El Postgrau en Guió i Direcció d’Actors, present aquest cap de setmana al “Mercat del Film” de Mataró

Oriol Guanyabens, que va realitzar el Postgrau en Guió i Direcció d’Actors el curs passat, presenta avui el curtmetratge Dos de nosaltres a la sisena edició del "Mercat del Film" de Mataró, que se celebra avui i demà al centre de creació d’arts escèniques Can Gassol. Es tracta d'una jornada audiovisual local i gratuïta organitzada conjuntament per Hotel Elèctic i M|A|C Mataró Art Contemporani, amb l’objectiu de mostrar la producció audiovisual de proximitat.

El "Mercat del Film" comença avui a les 20h amb l’acte “Fent una pel·lícula: Dos de nosaltres”, on es presentarà aquest curtmetratge, entre el documental i la ficció, escrit, dirigit, protagonitzat i produït per Oriol i Marc Guanyabens, amb el suport d’Adrià Espí. El curtmetratge explica la història de dos germans de la seva família, en Joaquim i en Sebastià, també cineastes, que a inicis del segle XX van fugir de Mollet per exiliar-se a Millars, a França. “El curtmetratge pretén descobrir quins vincles hi ha entre els quatre, més enllà de de l’anècdota”, explica Oriol Guanyabens. En aquest sentit, es tracta d’una història força personal i d’un repte, pel fet que els dos germans, a més de dirigir l’obra, també donen vida als seus dos avantpassats: “El repte interpretatiu augmentava a mesura que avançàvem, i per això vam intentar integrar la història dins la nostra vida real”.

Durant l’acte es durà a terme un col·loqui entre Oriol i Marc Guanyabens, Ariadna Vázquez, coordinadora del Postgrau en Guió i Direcció d’Actors del TecnoCampus, Lluís Josep Comeron, director de cinema, i Judith Vives, d'Hotel Elèctric, encarregada de conduir el debat. Després de la conversa es projectarà Dos de nosaltres, que actualment està en procés de producció amb la intenció d’acabar convertint-se en un llargmetratge.

Al llarg del cap de setmana es projectaran una vintena d’obres audiovisuals de proximitat en diversos formats amb la finalitat de donar visibilitat a les produccions de proximitat. “És molt important que des del món local es doni suport i es contribueixi a la difusió de peces d’autors locals, ja que sovint molts projectes de joves creadors resten inèdits perquè no troben prou finestres per exhibir-los”, afirma Ariadna Vázquez.

Segona edició del postgrau
Oriol Guanyabens va guanyar el concurs de projectes de la primera edició del Postgrau en Guió i Direcció d’Actors, una formació impulsada per l’Escola Superior Politècnica i la productora Clack. Va guanyar la competició amb el curtmetratge Obvía, que ara s'anomena L’Estrany, i actualment està desenvolupant amb Valérie Delpierre, responsable d’Inicia Films, productora cinematogràfica de projectes destacats com Estiu 1993, per exemple. “Ara ja hem tancat el guió i estem en la fase de plantejar el rodatge i preparar el dossier per aconseguir finançament”, afirma Guanyabens. “El postgrau m’ha aportat les eines suficients per ser capaç d’escriure una història en format guió, i per a mi això és un gran pas endavant”, conclou.

El període d’inscripcions per apuntar-se a la segona edició del postgrau, que començarà el mes de gener, ja s'ha obert. Ariadna Vázquez, coordinadora acadèmica del postgrau, afirma que es traca d’una formació pensada per a persones amb inquietud i vocació d’explicar històries: “El postgrau ofereix als estudiants eines de narrativa audiovisual i el suport per desenvolupar un projecte propi, alhora que els posa en contacte amb la realitat de l'ofici de guionista”.