Joan Subirats analitza el paper de la política en aquest nou context globalitzat i tecnològic

El catedràtic de Ciència Política de la UAB Joan Subirats ha estat el convidat d’avui del IV Cicle de Conferències d’Economia i Societat, organitzat per l’Escola Superior de Ciències Socials i de l’Empresa. La conferència s'ha centrat a posar en relleu que deixant de banda la conjuntura de crisi i les especificats de cada cas, s’està produïnt un gran canvi social, econòmic i polític.

“No s’ha de parlar de crisi sinó que s’ha d’insistir en el canvi d’època”, ha afirmat Subirats. En aquest sentit, el catedràtic considera que si es segueix parlant de crisi “ens equivocarem tant en el diagnòstic com en la manera de fer”. "No només s’han de canviar les respostes sinó que s’han de començar a replantejar les preguntes” ha afegit Subirats quan ha explicat que és necessari adaptar-se a aquest nou escenari social, polític i econòmic. Les ideologies polítiques vigents avui en dia són sorgides del segle XIX i XX i, per tant, és necessari reinventar la política en aquesta nova fase de globalització econòmica i social que estem vivint, estretament vinculada als canvis tecnològics. Subirats ha remarcat que aquesta evolució tecnològica ha propiciat un canvi d’eix on l’economia industrial perd valor davant l’economia financera, que destaca per la seva manca de territorialitat: “En aquest nou escenari entra en conflicte una economia global amb una política que segueix sent molt territorial”.

Tot i així, Subirats també ha remarcat que aquest canvi d’època no només afecta a la política sinó també a molts altres àmbits, com per exemple l’estructura familiar, l’educació o el mercat laboral. En l’actualitat, existeix una gran incertesa sobre el futur laboral ja que no hi ha una relació tant directe entre formació i treball. “S’ha d’apostar per una formació més inductiva, que les persones aprenguin a remodelar-se a si mateixes en un entorn flexible”, ha conclòs Subirats.

Joan Subirtats és especialista en temes de governança, gestió pública i en l’anàlisi de polítiques públiques i actualment és investigador de l’IGOP i professor del Programa de Doctorat en Polítiques Públiques en aquesta institució.