Un graduat del TecnoCampus presenta CARONTE, un curtmetratge amb vocació internacional

Luís Tinoco és el responsable de Onirikal Studio, una empresa d'animació 3D i VFX per a cinema i televisió ubicada a a Mataró. Amb més de vint anys d'experiència en l'àmbit de l'animació 3D i els efectes visuals, actualment es troba acabant CARONTE, el seu tercer curtmetratge com a director, i la primera producció cent per cent d'Onirikal Studio. Luís, que es va graduar en Enginyeria Informàtica de Gestió i Sistemes d'Informació pel TecnoCampus, en aquesta entrevista ens explica els principals detalls del projecte.

Vas crear el teu propi estudi, especialitzat en efectes visuals i animació 3D, fa prop de set anys. En quin tipus de projectes treballeu des de l'estudi?
Actualment el 90% de projectes que fem són per a cinema i televisió, i un 10% són treballs relacionats amb el sector publicitari i videoclips, entre altres àmbits. Per exemple, hem realitzat fa poc els efectes visuals de la nova sèrie de Telecinco Sé quién eres, que s'emet en horari de màxima audiència. També hem treballat en pel·lícules a nivell nacional i internacional, amb productores rellevants del sector del cinema, com Free Scott (Ridley Scott), Participant Media, Filmax, Mediaset o Antena 3. Per altra banda, a nivell particular he treballat en pel·lícules més grans, com per exemple Interstellar. A dia d'avui tenim clients pràcticament de tot el món, encara que és cert que últimament fem més produccions fora d'Espanya.

Aquest any s'estrena CARONTE, un curtmetratge bastant significatiu per a l'estudi. Com va començar tot?
La idea va sorgir fa uns tres anys, i l'hem anat desenvolupant entre projecte i projecte. El pla era crear un curtmetratge petit durant les estones lliures, una cosa senzilla on no es necessitessin grans inversions, que poguéssim fer-ho amb el nostre propi equip i després fer la postproducció des del mateix estudi. L'objectiu era crear un curt amb una història potent i un look molt propi, on també s'inclogués una càrrega molt important d'efectes visuals. En aquest sentit, també és un projecte que volem que ens serveixi com a carta de presentació de l'estudi, i per mostrar el que podem fer com a productora.

Quina és la història?
Volíem crear un contrast entre una història de ciència ficció i un drama minimalista. Per aquest motiu, el curt explica dues històries, una de ciència ficció purament dels anys vuitanta a l'estil Star Wars i Star Trek, i una més minimalista sobre dos germans a la terra, aquí i ara. Les dues històries evolucionen en paral·lel fins al final, on s'uneixen de la manera més inesperada.

Es tracta d'un curtmetratge amb vocació internacional. Quin ha estat el principal repte en sentit?
Qualsevol persona que vegi el curt segurament pensarà que el gran repte ha estat els efectes visuals, però en realitat això és el que fem en el nostre dia a dia. El gran repte ha estat la part del rodatge. En primer lloc, tot el rodatge és en anglès perquè volem arribar al màxim nombre de persones i productores possible. Per aquest motiu, vam escollir un elenc completament internacional perquè no volíem actors espanyols que sabessin parlar bé en anglès, sinó gent nativa. El projecte s'ha concebut des del principi amb caràcter internacional, tant la història, com el look, com en la intenció de distribució.

Aquesta setmana heu iniciat una campanya a través de la plataforma Verkami per recaptar fons econòmics per seguir ultimant els detalles del projecte. Per què serviran els diners recaptats?
Hi ha diversos processos importants pendent d'acabar-se i aspectes crucials a millorar. Per aquest motiu, necessitem una inversió final que esperem que arribi mitjançant el crowdfunding, ja que la nostra productora s'ha fet càrrec fins a dia d'avui de la resta de despeses, i ara mateix és incapaç de suportar econòmicament aquesta recta final, crítica per a la qualitat final del projecte.

Afirmes que aquesta recta final és crucial per a la qualitat del projecte. ¿En quin sentit?
El músic, per exemple, ha fet una composició amb base electrònica que ja funcionaria, però que no deixa de ser música sintetitzada on s'imiten instruments. Part dels diners recaptats serviran per gravar la música amb una orquestra real, millorant i realçant la increïble música del curt. Aquest crowdfunding també ens ajudarà a finalitzar temes de post producció, so i mescles, que van a ser amb Dolby Atmos. Per altre costat, volem contractar un distribuïdor professional que mogui el curtmetratge per tot el món. El projecte pot estar molt bé, però si no té visibilitat, no existeix.

El TecnoCampus ha col·laborat en el projecte, ¿De quina manera ho ha fet?
La participació del TecnoCampus a CARONTE ha estat important al llarg del projecte. Va començar quan SERMAT ens va deixar càmeres i materials d'il·luminació per iniciar el rodatge, però després s'ha vist implicat de moltes maneres, com per exemple amb la participació de graduats del TecnoCampus.

En el sector audiovisual és fonamental saber treballar en equip. A partir de la teva experiència, quines consideres que són les claus perquè un equip tingui èxit?
En l'àmbit audiovisual és molt important ser el més desprès i el menys egoista possible ja que saps que la feina que estàs fent mai acabarà en tu, sinó que es tracta d'un treball en cadena, una de molt artística en la qual la persona s'ha de desprendre de qualsevol narcisisme des del primer dia. Per aquest motiu, quan una empresa de postproducció com la nostra troba un equip que es compenetra bé, on els membres de l'equip saben quins són els els defectes i virtuts de cadascú, la millor idea és saber conjugar-nos per treure el màxim profit.

A continuació, presentem el tràiler de CARONTE: