Es grava en directe al TecnoCampus la banda sonora per a un Treball Final de Grau d’una estudiant d’audiovisuals

El proper dimecres 18 de gener el professor Àngel Valverdre, del Grau en Mitjans Audiovisuals, gravarà l’Orquestra Barcelona Filharmonia al TecnoCampus, que tocarà en directe una banda sonora que ha compost el mateix Valverde. La gravació tindrà lloc de 10h a 14h als estudis d’audiovisuals del TecnoCampus i s’habilitarà una sala annexa per als interessats a veure la gravació.

Valverde explica en aquesta entrevista més detalls d’aquesta activitat, que enguany celebra la segona edició, que s'emmarca dins de l’assignatura de “Producció de música per audiovisuals” del Grau en Mitjans Audiovisuals del TecnoCampus.

On es durà a terme exactament la gravació de la banda sonora?
La gravació es farà als estudis d’audiovisuals del TecnoCampus, on comptem amb un plató de televisió adequat per allotjar l’orquestra i un estudi de gravació digital molt complet. En aquesta ocasió, vindrà l’Orquestra Barcelona Filharmonia, dirigida per Daniel Antolí, una orquestra molt jove amb la qual ja s’ha col·laborat anteriorment, i que per a aquesta ocasió comptarem només amb la secció de corda. Per completar l’exercici, comuniquem les sales per àudio i ho retransmetem a altres sales per oferir una visualització als convidats. Hi assistiran estudiants de videojocs i audiovisuals i també s’ha convidat als estudiants del Màster en Composició de Bandes sonores de l’Esmuc.

L’orquestra tocarà una banda sonora que has compost per a un Treball Final de Grau d’una estudiant d’audiovisuals. Per què es va decidir començar aquesta activitat?
La banda sonora que es gravarà l'ha compost el mateix professor de l’assignatura com a mostra de projecte real desenvolupat durant l’assignatura de bandes sonores. Els alumnes reben l’encàrrec de crear i gravar una banda sonora original, i el professor també fa el seu projecte per mostrar als estudiants tots els passos. Durant el curs s’ha realitzat un anàlisi, un estudi de referències i s’ha dut a terme un procés de presa de decisions abans de arribar a la sessió de gravació. El curtmetratge és el Treball Final de Grau de l’alumna Lucia Rigola, i és un petit homenatge al cinema de terror.

Com a creador de la banda sonora, quines sensacions pretén evocar aquesta composició musical?
Com que és un curtmetratge de terror, i la duració és breu, la decisió ha estat bastant clara: crear tensió i angoixa en els moments adequats. Però també crear una certa empatia per el personatge protagonista, que viu una situació no desitjada.

L’any passat es va realitzar la primera edició d’aquesta activitat. Es va gravar la banda sonora per al Treball Final de Grau titulat "NUMEN", un projecte que s’ha exhibit en diferents festivals audiovisuals. Quina valoració en faries?
Va ser una experiència molt gratificant i completa, ja que va posar a prova per primera vegada la capacitat d’organitzar una producció d'aquest estil al TecnoCampus. Gràcies al treball en equip dels alumnes i al suport del personal del Serveis de Material Audiovisual del TecnoCampus (SERMAT) vam aconseguir un resultat molt productiu i a la vegada molt instructiu per als alumnes. Realment és un esforç molt gran que neix de la voluntat de mostrar un procés professional dins d’un àmbit acadèmic, i això suposa enfrontar-se a molts inconvenients, com el pressupost o el temps, per exemple.

Quins són els principals elements que s’han de tenir en compte a l’hora de gravar una banda sonora?
És difícil ordenar-los, però inevitablement el primer és el pressupost: segons el que tinguis es planteja un tipus de banda sonora amb músics d’estudi o una producció sencera creada a l'ordinador. L’experiència ens mostra que qualsevol aportació en aquest sentit pot donar un gir de qualitat espectacular al resultat. Per altra banda hi ha el film destinatari, que hauria de tenir sempre una producció i un guió de qualitat mereixedors d’una banda sonora original. Al final, és una qüestió d’equilibri ja que quan un element falla, no es pot contrarestar amb un altre que sigui bo, tot ha d’estar al mateix nivell.