Gent TecnoCampus: Josep López, responsable d'Xnergic

Josep López Xarbau és enginyer en Electrònica i Automàtica Industrial (ETSEIAT-UPC) i actualment és el responsable de les àrees de mecànica i acústica del TecnoCampus.

Va començar a treballar al TecnoCampus l’any 2009 a l’àrea d’acústica del Centre de Coneixement Urbà (CCU), i d’aquí va entrar a l’equip encarregat de gestionar el laboratori NetLab. Actualment també treballa en el CCU i s’encarrega del FABLAB, i aquest curs s’estrena com a coordinador d’Xnergic.

Aquest curs assumeixes el lideratge del projecte Xnergic. Quins consideres que són els reptes del projecte?
Apropar la tecnologia als més joves, i fer-los veure que aquest camp també pot ser divertit, i intentar impactar sobre el màxim nombre de persones possible. Per altra banda, també volem aconseguir acostar la tecnologia i les enginyeries al món femení, ja que és una de les grans mancances actualment.

I per aconseguir-ho, hi haurà alguna novetat aquest curs?
Hem canviat una mica la filosofia d’Xnergic ja que aquest curs hem eliminat els grups d’entrenament que es duien a terme cada dissabte, on hi participaven entre deu i quinze joves. Tot i que a priori pot semblar contradictori, aquest canvi l’hem fet per intentar aarribar a més joves. Fins ara durant l’any pràcticament només impactàvem sobre aquesta quinzena de joves. El que farem aquest any és contactar amb biblioteques i centres cívics de Mataró i de la zona del Maresme per fer cursos de curta durada, i així impactar sobre més estudiants i donar-nos a conèixer. Per altra banda, seguirem realitzant els diferents campus d’Xnergic i organitzant fires al TecnoCampus.

Creus que és important que s’organitzin més activitats d'aquest tipus per promoure les vocacions tecnològiques entre els més joves?
Tot i que és cert que en el món de les enginyeries no ha faltat mai gent, sí que és veritat que és important aconseguir que la tecnologia sigui atractiva per als futurs estudiants. En un món cada cop més visual, s’han de buscar maneres per aconseguir que la tecnologia entri per els ulls.

Un dels trets diferencials del projecte és que els monitors dels tallers són estudiants del TecnoCampus...
Exacte, és un dels punts forts del projecte i ens permet jugar a dues bandes. Per un costat, els universitaris són més popers per edat al públic objectiu. Per l’altre, oferim als nostres estudiants la possibilitat d’entrar en contacte amb el món educatiu des de la vessant docent, un aspecte amb el que sovint no estan tan familiaritzats. 

La majoria de tasques que duus a terme dins de l’entitat implica saber treballar en equip. Quines creus són les habilitats interpersonals fonamentals?
Tinc claríssim que una de les habilitats que has de tenir és l’empatia. Només als dos minuts d’estar parlant amb una persona has de saber si aquella persona li interessa allò que li estàs explicant o quin és el seu estat d’ànim. Penso que l’empatia, la capacitat de posar-se a la pell de l’altre, és clau a l’hora de portar un grup i a l'àmbit laboral en general.

Com a professional, hi ha alguna àrea de coneixement que desconeixes però que t’agradaria saber-ne més?
Una de les mancances que he tingut sempre com a enginyer ha estat la part més administrativa. És cert que quan estudies sempre fas alguna assignatura que hi està relacionada, però quan entres a treballar a una empresa sempre és diferent. A vegades perds la por a saber com moure objectes a gran velocitat però et venen els números i penses...en quin món m’he posat! Per això, m’agradaria perdre la por a la part més administrativa. Una altra cosa que m’agradaria aprendre són els idiomes, que de fet ja hi estic posat perquè des del TecnoCampus vaig estudiar alemany i he aprovat l’examen Cambridge English Advanced (CAE).