Un total de 450 mestres debaten sobre com transformar l’educació en el segle XXI en l’Escola d’Estiu del Maresme

El TecnoCampus acull per sisè any consecutiu la 38ena edició de l’Escola d’Estiu del Maresme, que organitza el Moviment Educatiu del Maresme del 3 al 14 de juliol. Sota el lema “Nedem contracorrent?”, l’edició d’enguany vol debatre la transformació de l'educació en el segle XXI. Un total de 450 mestres es convertiran en alumnes durant les dues properes setmanes per participar en els prop de 30 cursos de què consta l’escola d’estiu. El Moviment d’Educatiu del Maresme ha destacat la xifra d’inscrits d’aquesta edició com una de les més nombroses dels últims anys.

El regidor d’Educació i Treball, Miquel Àngel Vadell, i el director general del TecnoCampus, Jaume Teodoro, han remarcat en la sessió de benvinguda que iniciatives com aquestes són essencials per transformar i millorar el sistema educatiu. “És la nostra tasca com a govern apostar per l’educació com a motor de progrés de la societat”, ha afirmat Vadell. La conferència inaugural ha anat a càrrec d’Eduard Vallory, president del Centre UNESCO de Catalunya i director d’Escola Nova 21, que ha destacat que l’objectiu no és nadar contracorrent sinó canviar la corrent a través d'una presa de consciència àmplia que impliqui també les administracions públiques, els mitjans de comunicació i la ciutadania, entre d’altres actors.

Per altra banda, Vallory també ha remarcat que l’aprenentatge a través de la repetició mecànica és un model obsolet ja que “el 65% dels infants que ara estan cursant primària treballaran en professions que actualment no existeixen”. En aquest sentit, ha afirmat que cal apostar per una educació que aprengui i no que ensenyi: “L’escola ha de ser un ens viu que permanentment es qüestioni el seu propòsit i que actualitzi les eines d’aprenentatge”. “Catalitzem el canvi perquè el conjunt de la societat se’l faci seu”, ha conclòs. Dins de la sessió de benvinguda també s’ha dut a terme un debat, amb el títol “Una Escola en el segle XXI”, moderat pel periodista Quim Barnola. 

Una de les activitats més destacades d’aquest any és l’organització de l’Edcamp el dilluns 10 de juliol, una trobada oberta a tothom que es basa en l’aprenentatge entre iguals, a través de la conversa i l’intercanvi d’experiències. Hi participaran prop de 300 mestres i es tracta d’un dels EdCamps més grans que s’haurà celebrat a Catalunya.