El préstec participatiu, el més destacat de la jornada de finançament amb IFEM i ENISA

La Fundació TecnoCampus ha organitzat aquest matí una jornada de finançament per conèixer de primera mà els principals instruments financers per a projectes tecnològics i innovadors que ofereixen des d'Instruments Financers per a Empreses Innovadores (IFEM) i l’Empresa Nacional d’Innovació (ENISA), entitats que depenen, respectivament, de l’Institut Català de Finances i del Ministeri d’Indústria, Energia i Turisme. El préstec participatiu ha estat el producte més destacat de la sessió, una bona opció per a les empreses que tot just acaben de començar.

La sessió ha anat a càrrec d’Emili Gómez, per part d’IFEM, i Javier Sánchez, com a Responsable d’Operacions d’ENISA. “El préstec participatiu té un cost financer superior a la resta però no exigeix cap aval, la garantia és l’evolució del propi negoci”, ha afirmat Emili Gómez. En aquest sentit, el Responsable d’Operacions l’ENISA l'ha definit com “un híbrid entre el préstec bancari tradicional i el capital risc”. En aquest sentit, és un préstec a llarg termini que acostuma a reforça els fons propis de la companyia i que es pot adaptar bastant a les necessitats de cada companyia.

En el cas d’IFEM, el producte que ofereixen és un préstec participatiu amb conversió amb inversors privats que hagin fet una ampliació de capital en els últims sis mesos o que aquesta inversió estigui prevista. El sector financer i immobiliari estan exclosos per accedir a aquest tipus de productes que ofereixen aquestes dues entitats. En relació a ENISA, per primera vegada les plataformes de crowdfunding es podran aplicar per aconseguir un préstec participatiu. Al final de la jornada, s'ha obert un torn de preguntes i s'ha deixat un espai per realitzar entrevistes personalitzades amb les diferents empreses.