Dos professors del TecnoCampus creen un manual de disseny de videojocs per al concurs escolar "Científics en joc"

Antonio José Planells i Daniel Candil, professors del Grau en Disseny i Producció de Videojocs, han estat els encarregats de presentar una guia sobre com crear un videojoc per a la primera edició del Concurs Escolar de Disseny de Videojocs Científics a Catalunya. El concurs està adreçat a mestres i alumnes de cinquè i sisè de primària i l’objectiu és dissenyar un videojoc inèdit basat en un personatge, històric o actual, d’àmbit català que hagi destacat en el camp de la ciència, la medicina o la tecnologia.

El funcionament del concurs segueix el manual de disseny de videojocs que han creat els dos professors de l’Escola Superior Politècnica del TecnoCampus. Antonio José Planells explica que l’objectiu del manual és que sigui una eina dinàmica i útil per a la creació d’aventures gràfiques: “Més que un manual teòric, ho hem enfocat com un text que acompanya els alumnes en el procés creatiu i, per tant, hem adjuntat una plantilla de disseny a cada capítol”. Com que l’objectiu és crear un videojoc centrat en la vida d’un científic català, el joc ha de tenir un fort component narratiu i una documentació prèvia sòlida. En aquest sentit, el manual de disseny se centra en el gènere d’aventures gràfiques ja que és el més adequat a l’hora de jugar des d’una biografia d’un personatge.

La primera edició del Concurs Escolar de Disseny de Videojocs Científics forma part del concurs "Científics en Joc", un projecte liderat per la Direcció General de Recerca del Departament d’Empresa i Coneixement de la Generalitat i Eduscopi, entitat dedicada a l’educació i divulgació científica i tecnològica.


Aprendre jugant
El professor Antonio José Planells considera que aquest tipus de concursos obliga als estudiants a realitzar “una veritable tasca d’investigació per comprendre el passat i els èxits de determinats científics”. En aquest sentit, les tasques de buscar, filtrar i comprendre fonts documentals esdevenen claus a l’hora de desenvolupar el joc. També es treballen altres aspectes relacionats amb dinàmiques de grup i competències de narrativa audiovisual i interactiva

Segons Planells, una de les tasques més complicades per als estudiants serà vincular el disseny amb el contingut que volen explicar: “Conjugar la història d’un científic amb la interactivitat de l’usuari mitjançant el disseny de puzles és un gran repte”. “Crear un joc és una activitat complexa i essencialment cultural, raó per la qual tenir una experiència com a usuari és sense cap mena de dubte un gran avantatge”, conclou el professor del Grau en Disseny i Producció de Videojocs.