Oferir formació a la gent gran és clau per afrontar l’envelliment d’una forma saludable

La professora Esther Cabrera, l’estudiant del Màster en Atenció Integrada en la Cronicitat i l'Envelliment Carla Chacón i diversos professionals del Consorci Sanitari del Maresme han publicat recentment un article a la revista científica Aquichan sobre les necessitats formatives de les persones grans com un factor clau per afrontar l’envelliment de forma saludable.

Amb el títol How to Undertake Aging in a Healthy Way: Changes and Opportunities, l’article descriu les característiques sociodemogràfiques de les persones adultes d’entre seixanta i setanta anys de la ciutat de Mataró i la seva relació amb el grau de coneixement i les necessitats formatives percebudes per afrontat un envelliment saludable.

L’article es basa en un estudi realitzat a Mataró que es va dur a terme amb la col·laboració del Consorci Sanitari del Maresme i l’Ajuntament de Mataró. En aquest sentit, els resultats de l’estudi mostren que entre la població adulta major hi ha la necessitat de rebre formació per afrontar l’envelliment de forma saludable, sobretot en aspectes com les possibles limitacions causades per l’envelliment, l'ús de medicaments, el funcionament del sistema sanitari, l'accés als recursos socials, les noves tecnologies, la cura dels familiars malalts i els hàbits de vida saludables.

Actualment, el creixent envelliment poblacional comença a exercicr una gran pressió sobre els sistemes socials i de salut. Per això, cal conèixer les necessitats de les persones grans i trobar respostes que els permetin mantenir la seva autonomia, independència funcional i qualitat de vida durant el més temps possible.