Gent TecnoCampus: Josep López agafa el lideratge del projecte Xnergic

Josep López Xarbau és enginyer en Electrònica i Automàtica Industrial (ETSEIAT-UPC) i actualment és el responsable de les àrees de mecànica i acústica del TecnoCampus.

Va començar a treballar al TecnoCampus l’any 2009 a l’àrea d’acústica del Centre de Coneixement Urbà (CCU), i d’aquí va entrar a formar part de l’equip encarregat de gestionar el laboratori NetLab. Actualment també treballar en el CCU, s’encarrega del FABLAB i aquest curs s’estrena com a coordinador d’Xnergic.

Aquest curs assumeixes el lideratge del projecte Xnergic. Quins consideres que són els reptes del projecte?
Intentar impactar sobre el màxim nombre de persones i intentar apropar la tecnologia als joves i fer-los veure que pot ser un camp divertit. Per altra banda, també volem aconseguir acostar la tecnologia i les enginyeries al món femení, ja que és una de les grans mancances actualment.

I per aconseguir-ho, es duran a terme alguns canvis?
Aquest any hem canviat una mica la filosofia d’Xnergic ja que aquest curs hem eliminat els grups d’entrenament que es duien a terme cada dissabte, on hi participaven entre deu i quinze joves. Tot i que a priori pot semblar contradictori, aquest canvi l’hem fet per intentar augment el nombre de persones al qual arribem. Fins ara durant l’any pràcticament només impactàvem sobre aquesta quinzena de joves i el que farem aquest any és contactar amb biblioteques i centres cívics de Mataró i de la zona del Maresme per fer cursos de curta durada, i així impactar sobre més estudiants. Per altra banda, seguirem realitzant els diferents campus d’Xnergic i organitzant fires al TecnoCampus.

Creus que és important que s’organitzin més tipus d’activitats per promoure les vocacions tecnològiques entre els més joves?
Tot i que és cert que en el món de les enginyeries no ha faltat mai gent, sí que és cert que és essencial aconseguir que la tecnologia sigui atractiva per a futurs estudiants. En un món cada cop més visual, s’han de buscar maneres per aconseguir que la tecnologia entri per els ulls.
 

Un dels trets diferencials del projecte és que els estudiants del TecnoCampus són els monitors dels diferents tallers. Quins avantatges té per al projecte?
És un dels punts forts del projecte i ens permet jugar a dues bandes. Per un costat, els universitaris són més popers per edat al públic obje-ctiu. Per l’altre, oferim als nostres estudiants la possibilitat d’entrar en contacte amb el món educatiu, des de la vessant de la docència, un àmbit amb el que sovint no estan tan familiaritzats. 

La majoria de tasques de duus a terme dins de l’entitat implica saber treballar en equip. Quines creus són les habilitats interpersonals claus?
Tinc claríssim que una de les habilitats que has de tenir és l’empatia. Només als dos minuts d’estar parlant amb una persona has de saber si aquella persona li interessa el que estàs explicant-li o quin és el seu estat d’ànim. Penso que l’empatia, la capacitat de posar-se en la pell de l’altra, és una habilitat fonamental a l’hora de portar un grup o simplement a l’hora de treballar.

Com a professional, hi ha alguna àrea de coneixement que desconeixes però que t’agradaria saber-ne més?
Una de les mancances que he tingut sempre com a enginyer ha estat la part més administrativa. És cert que quan estudies sempre fas alguna assignatura que hi està relacionada, però quan entres a treballar a una empresa sempre és diferent. A vegades perds la por a saber com moure objectes a gran velocitat però et venen els números penses...en quin món m’he posat! Per això, m’agradaria perdre la por a la part més administrativa. Una altra cosa que m’agradaria aprendre, que de fet ja hi estic posat, són els idiomes. Des del TecnoCampus he aprovat l’examen Cambridge English Advanced (CAE) i també he començat a estudiar alemany.