La Fundació TecnoCampus aposta per l’eficiència energètica a les indústries de Mataró

La presidenta de la Fundació TecnoCampus Mataró-Maresme, Dolors Guillen; la regidora d’Urbanisme, Medi Ambient, Sostenibilitat i Habitatge, Núria Calpe, i el president de PIMEC Maresme, Ambrós Martínez, van signar ahir dilluns 21 de març al TecnoCampus un conveni de cooperació per impulsar una campanya d’estalvi i eficiència energètica a les empreses amb activitat industrial, comercial o de serveis localitzades als polígons industrials de Mataró.

L’objectiu de la campanya és que les empreses participants redueixin el consum energètic, guanyin competitivitat i contribueixin a la reducció de gasos d’efecte hivernacle. El president de PIMEC Maresme, Ambrós Martínez, va recordar que és una iniciativa que ha triomfat en altres territoris, que el Maresme és especialment sensible en aquesta temàtica i que “des de PIMEC creiem que podem ser molt proactius a l’hora d’aconsellar les empreses sobre com estalviar”. En aquesta línia també s’ha mostrat la regidora Núria Calpe, que va destacar la bona sintonia amb PIMEC i el  paper clau del TecnoCampus: “Els contactes que té amb el teixit empresarial ens ajudaran a difondre el projecte per tal que se sumin el màxim d’empreses”.

Es podran acollir a aquest pla les empreses que tenen contractades les tarifes 3.0, 3.1 o 6.1 i la campanya consistirà en oferir a les empreses un estudi per reduir la seva despesa energètica, realitzat per experts seleccionats de PIMEC. Posteriorment, es desenvoluparan les accions per aconseguir el màxim d’estalvi energètic amb un cost ajustat i durant tot el procés es comptarà amb l’assessorament i seguiment gratuïts del Servei de Desenvolupament Sostenible de l’Ajuntament.

Estalvis de 1.500 a 10.000 euros a l’any

Es calcula que les empreses que facin l’estudi i apliquin les mesures d’eficiència poden arribar a estalviar entre un 10% i un 30% de la factura energètica, que pot suposar de 1.500 a 10.000 euros anuals en funció del consum energètic i les característiques. En aquest sentit, el president de PIMEC Maresme va recordar que en general “les inversions que hauran de fer les empreses seran proporcionals a l’estalvi energètic i, per tant, compensarà fer aquesta inversió”.

L’acció s’emmarca dins del Pla d’estalvi i eficiència energètica (P3E) 2015-2016 aprovat per l’Ajuntament el febrer de l’any passat. La campanya d’eficiència energètica a les indústries també rep l’impuls de les iniciatives del Pla d’actuació als polígons industrials de Mataró, que potencia el creixement de les empreses del territori en clau industrial, i amb aquesta acció es vol sensibilitzar les empreses ajudant a diagnosticar i adoptar les mesures d’estalvi energètic més adients a cada activitat.

Tot i que en principi és un pla pensat per al 2016, hi ha la voluntat d’allargar-ho en el temps en funció de la valoració dels resultats de la campanya. La presidenta de la Fundació TecnoCampus Mataró-Maresme, Dolors Guillen, va explicar que s’enviaran un total de 930 cartes i díptics informatius a les empreses localitzades als polígons industrials de Mataró però que aquest pla està obert a altres empreses de la ciutat.

Aquelles empreses que estiguin interessades poden informar-se a l’Oficina de Mataró Empresa situada a la Torre TCM2 i al telèfon 93 169 65 02.