Gent TecnoCampus: Ivette Fuentes, professora de l'Escola Superior de Ciències Socials i de l'Empresa, obté el doctorat

Ivette Fuentes Molina és llicenciada en Economia per la Universidad Autónoma Metropolitana de Mèxic i acumula vuit anys d'experiència com a professora dins de l'àmbit universitari. Des de fa quatre anys forma part de l'equip docent del TecnoCampus, on actualment també és la cap d'estudis de l'Escola Superior de Ciències Socials i de l'Empresa.

A principis de novembre d'aquest any va ser investida doctora per la Universitat de Girona després de defensar amb èxit la tesi “Three essays on entrepreneurship in a developing country: The case of Mexico”, que analitza els determinants de l’emprenedoria a Mèxic.

Per què vas escollir aquest tema?
La motivació d'aquest tema respon a dues qüestions, d'una banda analitzar la importància de l’emprenedoria en una economia en vies de desenvolupament, i per l’altra que l'Escola Superior de Ciències Socials i de l'Empresa posseeix un grup de recerca (grup CEO) que analitza competències, emprenedoria i ocupació.

En quins aspectes se centra exactament la tesi?
La tesi està formada per dues parts fonamentals, en la primera s'analitzen a nivell macroeconòmic els determinants de l’emprenedoria que han seguit els diferents estats de Mèxic des del 1940 fins al 2010. En la segona part, dividida en dos capítols, s'analitzen els mateixos determinants però a través d'una anàlisi de tall transversal de manera individual centrat en el sector turístic i en l'economia general.

Quins són els resultats de la tesi que consideres més rellevants?
En l'anàlisi macroeconòmic observem que els estats amb percentatges més alts de graus d'estudi i de propietat de l'habitatge tendeixen a tenir millors percentatges d'emprenedoria. En el capítol dos, concloem que treballar en l'economia informal en el sector turístic és especialment beneficiós per a les dones. Finalment, un dels principals resultats del capítol tres mostra que les dones trien ser emprenedores encara que pensin que guanyaran menys del que podrien guanyar com a treballadores.

Què va significar per a tu ser investida doctora per la Universitat de Girona?
La veritat és que va ser un moment molt emotiu, significa la fi d'un procés ja que dediques entre tres i quatre anys a acabar una tesi. Tot i així, m'espera feina, ja que el tribunal sempre et presenta propostes de millora per a cada capítol i per a la seva possible publicació.

Tens algun referent dins de l’àmbit professional?
Els economistes gairebé sempre fem referència als Nobel d'Economia, per exemple Joseph Stiglitz o Paul Krugman, tots dos són per a mi referents no només com a economistes sinó com a crítics de política econòmica dels països.

Hi ha algun lloc en concret on sempre has desitjat treballar?
Pensant a llarg termini, m’agradaria treballar en un centre de recerca que es dediqui a investigar sobre temes de superació de pobresa i polítiques públiques, en concret per als països en vies de desenvolupament, però sobretot m’agradaria seguir fent classes.

Quina àrea d'ensenyament desconeixes però t'agradaria aprendre?
Si tingués un treball per hobby, m'encantaria estudiar Història de l'Art, estaria comentant les col·leccions d'un museu de pintors clàssics.

Quines creus que són les habilitats interpersonals més importants per a l'àmbit laboral?
Primer el respecte, per a mi és molt important ja que és la base de les bones relacions. Després la comunicació, crucial per millorar processos i fonamental ja que evita mals entesos.