de congressos, jornades i trobades empresarials, a més d’atraure actes de caràcter nacional, estatal i internacional. També es planteja la posada en marxa d’una incubadora d’empreses del sector tèxtil, un projecte conjunt amb Eurecat i fruit del projecte comú Reimagine Textile.

]]>
<![CDATA[ Potenciar la visibilidad de las científicas, clave para despertar vocaciones entre las más jóvenes ]]> Fri, 18 Jan 2019 00:00:00 +0100

Sonia Fernández-Vidal es física cuántica, escritora y una de las protagonistas de la exposición “Dones i tecnologia”, que se inauguró ayer por la tarde en la biblioteca Pompeu Fabra de Mataró con la presencia de esta científica mataronina. Se trata de una exposición itinerante sobre mujeres científicas y tecnológicas vinculadas a la ciudad de Mataró que se enmarca dentro del proyecto TecnoGirl, que tiene por objetivo poner en relieve el papel de las mujeres en los ámbitos de la ciencia y la tecnología y fomentar las vocaciones tecnológicas en chicas de entre 12 y 18 años.

El acto lo presidieron Sonia Fernández-Vidal; Ester Bernadó, directora de la Escuela Superior Politécnica del TecnoCampus; y Sílvia Sebastián, responsable de la Red Urbana de Bibliotecas de Mataró. Ester Bernadó destacó que desde TecnoCampus hay un gran interés para acercar la tecnología a las más jóvenes y hacer crecer el porcentaje de mujeres que escogen estudiar grados vinculados a las ingenierías: “Las mujeres tienen mucho a decir en los ámbitos tecnológico y científico, sin ellas el mundo pierde talento y, sobre todo, la oportunidad de crear proyectos con otra mirada”.

En esta misma línea, Sonia Ferández-Vidal remarcó durante la conferencia inaugural que las mujeres son unas heroínas silenciadas en el campo de la ciencia: “Estamos carecidos de roles femeninos en la ciencia no porque no existan, sino porque se han silenciado”. En este sentido, apuntó que es responsabilidad de todos incentivar que las mujeres tenga más visibilidad en proyectos líderes dentro de la ciencia y la tecnología: “No es que los países ricos inviertan en ciencia, sino que los países son más ricos por invertir en ciencia”, añadió. En cuanto al proyecto TecnoGirl, Fernández-Vidal considera que es clave promover las vocaciones tecnológicas en las primeras etapas escolares, ya que a menudo los factores decisivos para que una chica escoja ciencia o humanidades no se encuentran en secundaria, sino en primaria.

En este sentido, el proyecto prevé también talleres de tecnología y ciencia dirigidos a los estudiantes de los centros educativos de Mataró. Finalmente, la gran actividad del proyecto será una Hackathon, un acontecimiento creativo y formativo donde los participantes tienen que dar respuesta a un reto social de una manera práctica y mediante la tecnología. En este caso, se realizará una HackGirl junior dirigido a chicas con el reto social sobre gestión de residuos. El proyecto TecnoGirl es una iniciativa liderada por TecnoCampus, que tiene el apoyo tiene el apoyo del Ayuntamiento de Mataró, la Diputación de Barcelona, la Red de Bibliotecas Municipales y las bibliotecas de Mataró Pompeu Fabra i Antoni Comas.

]]>
<![CDATA[ El TecnoCampus acerca el emprendimiento a los más jóvenes a través de experiencias de éxito del territorio ]]> Thu, 17 Jan 2019 00:00:00 +0100

Cerca de 150 estudiantes de secundaria, bachillerato y ciclos formativos llenaron ayer por la mañana el Auditorio del TecnoCampus para asistir a la sesión “Difusión de jóvenes experiencias emprendedoras”, que se enmarca dentro del programa Talleres Linnk del TecnoCampus. El objetivo es acercar la cultura emprendedora a los alumnos de escuelas e institutos a través de casos de éxito del territorio.

La responsable de Emprendimiento del TecnoCampus, Antonia González, destacó en el discurso de bienvenida que uno de los rasgos diferenciales del TecnoCampus es su modelo, que integra universidad y empresa en un espacio único dedicado la innovación y el emprendimiento, siendo esta última un eje transversal en todos los estudios que se imparten. Asistieron estudiantes del Instituto Palau Ausit, de Ripollet; La Presentació, de Arenys de Mar; y del Instituto Josep Puig i Cadafalch, de Mataró.

Se presentaron cuatro casos de éxito de proyectos emprendedores impulsados por estudiantes, graduados y empresarios del parque TecnoCampus: Mariam Ayadi y Nil Mandri, con Wipass, proyecto ganador de la última edición de los premios Creatic; Sònia Mestres y Esther Pradell, con el diario Bitxos desde la incubadora; Miquel Giménez, con Thumblock; y Eric Fernandez, de Motum Projects. Todos han coincidido a apuntar que tener pasión por el proyecto y ser capaz de detectar una oportunidad de negocio, es decir, una necesidad real en el mercado son claves para culminar con éxito las primeras fases del proyecto. “Antes de invertir mucho dinero en un negocio, hay que hacer pequeñas acciones y testar la idea en el mercado”, afirmó Sònia Mestres, que han desarrollado el diario Bitxos utilizando la metodología de Lean Startup. “Tener una idea buena es importante, pero el esfuerzo y la constancia es lo que te ayudará a convertirla en un proyecto de éxito”, añadió Miquel Giménez.

]]>
<![CDATA[ El profesor Jordi Arnal realiza una estancia en la Darmstadt University of Applied Sciences de Alemania ]]> Thu, 17 Jan 2019 00:00:00 +0100

El profesor del Grado en Diseño y Producción de Videojuegos Jordi Arnal impartió sesiones formativas sobre programación gráfica en videojuegos en la Darmstadt University of Applied Sciences, en Alemania, del 7 al 11 de enero. La estancia se enmarcaba dentro del programa Erasmus+ para fomentar la movilidad internacional del profesorado y ha servido, entre otras cosas, para fomentar el intercambio de conocimiento y definir posibles vías de colaboración entre ambas universidades en el futuro.

Actualmente Arnal imparte las asignaturas de Programación 3D, Programación gráfica avanzada y Proyectos 2D en el Grado en Diseño y Producción de Videojuegos de la Escuela Superior Politècnica.

]]>
<![CDATA[ Noves sessions de running, ioga i pàdel al TecnoCampus. T'hi animes? ]]> Wed, 16 Jan 2019 00:00:00 +0100

T’has proposat fer més exercici físic aquest 2019? Des del TecnoCampus t’ho posem fàcil amb el nou programa d’activitat esportiva, que inclou sessions de "running", ioga i pàdel. Es tracta d’un projecte impulsat de manera conjunta amb l’associació Junts per l’Esport i que ofereix uns preus molt competitius a les empreses del parc per participar de les activitats.

Les sessions començaran el mes de febrer i en un inici reuniran estudiants, empresaris i treballadors del TecnoCampus, amb la possibilitat de diversificar els grups si hi ha un mínim de quòrum.

Quines activitats t'oferim?

Vine a córrer pel passeig marítim els dimarts de 14 a 15.30 hores. El punt de sortida serà el TecnoCampus i l’entrament el dirigiran Mari Carmen González i Andreu Novakoski. Les sessions presencials seran de febrer a juny i cada participant disposarà d’una planificació online personalitzada adequada al seu nivell (Categoria 1 – iniciació, Categoria 2 – curses de 5 i 10km, Categoria 3 – mitja marató i maratons).
Preu d’inscripció: abonament bimestral de 40 euros.

Vull inscriure'm a l'activitat!

Aprèn a desconnectar de la feina, allibera estrès i exercita la ment i el cos amb les sessions de ioga que organitzem al TecnoCampus. Classe els dijous de 14 a 15 hores, a càrrec de Carina Roldán.
Preu d’inscripció: abonament bimestral de 40 euros.

Vull inscriure'm a l'activitat!

Accedeix a les pistes de pàdel del complex esportiu del Centre Atlètic Laietània de dilluns a dijous fins a les 18h i els divendres fins a les 15h. Es necessita un mínim 12 participants per poder iniciar l’activitat, i hi ha l’opció de cedir alguna pala si no se’n disposa. La lliga de pàdel serà una competició per parelles i s’organitzaran enfrontaments entre tots els equips fins a arribar a la fase d’eliminatòries.
Preu d’inscripció: 15 euros.

Vull inscriure'm a l'activitat!

]]>
<![CDATA[ Saps com imprimir gratis al TecnoCampus? ]]> Tue, 15 Jan 2019 00:00:00 +0100

Sabies que pel fet de ser estudiant del TecnoCampus tens impressions gratuïtes? Cada trimestre disposes de fins a 270 impressions en blanc i negre i 27 en color.

Aquestes impressions les pots gestionar des de qualsevol dels ordinadors del TecnoCampus o accedint a l’eCampus a través del teu propi ordinador o dispositiu mòbil.

Les impressions estan configurades perquè surtin a les dues impressores de la Biblioteca-CRAI, a la impressora de la primera planta del TCM1 o a la planta baixa del TCM6.

Abans d’imprimir, recorda comprovar si ho fas en blanc i negre o color, ja que una impressió en color equival a 10 en blanc i negre. Des de l’eCampus podràs consultar el saldo disponible i l’historial de les impressions des de l’última càrrega fins al moment de la consulta.
 

]]>
<![CDATA[ Què no et pots perdre si vols estudiar fora ]]> Mon, 14 Jan 2019 00:00:00 +0100

INFORMA’T

Els dimecres de 12 a 13 hores i de 16 a 17 hores

A la Oficina de Relacions Internacionals (planta baixa, al costat del PIE)
Assessorament individual o en grup. Si tens dubtes sobre mobilitat internacional, envia’ns un correu a rrii@tecnocampus.cat, especificant el nom, cognoms, curs i horari de preferència (matí o tarda).


15 de gener

Organitzem una fira d’universitats on t’explicarem a quines universitats pots marxar d’intercanvi, coneixeràs experiències d’estudiants que ja han marxat i estudiants internacionals que estan fent la seva estada al TecnoCampus, i t’informarem del programa Erasmus i de la comissió del Buddy Program.


22 de gener a les 14 hores

Aula 207
Organitzem una segona sessió informativa per marxar a estudiar fora el curs vinent per als estudiants que no van poder assistir a la primera reunió. T’explicarem quins tipus de programes tens al teu abast, les destinacions i les beques que pots demanar per fer mobilitats internacionals.


30 de gener a les 14 hores

Aula 213
Sessió informativa per marxar a estudiar a Austràlia, Estats Units o Canadà.
Inscripcions

SOL·LICITA

Del 4 al 10 de febrer podràs presentar la sol·licitud a través de l’eCampus. De moment, pots consultar les places disponibles de cada escola. Pots consultar més informació a la pàgina web i si tens algun dubte, pots enviar-nos un correu a rrii@tecnocampus.cat.
 

]]>
<![CDATA[ Sessions gratuïtes d’orientació laboral, apunta-t'hi! ]]> Mon, 14 Jan 2019 00:00:00 +0100

Busques feina o pràctiques? No saps quina és la millor manera de presentar el teu currículum? Com a estudiant del TecnoCampus, pots participar a les sessions gratuïtes d’orientació laboral que organitza el Servei de Carreres Professionals:

  1. Les sessions ens desenvoluparan en entrevistes individuals de màxim 60 minuts. Cada estudiant o graduat podrà sol·licitar un màxim de 3 assessoraments per curs. En cas d’estar interessat, envia'ns un correu electrònic per demanar hora a talent@tecnocampus.cat, explicant breument el motiu de la consulta.
  2. Una vegada sol·licitada l'entrevista, rebràs un correu de confirmació de cita que hauràs de contestar el més ràpid possible. En cas que no rebre correu de confirmació, entendrem que la reserva queda anul·lada i procedirem a cancel·lar-la.
  3. Si necessites anul·lar la cita, cal comunicar-ho amb un mínim de 48 hores abans de la sessió. En cas d’anul·lar-la desprès del termini establert, no podràs programar una nova sessió fins al següent trimestre acadèmic.

IMPORTANT! Per tal de que la sessió sigui més efectiva cal que portis una proposta del teu currículum vitae i de la carta de presentació.

I si necessites que et resolguem dubtes més concrets relacionats amb recursos de recerca feina, oferim assessorament en format entrevista exprés de 10 minuts. L'horari d’atenció del Servei de Carreres Professionals és els dilluns i divendres de 12 a 14 hores. 

Sessions específiques

Aquest segon trimestre organitzarem sessions específiques sobre:
17 de gener - Vols que t’ajudem a millorar el teu CV?
30 de gener – Tens una entrevista de feina? Vols que t’ajudem a preparar-la?
30 de gener - Linkedin: treu tot el suc a aquesta xarxa professional
En aquest taller aprendràs quins són els elements clau del perfil de LinkedIn i com gestionar les recomanacions, validacions, publicacions i interaccions. T’explicarem quina estratègia has de seguir per trobar les ofertes de feina que més t’interessen! De moment, pots consultar aquest article on et donem 5 consells per millorar el teu perfil de Linkedin.

Obrirem inscripcions properament, però si tens algun dubte pots enviar-nos un correu a talent@tecnocampus.cat.

]]>
<![CDATA[ El rap de Silvana, el primer "Documental del Mes" del 2019 en Mataró ]]> Thu, 10 Jan 2019 00:00:00 +0100

Silvana es una rapera que ha conquistado Escandinavia con sus canciones intransigentes contra todas las formas de opresión. Icono y activista de la comunidad queer, se define como lesbiana, feminista y antirracista, y se ha convertido en la voz de una nueva generación de jóvenes inconformistas. Ella será la protagonista del primer "Documental del Mes” de 2019 en Mataró, que tendrá lugar el próximo 16 de enero a las 19h en la Sala Polivalente del Café de Mar y que se proyectará en versión original y subtitulado en catalán. Además, después del documental Silvana(2017) se organizará un coloquio liderado por el colectivo LGTBI de Mataró. El precio general de la entrada es de tres euros excepto para los estudiantes del TecnoCampus, que sólo tendrán que pagar uno.

La historia de la Silvana es universal y habla de la fuerza que se necesita para conseguir ser un mismo. Un documental inspirador que explora nuevas formas narrativas y que pretende poner su grano de arena a una revolución donde las mujeres jóvenes se conviertan en creadoras, artistas y líderes del mañana. Silvana es viaje desde los primeros años de su carrera como artista underground hasta convertirse en un verdadero icono contemporáneo, siendo el centro de atención de centenares de adolescentes y seguidores. El documental ha recibido diferentes premios durante el 2017 y 2018, tanto a Europa como a otros países como Estados Unidades, Canadá o Rusia, entre otros.

"El Documental del Mes" es una iniciativa impulsada por la productora Clack y DocsBarcelona con la colaboración del Ayuntamiento de Mataró, la Fundació Unió de Cooperadors de Mataró y el TecnoCampus para fomentar el cine documental en el ámbito local.

]]>
<![CDATA[ Un projecte liderat pel TecnoCampus acosta la tecnologia i la ciència a les més joves ]]> Tue, 08 Jan 2019 00:00:00 +0100

Divulgar la ciència i la tecnologia entre els estudiants de secundària, fomentar les vocacions en aquest àmbit de noies d'entre 12 i 18 anys i, així, contribuir a reduir la manca de vocacions científiques i tecnològiques entre aquest col·lectiu. Amb aquests objectius, el 16 de gener es posa en marxa el projecte "Tecno Girl", una iniciativa del TecnoCampus que té el suport de l'Ajuntament de Mataró, la Diputació de Barcelona, la Xarxa de Biblioteques Municipals i les biblioteques de Mataró Pompeu Fabra i Antoni Comas.

El projecte forma part de les actuacions que impulsa Bibliolab, un programa de la Xarxa de Biblioteques Municipals que desenvolupa i dóna suport a accions que tenen com a finalitat l’accés al coneixement a través de l’experimentació i metodologies innovadores i creatives en un entorn col·laboratiu obert a la ciutadania. 

Com a primera activitat del projecte, el dijous 17 de gener a les 19 hores s'inaugura, a la biblioteca Pompeu Fabra de Mataró una exposició sobre aportacions de dones científiques i vinculades a la tecnologia al llarg de la història, amb la intenció d’apropar als estudiants i als centres educatius aquestes personalitats. Durant l'acte, hi haurà una xerrada a càrrec de Sonia Fernández-Vidal, física quàntica i escriptora.

El projecte preveu també tallers de tecnologia i ciència dirigits als estudiants dels centres educatius de Mataró.  

Finalment, la gran activitat del projecte serà una Hackathon, un esdeveniment creatiu i formatiu en el qual els participants han de donar resposta a un repte social d’una manera pràctica i mitjançant la tecnologia. En aquest cas, es realitzarà una HackGirl junior adreçat a noies amb el repte social sobre gestió de residus.
 

]]>
<![CDATA[ Abierta la inscripción a programas de postgrado que arrancan entre enero y marzo ]]> Mon, 07 Jan 2019 00:00:00 +0100

Entre los meses de enero y febrero el TecnoCampus inicia la docencia de cinco  posgrados para los que ya está abierta la inscripción. En el área de salud, se inicia la tercera edición del Posgrado en Atención al Paciente en el Proceso Quirúrgico, en colaboración con el Hospital Universitario Germans Trias y Pujol, dirigido a diplomados y graduados en enfermería interesados a especializarse en los conocimientos del proceso quirúrgico, la gestión y la seguridad del paciente dentro de esta área. En cuanto a la también tercera edición del Posgrado en Heridas Crónicas, tiene como como objetivo crear formar profesionales para la mejora de la calidad de los cuidados de enfermería que reciben los pacientes con herida de cicatrización compleja. La quinta edición del Posgrado en  Seguridad del Paciente, por su parte, se imparte con la colaboración de la Fundación para la Investigación, Formación y Consultoría en Seguridad del Paciente (FIDISP) y forma expertos en seguridad del paciente y gestión de riesgos asistenciales.

En el campo de la empresa, se ofrece la tercera edición del Posgrado en Contabilidad Financiera, que profundiza en la normativa contable y el análisis financiero. También se tratan las materias necesarias para presentarse al examen de experto contable, reconocimiento que ofrece el Consejo General de Economistas y el Instituto de Censoras Jurados de Cuentas de España. También se abre la inscripción a la tercera edición del Postgrado en Gestión de Cooperativas y Empresas de Economía Social, un título propio de la Universidad Pompeu Fabra (UPF) y subvencionado por la Generalitat. Se trata de un curso presencial y 100% subvencionado que tiene como objetivo saber gestionar proyectos empresariales sostenibles, innovadores y socialmente responsables.

Todos los posgrados son títulos propios de los centros universitarios del TecnoCampus y de la Universitat Pompeu Fabra. Si estáis interesados en alguno de ellos, el periodo de de preinscripción está abierto. Para más información podéis dirigiros a formaciopermanent@tecnocampus.cat.

 

  

]]>
<![CDATA[ Un article del professor Raya analitza la nova regulació sobre els lloguers ]]> Wed, 02 Jan 2019 00:00:00 +0100

El professor i director de l'Escola Superior de Ciències Socials i de l'Empresa, Josep Maria Raya, ha publicat un article a Agenda Pública-El País sobre els canvis de regulació de la durada dels contractes de lloguer d'habitatges. Raya qualifica de "petita victòria per als llogaters" l'allargament dels lloguers fins als cinc anys, però adverteix que els governs continuen sense abordar el problema, que, segons destaca, només se solucionaria incrementant el parc d'habitatges de lloguer (un dels més baixos d'Europa).  "El decret llei no afronta el vertader problema de fons. Hi ha una absència total d'incentius per augmentar l'oferta de lloguer. Reservar un percentatge de cada promoció nova per a habitatge social o animar els propietaris de cases buides a posar-les de lloguer podrien ser dos exemples", assenyala.

L'article conclou que hi ha una gran quantitat d'estudis, fets a ciutats com París i Berlín, que demostren que limitar el preu dels lloguers és contraproduent, ja que estimula el mercat negre i provoca la manca de manteniment dels habitatges de lloguer per part dels propietaris. El professor Raya també va explicar-ho el passat dissabte 5 de gener als serveis informatius de la cadena SER, intervenció que es pot escoltar a partir del minut 42.30.

]]>
<![CDATA[ “El paper de la infermeria en la reproducció assistida és fascinant” ]]> Wed, 02 Jan 2019 00:00:00 +0100

Gemma Saura forma part de la primera promoció d’Infermeria del TecnoCampus (2014) i és representant dels estudis d'Infermeria en el Consell Alumni del TecnoCampus. Actualment, treballa com a infermera a la clínica de reproducció assistida FecunMed.

Formes part de la primera promoció d’estudiants que es van graduar en Infermeria al TecnoCampus.
Per què vas escollir infermeria i el TecnoCampus com a centre universitari?

Inicialment vaig decidir estudiar infermeria perquè volia ser llevadora. Per exercir aquesta professió es necessita el Grau enInfermeria i després realitzar unes oposicions (EIR) per poder accedir a aquesta especialitat. Quan vaig anar al Saló de l’Ensenyament vaig veure que s'estrenava el Grau en Infermeria al TecnoCampus, a Mataró. Era una universitat nova, amb un equip jove i proper, just al costat de casa. Vaig pensar que no podia desaprofitar aquesta oportunitat, així que com a primera opció per iniciar el meu futur universitari vaig posar: “Grau en Infermeria al TecnoCampus”.

Què t'emportes del teu pas com a estudiant del grau?
En el grau vaig aprendre que ser infermer/a demana una preparació tècnica important, donada l’alta responsabilitat que recau en la nostra professió, i també que és impresindible desenvolupar unes aptituds adequades per atendre les persones. El més enriquidor que vaig aprendre durant la carrera és saber apreciar el tracte amb les persones, acompanyar-les i ajudar-les quan ho necessiten. 

Actualment treballes a FecunMed, una clínica especialitzada en fecundació in vitro i inseminació artificial. Quin és el rol d’una infermera com a assistent en un equip de fertilitat?
El paper d’una infermera dins el centre de reproducció assistida FecunMed es basa, principalment, a acompanyar i fer costat els pacients durant tot el procés reproductiu, treballant amb la resta de l’equip multidisciplinari en la realització de les diferents tècniques i tractaments, com visites ginecològiques, inseminació artificial, o transferències embrionàries, entre d’altres. Per altra banda, col·laborar en l’organització dels propis processos del centre, com per exemple en la programació de visites i de procediments quirúrgics, organització de les activitats o sessions clíniques, i també en temes vinculats a la gestió de la qualitat.

FecunMed és una empresa creada i gestionada per la teva família. Tenies clar que volies vincular-te professionalment des del principi a l’empresa familiar?
FecunMed és un centre de reproducció assistida fundat pel biòleg Rafel Buscà i el ginecòleg Xavier Saura, el meu pare. Actualment FecunMed forma part del Grup Eugin, una entitat de caràcter internacional que gestiona una corporació de centres de reproducció. Com he comentat anteriorment, inicialment volia ser llevadora. Però vaig tenir l’oportunitat de treballar durant un estiu a FecunMed, on vaig veure com de fascinant pot ser el paper de la infermeria dins el sector de la reproducció humana, i de la reproducció assistida. Va ser llavors quan vaig veure realment el camí professional que volia seguir. I és per això que més endavant vaig especialitzar-me i vaig estudiar un màster vinculat a temes d'infertilitat per continuar formant-me en aquest àmbit.

Suposo que el fet que existeixi aquest vincle familiar també et permet tenir una visió més àmplia de l'empresa i del sector, és així? 
Des de l’inici, m’he sentit tractada com una professional més dins de la plantilla. Des de FecunMed es dona molta importància a la formació dels seus professionals, hi ha estudiants en rotació que passen regularment pel centre a fer pràctiques, i també col·labora en la formació de nous infermers del TecnoCampus a través de la Beca FecunMed, per ajudar a finançar la matrícula als estudiants de postgrau de l'Escola Superior de Ciències de la Salut del TecnoCampus. Al mateix temps, també organitza periòdicament amb l’Hospital de Granollers les Jornades Catalanes de Reproducció Humana, dirigides als professionals sanitaris del sector. I el proper mes de maig, està prevista la celebració al TecnoCampus d’una jornada sobre la preservació de la fertilitat a la dona.

Què és el que t’agrada més de la teva feina?
El més gratificant de la meva feina és saber que, de forma directa o indirecta, hem pogut ajudar una persona o una parella a complir el somni de ser mare o pares.

Un procés de tractament de fertilització assistida pot ser, en molts casos, estressant i dur...Més enllà de les tasques més tècniques, quines actituds són necessàries per desenvolupar aquesta feina?
Normalment, les persones que se sotmeten a un tractament de reproducció assistida viuen aquesta situació amb temor i desconeixement. Com a infermers, hem d’oferir un suport emocional constant, intentant solucionar aquells dubtes que estiguin al nostre abast i derivar-los al professional corresponent quan sigui necessari. Mantenir bones relacions amb l’equip és fonamental, ja que gràcies a la cooperació amb la resta de l’equip (biòlegs, metges, equip administratiu, psicòlegs, entre d’altres) aconseguim grans resultats.

De manera que les habilitats interpersonals també són essencials.
Efectivament, una de les actituds fonamentals és procurar la seguretat dels pacients, i això s’aconsegueix, sobretot, creant un entorn segur a través d'una gestió de la qualitat, la protecció de la informació, i la discreció, entre altres. També cal ser honest amb un mateix i amb els companys, crear empatia, i desenvolupar un esperit de treball en equip. Això implica, en determinats moments difícils, fer un esforç de comprensió i de comunicació.

Actualment ets membre del Consell Alumni del TecnoCampus, com a representant dels estudis d’infermeria. Per què consideres que és important seguir vinculat a la universitat?
El Grau en Infermeria és la base imprescindible de la nostra professió. Tanmateix, mai s’acaba d’estudiar, ja que és necessari actualitzar els coneixements apresos al llarg de tota la vida professional. En aquest sentit, per mi és un orgull ser la representant del Grau en Infermeria del Consell Alumni, ja que formar-hi part em permet seguir vinculada al centre universitari que m’ha ajudat a conèixer i practicar la meva professió.

 


 

]]>
<![CDATA[ La professora Màrian Buil participa a Florència en una trobada internacional sobre emprenedoria ]]> Fri, 21 Dec 2018 00:00:00 +0100

La professora de l'Escola Superior de Ciències Socials i de l'Empresa Màrian Builha presentat a Florència (Itàlia) en el Symposium on sustainability in university campus es el model d'emprenedoria universitària del Tecnocampus. El tema del congrés, Transforming Campuses Towards Sustainable Development, s'enfocava a demostrar el rol dels campus universitaris com a plataformes de transformació social a través de l'aprenentage i recerca actuant com a living labs sostenibles. L'esdeveniment va comptar amb 74 participants, que van presentar investigacions al voltant de com la universitat pot contribuir al desenvolupament sostenible.

Sota el títol "Building a context for sustainable development: Entrepreneurial teaching methodology at Tecnocampus", Buil va plantejar un model hèlix d'emprenedoria universitària que conté els agents amb els qualsestablir vincles per aconseguir un creixement sostenible al territori. Com a universitat emprenedora, cal traslladar als estudiants la importància de l'impacte social, econòmic i mediambiental dels projectes emprenedors que desenvolupen. Aquest és un tret distintiu de l'itinerari emprenedor del Tecnocampus, que es recull com a metodologia en aquesta investigació.

El paper es publicarà com a capítol del llibre indexat "World Sustainability Series”, que forma part de la "Encyclopedia of Sustainability in Higher Education“.

]]>
<![CDATA[ El profesor Marcos Faúndez realiza una estancia en la Universidad Bar-Ilan de Israel ]]> Fri, 21 Dec 2018 00:00:00 +0100

El profesor de la Escuela Superior Politécnica Marcos Faúndez realizó una estancia de investigación en la Universidad Bar-llan de Tel Aviv (Israel) del 12 al 18 de diciembre, donde trabajó con el profesor de la facultad de ingeniería Yosi Keller. La estancia se enmarca dentro del proyecto europeo COSTE CA15225 “Fractional-order systems - analysis, synthesis and their importance for future design”, del que los dos docentes forman parte del comité de gestión.

Durante la estancia se trabajaron las técnicas machine learning y deep learning para mejorar los resultados de la clasificación de señales manuscritas online, una temática que se encuentra en la línea del Grupo de Investigación del Tratamiento de la Señal y Datos de TecnoCampus.

]]>
<![CDATA[ El TecnoCampus participa por primera vez a la encuesta de satisfacción de los titulados del sistema universitario catalán ]]> Wed, 19 Dec 2018 00:00:00 +0100

Los estudiantes que se graduaron en TecnoCampus el curso 2017-2018 participan durante los próximos meses a la encuesta que realizan las universidades catalanas en coordinación con la Agència per a la Qualitat del Sistema Universitari de Catalunya (AQU Catalunya) para conocer cuál es la satisfacción de la población titulada. Se trata de la primera vez que los graduados del TecnoCampus, como centro adscrito a la Universitat Pompeu Fabra, responden esta encuesta creada para conocer y evaluar la calidad de la formación dentro del marco de la mejora continua de las titulaciones.

Actualmente los centros universitarios del TecnoCampus ya disponen de un Sistema de Garantía Interna de la Calidad, donde hay un cuestionario que contestan los estudiantes una vez finalizan los estudios. No obstante, la participación en esta nueva encuesta permitirá ampliar la información y obtener unos resultados más detallados. En este sentido, la encuesta proporciona indicadores comunes sobre la satisfacción con la enseñanza y el aprendizaje, los servicios y equipaciones, y el impacto personal que ha tenido en el alumno/a, entre otros ítems.

De momento, está disponible el último informe elaborado con los resultados agregados de los últimos tres años (2015-2017) de las encuestas de satisfacción a las personas tituladas de grado, que se puede consultar en el EUC Dades, el portal de datos del sistema universitario catalán. 

]]>
<![CDATA[ El profesor Marcos Faúndez publica un artículo sobre la disgrafía en personas con la enfermedad de Parkinson ]]> Wed, 12 Dec 2018 00:00:00 +0100

El profesor de la Escuela Superior Politécnica Marcos Faúndez publicó ayer el artículo "Identification and Monitoring of Parkinson’s Disease Dysgraphia Based donde Fractional-Order Derivatives of Online Handwriting" en la revista indexada Applied Sciences. La disgrafía, que afecta a la mayoría de pacientes con la enfermedad de Parkinson, es el resultado de anomalías de escritura manuscrita provocadas principalmente por disfunciones motrices.

El artículo analiza el impacto de la parametrización avanzada de escritura a mano basada en derivadas de orden fraccionario en el diagnóstico de la diagrafía en personas con enfermedad de Parkinson y su seguimiento. El texto se basa en un estudio realizado principalmente por Jan Mucha, estudiante de doctorado que actualmente está realizando una estancia de investigación en los centros universitarios de TecnoCampus, bajo el seguimiento del profesor Marcos Faúndez.

Los resultados de este estudio sugieren que utilizar derivadas de orden fraccionario en combinación con tareas debidamente seleccionadas, continuas y/o repetitivas como la espiral de Arquímedes, podrían mejorar la severidad de la enfermedad de Parkinson. Se ha estudiado un total de 33 pacientes con enfermedad de Parkinson y 36 controles sanos de la base de datos de escritura manual (PaHaW) y se ha evaluado con el análisis de clasificación binaria el poder de discriminación de las funciones de las derivadas de orden fraccionario. Por otro lado, los modelos de regresión sirvieron para explorar la capacidad de estas nuevas características a la hora de evaluar el progreso y la severidad de la enfermedad.

Los resultados se compararon con una línea de base, fundamentada en las características convencionales de escritura online. En este sentido, y en comparación con los parámetros convencionales, las funciones de escritura a mano de las derivadas de orden fraccionario se correlacionaron de manera significativa con las características clínicas de los pacientes y proporcionaron una evaluación más precisa de la severidad de Parkinson, con margen de error del 12% aproximadamente.

]]>
<![CDATA[ Dos estudiants del TecnoCampus, premiats a la Universitat Pompeu Fabra pels seus projecte d’emprenedoria ]]> Wed, 12 Dec 2018 00:00:00 +0100

Mariam Ayadi, graduada en Marquèting i Comunitats Digitals, i Nil Mandri, estudiant del Grau en Enginyeria Electrònica Industrial i Automàtica, han guanyat 3.000 euros en quedar finalistes en la modalitat Idea de l’onzena edició dels premis UPF Emprèn, convocats pel Consell Social de la Universitat Pompeu Fabra. El premi, dotat en 3.000 euros, l’han guanyat amb el projecte “WiPass”, un dispositiu tecnològic que permet connectar-se a xarxes wifi sense contrasenya i des de punts de difícil accés i que ja es va endur els premis Creatic fa unes setmanes. 

Els premis es van lliurar ahir en un acte celebrat al campus de la Ciutadella de la UPF. L’acte el van presidir Pelegrí Viader, vicerector adjunt al rector, i Núria Basi, presidenta del Consell Social de la UPF i va comptar amb la presència de guanyadors i finalistes, familiars, tutors i mentors dels diversos projectes. Per part del TecnoCampus, hi van ser presents la directora de l'Escola Superior Politècnica, Ester Bernadó, la directora de Serveis i Projecte Universitaris, Montserrat Vilalta, i la cap de Serveis Campus, Luz Fernàndez.

Dins de la modalitat Idea, un altra iniciativa nascuda al TecnoCampus ha rebut una menció especial a la singularitat. Es tracta de “Fly Me To The Moon”, impulsat pels estudiants Marc Gaixas i Sergi Jiménez, un projecte que proposa enviar les cendres d’un difunt a l’espai i un nínxol digital, que geocalitza el punt d’alliberament i crea un llibre de records.

Aquest és el tercer any consecutiu que estudiants del TecnoCampus reben un reconeixement als premis UPF Emprèn. En l’edició anterior, Miquel Giménez va guanyar en la modalitat Ideaamb Thumblock, un cadenat per a motocicletes que funciona amb l’empremta dactilar, mentre que el 2016 Carlos Martínez va rebre el primer premi dins de la modalitat Empresa per Epinium, una eina que permet analitzar opinions dels usuaris sobre els millors productes tecnològics del mercat.

Els premis UPF Emprèn, al qual aquest any s'han presentat un total de vint candidatures, tenen com a objectiu fomentar la iniciativa i la capacitat empresarial entre els estudiants, graduats i postgraduats universitaris.

]]>
<![CDATA[ Visita a Londres per ultimar la menció internacional del Grau en Fisioteràpia ]]> Tue, 11 Dec 2018 00:00:00 +0100

La coordinadora adjunta del Grau en Fisioteràpia, Raquel Sebio, i la cap de Serveis Campus, Luz Fernández, van visitar la setmana passada la Kingston University and St. George’s University a Londres, amb l’objectiu d'aprofundir en les relacions entre ambdues institucions i establir un acord específic per la realització de la menció internacional dels estudis de Fisioteràpia el curs vinent.

La menció internacional en fisioteràpia permetrà als estudiants de 4rt curs d'aquets grau realitzar tres mòduls dels seus estudis durant el primer trimestre del curs en aquesta prestigiosa universitat situada en la capital del Regne Unit. Aquesta estada els donarà la possibilitat d’adquirir nous coneixements i millorar las seves competències per treballar en un entorn internacional.

Durant la visita, Luz Fernández i Raquel Sebio van poder conèixer les instal·lacions on els estudiants de fisioteràpia realitzaran la seva formació, de la mà de la professora Agnieszka Lewko, del departament de ciències de la rehabilitació de la Facultat de Salut, i de John Harmmond, director del departament, i Derek Baldwinson, director de qualitat i relacions internacionals.
 

]]>
<![CDATA[ El TecnoCampus, presente en la feria del sector de los videojuegos Barcelona Games World ]]> Mon, 10 Dec 2018 00:00:00 +0100

El Grado en Diseño y Producción de Videojuegos de la Escuela Superior Politécnica ha participado por segundo año consecutivo en la Barcelona Games World, una de las ferias más destacadas del sector de los videojuegos que se celebró del 29 de noviembre al 2 de diciembre al recinto de Gran Vía de Feria Barcelona.

La presencia del grado en la feria se materializó en un estand para presentar el Grado en Diseño y Producción de Videojuegos y la doble titulación con Ingeniería Informática de Gestión y Sistemas de Información y en la intervención de profesores del grado como ponentes en la mesa redonda “Industria y Academia: un diálogo con el futuro”, donde intervinieron la directora de la Escuela Superior Politécnica, Ester Bernadó, y los profesores Antonio José Planells, Rafael González y Daniel Candil.

Profesores y estudiantes informaron a posibles futuros estudiantes y a sus familias, y también presentaron a los asistentes proyectos realizados por estudiantes. En concreto, se mostraron tres juegos creados por estudiantes de tercer curso, un diseñado por estudiantes de segundo, y tres proyectos realizados para el dispositivo de realidad virtual Oculus Rift desarrollados en una asignatura optativa de cuarto curso. En este sentido, y como novedad, este año se han utilitzado las gafas de realidad virtual para que el público  probara las experiencias virtuales creadas por los estudiantes. También se aprovechó la feria para dar a conocer el movimiento de Xnergic del TecnoCampus, pensado para fomentar las vocaciones tecnológicas entre los más jóvenes, y que tuvo una muy buena acogida por parte de las familias que se acercaron al estand.

La Barcelona Games World es una de las citas estatales más destacadas del sector de los videojuegos, que organiza conjuntamente la Asociación Española de Videojuegos y Feria de Barcelona. Cerca de 140.000 personas han asistido en esta edición de la Barcelona Games World, que ha contado con más de 194 empresas expositoras y ochenta actividades programadas.

]]>
<![CDATA[ Biblioteca-CRAI: ampliació d’horaris i nous serveis ]]> Tue, 04 Dec 2018 00:00:00 +0100

La Biblioteca-CRAI del TecnoCampus amplia l’horari en període d’exàmens i estrena nou apartat a la pàgina web, on podràs consultar els serveis que tens al teu abast.

]]>
<![CDATA[ Tot el que has de saber per marxar a estudiar a fora el curs vinent ]]> Tue, 04 Dec 2018 00:00:00 +0100

T’expliquem quins són els passos que cal seguir per sol·licitar una plaça per marxar a estudiar a l’estranger el curs 2019-2020:

1.INFORMA’T

  • Assessorament individual o en grup: durant els mesos de desembre i gener els dimecres de 12 a 13 hores i de 16 a 17 hores. Si estàs interessat, envia un correu a rrii@tecnocampus.cat tot indicant el nom, cognoms, titulació, curs i horari de preferència (matí o tarda).
  • Vols estudiar a Austràlia, Estats Units o Canadà?: organitzem una sessió informativa el 30 de gener del 2019 a les 14h a l'aula 213. Inscriu-t'hi! 
  • Fira d’universitats: coneix de prop les universitats on pots marxar d'intercanvi, les experiències d'estudiants que ja han marxat, el programa d'Erasmus pràctiques i la comissió d'estudiants del Buddy Program a la fira que organitzem el dimarts 15 de gener.

2. CERTIFICA’T

  • Prova d'anglès: t'oferim la possibilitat d'acreditar el nivell d’anglès a través de la Prova Certificadora de Competència Lingüística (PCCL) d’anglès, dissenyada i administrada pel nostre programa d’idiomes vinculat a la UPF. La prova es realitzarà el proper 18 de gener del 2019, i la inscripció es pot realitzar fins al 14 de gener. Per a més informació i dubtes, pots enviar un correu a idiomes@upf.edu.

3. SOL·LICITA

  • Envia la teva sol·licitud: del 4 al 10 de febrer del 2019 a través del eCampus. Pots consultar les places disponibles de cada escola aquí

Trobaràs més informació sobre la convocatòria de mobilitat internacional per al curs 2019-2020 aquí

]]>
<![CDATA[ Una investigació del professor Raya analitza la concessió d'hipoteques en funció del país d'origen ]]> Tue, 04 Dec 2018 00:00:00 +0100

El professor i director de l'Escola Superior de Ciències Socials i de l'empresa Josep Maria Raya ha publicat un article d'investigació a la revista Urban Affair Review, indexada al JCR. L'article forma part del projecte “El verdadero precio de la vivienda”, del qual Raya és investigador principal. L'article conclou que els immigrants amb noms natius, immigrants amb noms estrangers i nadius tenen resultats diferents en el mercat immobiliari espanyol. Els resultats suggereixen que els immigrants amb noms natius aconsegueixen majors descomptes en relació amb els immigrants amb noms no espanyols. 

Podeu consultar l'article aquí.

]]>
<![CDATA[ Un graduat en Mitjans Audiovisuals presenta el seu projecte al Pitching Audiovisual ]]> Tue, 04 Dec 2018 00:00:00 +0100

Marc Herrero, graduat en Mitjans Audiovisuals al TecnoCampus al curs passat, ha participat recentment al Pitching Audiovisual, que permet a nous graduats entrar en contacte amb productores i endinsar-se en el sector. La iniciativa s’emmarca dins de la Setmana del Talent Audiovisual, celebrada del 20 al 23 de novembre al CCCB, que organitzava per quart any consecutiu el Clúster Audiovisual de Catalunya.

Un total de tretze estudiants de diverses universitats es van asseure, un per un, amb els representants d’empreses líder del sector audiovisual de Catalunya, com BrutalMedia, Filmax i Minoria Absoluta, entre d’altres. 

Vas participar al pitching audiovisual dins de la Setmana del Talent que organitza el Clúster Audiovisual de Catalunya amb Fanàtics. Parla’ns sobre el projecte...
El meu Treball de Final de Grau era un documental sobre els fans de Sopa de Cabra i després des del grau em van proposar participar al Pitching Audiovisual. Com que havies de presentar-te amb una idea que estigués en preproducció, producció o que anés a començar la postproducció i el meu treball ja l’havia acabat, vaig pensar a fer una adaptació del documental, convertint-lo en un programa de televisió on cada capítol del programa se centrés en els fans d’una banda en concret.

I com va néixer la idea del TFG?
Sóc molt fan de Sopa de Cabra, però també de Bruce Springsteen, i la idea va sorgir de la confluència d’aquestes dues coses. Per una banda, vaig veure un documental crowdsourcing titulat Springsteen and I (2013), on els fans del cantant s’autogravaven explicant bogeries, anècdotes i experiències. Per l’altra, fa dos anys vaig anar a un concert de Sopa de Cabra a Menorca i vaig conèixer a uns fans mallorquins que havien
vingut expressament per veure el concert i que també havien seguit al grup per tota Catalunya i fins i tot a Londres. Aquesta trobada em va servir per veure com a partir d’anècdotes i bogeries com les que em van explicar aquells fans podia néixer un documental.

I quin és l’objectiu del documental?
El documental vol mostrar la relació entre l’ídol i el fan, una relació de necessitat ja que un sense l’altre no tindrien sentit. També em sembla molt interessant reflexionar sobre com a partir d’un ídol es crea una comunitat de fans, i com aquestes comunitats s’organitzen. I per últim, fer un homenatge a tots els seguidors de la banda Sopa de Cabra i reivindicar la figura del fan com a temàtica audiovisual.

Com valores que des del grau pugueu participar en activitats que us connecten directament amb professionals del sector?
Realment és molt positiu, vius certa tensió quan estàs allà a la taula davant de dotze productors destacats del món audiovisual, però la veritat és que és un regal que puguin proposar-nos per anar a llocs com a aquest. En el meu cas, després del pitching van haver-hi productores interessades en el meu projecte. Quan sortim de la
universitat a vegades és complicat trobar algú que t’obri una porta al món professional i en aquest sentit, aquesta experiència ha estat una gran oportunitat per conèixer gent del sector i que et puguin ajudar a tirar endavant un projecte personal.

Els estudiants d'últim curs ja estan preparant el seu Treball de Final de Grau, alguna recomanació?
Sobretot els hi diria que treballin molt i que busquin un tema que els apassioni. Sé que sembla molt tòpic però la veritat és que acabes dedicant-li moltes hores, i més si fas el Treball de Final de Grau sol, com va ser el meu cas.

Et vas graduar el juliol passat en Mitjans Audiovisuals. Com ha estat l’entrada al mercat laboral?
Vaig començar unes pràctiques el curs passat a Minoria Absoluta i després d’acabar les pràctiques em van oferir un contracte laboral, i des de llavors treballo allà com a auxiliar de producció. La veritat és que estic molt content i estic guanyant molta experiència, que a vegades és el més difícil d’aconseguir un cop acabes el grau: que algú t’obri la porta perquè et puguis seguir formant. Per això, recomanaria els estudiants que si poden busquin pràctiques, ja que al final aquesta és la manera que el sector et pugui conèixer i que puguis posar un peu dins de la indústria.

]]>
<![CDATA[ El futuro de la responsabilidad social corporativa, vinculado a la creación de empresas de desarrollo sostenible ]]> Mon, 03 Dec 2018 00:00:00 +0100

Representantes del tercer sector, asociaciones empresariales e instituciones educativas concluyeron a la II Jornada de Economía y Empresa que el futuro no es imponer regulaciones de responsabilidad social corporativa, sino crear empresas de desarrollo sostenible con voluntad de cooperación social. Por eso, es clave contar tanto con el compromiso de la gobernanza como con la implicación de los trabajadores para introducir con éxito prácticas de responsabilidad social en las pymes. La jornada, que se celebró el pasado miércoles 28 de noviembre en TecnoCampus, la organizaba la Escuela Superior de Ciencias Sociales y de la Empresa con la coorganización de PIMEC.

La conferencia inaugural fue a cargo de Juan-José Ganuza, catedrático de economía en la Universidad Pompeu Fabra y en la Barcelona Graduate School of Economics, que afirmó que la responsabilidad social corporativa sólo tiene sentido si afecta al core business de la empresa, es decir, a su actividad principal: “La RSC es una apuesta por el largo plazo y se ha convertido en un gran canal para conseguir una ventaja competitiva”. En este sentido, cada vez son más los consumidores que tienen en cuenta el compromiso social de las empresas a la hora de decidir comprar o no un producto. Por otro lado, Ganuza señaló que actualmente la responsabilidad social corporativa se puede considerar un bien público asociado al consumo de bienes privados que permite cubrir y complementar aspectos donde no llega la legislación. “La palanca para que la responsabilidad social tenga éxito es la transparencia”, concluyó.

Ángel Hermosilla, de PIMEC; Anna de Quiròs, de la asociación Dona't un impuls; Àngels Pujols, del Consejo de Relaciones Laborales de la Generalitat de Catalunya; Óscar Royo, de Condorchem Envitech; y Juan-José Ganuza, catedrático de economía en la Universitat Pompeu Fabra, coincidieron en señalar, en un debate en formato de mesa redonda, que las empresas las forman personas y que por lo tanto, todo el mundo puede contribuir de una manera u otra en la RSC de la empresa. “Primero nos lo tenemos que creer nosotros, empezando por el comité ejecutivo y después implicando a todos los trabajadores,” afirmó Anna Quirós, presidenta de la asociación Dona't un impuls.
En cuanto al papel de las administraciones públicas, apuntaron que hace falta que estas potencien las empresas como grandes contribuidoras de luchar para una sociedad más sostenible. “La función del sector público tiene que ser ayudar a certificar la RSC y regular el comportamiento social de las empresas”, añadió Ganuza.

]]>
<![CDATA[ Sigma Industrial Precision, a La Vanguardia ]]> Mon, 03 Dec 2018 00:00:00 +0100

Sigma Industrial Precision, ubicada al parc empresarial TecnoCampus, aposta per un manteniment predictiu a partir de l’anàlisi del comportament elèctric de la maquinària industrial.

Predictive Sigmaés la seva plataforma de manteniment predictiu que utilitza tot el potencial de les tecnologies de la indústria 4.0: IOT, cloud computing, intel·ligència artificial i machine learninig, per analitzar de forma contínua el comportament electrònic de la maquinària industrial i detectar errors abans que es produeixin.

L’empresa va ser seleccionada per Acció com una de les 50 start-ups amb més projecció en Catalunya. A més, també va estar seleccionada per estar present en l’IOT Solutions World Congress. En aquesta, va presentar un pilot que comptava amb tres màquines connectades en sèrie simulant una línia de producció, van simular alguns errors comuns d’una instal·lació industrial i llavors es va apreciar com la plataforma rebia i analitzava les dades recollides pels sensors o alertava dels problemes detectats.

Per a més informació.

]]>
<![CDATA[ Netwater Technology: el tractament d’aigües, una alternativa a l’escassetat de recursos naturals ]]> Mon, 03 Dec 2018 00:00:00 +0100

Netwater Technology, empresa amb seu al parc empresarial del TecnoCampus, fabriquen i comercialitzen els equips necessaris per als processos físics, químics i biològics de depuració dels residus hidràulics, per retornar l’aigua al medi natural en les millors condicions possibles i reutilitzar-les per l’ús agrícola. A més, aposta per la seguretat i el servei postvenda.

Sergio Lozano, cofundador de l’empresa i director de vendes al nostre país, ha estat present en la fira Iwater Barcelona 2018, un punt de trobada per les empreses del sector.

Aquesta start-up, fundada l’any 2014, ha participat en programes estratègics i d’internacionalització com Go Global impulsat pel TenoCampus, i altres iniciatives de l’associació Catalana Water Partnership. Gràcies als coneixements recopilats durant aquests anys, en l’actualitat, Netwater també treballa en el mercat Colombià i Mexica i té projectes de futur en economies emergents com el Perú.

Més informació.

]]>
<![CDATA[ L’empresa Racetick guanya el 3er premi al XX Campus Emprenedor Seedrocket ]]> Mon, 03 Dec 2018 00:00:00 +0100

Racetick, startup ubicada a la incubadora del TecnoCampus, ha guanyat el 3er premi del XX Campus Emprenedor Seedrocket. Racetick ha desenvolupat un Marketplace que aglutina els esdeveniments esportius de participació (running, ciclistes, triatló, natació, etc.).

Lluis Genero, fundador de l’empresa, està satisfet pel premi i perquè alguns inversors van mostrar interès en el seu projecte. Comenta, doncs, que ha estat una bona oportunitat per donar a conèixer el seu projecte a la comunicat d’inversors i iniciar els primers contactes i reunions.  

El XX Campus va tenir lloc la setmana passada a la seu de Google for startups- Campus Madrid, en el qual van participar els 12 projectes finalistes, en el qual van poder gaudir de ponències, casos d’èxit i sessions de mentoring, per part dels mentors de Seedrocket.

El divendres, la sala es va omplir d’inversors, mitjans de comunicació, fons i family office, per assistir al Investor’s Day. Cada startup va presentar el seu projecte en 4 minuts amb l’objectiu d’atraure el públic. Després de les votacions dels mentors, es van proclamar els tres guanyadors: En primer lloc Opositatest, en el segon Frankie The King i en el tercer Racetick.

Per més informació.

]]>
<![CDATA[ Seminario sobre emprendimiento y mujer de la profesora Màrian Buil ]]> Mon, 03 Dec 2018 00:00:00 +0100

La profesora Màrian Buil ha impartido la sesión "Capacidades dinámicas individuales y género: casos de emprendimiento en femenino" en el marco del título de experto Igualdad de género: trabajo, paro y pensiones que organiza el Instituto Universitario de Estudios de la Mujer de la Universidad Autónoma de Madrid.

De la sesión, Buil destaca la diversidad de perfiles de los estudiantes, entre los que había jóvenes reciente graduadas en investigación de trabajo, personas en activo en el sector privado o representantes del mundo sindical y político. Esta diversidad enriqueció el debate y los resultados de la metodología aplicada en la sesión.

La profesora Màrian Buil investiga en las capacidades de gestión dinámicas individuales y ha publicado un artículo sobre las diferencias de género en relación al compromiso social y ambiental que define el nuevo modelo de gestión de las empresas que priorizan aspectos de la sostenibilidad para sobrevivir a largo plazo. El artículo Individual dynamic managerial capabilities: Influence over environmental and social commitment under a gender perspective se ha publicado en el Journal of cleaner production.

]]>
<![CDATA[ Reconeixement per al grup de recerca Elekin, en el qual participa el professor Faúndez ]]> Mon, 03 Dec 2018 00:00:00 +0100

El grup de recerca Elekin, del qual és membre el professor de l'Escola Superior Politècnica Marcos Faúndez, ha rebut un premi a la millora de la qualitat de vida de persones majors o en situació de dependència que atorga la Fundació Domus Vi. Prop de 500 iniciatives de tot el territori espanyol van optar a uns guardons que en poc temps s'han convertit en referència del sector sociosanitari.

El premi és una donació fruit de la iniciativas olidària posada en marxa per la Fundació Domus Vi 'Kmsper recordar', coincidint amb el 'Diamundial de l'Alzheimer'.12.000 persones a tot Espanya, en pocs dies, van sumar 100.000 quilòmetres que la Fundació va convertir en 10.000 euros. El grup de recerca basc EleKin va rebre e donatiu perquè continuï amb la seva tasca en l'avanç del coneixement de la malaltia de l'Alzheimer i en el desenvolupament d'eines tecnològiques que millorin la qualitat de vida de les persones que pateixen aquesta  malaltia.

El professor Marcos Faúndez forma part com a col·laborador extern. Així mateix, la responsable del grup basc és membre del projecte de recerca del grup de Tractament del Senyal i dades del Tecnocampus.

Més informació
]]>
<![CDATA[ El TecnoCampus organiza por sexto año el campus tecnológico de Navidad ]]> Thu, 29 Nov 2018 00:00:00 +0100

Robots, videojuegos y animación son algunos de los talleres que se encontraran los jóvenes que se apunten, esta Navidada, en el campus tecnológico de Xnergic, una iniciativa de TecnoCampus pensada para fomentar las vocaciones tecnológicas entre los más jóvenes. La de este año es la sexta edición de una propuesta pensada para chicos y chicas a partir de 11 años, y que se realizará en TecnoCampus los días 27,28 y 29 de diciembre y el 2 y 3 de enero. Las inscripciones ya están abiertas en la página web.

La edición de este año cuenta con un taller de robótica, donde se aprenderá a diseñar y a montar un robot 4x4, y posteriormente se harán distintas pruebas sobre el terreno; y un nuevo taller de animación 2D, un curso enfocado a perfiles más artísticos y audiovisuales donde se trabajará con la herramienta Photoshop para realizar, por ejemplo, cortos cinematográfico.

Vinculado a la industria de los videojuegos se organiza un taller para crear videojuegos de plataformas utilizando el motor de Unity, y también se aprenderán los conocimientos básicos para poder diseñar otros juegos. Por último, se ha programado un taller de Motion Capture, conocido como MOCAP, una tecnología que permite grabar movimientos i transferirlos a un personaje 3D para conseguir una animación bastante realista

]]>
<![CDATA[ Un dispositivo que facilita la conexión en redes wifi gana el primer Premio Creatic 2018 ]]> Thu, 29 Nov 2018 00:00:00 +0100

La tradicional Noche de la Emprendeduría, que organizan cada año el TecnoCampus y el Ayuntamiento de Mataró, se celebró el miércoles 28 de novembre en el Auditorio del TecnoCampus, y sirvió para entregar los premios a los ganadores de la 18a edición de los premios Creatic y los reconocimientos a la Responsabilidad Social de las Organizaciones (RSO).

Los ganadores del primer premio Creatic de este año fueron Mariam Ayadi y Nil Mandri, por el proyecto WiPass, un dispositivo tecnológico que permite a los usuarios conectarse a una red wifi sin necesidad de introducir contraseñas. Se llevaron 12.000 euros y alojamiento a la incubadora de empresas del TecnoCampus con una bonificación del 50% el primer año. El segundo premio (6.000 euros y alojamiento a la incubadora) fue para Ane Castro y Núria Costa, impulsoras de ZER Collection, una marca de ropa confeccionada con técnicas de fabricación digital, como la impresión 3D o la bordadora digital, con las cuales es posible producir piezas sin generar residuos. Finalmente, el tercer premio (3.000 euros y alojamiento a la incubadora) fue para Marc Millet, Nil Oleaga y Lucas Llobet, por el proyecto EVIX, un kit de airbag para acoplar al casco de los ciclistas como sistema de protección de la columna cervical en caso de accidente.

Los premios Creatic de este año han tenido una alta participación (45 candidaturas), y han contado por primera vez con el apoyo económico de ocho empresas del parque, además de BStartup del Banco Sabadell, que se han convertido en mecenas de los premios. Son las empresas CSV Expertos y Bytemaster (categoría platinum); FYR Legal, Eignapharma, Minoryx Therapeutics y la mencionada BStartup (categoría gold); Web Manager Service y Palobiofarma (categoría silver); y Sabática (categoría bronce). Con su apoyo, estas empresas han hecho posible aumentar la dotación económica de los premios, y muestran así el compromiso con emprendedores que, como ellos hace unos años, hacen los suyo primeros pasos.

La gala también sirvió para otorgar el premio a la emprendeduría universitaria, al que pueden optar todos los estudiantes del TecnoCampus. Los ganadores fueron Alfredo Sotelo y Anna Gilabert por el proyecto DIOWL BARCELONA, dos exestudiants de la Escuela Superior de Ciencias Sociales y de la Empresa.

Finalmente, durante el acto también se hizo un reconocimiento a las empresas del territorio que llevan a cabo buenas prácticas en responsabilidad social. Son las empresas Alcampo, Centro médico Alomar, Casal benéfico Premianenc, Decathlon, Eulen, Gema, Grupo Teno, Mecafil Sola, Tagliatella, Beiersdorf, Clece Corresponsables, CSI Central de Suministros, +TIC, AKI y El Brécol.

En los premios Creatic y la Noche de la Emprendeduría colaboran, además de los mecenas de los Creatic, la Diputación de Barcelona, la Generalitat de Cataluña a través de ACCIÓ y Cataluña Emprèn, el Grupo de empresas de Nuevas Tecnologías de la Información y la Comunicación de Mataró y Maresme (Gentic), la delegación en el Maresme de la Asociación Independiente de Jóvenes Empresarios de Cataluña (AIJEC), la Federación de Asociaciones y Gremios Empresariales del Maresme (FAGEM), la Cambra de Comerç de Barcelona, la confederación patronal Pimec y la red de inversores Banc.

El acto fue dinamizado por el actor Pep Plaza y fue presidido por el alcalde y presidente de la Fundación TecnoCampus Mataró-Maresme, David Bote, que destacó la consolidación de los premios Creatic y e compromiso de las empresas reconocidas con la RSO. Bote apuntó: “somos consciente de los retos, como la igualdad oportunidad, la lucha contra el paro y la proyección de la ciudad. Propongo convicción y entusiasmo ante los retos para conseguir la ciudad que queremos.”

]]>
<![CDATA[ Visita en tres universidades chilenas del director general de TecnoCampus ]]> Wed, 28 Nov 2018 00:00:00 +0100

El director general de TecnoCampus, Josep Lluís Checa, ha llevado a cabo una visita institucional en Chile durante el mes de noviembre, con el objetivo de profundizar las relaciones de la institución con este país de América del Sur, uno de los más prósperos del continente. Concretamente, Checa se reunió con representantes académicos de la Universidad Mayor de Chile, la Universidad Autónoma de Chile y la Universidad Católica de Valparaíso.

Además de convenios para hacer posibles los intercambios de estudiantes, el TecnoCampus impulsa con universidades de la América del Sur una red de universidades emprendedoras.

]]>
<![CDATA[ El profesor Marcos Faúndez publica un artículo de investigació sobre el Parkinson en la revista indexada "Applied Sciences" ]]> Wed, 28 Nov 2018 00:00:00 +0100

El profesor de la Escuela Superior Polit´ccnica Marcos Faúndez es uno de los autores del artículo "Changes in Phonation and Their Relations with Progress of Parkinson’s Disease", publicado el 22 de noviembre en la revista indexada Applied Sciences. El artículo forma parte de un proyecto de investigación impulsado por el Grupo de Investigación en Tratamiento de la Señal y Datos financiado por el Ministerio de Economía y Empresa.

El objetivo de este trabajo es explorar las relaciones entre las características fonológicas y el progreso de la enfermedad de Parkinson para modelar matemáticamente y poder estimar el progreso de la enfermedad durante un seguimiento de dos años. En este sentido, el estudio sugiere que es posible prever el progreso de la enfermedad de Parkinson a través del análisis acústico de la fonación. Se inscribieron en el estudio un total de 51 pacientes que sufren la enfermedad, que fueron evaluados por tres escaleras clínicas utilizadas habitualmente. Se cuantificaron ocho posibles trastornos fundamentales en cinco vocales. Para identificar la relación entre las características fundamentales y los cambios en las puntuaciones clínicas, se realizó un análisis de correlación parcial.

Finalmente, se generaron modelos XGBoost para predecir los cambios en las puntuaciones clínicas durante un seguimiento de dos años. En el transcurso de este tiempo, las voces de los pacientes se hicieron más aperiódicas, con un aumento de las microperturbacions de frecuencia y amplitud. Los modelos XGB sirvieron para pronosticar cambios en las puntuación clínicas con un error de entre el 11 y el 26%.

]]>
<![CDATA[ Comptar amb un col·laborador local és clau per exportar amb èxit a Argentina i Xile ]]> Wed, 28 Nov 2018 00:00:00 +0100

El TecnoCampus va organitzar el passat dimarts 27 de novembre una sessió sobre oportunitats de negoci a Argentina i Xile, adreçada a empreses del territori. La jornada comptava amb la col·laboració de Pimec i s’emmarcava dins de la International Business Network, un punt de trobada per a empreses interessades a conèixer les oportunitats de negoci a nous mercats internacionals.

Massiel Moya, consultora sènior internacional de Pimec, va afirmar durant que els mitjans de comunicació sovint no reflecteixen de manera acurada la realitat econòmica de països com Argetina i Xile, i que per això és fonamental poder comptar amb col·laboradors locals que coneguin les particularitats de cada mercat. Per altra banda, Moya va apuntar que cal tenir en compte que els dos països presenten facilitats als inversors estrangers ja que a Xile volen incentivar el creixement en sectors com la innovació i la tecnologia i a Argentina el del transport, les infraestructures i l’energia elèctrica.

Durant la sessió també van presentar-se dos casos èxit de les empreses Bimyou, que va participar a l’última edició del programa d’internacionalització Go Global, i Akrovalis. Sebastià Hernández, director general de Bimyou, va remarcar que és essencial definir un pla de negoci estratègic abans de començar a exportar a un mercat estranger, mentre que Sergi Belmonte, director general i fundador de Akrovalis, va animar els assistents a participar a fires internacionals com una manera d’establir contactes que faciliten l’entrada al mercat.

El president de la delegació de Pimec al Maresme-Barcelonès Nord, Joan Pera, va destacar en el discurs de clausura que obrir-se a nous mercats internacionals empeny a les empreses a perfeccionar els seus productes i serveis: "Quan vas fora comences a competir amb els millors, i això t’obliga a superar-te com a empresa”.
 

]]>
<![CDATA[ El grup de recerca en atenció a la cronicitat i innovació en salut (GRACIS) participa en una trobada internacional a Còrdova ]]> Tue, 27 Nov 2018 00:00:00 +0100

Membres del Grup de Recerca consolidat en Atenció a la Cronicitat i Innovació en Salut (GRACIS), de l'Escola Superior de Ciències de la Salut del TecnoCampus, van assistir a Còrdova al XII Encuentro Internacional de Investigación en Cuidados. Es tracta d'un congrés internacional on docents de l'escola van presentar treballs d'investigació, mentre que estudiants del Màster Universitari en Cronicitat i Dependència hi van exposar treballs de final de màster.
Un dels treballs presentats és un estudi realitzat a la ciutat de Mataró, en el qual s’analitzen les necessitats formatives de les persones grans en el moment de la jubilació.
  

]]>
<![CDATA[ La profesora Andrea Fernández, autora del último programa del canal de vídeo-ensayo del CCCB ]]> Tue, 27 Nov 2018 00:00:00 +0100

La profesora del Grado en Medios Audiovisuales de la Escuela Politécnica Andrea Fernández es la autora del último programa emitido en el canal de vídeo-ensayo Soy Cámara. Se trata un laboratorio de nuevos formatos audiovisuales producido por el CCCB en colaboración con diferentes universidades y realizadores. El capítulo se publicó el pasado 16 de noviembre bajo el título El recuerdo del rostro.

Andrea Fernández, responsable del guion, dirección i montaje, presenta un mash-up de apropiación, una remezcla que utiliza fragmentos de otros videos para crear uno de nuevo, en el que se exploran las emociones primarias que nos unen a nuestro rostro a través de imágenes que traspasan épocas y géneros. En la pieza se unen en un mismo plano tutoriales de belleza de youtube con cine clásico y contemporáneo y el trabajo sobre rostro e identidad de artistas como Cindy Sherman, Orlan y Martha Rosler.

Soy Cámara es un espacio experimental y participativo en el ecosistema de la red que reflexiona sobre los temas más urgentes de la sociedad contemporánea, poniendo énfasis en cómo se producen las imágenes, tanto en los ámbitos tradicionales como en Internet.
 

 

]]>
<![CDATA[ Un proyecto nacido en el Grado en Medios Audiovisuales se emite en el programa "Tube d'assaig" de betevé ]]> Fri, 23 Nov 2018 00:00:00 +0100

Pablo Medina, graduado en Medios Audiovisuales en TecnoCampus el 2017, es el autor de la webserie Días de mierda, seleccionada para participar en el programa Tube d'assaig de betevé, que impulsa proyectos televisivos serializables, tanto de ficción como de no ficción, elaborados por estudiantes o por jóvenes creadores emergentes.

El programa piloto de la websérie se emitió el pasado martes 4 de noviembre y el proyecto actualmente se encuentra en una primera fase de financiación donde se anima a los espectadores a convertirse en micromecenas y a contribuir así a la producción de la primera temporada del formato.

¿Cómo surgió la posibilidad de participar en el programa?
Conocía a los chicos de Serielizados, Victor Sala y Betu Martínez, desde noviembre del año pasado cuando presenté el proyecto en Pitching Audiovisual Universidad-Indústria del Clúster Audiovisual, donde participé a través del Grado en Medios Audiovisuales. Poco después de las jornadas se pusieron en contacto conmigo porque les interesaba el proyecto y ahora ha surgido la oportunidad de entrar en Tube d’Assaig, un programa de betevé que llevan ellos.

Días de mierda es una webseria de unos cinco minutos por capítulo protagonizada por un joven llamado Dani. ¿Cómo surgió la idea? 
La idea surgió para presentarla como Trabajo de Final de Grado de Medios Audiovisuales. Hasta el último año no tenía muy claro lo que quería hacer y de repente, ante la incertidumbre de acabar la carrera, se me ocurrió contar cosas mías y de mis amigos, de una manera divertida y que contenía dos conceptos audiovisuales que siempre me han gustado: comedia y animación.

Se trata de una webserie en formato dibujo. ¿Por qué optaste por este formato?
Siempre he estado implicado en la ilustración, siempre me ha gustado, pero nunca había hecho un proyecto de animación y con lo que aprendí en el grado me encontraba con confianza para empezar. De todas formas, es una animación muy simple, pero creo que es efectiva y característica.

¿Cuál consideras que es el principal reto de la webserie?
Creo que llegar a gustar a la gente. La serie basa toda su fuerza en el guion y yo no tenía muy claro si el guion del teaser iba a conectar con alguien o iban a decir "¿De qué me está hablando?”, pero la verdad es que gusta bastante.

Después del grado, decidiste estudiar el Postgrado en Guión y Dirección de Actores, que también se imparte en TecnoCampus. ¿Por qué decidiste apuntarte a este postgrado?
Siempre quise hacer algo específico vinculado al guion, así que por ese lado estaba muy claro. Y luego también te ofrecían clases relacionadas con la dirección de actores, algo que me empezó a interesar en los últimos años. Otros postgrados o másters te cuestan un montón de dinero y al principio pensé que este no sería muy bueno debido a que es así de barato, pero al contrario. Te da la oportunidad de charlar cara a cara con guionistas, productores, directores que están trabajando mucho y ganando premios por su trabajo y eso es un lujo.

Y por último, si tuvieses que compartir con nosotros uno de los aprendizajes más útiles del programa sería…
Que escribir guiones es un trabajo de maratón, es decir, que hay que ponerse a trabajar cada día y revisar, y reescribir una y otra vez. Normalmente las primeras ideas son muy malas, pero darle mil vueltas es lo que las hace buenas.

]]>
<![CDATA[ Una estudiant del Postgrau en Gestió de Cooperatives i Empreses d'Economia Social guanya un dels premis aracoop ]]> Fri, 23 Nov 2018 00:00:00 +0100

L'estudiant del Postgrau en Gestió de Cooperatives i Empreses d'Economia Social Anna Anglí ha obtingut el Premi especial de treball de final de postgrau en els premi ara coop per un treball sobre la cerca d'un dispositiu que acompanyi la nova pagesia en el camí d’esdevenir pagèso pagesa. Sota el marc del postgrau en gestió de cooperatives i empreses d’economia social aquest treball és el resultat d’un estudi sobre un dispositiu de suport a la instal·lació i creació de projectes agroecològics: l’espai test agrari.

]]>
<![CDATA[ El Dia Mundial de la Televisió constata com el mitjà segueix actuant de mirall de la societat en termes de gènere ]]> Wed, 21 Nov 2018 00:00:00 +0100

La cinquena edició Dia Mundial de la Televisió a Catalunya a TecnoCampus ha constatat avui com el mitjà no està sent capaç d’esdevenir referent en el tractament de les qüestions de gènere sinó que més aviat segueix reproduint els estereotips clàssics. “La televisió no deixa de ser un mirall de la realitat però va sempre amb un cert retard. Encara hi ha molta feina per fer", ha assegurat la professora del Grau en Mitjans Audiovisuals Anna Tarragó. En una línia semblant s’ha expressat Marta Roqueta, periodista especialitzada en gènere: “Portem tants anys arrossegant representacions sexistes, que fins i tot les sèries més innovadores cauen en el sexisme". Alejandra Palés, redactor de mèdia al diari Ara, ha assegurat: "Sembla que si la protagonista de la sèrie és una dona, al públic al qual s'adreça sigui només femení. I això no és així”. Aquí el director de betevé, Sergi Vicente, ha reivindicat la importància dels mitjans de titularitat pública per ajudar a donar un tomb en determinades temàtiques: "Els mitjans públics, que no són tant esclaus de les lleis de mercat, som els que podem fer un pas endavant per la igualtat de gènere" .

El segon debat del dia ha versat sobre les noves plataformes de distribució de continguts i fins a quin punt possibiliten realment un consum més ampli del que estàvem acostumats, respecte formats i orígens. En aquest sentit, Anna Tarragó ha comentat: "Hem d'agrair a les plataformes la possibilitat de gaudir de sèries que difícilment arribarien a la televisió generalista". Una d’aquestes plataformes, representada a la taula per Jaume Ripoll, cofundador de Filmin, ha explicat: “Tenim productes amb abundància i de qualitat; ara, com a espectadors, hem d'aprendre a ser més pacients, rigorosos i a reflexionar sobre per què decidim veure el que veiem".

Finalment, en el tercer debat del programa, sobre nous perfils professionals, Alejandra Palés ha posat en dubte que una persona pugui desenvolupar tota la seva carrera professional de per vida al YouTube. I adreçant-se als estudiants, Jaume Ripoll ha apuntat: "Si els estudiants de cinema posessin el mateix esforç a vendre els seus projectes que a'vendre la seva imatge' a les xarxes socials, tindrien l'èxit assegurat".

Format diferenciat i rànquing qualitatiu
Durant el Dia Mundial de la Televisió s’ha donat a conèixer el rànquing dels cinc programes de ficció i de no ficció millor valorats per un comitè d’expertes format per Núria García, del Departament de Comunicació Audiovisual i Publicitat de la Universitat Autònoma de Barcelona; Anna Tarragó, professora a TecnoCampus i a la Universitat de Barcelona; Mariona Visa, professora de ‘Noves tendències a la televisió i convergència digital’ a la Universitat de Lleida; i Carme Basté, professora de diverses matèries relacionades amb la televisió a la Facultat de Blanquerna de la Universitat Ramon Llull.

Els cinc programes de ficció escollits han estat La casa de papel (Antena 3), El día de mañana (Movistar+), La catedral del mar (Antena 3, TV3, Netflix), Benvinguts a la família (TV3) i Cobra Kai (Youtube). I els de no ficció han estat Quan arribin els marcians (TV3/C33), La resistencia (Movistar #0), Operación Triunfo (TVE), Està passant (TV3) i el documental Las cloacas de Interior (TV3).

En aquesta ocasió, el Dia Mundial de la Televisió a Tecnocampus –fet en col·laboració amb la productora Clack- ha tingut caràcter de magazine televisiu i per això ha comptat amb Roger de Gràcia com a presentador i amb la banda Yellow Street Corner, que ha acompanyat musicalment la matinal.

]]>
<![CDATA[ Carles Manera señala la caída del consumo interno como síntoma de una possible nueva crisis económica en Espanya ]]> Mon, 19 Nov 2018 00:00:00 +0100

El Catedrático de Historia e Instituciones Económicas de la Universitat de les Illes Balears Carles Manera impartió una conferencia el pasado viernes 16 de noviembre en TecnoCampus donde afirmó que la caída de la demanda interna en España podría indicar que se acerca una nueva recesión económica. La ponencia se enmarcaba dentro del Ciclo de Conferencias de Economía y Sociedad que organiza por séptimo año consecutivo la Escuela Superior de Ciencias Sociales y de la Empresa.

Basándose en una teoría eminentemente keynesiana, donde la demanda incentiva la oferta y se genera más inversión y crecimiento en la economía, Carles Manera concluyó que actualmente la economía España sufre un problemática en relación al consumo interno. “Entre el 2002 y el 2010 había un poder de compra importante del salario sobre el consumo, mientras que a partir del 2010 se produce una pérdida de capacidad de compra de los salarios”, señaló Manera.

El catedrático de la UIB recordó que el modelo económico española se sustenta en el mantenimiento de la demanda externa de bienes y servicios y en la entrada de capital extranjero, muy enfocada en la venta de bienes inmuebles: “Si desaparecen estos dos factores y no se recuperan los salarios, podríamos entrar en una nueva crisis económica”.

Por otro lado, factores como la subida del tipo de interés, el aumento del precio de la energía, las consecuencias del Brexit o la posibilidad de una expansión del proteccionismo, entre otros, podrían ser algunos de los principales retos de futuro globales: “La deuda se está disparando en todo el mundo y esto también es un problema para el sostenimiento de las cuentas públicas”, añadió.

El Ciclo de Conferencias de Economía y Sociedad es una iniciativa vinculada a la Cátedra de Economía Social que se enmarca dentro de la asignatura Globalización y Crisis. Es una materia optativa de cuarto curso del Grado en Administración de Empresas y Gestión de la Innovación, impartida por los profesores Eloi Serrano e Ismael Hernández. Aún así, las conferencias están abiertas a toda la comunidad universitaria y a la ciudadanía en general, que pueden inscribirse de manera gratuita. La próxima ponencia, con inscripción abierta, será este miércoles 21 de noviembre a las 11 horas y el conferenciante invitado será Javier Sanjulián, profesor en Historia del Pensamiento Económico de la Universitat de Barcelona.

]]>
<![CDATA[ Un cubo de la basura inteligente para fomentar el reciclaje a través del juego gana el Weekend Challenge 2018 ]]> Mon, 19 Nov 2018 00:00:00 +0100

Cerca de cincuenta estudiantes han participado este fin de semana a la sexta edición del Weekend Challenge, una iniciativa del TecnoCampus para fomentar el emprendimiento en la universidad y las sinergias entre los estudiantes de las diferentes titulaciones. El proyecto ganador de este año ha sido “Mr.Bin”, un cubo de basura inteligente que fomenta el reciclaje a través de la gamificación.

El proyecto lo presentaron Carla Anglada, Dana Bargallo, Tatiana Jaramillo, Judit Casado y Andrea Tena, y cada estudiante recibió una tablet Samsung como premio a la mejor iniciativa escogida por el jurado, formado por emprendedores del parque, profesores del TecnoCampus y miembros del equipo del área de Empresa y Emprendimiento del TecnoCampus. “El cubo tendría diferentes departamentos y cada vez que echaras un desecho, el cubo interactuaría contigo. Además, se crearía una aplicación móvil vinculada al cubo que te daría información sobre cómo reciclas o cuándo tienes que sacar la basura, entre otros funciones”, afirma Judit Casado. También se entregó un segundo premio al proyecto más votado por el público, otorgado a Joan Cuch y Neil Suffle por un producto de realidad virtual con finalidades formativas. Los dos estudiantes tendrán la posibilidad de participar en un programa de formación de doce semanas para desarrollar su idea de negocio.

Las jornadas las dinamizó Néstor Guerra de la consultora Nestor&Co y durante el fin de semana los equipos trabajaron para desarrollar la ideas de negocio más innovadoras a través de la metodología Lean Startup, una forma para ayudar a lanzar al mercado productos y negocios a partir del conocimiento, la experimentación científica y la interacción con el cliente. “Las entrevistas con los clientes les han permitido reajustar el modelo de negocio inicial e intentar buscar soluciones que encajaran mejor con la problemática real", explica Néstor Guerra.

El Weekend Challenge es una actividad que se enmarca dentro del campus emprendedor del TecnoCampus, un ecosistema óptimo donde los estudiantes pueden desarrollar sus proyectos emprendedores. En este sentido, todos los estudiantes que quieran continuar desarrollado los proyectos del Weekend Challenge lo podrán hacer desde la preincubadora, un programa gratuito de localización y acompañamiento de proyectos de emprendimiento universitario que provienen del TecnoCampus.

Consulta el álbum con las fotografías de la jornada: 

Weekend Challenge 2018

]]>
<![CDATA[ El TecnoCampus impulsa una red con universidades latinoamericanas para colaborar en el ámbito del emprendimiento ]]> Fri, 16 Nov 2018 00:00:00 +0100

Representantes de cuatro universidades de América Latina se reúnen en TecnoCampus del 13 al 16 de noviembre para asistir al primer encuentro de la Red de Universidades Emprendedoras, una iniciativa de varias universidades para coordinar esfuerzos y crear sinergias en los ámbitos del emprendimiento y la innovación en la que participa TecnoCampus.

La red se constituye inicialmente con ocho universidades de Argentina, Chile, Perú y Colombia y en primera reunión participan la Universidad Nacional del Sur, de Argentina; la ICESI, de Colombia; la Universidad Católica de Valparaíso, de Chile; y Universidad de Piura, de Perú.

La directora de Servicios y proyectos universitarios de TecnoCampus, Montserrat Vilalta fue la encargada de dar la bienvenida el primer día a los asistentes en un discurso donde remarcó que la creación de esta red permitirá establecer vínculos institucionales, empresariales y académicos, pero que los principales beneficiarios serán los estudiantes. En este sentido, Vilalta remarcó que uno de los elementos singulares del modelo emprendedor de TecnoCampus es que incorpora las competencias emprendedoras dentro del currículum académico y no se contemplan sólo dentro como actividades extraacadémicas.

El objetivo de este primer encuentro es compartir experiencias y definir unas líneas de acción conjuntas alrededor del emprendimiento. El programa de la jornada incluye la participación en la conferencia internacional sobre emprendimiento Startup Grind Barcelona, una sesión de innovación para conocer las tendencias de universidades emprendedoras de todo el mundo, y la visita de los edificios Pier 01 y MediaTic en Barcelona, dos espacios de referencia del ecosistema emprendedora catalán. 

 

 


 

]]>
<![CDATA[ El TecnoCampus colabora en la 24 edició del Minipuit, la muestra de televisión de calidad y nuevos formatos televisivos ]]> Thu, 15 Nov 2018 00:00:00 +0100

Un año más, lo mejor que se ha podido ver este año en el mundo de la televisión llega a Barcelona. El sábado 1 de diciembre, se celebra en el Centro de Cultura Contemporánea de Barcelona (CCCB) la 24 edición del Miniput, la muestra sobre televisión de calidad y nuevos formatos televisivos en la que TecnoCampus participa a través del Grado en Medios Audiovisuales de la Escuela Superior Politécnica. Unas 1.500 personas transitarán por el Miniput a lo largo de las 12 horas que dura la maratón, la inscripción es gratuita y se puede hacer aquí.

El Miniput consta de unas sesiones de proyecciones y debates con los responsables de programas de la televisión más innovadores, provocadores, educativos y con vocación de servicio público del año. El profesor del Grado en Medios Audiovisuales Endika Rey presentará el documental japonés, Tokyo Black Hole, que narra la historia de un joven japonés del siglo XXII que viaja al Tokyo de 1945. La película revela como las personas desesperadas de una ciudad en ruinas después de la Segunda Guerra Mundia pusieron los fundamentos de la capital japonesa de hoy.

El Miniput está organizado conjuntamente por la Universidad Ramon Llull, la Universidad Autónoma de Barcelona, el Tecnocampus Mataró, el Centro de Cultura Contemporánea de Barcelona, Mediapro, betevé, Televisió de Catalunya i la Universidad Pompeu Fabra.

¿Qué se podrá ver en el Miniput?

En el Miniput de este año podréis ver dos maneras radicalmente diferentes de acercarse a la problemática de los refugiados: por una parte, a través del humor y el musical (Grotesco) y, por otra parte, desde el interior de las bandas de tráfico de personas que ayudan a los refugiados a salir del país (Human Smugglers).

También se podrán ver dos formatos innovadores de televisión de servicio público dirigida a grupos minoritarios (Old people’s Home for 4 year olds y Give us a Break!); documentales que intentan reconstruir la historia a través de un archivo excepcional (Tokyo Black Hole) o a través de testimonios arriesgados (National Bird, producido por Errol Morris y Wim Wenders ); un reality show donde las madres abandonan sus roles familiares (Gone mom), un cóctel de programas inclasificables de la mano del jefe del Departamento de Audiencias Jóvenes de la televisión pública suiza (SRF) y una sesión especial sobre los programas de la Generación Z.

Si quieres asistir al evento, puedes descargarte el programa aquí. 

]]>
<![CDATA[ Cinefòrums, xerrades i una exposició amb motiu del 25N, Dia Internacional de la Violència Masclista. ]]> Wed, 14 Nov 2018 00:00:00 +0100

La Comissió d’Igualtat del Tecnocampus i el grup de recerca Narratives de la Resistència organitza durant la propera setmana diverses activitats en relació amb motiu del 25N, Dia Internacional de la Violència Masclista. El programa d'activitats és el següent:

Dimarts 20 de novembre / 10 h / Sala de Graus (213)
Cinefòrum 1. Projecció i fòrum de debat.
"¿No queríais saber por qué las matan? Por nada", de Mercedes Fernández-Martorell i Carlota Frisón.
Pel·lícula que recrea la tasca real de dues antropòlogues, Mercedes i Candela, que realitzen un treball de recerca en el qual entrevisten homes declarats culpables de maltractament a les seves parelles. Basada en fets reals, se sosté en la recerca que l’antropòloga Fernández- Martorell va realitzar entre els anys
2005 i 2008. És un acte amb la presència de la directora del film, Mercedes Fernández-Martorell, i
de l’actriu Carlota Frisón. 
 
Dimecres 21 de novembre / 15 h / Auditori
Cinefòrum 2. Projecció i fòrum de debat
"Tódalas mulleres que coñezo", Xiana do Teixeiro.
Des de l’àmbit personal fins al polític, les diverses vivències de les dones evidencien
com de masculinitzat i violent continua sent el carrer actualment. Partint de tres converses reveladores,
la directora mira d’articular un discurs sobre la por que no fomenti la por, i sobre la violència que no sigui violent.
Tódalas mulleres que coñezo és una mostra d’un cinema directe, horitzontal, autocrític, que trenca el relat convencional; un film que fomenta la sororitat universal. Amb la presència de la directora, Xiana do Teixeiro.
 
Dijous 22 de novembre / 10 h / Business Lab
Conferència: "Violència en l’art espanyol contemporani", d'Elena Fraj. 
Presentació comentada de l’exposició “La violencia machista como tema en el arte contemporáneo del
Estado español” per part de la seva comissària, Elena Fraj. A partir essencialment de vídeo i fotografia,
es reflexiona sobre les visualitats de les violències masclistes (Estat, intersubjectivitats, afectes, simbolismes...).
Com representar la violència masclista en el context actual? Es respondrà aquesta qüestió utilitzant obres de Pilar Albarracín, Sara Berga, Pilar Beltrán, Alicia Framis, Eulalia Grau, Cristina Lucas, Fina Miralles, Gema Rupérez i Virginia Villaplana. L’exposició es va inaugurar aquest 2018 a la Sala Juana Francés de Saragossa, i actualment està itinerant per diverses ciutats. Podeu consultar el catàleg on-line.
 
EXPOSICIÓ: “Dia Internacional de la Violència Masclista: Narratives de la resistència”
Per segon any consecutiu, en el marc del Dia Internacional de la Violència Masclista es realitzarà
una exposició participativa sobre les violències masclistes, els mitjans de comunicació i el nostre
entorn més immediat. Aquest any es contrastaran els resultats d’una enquesta sobre la percepció de la desigualtat, realitzada al TecnoCampus, amb el tractament que els mitjans de comunicació fan sobre la violència
cap a les dones, i també amb els missatges que arriben des del carrer, les xarxes socials o les campanyes
institucionals sobre la violència.
]]>
<![CDATA[ El fotoperiodista Jordi Borràs da una conferencia a los estudiantes del Grado en Medios Audiovisuales ]]> Tue, 13 Nov 2018 00:00:00 +0100

Estudiantes del Grado en Medios Audiovisuales de la Escuela Superior Politècnica asistieron el viernes 9 de noviembre a una clase magistral sobre fotografía a cargo del fotoperiodista Jordi Borràs, que este 2018 ha publicado el libro Dies que duraran anys (Ara Llibres, 2018).

La ponencia se enmarcaba dentro de la asignatura optativa de cuarto curso Fotografía Documental, impartida por los profesores Cristòfol Casanovas y Joan Safont, y se trata de una actividad pensada para acercar los universitarios al mundo laboral. En este sentido, los estudiantes tuvieron la oportunidad de conocer de primera mano el fotoperiodismo como salida profesional a través de la experiencia de Jordi Borràs, que hizo un repaso por su trayectoria profesional. También explicó las bases y el proceso de la producción y edición de libros, momento donde se debatió sobre temas vinculados a la propiedad intelectual y a los derechos de imagen.

]]>
<![CDATA[ El Día Mundial de la Televisión plantea los grandes retos del sector en un acto presentado por el periodista Roger de Gràcia ]]> Mon, 12 Nov 2018 00:00:00 +0100

¿La televisión sigue reproduciendo los estereotipos de género presentes en la sociedad? ¿Las nuevas plataformas de distribución de contenidos garantizan una mayor pluralidad de contenidos? Más allá de ser youtuber, ¿qué otros perfiles profesionales requerirá el mercado en un futuro próximo?

Son tres de las preguntas que, el próximo miércoles 21 de noviembre a partir de las 10 de la mañana, se hará el Día Mundial de la Televisión en Mataró, que por quinto año consecutivo organiza el TecnoCampus junto con la productora audiovisual Clack, y que este año tendrá precisamente un formato de magazine televisivo: lo presentará el periodista Roger de Gràcia, responsable del espacio Estat de Gràcia cada tarde a Catalunya Ràdio, y contará con música en directo de la banda Yellow Street Corner.

Durante las dos horas de programa serán arriba del escenario del Auditorio del Centro de Congresos analistas, críticos y profesores universitarios como Marta Roqueta, periodista especializada en género, Alejandra Palés, crítica de series de televisión en Serielizados.com y redactora de Mèdia en el diario Ara; Anna Tarragó, profesora del Grado en Medios Audiovisuales del TecnoCampus; Sergi Vicente, periodista y director de betevé; y Jaume Ripoll, cofundador de Filmen.

Un ranking con las mejores propuestas de ficción y de no ficción
De nuevo, durante el Día Mundial de la Televisión se desvelará la elección del jurado del certamen en relación a las mejores propuestas televisivas del curso 2017-2018. En esta ocasión, como en la anterior edición, se establecerán dos rankings: uno para las mejores propuestas de ficción y una segunda clasificación que hará referencia a los programas de no ficción. También se repasarán las propuestas más vistas, como es habitual, en una lógica estrictamente cuantitativa.
Este ranking lo elabora un comité de expertas proveniente de diferentes universidades catalanas convocado expresamente para la ocasión. El composen Núria García, del Departamento de Comunicación Audiovisual y Publicidad de la Universitat Autónoma de Barcelona; Mariona Visa, profesora de la Universitat de Lleida; Carme Basté, profesora de la Facultad de Blanquerna de la Universitat Ramon Llull; y la propia Anna Tarragó, profesora de TecnoCampus y de la Universidad de Barcelona.

Una fiesta impulsada el 1996 por la ONU 
El Día Mundial de la Televisión es una celebración internacional impulsada el 1996 por la Asamblea de las Naciones Unidas que se celebra el 21 de noviembre de cada año, con un especial arraigo a varios países sudamericanos como México, Perú, Chile, Paraguay, Argentina, Colombia, Uruguay, Ecuador, Bolivia y Venezuela.
La información completa del Día Mundial de la Televisión, así como el enlace de inscripción para asistir como público, están disponibles al web diamundialdelatv.com

]]>
<![CDATA[ Aprofita la innovació digital per millorar l’experiència del client ]]> Mon, 12 Nov 2018 00:00:00 +0100

L’empresa S2CX Consulting, ubicada al TecnoCampus, llança aquest mes un curs online que apropa a les empreses als hàbits de compra dels nous consumidors. És un curs pensat per implementar l’estratègia en set passos de manera senzilla.

Josep Antonín, cofundador i CEO de S2CX Consulting exposa que la transformació digital és necessària però no suficient si no adaptes primer la teva empresa o departament per poder seguir els cada vegada més ràpids canvis en els costums de compra, provocats per l’ús de la tecnologia.

L’empresa proposa millorar l’experiència del client a través del design thinking una eina de millora del procés Customer Journey Map, que vincula al client. A més, treballen amb la part irracional que és la que pren les decisions de compra.

L’empresari sentencia que la consultoria en els pròxims anys recorrerà el camí cap als serveis online, per això, han preferit ser els primers, ajudats pel fet que la seva proposta de consultoria estratègica es basa en l’experiència de client i posar major focus en què passa fora de l’organització, en el client i en el seu comportament, que en el que passa a dins.

Llegir la notícia.

]]>