L'empresa del TecnoCampus Schunk i Mitsubishi Electric organitzen una jornada sobre robòtica
El Schunk Tec-Center va acollir ahir a la tarda la jornada “Gripping meets Robotic”, organitzada conjuntament per l'empresa alemanya Schunk, referència mundial en el sector dels sistemes i tècniques de fixació, amb seu al TecnoCampus i la multinacional japonesa Mitsubishi Electric. Les dues empreses estan establint un parteneriat que ofereix avantatges en termes de tecnologia i economia als seus clients per treure el màxim rendiment de les seves màquines.

Després de la benvinguda per part del gerent de Schunk, Javier García, les dues empreses van fer una breu introducció de la companyia, van descriure l'evolució com a empresa i van presentar alguns dels últims productes. El director comercial de Catalunya i Aragó, Jordi Araujo, i el director tècnic, Jordi Solaz, van ser els ponents en representació de Mitsubishi Electric Corporation, una de les tres empreses més importants del món en manufacturación i venda de productes i sistemes d'automatització. Jordi Araujo va remarcar que Mitsubishi té un gran pes a Àsia ja que gairebé ocupa el 30% (48% a Japó) de la quota de mercat però que “la nostra quota de mercat a Europa és bastant més baixa i el nostre objectiu és que augmenti considerablement en els propers anys”. D'altra banda, el director tècnic de Mitsubishi Electric, Jordi Solaz, va explicar que l'objectiu com a empresa és “dissenyar i produir robots que tinguin la màxima flexibilitat per moure'ls en entorns compactes”. La utilització de robots mitjans i petits està creixent contínuament al mercat i tenen diversos usos: control de qualitat, manipulació, soldadura de làser, packaging, entre uns altres.

Per part de Schunk, Arturo Ramírez, Inside Sales Manager, va explicar els principals punts a tenir en compte a l'hora de triar una pinça per a qualsevol tipus de manipulació. En aquest sentit, va remarcar que no només s'han de tenir en compte les característiques de la peça a manipular sinó també l'entorn en el qual la peça es mourà, i va donar alguns exemples d'aplicacions. També va avançar les noves tendències en tecnologia de manipulació, incloent mans robòtiques dimensionalment iguals a una mà humana, arpes amb sensors tàctils i braços lleugers que es poden instal·lar en un petit dispositiu mòbil i treballar en diferents parts d'una fàbrica.

Finalment, es van presentar noves aplicacions dels robots Mitsubishi equipats amb pinces i accessoris Schunk. La demostració estava basada en dos robots serie iQ compartint un únic rack PLC System-Q que gestionava els moviments de tots dos robots simultaniament. Aquesta solució aporta una gran flexibilitat ja que amb ella es disposa d'un control centralitzat multi-robot. Marc Tàpias, un dels assistents de la jornada, va explicar que va decidir participar-hi perquè li interessa la robòtica col·laborativa: “Tinc ganes de saber com treballen els robots i les persones de manera conjunta i com legalment és possible incorporar aquesta pràctica”. La robòtica col·laborativa consisteix a treure robots de les seves gàbies i fer-los més petits i més segurs perquè puguin col·laborar amb els humans en diferents processos.