“Les empreses busquen perfils internacionals”

Gonzalo González estudia tercer curs de la Simultaneïtat en Enginyeria Electrònica Industrial i Automàtica i Enginyeria Mecànica i actualment és el responsable de la comissió d’estudiants IAESTE, un programa dirigit als estudiants que vulguin fer pràctiques remunerades a empreses a l’estranger durant els mesos d’estiu.
Aquest dimecres 8 d’octubre a les 14.00h els estudiant de la comissió organitzen una sessió informativa a l’aula 202 de l’edifici TCM1 per a tots els interessats a apuntar-s’hi aquest curs.

IAESTE és un programa per marxar a una empresa de l’estranger a fer pràctiques durant l’estiu. Explica’ns una mica més sobre el projecte...
Es tracta d’una organització internacional gestionada per estudiants d’universitats de tot el món que s’encarrega d’organitzar intercanvis entre estudiants de diferents països. Des de IAESTE ajudem en la gestió buscant pràctiques aquí a Espanya i les portem a una subhasta internacional, on altres estudiants poden sol·licitar la plaça.

Quin tipus d’ofertes hi ha?
Tot i que en principi està enfocat a carreres tècniques, també està obert als estudiants d’audiovisuals i de l’àmbit d’empresa. Poden optar-hi estudiants de tots els cursos i totes les pràctiques són remunerades. De fet, l’empresa ha de cobrir el menjar, els desplaçaments i l’allotjament, que pot estar inclòs en el sou o poden oferir-ho a part.

Centrant-nos amb la vessant internacional, quina relació hi ha els grups d'altres universitats?
Normalment ens organitzem a través de IAESTE Catalunya, que forma part de IAESTE Espanya, de manera que les delegacions de les universitats participants ens reunim mensualment per parlar dels diferents temes. També hi ha les jornades a nivell mundial, des de la comissió vam participar a l’última es va organitzar el curs passat a Praga.

Com a membre de la comissió, has marxat a fer pràctiques a l’estranger?
L’estiu passat vaig anar a la Universitat Tecnològica Nacional a Villa María, a Argentina. Les pràctiques eren al laboratori de mecànica i la meva principal tasca era arreglar una màquina que feia uns vint anys que no posaven en marxa. Va ser una gran experiència ja que vaig aprendre molt i des del primer dia tots em van rebre amb els braços oberts i de seguida vaig fer amics. Per altra banda també vaig aprofitar per fer turisme pel país i conèixer la cultura. Pel que fa a la cultura, és força semblant a la nostra però potser allà són més oberts...coneixes algú el dilluns i dimecres ja estàs sopant amb la seva família a casa seva. 

Suposo que al fer pràctiques allà et va permetre conèixer com funcionen altres universitats. Hi ha algun aspecte que et va sorprendre?
La universitat allà és gratuïta i tots els exàmens finals són orals. La veritat és que s’ho prenen tot amb més calma i no s’estressen tant. També em va agradar que la majoria de les eines del laboratori les havien fet els mateixos estudiants de la universitat, fet que vaig trobar-ho molt interessant ja que no només adquireixen els coneixements, sinó que aprenen a fer-ho d’una manera totalment pràctica.

Què consideres que t’aporta com a estudiant fer pràctiques internacionals?
Fer pràctiques ja t’aporta una experiència que no tindries si només estudies. A més, marxar a fer pràctiques a l’estranger et permet veure una altra manera de treballar i de viure que segur que et serà útil en el món laboral ja que actualment les empreses no només busquen gent amb experiència, sinó que tinguin un perfil internacional.