Els préstecs participatius, una línia de finançament complementària per a pimes i start-ups innovadores

“Un híbrid entre el finançament bancari tradicional i el capital risc”. Així ha definit el responsable d’operacions d’ENISA, Javier Sánchez, els préstecs participatius a la jornada de finançament celebrada avui al parc tecnològic i empresarial del TecnoCampus. La sessió s’ha dut a terme conjuntament amb el director de Capital MAB d’ICF, Emili Gómez, que ha explicat les principals línies de finançament que s’ofereixen des d’IFEM, filial d’ICF.

El préstec participatiu és un préstec a llarg termini que acostuma a reforçar els fons propis de la companyia i que sovint es pot adaptar a les necessitats de cada companyia. Ni avals ni garanties, patrimoni comptable i interessos vinculats als resultats són algunes de les característiques més rellevants d’aquest tipus de préstec.

En el cas d’ENISA, poden optar a aquest recurs financer empreses i start-ups de tots els sectors, excloent el tecnològic i el financer, que siguin innovadores, no necessàriament en l’àmbit tecnològic. El director de Capital MAB, per la seva banda, ha destacat que es tracta d’un instrument financer pensat per a “companyies que no tinguin cap dèficit a l’equip, que tingui una prova de concepte feta i que demostrin ser capaces de créixer en mètriques de negoci”. En aquest sentit, ha remarcat que els préstecs participatius que s’ofereixen des de l’IFEM són coinversions amb inversors privats per accelerar el pla de negoci.

Ambdós ponents han destacat que els préstecs participatius no són un instrument financer que competeixi amb productes d’altres entitats bancàries, sinó que són una línia de finançament complementària per impulsar el creixement de pimes i start-ups que tinguin un component innovador.