Un debat planteja el model cooperatiu com a alternativa

El TecnoCampus va acollir el divendres 24 de novembre una taula rodona d’experiències cooperatives amb Maravillas Rojo, presidenta d’Abacus; Ricardo Yébenes, cofundador de B-Swim; Joan Cavallé, director general de Caixa d’Enginyers; i Lis Brusa, responsable de Catalunya de Koiki. L’activitat s’emmarcava dins la col·laboració de la Càtedra d’Economia Social del TecnoCampus amb la 2a Setmana d’Economia Social i Solidària, que es va celebrar del 21 al 25 de novembre a Mataró.

Tots els ponents van coincidir a assenyalar el model cooperatiu com una alternativa d'èxit. En aquest sentit, Maravillas Rojo va destacar Abacus com un cas de cooperativa singular i com el “gran projecte col·lectiu de Catalunya”. Abacus, que actualment té més d’un milió de socis consumidors, no només aposta per la innovació tecnològica, sinó que posa en valor la innovació social. “El repte és contribuir a la innovació social en un mercat agressiu i en un moment on el sector del retail té nous reptes, com convertir els punts de venda en espais de trobada social”, va afegir. 

Ricardo Yébenes, per la seva banda, va explicar com ha estat el procés de creació de la cooperativa B-Swim, que potencia la natació com a via de millora de la condició, física, psíquica i social de persones amb discapacitat. L’empresa va rebre un reconeixement a la innovació empresarial en l’última edició dels premis Creatic, celebrats el passat dijous 23 de novembre. “Aprofitem el boom de l’economia social i solidària per fer canvis sòlids i perdurables en el temps”, va concloure. En aquesta línia, el president de Caixa d’Enginyers, Joan Cavallé, també va mencionar la confiança com a element fonamental perquè el cooperativisme tingui èxit: “Un dels trets diferencials d'una cooperativa és que no hi ha conflicte entre propietaris i usuaris, perquè aquests són els mateixos".

Quina és la penetració de les TIC a l’economia social?
El divendres 24 de novembre també es van presentar els resultats de la investigació “Penetració de les TIC a l’economia social”, un estudi finançat per la Fundació Caixa d’Enginyers i elaborat per la Càtedra d’Economia Social de l’Escola Superior de Ciències Socials i de l’Empresa del TecnoCampus.
L’estudi, que analitza la presència a internet de les cooperatives de Catalunya l’any 2017, conclou que el percentatge de la presència de les cooperatives a web i xarxes socials és lleugerament més baix que les pimes però superior al de les microempreses. En aquest sentit, s’apunten els recursos i la formació com els dos aspectes principals per ajudar a millorar la presència online.