El Documental del Mes denuncia l’explotació laboral a les fàbriques tèxtils de l’Índia

Milers de treballadors exhausts, interminables jornades laborals de dotze hores i una immensa fàbrica tèxtil a Surat, una ciutat industrial situada al nord-oest de l’Índia. És el retrat de la història que explica Machines, la pel·lícula que es projectarà a la sessió de El Documental del mes d'aquest dimecres 10 de gener a les 19.30 hores al Cafè del Mar de Mataró. El preu general de l'entrada és de tres euros excepte per als estudiants del TecnoCampus, que només hauran de pagar-ne un.

Machines és la primera pel·lícula del cineasta Rahul Jain, nascut a Nova Delhi, criat a l’Himalàia i educat als Estats Units. Una mirada dura, i a la vegada d’una sensibilitat extraordinària, a l’explotació dels treballadors a les fàbriques dels països en vies de desenvolupament, que interpel·la directament l’espectador i li fa replantejar-se si les dinàmiques productives del món en què vivim són les més idònies.

Es tracta d’una coproducció del 2016  entre Índia, Alemanya i Finlàndia en la qual la càmera viatja pels passadissos d’aquest submón invisible, on humans i màquines són considerats pràcticament el mateix. Un dels elements que dona valor afegit al documental són les curtes converses que el director manté amb els treballadors. El documental Machines ha rebut el Premi Amnistia Internacional Catalunya, DocsBarcelona (Catalunya, 2017), el Premi especial del jurat al Festival de Cine SunDance (Estats Units, 2017), Selecció Oficial del IDFA (Països Baixos, 2016) i el Premi “Human Values” i Premi del Jurat al Thessaloniki International Film Festival (Grècia, 2016).

El film es projecta dins del cicle El Documental del Mes, una iniciativa impulsada per la productora Clack i DocsBarcelona amb la col·laboració de l’Ateneu Cooperatiu del Maresme, l’Ajuntament de Mataró, la Fundació Unió de Cooperadors de Mataró i el TecnoCampus per fomentar el cinema documental en l’àmbit local.