El professor Gerard Carmona publica un article a “Frontiers in Physiology” sobre la relació entre exercici excèntric i lesió muscular

Gerard Carmona, professor del Grau en Ciències de l’Activitat Física i de l’Esport i de la doble titulació amb Fisioteràpia del TecnoCampus, ha publicat recentment un article a la revista acadèmica Frontiers in Physiology sobre la relació entre realitzar exercici excèntric i patir un dany muscular.

Amb el títol “Time Course and Association of Functional and Biochemical Markers in Severe Semitendinosus Damage Following Intensive Eccentric Leg Curls: Differences Between and Within Subjects”, l’article valora el grau de dany muscual induït sobre la musculatura isquiotibial per un exercici excèntric d’alta intensitat, entès com la tensió muscular i a la vegada elongació física del múscul a mesura que s’aplica sobre aquest una resistència externa.

La principal conclusió de la investigació és que la lesió muscular induïda per un exercici excèntric pot diferir molt en funció de l’individu. L'estudi identifica dos grups d’individus segons el grau de dany muscular, determinat per la disminució de la capacitat funcional i l’augment dels nivells de biomarcadors sanguinis: individus d’alta resposta (dany muscular greu) i de resposta moderada (dany muscular moderat). En individus amb dany muscular greu, l’estudi va revelar que el múscul semitendinós va patir un dany muscular força elevat i que el cap curt del bíceps femoral també es va veure afectat. Sorprenentment, també es van trobar diferències entre els individus pel que fa al grau de lesió muscular quan les cames són sotmeses a un mateix exercici excèntric.

Pots consultar l’article sencer aquí.