El préstec participatiu, el més destacat de la jornada de finançament amb IFEM i ENISA

La Fundació TecnoCampus ha organitzat aquest matí una jornada de finançament per conèixer de primera mà els principals instruments financers per a projectes tecnològics i innovadors que ofereixen des de IFEM i ENISA, entitats que depenen, respectivament, de l’Institut Català de Finances i del Ministeri d’Indústria, Energia i Turisme. El préstec participatiu ha estat el producte més destacat de la sessió, una bona opció per a les empreses que tot just acaben de començar.

La sessió ha anat a càrrec d’Emili Gómez, per part d’IFEM, i de Javier Sánchez, com a responsable d’operacions d’ENISA. “El préstec participatiu té un cost financer superior a la resta però no exigeix cap aval, la garantia és l’evolució del propi negoci”, ha afirmat Emili Gómez. En aquest sentit, el responsable d’operacions d'ENISA l'ha definit com “un híbrid entre el préstec bancari tradicional i el capital risc”. Es tracta d'un préstec a llarg termini que acostuma a reforçar els fons propis de la companyia i que es sovint pot adaptar a les necessitats de cada companyia.

En el cas d’IFEM, el producte que ofereixen és un préstec participatiu amb conversió amb inversors privats que hagin fet una ampliació de capital en els últims sis mesos o que aquesta inversió estigui prevista a curt termini. Les empreses del sector financer i immobiliari queden excloses a l'hora accedir a aquest tipus de productes que ofereixen aquestes dues entitats. En relació a ENISA, per primera vegada les plataformes de crowdfunding  aplicar per aconseguir aquest instrument financer. Al final de la jornada, s'ha obert un torn de preguntes i s'ha deixat un espai per realitzar entrevistes personalitzades entre els responsables d'IFEM i ENISA i les diferents empreses.