Tecnocampus http://www.tecnocampus.cat/ Web de Tecnocampus Tue, 19 Feb 2013 17:02:14 +0000 es <![CDATA[ Onze estudiants reben les beques Talent de la UPF i el TecnoCampus ]]> Tue, 26 Jan 2021 00:00:00 +0100

El TecnoCampus ha atorgat avui a onze estudiants de primerc curs de grau les Beques Talent, destinades a reconèixer la trajectòria acadèmica prèvia a l'accés a la Universitat. Convocades gràcies al suport de la Universitat Pompeu Fabra, present en l'acte d'avui pel seu representant al Patronat de la Fundació TecnoCampus, Carles Ramió, aquestes beques estan dotades amb 2.400 euros cadascuna, i se'n convoquen un total de 17, corresponents a una per a cada titulació que es pot cursar al TecnoCampus. En l'acte, al qual també han assistit la directora de Serveis i Projectes Universitaris del TecnoCampus, Montserrat Vilalta, i el director general, Josep Lluís Checa, ha posat en valor l'esforç que han fet aquests estudiants en l'etapa prèvia a la Universitat. La captació del talent, han apuntat els assistents, és un objectiu tant per la UPF com pel TecnoCampus. L'acte s'ha celebrat de manera telemàtica i s'ha transmès pel canal del TecnoCampus a la plataforma YouTube.

La relació d'estudiants que han rebut unabeca Talent el curs 2020-2021 és aquesta: 

 • Laura Codina Fontseca, del grau en Fisioteràpia.
 • Marina Codony Lleonart, del grau en Disseny i Producció de Videojocs.
 • Marta Giralte Graells, del doble grau en Turisme i Gestió del Lleure i Administració d’Empreses i Gestió de la Innovació.
 • Marc Grau Marti, del doble grau en Enginyeria en Informàtica de Gestió i Disseny i Producció de Videojocs.
 • Marta Guerrero González, del Grau en Mitjans Audiovisuals.
 • Laura Hervas Gervilla, del Grau en Infermeria.
 • Manuela Iglesias Taboada, del Grau en Màrqueting i Comunitats Digitals.
 • Sofia Lopez Hernandez, del doble Grau en Fisioteràpia i Ciències de l’Activitat Física i de l’Esport.
 • Miranda Medina Romero, del doble grau en Administració d’Empreses i Gestió de la Innovació i Màrqueting i Comunitats Digitals.
 • Gerard Ortiz Salla, del Grau en Logística i Negocis Marítims.
 • Laia Terrades Jimenez, del Grau en Enginyeria Informàtica de Gestió i Sistemes d’Informació.
]]>
<![CDATA[ Startup Grind es posa en marxa a Mataró ]]> Tue, 26 Jan 2021 00:00:00 +0100

Startup Grind és la comunitat d’emprenedors més gran del món, associada a Google for Startups, i té presència a més de 600 ciutats de 125 països. Té com a objectius principals  educar, inspirar, connectar i ajudar a internacionalizar els emprenedor i emprenedores, i ho fan mitjançant esdeveniments locals, per acostar les experiències d’altres emprenedors a la comunitat i fomentar el networking i la col·laboració.

El passat 21 de gener va tenir lloc el primer esdeveniment a TecnoCampus, on va participar com a convidat Àlex Rodriguez Bacardit (CEO & Founder de MarsBased), amb el doble barret d’emprenedor d’èxit i inversor, i va tenir l’oportunitat de conèixer tres startups vinculades al territori. Aquesta va ser la primera d’un cicle de trobades mensuals que tornarà a citar-se el proper dimarts dia 23 de febrer, i que es presenten com una oportunitat per dinamitzar l’ecosistema emprenedor del territori. Més informació.

]]>
<![CDATA[ La segona edició de la TecnoGirl amplia el seu àmbit a nou municipis del Maresme ]]> Fri, 22 Jan 2021 00:00:00 +0100

El TecnoCampus posa en marxa aquest mes de febrer la segona edició del programa TecnoGirl. L’objectiu principal d’aquest programa és divulgar la ciència i la tecnologia entre els estudiants de secundària, posant especial èmfasis a fomentar les vocacions tecnològiques en el col·lectiu de noies en edat compresa entre els 12 i els 18 anys, amb l’objectiu final de contribuir a posar fi a la bretxa de gènere que existeix en les professions d’aquest àmbit. La sessió inaugural es farà el proper 1 de febrer, a les 12:30 h, a través del canal YouTube.com/TecnoCampus, amb la xerrada “Quin és el reconeixement de les dones científiques en els premis Nobel?”, a càrrec d’Irene Lapuente, fundadora de la Mandarina de Newton i la participació de la maresmenca Laura Artigas, enginyera aeronàutica a l’empresa Airbus.

Aquesta edició comptarà amb conferències, tallers, activitats BiblioLab, una hackathon i moltes altres activitats obertes al públic que permetran potenciar la creativitat i la innovació, així com sensibilitzar i inspirar als estudiants i ciutadans visualitzant referents femenins en l’àmbit de la ciència i la tecnologia. Tota la informació i programa d’activitats es podran consultar a la pàgina web: https://tecnogirl.tecnocampus.cat/. L’evolució de la pandèmia de COVID-19 condicionarà, no obstant, les dates i els formats de les diverses activitats previstes.

El programa TecnoGirl planteja en cada edició un repte d’actualitat perquè els participants puguin reflexionar-hi i hi treballin aplicant la ciència i la tecnologia. En la primera edició el repte girava entorn a la gestió dels residus, i en aquesta nova edició es vol ampliar i complementar aquella temàtica donant a conèixer i potenciant l’economia circular.

L’economia circular té com a objectiu el desenvolupament sostenible. “Una economia circular és aquella que és restaurativa i regenerativa a propòsit, i que tracta de que els productes, components i matèries mantinguin la seva utilitat i valor màxims en tot moment, distingint entre cicles tècnics i biològics.” (Ellen Macarthur Foundation, 2012).

Per fer front a aquest repte, es compta amb el coneixement de la Càtedra d’Economia Circular i Sostenibilitat del TecnoCampus, impulsada per Aigües de Mataró i pel Consorci per al Tractament de Residus Sòlids Urbans del Maresme.

Una altra novetat a destacar d’aquesta segona edició del programa TecnoGirl és que es realitzaran més activitats en diverses biblioteques municipals del Maresme. Així com la primera edició del programa es va cocrear juntament amb les biblioteques Pompeu Fabra i Antoni Comas i l’Ajuntament de Mataró, en aquesta nova edició s’hi afegeix la col·laboració de les biblioteques Pare Fidel Fita, d’Arenys de Mar, Joan Coromines, d’El Masnou, M. Serra i Moret, de Pineda de Mar, la Jaume Perich i Escala, de Premia de Dalt, Martí Rosselló i Lloveras, de Premià de Mar, la Muntala, de Sant Vicenç de Montalt, Vall d’Alfatà, de Santa Susanna, i la Biblioteca de Tordera.

TecnoGirl compta amb el suport de la Diputació de Barcelona en el marc del programa de la Xarxa de Biblioteques BiblioLab.   

]]>
<![CDATA[ Acte de presentació de la Càtedra d'Economia Circular ]]> Fri, 22 Jan 2021 00:00:00 +0100

L'alcalde de Mataró, Il·lm. Sr. David Bote, us convida a la presentació de la Càtedra d’Economia Circular del TecnoCampus, que tindrà lloc de manera telemàtica el proper 5 de febrer de 2021 a les 12 h.

L’acte comptarà amb la participació del Sr. Manuel Mas, president del Consell d’Administració d’Aigües de Mataró i president del consell de direcció de la càtedra; el Sr. Carles Salesa, director tècnic del Consorci per al tractament de residus sòlids urbans del Maresme; el Sr. Josep Lluís Checa, director general del TecnoCampus; la Dra. Sònia Llorens, directora de la Càtedra: i el Dr. Jordi Bartrolí, professor emèrit de la UAB i membre del consell assesor de la Càtedra, que pronunciarà la conferència " L'economia circular com eina de resiliència. Covid-19, crisi econòmica i ambiental"

L’acte es podrà seguir en directe a través de YouTube.com/TecnoCampus

]]>
<![CDATA[ Serveis Generals del TecnoCampus: millores realitzades a partir dels resultats de l'enquesta del curs passat ]]> Wed, 20 Jan 2021 00:00:00 +0100

Bar/restaurant i espais menjador per a estudiants:
 Resultat de la nova licitació, s’han reduït alguns dels preus del articles més bàsics.
 S’ha habilitat una zona de PICNIC lliure a la zona exterior al costat de la cafeteria i s’ha dotat de dos nous microones i papereres.

Aparcament i accés a TecnoCampus
 S’han mantingut converses amb l’Ajuntament de Mataró i s’ha planificat la urbanització de
la zona Iveco-Pegaso per facilitar l’accés fins a l’estació, aquestes obres s’iniciaran al 2021
Activitats lúdiques i Culturals.
 Enguany la pandèmia provocada per la Covid19 ha impactat en les accions de
vida universitària fonamentalment en aquelles lúdiques i culturals molt vinculades a la
presencialitat com és la TecnoFarra.
 En el moment que la situació millori es té previsió d’incrementar el nombre de TecnoFarras
a realitzar, com a mínim dos a l'any amb la dotació pressupostaria necessària i
amb coordinació amb l'ASESST i la Comissió cultural.

Pla d'acció tutorial
 Els tutors/es participen a les sessions de benvinguda als estudiants, però es reforçarà la
comunicació amb els estudiants i s’estan buscant eines més àgils fer aconseguir-ho, així com
millorar els canals d’informació, per fer als estudiants més autònoms en la cerca
d’informació, pel qual moltes vegades contacten als tutors/es
 S’està treballant en una proposta de Servei d’Assessorament Psicològic per a tots els
estudiants, per treballar els hàbits saludables, les necessitats educatives especials i el suport
psicològic. Es busca atendre millor als estudiants que puguin requerir aquest servei, i
descarregar als tutors/es d’aquesta responsabilitat.

eCampus
 A les aules virtuals es va ampliar la capacitat del servidor per garantir el funcionament tot i
l’increment de sessions.
Recepció
 S’ha fet un protocol i unes accions de formació al personal de recepció
Adequació de les aules
 Totes les aules noves de TCM6 i TCM1 han estat dotades d’endolls. Conjuntament amb els
caps d’estudi s’ha planificat que les assignatures amb us d’ordinadors disposin d’aquestes
aules i disposin d’armaris amb allargs per l’ús dels estudiants.
 Totes les noves aules s’han dotat de projectors d’alta lluminositat i resolució.
Xarxa Wi-Fi
 S’ha fet un pla pilot amb tecnologia WIFI6 per millorar de forma evident els cabals de la
xarxa, però no s’ha pogut valorar atès la situació actual de la COVID.19

Mobilitat internacional: informació rebuda i suport durant el procés
 S’ha sol·licitat als coordinadors acadèmics internacionals de cada escola una revisió
exhaustiva dels programes acadèmics de les universitats sòcies. S’ha aprofitat l’experiència
real d’estudiants que han realitzat una mobilitat per crear documents que serveixen de base
per confeccionar l’acord d’estudis de forma més acurada i assegurar el major nombre de
convalidacions possibles.
 De totes formes, sempre hi ha un marge d’error que no es pot controlar: les universitats
modifiquen els programes d’un any per l’altre, a vegades hi ha assignatures no disponibles,
i la realitat acadèmica de cada estudiant és diferent en molts casos.
 S’ha treballat en la incorporació d’algun conveni per al Grau d’infermeria però sense obtenir
un resultat positiu.

Borsa d’allotjament
 Durant aquest període s'ha intensificat la informació relativa a allotjament TecnoCampus
sobretot adreçada a futurs estudiants.
 S'ha signat un conveni amb l’empresa Global Service Relocation , un portal adreçat a aquells
que busquen allotjament per compartir amb un 50% dte en la gestió.
 De cara al curs 20-21 es vol posar en marxa un espai web col·laboratiu per posar en contacte ofertes d'allotjament i persones interessades.


Carreres professionals: Gestió de les pràctiques externes
 En tots els Graus de l’ESCSET, es va optar per obligar a les empreses a remunerar el
TecnoCampus per gestionar convenis de tipus extracurricular, però no s'obliga a les
empreses a abonar amb un mínim als estudiants. El què té establert l’ESCSET és una
recomanació en el sentit que les empreses compensin als estudiants per la dedicació que
tenen els estudiants. Recomanem que els compensin amb un mínim de 5€/hora.
 En el Grau en Infermeria de l’ESCST, les assignacions de pràctiques s’han realitzat tenint en
compte els principals criteris de qualitat que estableix l’escola, que són: assegurar que tots
els estudiants realitzin pràctiques en els tres àmbits assistencials (sociosanitari, hospitalari i
atenció primària) i en el cas dels estudiants del pràcticum avançat (estudiants de 4rt), s’ha
intentant respectar les seves preferències d’itineraris. Un cop complerts aquests requisits
s’ha vetllat perquè les assignacions estiguin en un radi inferior a 45min-30min en cotxe o
transport públic des del lloc de residència dels estudiants.
 En el Grau en Mitjans Audiovisuals de l’ESUPT: es van fer vàries accions amb la indústria dels audiovisuals per a augmentar l’oferta de pràctiques. Aquestes accions són reunions amb el sector perquè oferissin ofertes en la Borsa de Talent del TecnoCampus.
 La coordinació del grau de GMA, juntament amb el Servei de carreres professionals
del TecnoCampus van dissenyar un pla de promoció de pràctiques de GMA. Aquest
pla conté diferents accions per a la captació d’empreses que ofereixin pràctiques i
també per a preparar els estudiants per a la inserció laboral (ampliació del programa
skills, fòrum del talent de GMA, etc.).
 Es va fer una reunió amb els grups de 2n i 3r de GMA per informar sobre la
realització de pràctiques externes i per recollir els perfils concrets dels estudiants
on hi ha més demanda de pràctiques. L’acció es va valorar de manera molt positiva
i es continuarà fent en els cursos posteriors.

Carreres professionals: Gestió de les pràctiques externes
 Les assignacions de pràctiques s’han realitzat tenint en compte els principals criteris de
qualitat que estableix l’escola, que són: assegurar que tots els estudiants realitzin pràctiques
en els tres àmbits assistencials (sociosanitari, hospitalari i atenció primària) i en el cas dels
estudiants del pràcticum avançat (estudiants de 4art), s’ha intentant respectar les seves
preferències d’itineraris. Un cop complerts aquests requisits s’ha vetllat per a que les
assignacions estiguin en un radi inferior a 45min-30min en cotxe o transport públic des del
lloc de residència dels estudiants.

Carreres professionals: Activitats d’inserció professional
 S’ha revisat i reorientat el Programa Skills i s’han dissenyat noves accions tant al llarg
del darrer trimestre del curs 19-20 com en aquest primer trimestre curs 20-21. S’ha creat un
itinerari d’inserció laboral que inclou com a novetats dins del programa Skills, les següents
accions:
 Webinars Skills UP sobre eines per la recerca de feina: CV 2.0, linkedin..
 Nou servei de coaching laboral grupal, on aquest primer trimestre ja estem
desenvolupant la tercera edició amb torn de matí i tarda.
 Nous espais d’orientació virtuals, els Jobtalks per mitjà de l’instagram live de
TecnoCampus, amb l’objectiu d’apropar-nos encara més als estudiants per a oferir
eines que millorin la seva inserció laboral.

]]>
<![CDATA[ El TecnoCampus coordina la primera edició del Curs d’agents d’innovació social digita ]]> Wed, 20 Jan 2021 00:00:00 +0100

El TecnoCampus coordina la primera edició del Curs d’Agents d’innovació social digital, impulsat pel Departament de Polítiques Digitals i Administració Pública i l’I2Cat de la Generalitat de Catalunya.

Gràcies a la col.laboració dels laboratoris d’innovació social referents ara mateix a Catalunya, s’ha dissenyat aquest curs, que combina el treball a partir de casos i experiències amb les sessions síncrones de consolidació de conceptes i de treball en equip. Es parteix doncs de l’experiència del professorat per constuir un curs que vol fer xarxa a nivell de compromís social i digital i també col.laboració, entès com a una aposta de país. Els laboratoris que han dissenyat el curs són:

 • CitiLab, Laboratori ciutadà d’innovació i tecnología de Cornellà del Llobregat
 • CoBoi, Laboratori d’innovació social de Sant Boi del Llobregat
 • CoInnova de Sant Feliu de Llobregat
 • CoEbreLab, Espai d’innovació social, digital i col.laborativa de Ribera de l’Ebre

Amb el suport de:

 • Espai Cràter, d’Olot.
 • Diputació de Lleida.
 • Bibliolabs

El programa té com a objectiu Identificar els principis fonamentals de la innovació social i oberta, i formar agents locals facilitadors d’aquests reptes en els territori. Es desenvoluparà al llarg de set setmanes, en format online i amb una durada de 60 hores

El programa s’adreça a agents d’entitats públiques d’àmbit local que busquen implicar-se en la cerca de solucions innovadores amb impacte social a reptes locals, que necessiti desenvolupar projectes de forma col·laborativa, tenint la innovació com a actitud.

En total son 21 els participants confirmats al programa. Participants que són tècnics i tècniques d’ajuntaments i de consells comarcals de diferents punts de Catalunya (des de la Seu o Mataró, passant per Lleida, Igualada, Sant Boi o Amposta).

Els participants coneixeran de la mà de professionals implicat s en la innovació social  aspectes com

 • Com convertir les necessitats en oportunitat
 • Com activar un ecosistema d’innovació al territori 
 • Com treballar per reptes
 • L’impacte , comunicació i gestió del coneixement

El programa ha estat desenvolupat en la part metodologíca per Carme Rovira, responsable d’innovació educativa del TecnoCampus, i s'ha presentat en una sessió online celebrada avui, amb la presència de tots els agents implicats.

En la cloenda, la directora general de Societat Digital, Joana Barbany, ha agraït la presència dels assistents, encoratjant-los a donar suport als projectes que es dissenyaran en el marc de la formació i a impulsar comunitats de quàdruple hèlix locals per detectar i resoldre els reptes socials dels seus territoris.

]]>
<![CDATA[ Instal·lació productes Microsoft per a estudiants ]]> Wed, 20 Jan 2021 00:00:00 +0100

Com a estudiant del TecnoCampus ja pots accedir al portal de Microsoft on mitjançant les vostres credencials d’estudiant podràs descarregar un gran llistat de programari i sistemes Operatius de Microsoft.

Per fer-ho només hauràs d’accedir al següent enllaç: aka.ms/type3 i introduir les teves credencials d’estudiant del Tecnocampus. Una vegada dins, primer hauràs d’acceptar les condicions.

Després d’aquest procés ja podràs accedir a tot al llistat de programari.

Et recordem que també tens accés a descarregar al teu ordinador el paquet de Office365 a través de https://www.office.com/, on podràs iniciar sessió amb les teves credencials del TecnoCampus.

Llistat del programari disponible

Access 2019

Agents for Visual Studio 2019 (version 16.0)

Azure DevOps Server 2020 - DVD

Azure DevOps Server Express 2020 - DVD

Características a petición de Windows Server 2019 (64 bits)

Datazen Enterprise Server

Machine Learning Server 9.3.0 para Hadoop

Microsoft Hyper-V Server 2012 R2

Microsoft R Client 9.4.7

Microsoft R Server 9.1.0

Name.com domain name and security

Paquete de idioma de SharePoint Server 2019

Paquete de idioma de Windows Server 2019 (64 bits)

Pluralsight

Project Professional 2019 (Windows Only)

Remote Tools for Visual Studio 2019 (version 16.0)

Sharepoint Server 2019 Standard

Skype Empresarial Server 2019

SQL Server 2019 Developer

System Center Data Protection Manager 2019

System Center Operations Manager 2019

System Center Orchestrator 2019

System Center Service Manager 2019

System Center Virtual Machine Manager 2019

Visio Professional 2019 (Windows Only)

Visual Studio 2019 for Mac

Visual Studio Code

Visual Studio Community 2019 (version 16.0)

Visual Studio Enterprise 2019

Windows 10 (consumer editions), version 2004 - DVD

Windows 10 Education N, version 20H2 - DVD

Windows 10, version 2004 or 20H2 10C Local Experience Packs (LXPs) (released Nov 2020)

Windows 10, version 2004 or 20H2 Language Packs (released May 2020)

Windows Server 2019 Datacenter (updated Sept 2019)

Windows Server 2019 Essentials (updated Sept 2019)

Windows Server 2019 Standard (updated Sept 2019)

WintellectNow

 

]]>
<![CDATA[ El professor Marcos Faúndez publica un article sobre dificultats grafomotrius en nens. ]]> Fri, 15 Jan 2021 00:00:00 +0100

El professor de l'Escola Superior Politècnica Marcos Faúndez ha publicat un estudi sobre dificultats grafomotrius en nens i nenes de tercer i quart de primària. Aquest article ha estat publicat a la revista indexada de primer quartil IEEE Access. El treball forma part de la tesi doctoral de Jan Mucha, dirigida per Jiri Mekyska i Marcos Faúndez, que actualment es troba en estat de dipòsit previ a la defensa. 

Jan Mucha és eslovac i ha fet tres estades de recerca al grup de recerca de tractament del senyal i dades del Tecnocampus: d'un mes el 2017,  d'un mes el 2018 i de tot un any entre el 2018 i el 2019. 

El títol de l'article és  Analysis of Various Fractional Order Derivatives Approaches in Assessment of Graphomotor Difficulties i se centra l'anàlisi de diverses tasques grafoescriturals realitzades sobre tableta gràfica digitalitzadora. 

]]>
<![CDATA[ El professor Jesús Martínez Marín participa en dos tribunals avaluadors de tesis sobre logística ]]> Fri, 15 Jan 2021 00:00:00 +0100

El professor de l''Escola Superior de Ciències Socials i de L’Empresa i coordinador dels estudis de logística al TecnoCampys, Jesús Martínez Marín, ha participat com president en el tribunal avaluador de la tesi doctoral titulada The transport and environmental impacts of cruise ships. Application to the case of the Port of Barcelona, defensada per l'estudiant Serio Ros Chao en el Departament d'Enginyeria Civil i Ambiental de la Universitat Politècnica de Catalunya. Els directors de tesi han estat Sergi Saurí i Agustí Sanchez-Archilla Conejo.  Aquest treball s'emmarca en la mateixa línia del grup de recerca GRAEFES, en el seu apartat de lgistica i negocis marítims. A causa de la pandèmia, la defensa esva fer online, amb presència de públic, directors de tesi, i els tres membres integrants del tribunal. 

En la mateixa Setmana, Jesús Martínez Marín, també  ha participat com membre del tribunal avaluador de la tesi doctoral titulada Los incidentes (near misses) en la gestión proactiva de la seguridad marítima. Modelos y marco jurídico, defensada per l'estudiant Enrique Lueje Fuente en el Departament de Ciències i Enginyeria Nàutiques de la Universitat Politècnica de Catalunya. El director de tesi ha estat Jaime Rodrigo de Larrucea i aquest treball tambè  s'emmarca en la mateixa línia del grup de recerca GRAEFES en el seu apartat de Logistica i negocis marítims. A causa de la pandèmia, la defensa es va dur a terme online amb presència de públic, director de tesi i membres integrants del tribunal. 

]]>
<![CDATA[ Vols marxar a estudiar a l'estranger el curs vinent? Encara hi estàs a temps! ]]> Thu, 14 Jan 2021 00:00:00 +0100

Del 25 al 31 de gener, pots sol·licitar un plaça de mobilitat per marxar a estudiar a l’estranger el proper curs 2021-2022 del 25 al 31 de gener.
Qui pot sol·licitar-la?

 • Estudiants que no heu sol·licitat plaça en el primer període de convocatòria
 • Estudiants que heu fet una mobilitat anteriorment, o que heu renunciat a una plaça assignada en convocatòries de cursos anteriors
 • Estudiants que esteu en llista d’espera (no us han assignat cap plaça en 1a convocatòria). A més, teniu l’opció de canviar les seves preferències

Recorda que els requisits són els mateixos: has de tenir 60 crèdits aprovats en el moment de fer la teva sol·licitud i adjuntar el certificat de nivell d’idioma de docència requerit segons la destinació

Quan?
Sol·licitud del 25 al 31 de gener (fins a les 23:59 hores).

Com?

Pots presentar la sol·licitud aquí. Accedeix amb les teves credencials habituals i clica a: Gestions de Relacions Internacionals > Sol·licitud d’intercanvi outgoing. A tenir en compte:

 • Podràs escollir fins a tres universitats (per ordre de preferència). El llistat d’universitats només mostrarà aquelles destinacions disponibles segons el grau i curs que estàs estudiant.
 • Marca el període de preferència d’estada (1r semestre, 2n semestre o curs complet).
 • No oblidis adjuntar el certificat del nivell d’idioma (mínim de B2), excepte per a places que són en castellà (en format PDF).

Pots descarregar-te la guia de com sol·licitar una plaça

]]>
<![CDATA[ Deu start-ups del sector salut, presents al fòrum d’inversió del programa d’acceleració StartHealth ]]> Thu, 14 Jan 2021 00:00:00 +0100

El passat 16 de desembre, en el marc del programa d’acceleració d’start-ups del sector salut StartHealth, el TecnoCampus va organitzar un fòrum d’inversió en què van participar deu start-ups que participen en aquest programa.

La benvinguda de l’acte va anar a càrrec d'Antònia González, cap de suport a emprenedors i creixement empresarial del TecnoCampus. Durant l’acte, que va ser conduit per Yolanda Fernández, responsable de creixement empresarial de TecnoCampus, les start-up van presentar els seus projectes en format virtual davant d’empresaris i inversors, amb un format de pitch de 5 minuts i torn de preguntes. En acabat, Toni Ruiz, en representació d’ACCIÓ, va tancar l’acte.

Finalment, mitjançant formularis de contacte i interès, es va facilitar el networking entre emprenedors, inversors i empresaris assistents a l’acte.

Les start-ups que van participar al fòrum són els següents:

 • BerdacPresentada per Roger Guasch. Es tracta d’un dispositiu de dispensació automàtica de medicaments, que pretén augmentar l’adherència als tractaments farmacològics i reduir els errors en l’administració de medicació. Es composa d’un hardware (dispensador + blisters) i un software per a la monitorització de l’adherència terapèutica en temps real. Permet evitar oblits en la presa de la medicació i errors en la medicació. A més, preveu el risc de recaiguda.
 • AIMS MedicalPresentada per Alberto Martín. Sistema de cribratge que permet millorar el diagnòstic i la gestió del risc dels pacients de patir disfàgia orofaríngia. La disfàgia és prevalent en determinades malalties, com les neurodegeneratives, càncer de faringe i lesions cerebrals. Per mitjà de la intel·ligència artificial, aquest sistema d’ús hospitalari proporciona informació a temps real al personal clínic sobre el nivell de risc de patir disfàgia que presenten els pacients.
   
 • Loop DiagnosticsPresentada per Enrique Hernández. Es tracta d’un dispositiu que, mitjançant la utilització de biomarcadors, permet detectar i diagnosticar la sèpsia en estadis inicials i de manera molt ràpida. La ràpida identificació de la sèpsia és essencial, ja que en cas de no ser tractada pot progressar cap a un xoc sèptic. La eina diagnòstica desenvolupada per Loop permet que, en un marge de temps curt, els professionals sanitaris puguin prendre les decisions clíniques adequades.
   
 • DinbeatPresentada per Talía Bonmatí. Dispositiu que permet monitoritzar en remot, a temps real i per connexió sense fils les constants vitals (electrocardiograma, freqüència cardíaca i respiratòria, temperatura, oximetria), activitat i posició dels pacients. Disposen d’un wearable comercialitzat per a aplicació en veterinària, i properament, llançaran al mercat Dinbeat Life per a humans.
   
 • Sycai MedicalPresentada per Júlia Rodríguez. Software basat en intel·ligència artificial que, per mitjà de l’anàlisi d’imatges de TACs ajuda els radiòlegs en la detecció, caracterització i seguiment de lesions pre-canceroses pancreàtiques. No només permet augmentar el nombre de diagnòstics accidentals, sinó que també ofereix informació estadística que permet realitzar prediccions de l’evolució de la lesió, i facilitar el diagnòstic i presa de decisions relatives al tractament.
   
 • DeltaQonPresentada per Patricio Sáez. Es tracta d’un dispositiu mèdic portàtil i fàcil d’utilitzar que proporciona mesures d’alta precisió del moviment articular del cos humà mitjançant sensors inercials. Gràcies a la tecnologia IOT i intel·ligència artificial, permet detectar anomalies en el moviment articular i monitoritzar l’evolució del tractament de rehabilitació. Les aplicacions més rellevants d’aquesta tecnologia són per a les malalties degeneratives, accidents i lesions esportives. 
   
 • PostOpAtHomePresentada per Sergio Vitale. Eina de telemedicina (mhealth) dissenyada per a la monitorització extrahospitalària del dolor durant el període postoperatori; d’aplicació principalment en les intervencions ambulatòries, que són cada vegada més freqüents. L’aplicació permet la comunicació del pacient directament amb l’equip sanitari per tal d’optimitzar la gestió del grau de dolor a temps real.
 • BreazPresentada per James Hugall. Dispositiu per detectar de manera precoç la malaltia pulmonar obstructiva crònica (MPOC)  que bloqueja progressivament les vies respiratòries que provoca problemes respiratoris greus. El dispositiu està dissenyat específicament per a l’atenció primària (on hi ha la majoria de pacients no diagnosticats) com a eina per al cribratge ràpid de la malaltia pulmonar obstructiva crònica.
   
 • B.RightPresentada per Álvaro Frias. Es tracta d'una aplicació mòbil basada en un algoritme psicoterapèutic d’intel·ligència artificial dirigida a ajudar als pacients amb trastorn límit de la personalitat i altres trastorns psiquiàtrics a autogestionar les seves crisis emocionals. L’aplicació és utilitzada pel pacient en el moment en què afronta una situació d’inestabilitat emocional, i mitjançant una sèrie d’algoritmes psicoterapèutics, se li proporcionen les pautes psicològiques més pertinents en funció del tipus, intensitat i el moment de la crisi.
   
 • ExheusPresentada per Teresa Tarragó. Ofereix informació en temps real a través de l’anàlisi de l’expressió dels gens (RNA) i la intel·ligència artificial que permet mesurar i controlar amb precisió els canvis que pateix el cos en funció de la nutrició i l'exercici realitzat mitjançant biomarcadors genètics, reduint els problemes de salut derivats i millorant el rendiment i la recuperació de forma personalitzada.
]]>
<![CDATA[ Professors i investigadors del TecnoCampus participen en el congrés Nodos ]]> Thu, 14 Jan 2021 00:00:00 +0100

Les professores i investigadores Noemí Ruiz-Munzón i Alexandra Masó, professores de l’Escola Superior de Ciències Socials i de l’Empresadel TecnoCampus, i Alexandra Samper, Ana Urroz i Daniel Candil, docents a l’Escola Superior Politècnica del TecnoCampus, han presentat tres comunicacions al congrés "Nodos del conocimiento", celebrat els dies10 i 11 de desembre del 2020 en format online.L'esdeveniment ha reunit uns  2.000 ponents de 25 països.

En el "nodo" Arte y Humanidades (N04-S09), s'hi ha presentat la comunicació Repensando el espacio artístico y narrativoLa realidad virtual (RV) como alternativa expositiva y creativa en tiempos de pandemia, de Ana Urroz Daniel Candil. En el "nodo" Educación, pedagogía y docencia, Ana Urroz ha presentat Metodologías de diseño en el proceso de enseñanza aprendizaje en aulas universitarias. La experiencia de utilizar Design Thinking con estudiantes de fisioterapia (N01-S09). Noemí Ruiz, Alexandra Samper i Alexandra Masó han presentat Think global, act local: un método de diálogo epistemológico para reducir la brecha entre universidad-empresa en el ámbito del marketing (N01-S01-E). Aquest últim treball és fruit del projecte d’innovació docent del curs 2019-20 finançat pel Tecnocampus.

 

]]>
<![CDATA[ Inici online de la docència del segon trimestre ]]> Wed, 06 Jan 2021 00:00:00 +0100

Comunicat del Comitè Acadèmic del TecnoCampus en data 6/1/2021:

"Com ja vam avançar en el darrer comunicat abans de les festes de Nadal, i com confirmen les indicacions de les autoritats sanitàries fetes públiques ahir, l'inici de les classes del segon trimestre s'haurà de fer amb modalitat online, amb la presencialitat limitada a les pràctiques que es fan en espais tècnics i laboratoris, a més d'activitats de petit format com seminaris o tutories.

Volem fer de nou una crida a la responsabilitat individual i col·lectiva en aquesta fase de la pandèmia. S'han pres totes les mesures perquè els espais del TecnoCampus siguin segurs; és important que tots i cadascun de nosaltres mantinguem sempre i a tot arreu les mesures d'higiene i de distància, i fem un ús adequat de la mascareta quan ens desplacem als edificis dels campus per fer-hi alguna de les activitats permeses.

Cordialment,

Comitè Acadèmic del TecnoCampus."

]]>
<![CDATA[ Reunió del Grau de Logística amb el Clúster Nàutic de Barcelona ]]> Thu, 31 Dec 2020 00:00:00 +0100

El TecnoCampus va rebre la darrera a finals de desembre la visita del president del Clúster Nàutic de Barcelona, Toni Tió, encarregat de la posada en marxa del futur Clúster Nàutic de La Ciotat (França). Va ser rebut per Jesús Martínez Marín, responsable dels estudis universitaris de logística i negocis marítims, que el va acompanyar en una visita per les instal·lacions del TecnoCampus. Tots dos van analitzar la importància del Clúster Nàutic per a l’economia blava i les sinergies entre la universitat i el clúster en assignatures propias del Grau de logística i negocis marítims i en la jornada anual que organitza el grau. També van destacar l'impuls als premis BluAct, per part de l’Ajuntament de Mataró, juntament amb sis ciutats portuàries europees com el Pireu (Grècia), Ostende (Bèlgica), Galati (Rumanía), Matosinhos (Portugal), Burgas (Bulgaria) i Salern (Italia), amb l’objectiu de compartir bones pràctiques en emprenedoria en l'anomenada "economia blava".

El Clúster Nàutic de Barcelona ​​és un referent internacional en la seva àrea i el TecnoCampus, com a membre del Clúster, hi col·labora per impulsar la relació entre la universitat i el món de l'empresa.

]]>
<![CDATA[ El TecnoCampus acollirà la prova pilot de Demola Catalunya, un programa de foment de la cultura de la innovació oberta entre universitats i empreses ]]> Fri, 18 Dec 2020 00:00:00 +0100

El Govern de la Generalitat, la Universitat Pompeu Fabra i el TecnoCampus van  presentar ahir el programa de foment de la cultura de la innovació oberta entre universitats i empreses Demola Catalunya, que té com a finalitat incorporar de manera sistemàtica les eines d’innovació oberta per tal d’afavorir un canvi de mentalitat que permeti, d’una banda, la connexió entre l’acadèmia i el sector productiu i econòmic, així com la creació d’ocupació i la incorporació d’activitats innovadores en les pimes.

L'acte de presentació d'ahir va comptar amb les intervencions, per part del TecnoCampus, del seu president i alcalde de Mataró, David Bote, i el director general, Josep Lluís Checa. Per part de la Generalitat, va intervenir el secretari d'Universitats i Recerca, Francesc Xavier Grau, i per part de la UPF, el professor Vicente Ortún. Des de Finlàndia, va fer-ho Ville Kairamo, director general de DEMOLA project. La presentació es va poder veure en directe per You Tube, on es pot recuperar la gravació.

El programa es desenvoluparà inicialment amb una prova pilot que es farà durant aquest curs 2020-2021 al TecnoCampus, centre adscrit a la Universitat Pompeu Fabra (UPF), amb la voluntat d’estendre’s a tot Catalunya en edicions posteriors. Per impulsar aquest projecte, el Govern, mitjançant la Secretaria d’Universitats i Recerca del Departament d’Empresa i Coneixement, ha confiat en la plataforma Demola, una metodologia avalada internacionalment en l’àmbit de la innovació oberta entre universitats i empreses que ja està implementada a 18 països.

L’objectiu del llançament d’aquest pilot és testejar aquesta metodologia de cocreació, identificar les bones pràctiques i assentar les bases per a un desenvolupament posterior del programa a tot el sistema universitari català. El model Demola proporciona les eines i els processos de cocreació per adoptar un model d’innovació col·laborativa on el talent i la motivació dels estudiants universitaris permet oferir respostes innovadores als reptes plantejats per empreses i organitzacions.

La UPF i el TecnoCampus tenen un perfil òptim per al llançament d’aquest pilot ja que, d’una banda, la UPF té una clara orientació a la internacionalització, la sostenibilitat, el treball en xarxa i la interlocució amb el món productiu, mentre que el TecnoCampus té una sòlida trajectòria en projectes d’innovació, cocreació i emprenedoria. Com a elements que aporten valor en el desplegament del pilot, destaquen els tres centres universitaris del TecnoCampus i el parc tecnològic, gestionats de forma compacta per estimular les sinergies entre la universitat i l’empresa.

Cocreació per millorar la innovació 

La prova de pilot del programa Demola Catalunya es posa en marxa en el marc de les accions definides en el Pacte Nacional per a la Societat del Coneixement (PN@SC), l’objectiu principal de les quals és millorar la capacitat d’innovació de Catalunya fins que es converteixi en un dels motors principals de l’economia catalana i, en conseqüència, del benestar social. En aquesta línia, el PN@SC recull la necessitat d’enfortir la connexió entre el sistema de creació de coneixement i el d’aplicació, així com d’incloure el talent jove en aquest procés de millora.

El programa Demola Catalunya posa el focus en la Generació Z per tal que el talent i les aportacions dels líders i consumidors del futur siguin una font d’innovació, creativitat i modernització per a les empreses i les organitzacions catalanes que els permeti integrar nous conceptes, serveis i/o productes.

Aquest programa, inclòs en el Pla per a la Reactivació Econòmica i Protecció Social (CORECO), és una oportunitat per, gràcies a la cocreació, generar valor en entorns d’alta diversitat, un element clau amb un paper rellevant en la reactivació del sector productiu i econòmic del país en aquests temps complexos i incerts en plena crisi per la pandèmia de Covid-19. Incideix també en l’esperit emprenedor del jovent, a més d’afavorir una major ocupació i autoocupació juvenil per la participació activa de l’estudiantat.

El programa Demola Catalunya

El programa Demola Catalunya està dissenyat per implementar processos de cocreació en els quals participin estudiants de les universitats catalanes, així com estudiants internacionals gràcies a les aliances pròpies dels centres catalans i de la xarxa internacional Demola. El model es basa en la formació d’equips internacionals i multidisciplinaris que, sota la supervisió d’experts, donen resposta als reptes plantejats per les empreses i organitzacions locals que participen en el projecte. Des del 2008, aquest model s’ha erigit com a un instrument eficaç per a la innovació ja que en el 80% dels casos les empreses i organitzacions validen les solucions presentades pels equips d’estudiants, que passen a posteriors fases de desenvolupament. 

En aquest sentit, el programa Demola Catalunya d’innovació oberta té com a objectius:

 • •        Impulsar la competitivitat del teixit industrial de Catalunya incorporant el talent format a les universitats en els seus processos innovadors.
 • •        Impulsar una relació més estreta entre universitat i empreses i altres organitzacions, per millorar les competències de l’estudiantat de formació universitària.
 • •        Preparar les empreses de Catalunya pels reptes globals.
 •  
 • El programa també permetrà potenciar la identitat i les habilitats professionals dels estudiants universitaris i augmentar-ne l'ocupabilitat, impulsar la innovació oberta entre universitats i empreses, augmentar les capacitats d’aquestes empreses per generar oportunitats amb nous productes i serveis més preparats per al futur.
 •  
 • En definitiva, el programa vol crear condicions per a la creació de noves empreses (start-ups establertes pels equips dels projectes), nous llocs de treball als sectors empresarials de Catalunya, contribuir a les estratègies d’especialització intel·ligent a través de la interacció entre universitats i empreses, connectar Catalunya amb una xarxa de hubs innovadors seguint l’estratègia dels ecosistemes d’innovació que impulsa la Comissió Europea, contribuir a la internacionalització del nostre sistema d’innovació, i respondre des de la cocreació i la generació de noves idees a la recuperació de la crisi postcovid. 
 •  
 • El projecte pilot 
 • En el marc del projecte pilot, es crearan una desena de grups de treballs als quals se’ls plantejaran reptes de partida que es corresponguin a les necessitats del teixit industrial de l’entorn del TecnoCampus, incorporin la capacitat d’aquest centre adscrit a la UPF, i que s’alineïn amb les estratègies europees de transició energètica i digital, sostenibilitat i intel·ligència artificial. Des de la UPF i Tecnocampus, activaran la participació d’estudiants, investigadors i empreses de l’entorn, als quals se’ls hi sumarà la xarxa internacional de Demola. El procés estarà en tot moment supervisat per professionals en innovació i cocreació. 
 •  
 • El model Demola 
 • La plataforma Demola va ser creada a la regió de Tampere (Finlàndia) el 2008  i, al llarg d’aquests dotze anys s’ha estès per universitats de tot el món. Actualment,  proporciona l’expertesa de la implementació del seu model a 18 països diferents i ha posat en contacte més de 50 universitats, 750.000 estudiants i centenars d’empreses de tot el món. Aquest programa ha estat reconegut per l’OCDE i per la Comissió Europea com un dels programes d’innovació oberta per universitats més potents i de major impacte.
]]>
<![CDATA[ Un estudi conclou que cada euro invertit al TecnoCampus té un retorn social de 2,39 € ]]> Wed, 16 Dec 2020 00:00:00 +0100

Un article publicat al Frontiers in Psychology firmat pels professor de l'Escola Superior de Ciències Socials i de l'Empresa Josep Maria Raya, Roberto Dopeso i Josep Torres conclou que cada euro invertit al TecnoCampus té un retorn social de 2,39€.

L'article pretén mesurar el valor econòmic i social del TecnoCampus a la seva regió d’influència (ciutat de Mataró i regió del Maresme. Els resultats mostren que l’impacte del TecnoCampus té una relació socioeconòmica cost-benefici de 2,39. És a dir, cada euro invertit té un retorn social de 2.39€. La mesura de l’impacte requereix un enfocament divers. Tot i que els mètodes utilitzats no són nous, la combinació d’ells presenta un enfocament nou per mesurar l’impacte d’una institució de docència, recerca i innovació d’aquestes característiques. Hem mesurat el valor econòmic amb el model Input-Output (IO), inclosa la Matriu de Comptabilitat Social (SAM).

Per als càlculs del valor social s'ha usat l’anàlisi cost-benefici (CBA), que afegeix mesures de localització de les empreses per estimar els efectes de les externalitat de, per exemple, recerca o emprenedoria. Els principals resultats presenten un valor econòmic superior al 0,054% del PIB català, mentre que l’impacte en l’ocupació representa gairebé el 0,37% de l’ocupació total de la regió. S'estima que el multiplicador econòmic total de l'activitat del Tecnocampus és d'1,89.

El valor social del TecnoCampus genera 0,50 euros addicionals a aquest multiplicador econòmic . Aquest valor social addicional suposa un augment de la productivitat estimat en 20 milions d’euros d’ingressos operatius per a les empreses catalanes i la creació de set empreses addicionals a la regió del Maresme com a conseqüència dels vessaments de coneixement. El valor social també inclou la reducció de la sobreeducació provocada per una millor concordança entre graduats i empreses, una aplicació més directa de la investigació i un augment de l’excedent del consumidor. Finalment, l'article analitza implicacions polítiques de les conclusions extretes per promoure inversions en aquest tipus d’infraestructures.

]]>
<![CDATA[ Previsió d'inici online de la docència del proper trimestre ]]> Wed, 16 Dec 2020 00:00:00 +0100

El Comitè Acadèmic del TecnoCampus ha informat la comunitat educativa que el segon trimestre del curs 2020-2021 s'haurà d'iniciar, previsiblement, amb la presencialitat limitada a les pràctiques que es fan en espais tècnics i laboratoris, a més d'activitats de petit format com seminaris o tutories.

Catalunya no va entrar el passat dilluns 7 de desembre al tram 2 del “Pla d’obertura progressiva d’activitats”, ja que les autoritats sanitàries van considerar que no es reunien les condicions epidemiològiques per fer-ho. Això fa pensar que difícilment el 7 de gener s'assolirà el tram 4, que és el moment en què les universitats podran tornar a la presencialitat. 

El Comitè Acadèmic ha reiterat la voluntat del TecnoCampus de retornar a la presencialitat de la docència el més aviat possible, ja sigui de la manera tradicional o seguint el model híbrid presencial i virtual en el cas que encara persisteixin restriccions. Sigui com sigui, la institució està preparada per garantir una docència de qualitat i per acompanyar els estudiants amb les millors condicions en el seu procés d’aprenentatge.

]]>
<![CDATA[ Cinquena edició del Postgrau en Gestió de Cooperatives i Empreses d’Economia Social ]]> Wed, 16 Dec 2020 00:00:00 +0100

El proper mes de febrer de 2021 comença al TecnoCampus la cinquena edició del Postgrau en Gestió de Cooperatives i Empreses d’Economia Social. Aquesta formació està impulsada i organitzada per la Càtedra d’Economia Social del TecnoCampus, amb el suport del Departament de Treball de la Generalitat de Catalunya i el finançament del Ministeri de Treball i Economia Social del Govern d’Espanya.

L’objectiu fonamental del curs és formar professionals per realitzar les seves activitats en el camp de l'economia social i cooperativa. Per una banda, millora els nivells de capacitació dels professionals que actualment estan exercint el seu treball en aquestes d’organitzacions; per l'altra, forma joves professionals que vulguin desenvolupar la seva carrera professional en aquestes organitzacions.

El curs proporcionarà a l'alumnat les competències necessàries per crear, desenvolupar, gestionar, investigar, innovar i liderar cooperatives i empreses d'economia social, així com per facilitar la cooperació entre elles.
Es tracta d’un programa eminentment pràctic, que facilita i dóna a conèixer les eines necessàries per al bon funcionament intern de les entitats de l'economia social i les cooperatives i promou les competències emprenedores i innovadores com a motors de canvi d’aquestes organitzacions.

Per conèixer en detall el programa, accediu la pàgina web del Postgrau en Gestió de Cooperatives i Empreses d’Economia Social.

 

]]>
<![CDATA[ Berdac, una startup participant del programa StartHealth del TecnoCampus, guanyadora del 3er premi de Expansión Startup 2020 en la categoria de salut i biotecnologia. ]]> Wed, 16 Dec 2020 00:00:00 +0100

Berdac ha desenvolupat un dispensador intel·ligent de medicació que permet evitar oblits i errors en la presa de medicació. És un dispositiu que alerta als pacients de l’hora en la que s’han de prendre la medicació, i que dispensa la dosi que li pertoca en cada moment. El pacient només ha de prémer un botó per a retirar la medicació. A més, el sistema disposa de sensors que permeten detectar i enregistrar els oblits de medicació per tal d’avisar a familiars i/o cuidadors.

L’empresa, constituïda al 2019, ja ha rebut més de 0.6M € en finançament públic i privat, i ha estat reconeguda com a empresa emergent innovadora i d’alt impacte en el sector salut. Mentre que ja va ser premiada amb els Premios Emprendedor XXI de CaixaBank en la categoria Sénior, aquest any ha rebut també el 3er premi en la categoria de salut i biotecnologia dels premis Expansión Startup 2020. Seguint els protocols de seguretat sanitària, l’acte va reunir a un centenar d’emprenedors, directius de grans empreses i altres membres rellevants de l’ecosistema. Un altre reconeixement important per a una empresa d’alt impacte en el sector salut.
 

]]>
<![CDATA[ TecnoCampus esdevé partner de Barcelona Health Hub ]]> Wed, 16 Dec 2020 00:00:00 +0100

El TecnoCampus reforça la seva aposta pel suport a l’emprenedoria i innovació en salut convertint-se en un nou membre del Barcelona Health Hub.

Des de la seva creació, ara fa 10 anys, el TecnoCampus s’ha posicionat com a campus emprenedor, caracteritzat per la interrelació entre la universitat i l’empresa. El TecnoCampus dóna suport i aporta valor a un gran nombre d’emprenedors i empreses de diferents sectors i en especial en els àmbits estratègics per al TecnoCampus com és el sector salut.

En aquest sentit, TecnoCampus es proposa el repte de consolidar un Hub al voltant del clúster de salut on es concentrin tots els agents de la cadena de valor del sector per integrar i compartir recursos d’una manera col·laborativa per esdevenir un referent en el sector i oferir millors solucions sociosanitaris a les persones.

L’acord amb el Barcelona Health Hub (BHH) reforça aquesta aposta de TecnoCampus per l’emprenedoria i innovació en el sector salut. El BHH, situat al recinte modernista de l’Hospital de Sant Pau de Barcelona, és una associació que reuneix a empreses i startups del sector tecnològic i de la salut amb l’objectiu de promoure el coneixement, divulgació i innovació en la salut digital.

La vinculació del TecnoCampus amb el BHH permetrà, entre d’altres, la col·laboració d’ambdues entitats en l’intercanvi d’iniciatives relacionades amb la innovació en salut i la promoció econòmica de Catalunya; així com augmentar la presència del TecnoCampus en l’ecosistema d’innovació en salut.

]]>
<![CDATA[ Premis Creatic 2020: visió artificial per a detectar el càncer de pàncrees ]]> Wed, 16 Dec 2020 00:00:00 +0100

Recentment, Sycai Medical ha estat reconeguda com el millor projecte amb impacte social en els Premis Creatic, organitzats pel TecnoCampus i l'Ajuntament de Mataró.

El premi està dotat amb 6.000 euros i estada bonificada en la incubadora del parc empresarial del TecnoCampus. La companyia també va participar en l'edició d'aquest any del programa StartHealth per a startups de salut.

Sycai Technologies és una empresa especialitzada a oferir solucions de visió artificial que apoderin al personal sanitari, principalment als radiòlegs, encara que tenen algun projecte per a altres professionals.

“Creiem que la tecnologia ha de servir abans de res per a millorar la vida de les persones. En un any com aquest hem estat molt conscients de l'importants que són els nostres sanitaris. Volem oferir-los eines que els permetin ajudar als pacients i millorar la seva qualitat de vida”, afirma Sara Toledano Sáez, CEO de l'empresa. Juntament amb Javier García López (CTO), Júlia Rodríguez Comas (CSO), i Julia Arribas Anta (Medical Advisor) lideren aquesta companyia que, a més d'ajudar en el diagnòstic de malalties, també prediu l'evolució dels pacients.

Sycai Medical és una aplicació que ajuda els radiòlegs a detectar lesions que poden ser precursores de càncer de pàncrees i les classifica en funció de la seva probable evolució.

“És un programari que s'integra en els sistemes de l'hospital per a estalviar temps als radiòlegs i ajudar-los a extreure informació dels TACs i ressonàncies de manera senzilla”, apunta Toledà.

Llegeix article sencer a la Vanguardia

]]>
<![CDATA[ Premis Creatic 2020: viatjar resolent els enigmes de cada ciutat ]]> Wed, 16 Dec 2020 00:00:00 +0100

Engimas Tour,  millor iniciativa liderada per donesen els Premis Creatic, organitzats pel TecnoCampus i l'Ajuntament de Mataró,  ha desenvolupat una web app per a permetre als turistes recórrer diferents llocs a través de jocs, i a les persones locals conèixer millor les seves pròpies ciutats.El premi està dotat amb 6.000 euros i estada bonificada en la incubadora del parc empresarial del TecnoCampus

Enigmes Tour és una empresa que pretén convertir els carrers que recorrem en un enigma, en una espècie de fuita room a l'aire lliure. Va ser creada fa dos anys per Anna Biosca, CTO; Laura Agut, CEO i responsable de la part creativa i Isabel Vico, que gestiona la part comercial.

Engimas Tour ha desenvolupat una app per a permetre als turistes conèixer una ciutat a través d'un catàleg de jocs gratuïts, enigmes que es resolen al llarg d'una ruta que passa pels llocs emblemàtics de cada ciutat per a viatjar d'una forma diferent.

A més d'usar-se per a recórrer ciutats, l'app pot emprar-se en l'àmbit educatiu o dels esdeveniments. “Pot ser molt interessant per a centres educatius i centres d'esdeveniments, per a col·legis i fires…perquè podem personalitzar els enigmes i jocs”, exemplifica Biosca.

Llegir article sencer a la Vanguardia.

]]>
<![CDATA[ Presentació del projecte Demola, aquest dijous a les 16 h ]]> Tue, 15 Dec 2020 00:00:00 +0100

Aquest dijous 17/12/2020, a les 16h, segueix online pel canal de YouTube del TecnoCampus la presentació del projecte Demola.

Demola Catalunya té com a finalitat incorporar de manera sistemàtica les eines d’innovació oberta per tal d’afavorir un canvi de mentalitat que permeti, d’una banda, la connexió entre l’acadèmia i el sector productiu i econòmic, així com la creació d’ocupació i la incorporació d’activitats innovadores en les pimes.

El programa es desenvoluparà inicialment amb una prova pilot que es farà durant aquest curs 2020-2021 al Tecnocampus amb la voluntat d’estendre’s a tot Catalunya en edicions posteriors. Per impulsar aquest projecte, el Govern de la Generalitat, mitjançant la Secretaria d’Universitats i Recerca del Departament d’Empresa i Coneixement, ha confiat en la plataforma Demola, una metodologia avalada internacionalment en l’àmbit de la innovació oberta entre universitats i empreses que ja està implementada a 18 països.

L’objectiu del llançament d’aquest pilot és testejar aquesta metodologia de cocreació, identificar les bones pràctiques i assentar les bases per a un desenvolupament posterior del programa a tot el sistema universitari català. El model Demola proporciona les eines i els processos de cocreació per adoptar un model d’innovació col·laborativa on el talent i la motivació dels estudiants universitaris permet oferir respostes innovadores als reptes plantejats per empreses i organitzacions.

En el marc del projecte pilot, es crearan una desena de grups de treballs als quals se’ls plantejaran reptes de partida que es corresponguin a les necessitats del teixit industrial de l’entorn del Tecnocampus i que s’alineïn amb les estratègies europees de transició energètica i digital, sostenibilitat i intel·ligència artificial.

El model Demola
La plataforma Demola va ser creada a la regió de Tampere (Finlàndia) el 2008  i, al llarg d’aquests dotze anys s’ha estès per universitats de tot el món. Actualment,  proporciona l’expertesa de la implementació del seu model a 18 països diferents i ha posat en contacte més de 50 universitats, 750.000 estudiants i centenars d’empreses de tot el món. Aquest programa ha estat reconegut per l’OCDE i per la Comissió Europea com un dels programes d’innovació oberta per universitats més potents i de major impacte.

]]>
<![CDATA[ La biblioteca obres les portes amb limitació d'horaris, aforament i serveis ]]> Thu, 10 Dec 2020 00:00:00 +0100

En motiu de les setmanes d'exàmens finals del primer trimestre d'aquest curs 2020-21, la Biblioteca obre les portes amb limitació d'horaris, aforament i serveis, fins al 21 de desembre.

 

Horari i accés

L’horari és de dilluns a divendres de 9:30 a 14 hores i de 15 a 18 hores.

L’accés a la Biblioteca es fa pel Carrer Tordera i és exclusiu per la comunitat universitària. Cal mostrar la identificació del TecnoCampus al taulell de la Biblioteca.

L'entrada i ocupació es realitza presencialment sempre i quan hi hagi lloc; també amb cita prèvia a través del formulari de la web o via telefònica. Es poden ocupar les sales generals en un 50% de l'aforament i els espais d'estudi són d'ús individual i amb preferència per al professorat. No està permès el treball en grup ni asseure's de costat, s'han d'utilitzar només les cadires i taules marcades com a disponibles. Les sales d'ordinadors i les impressores romanen tancades.

L'accés a les prestatgeries està restringit al personal de la Biblioteca i cal sol·licitar els llibres al taulell. Un cop consultats, es deixen al carro en quarantena durant 48 hores.

 

Serveis presencials i en línia

El servei de préstec, devolucions i PUCs funcionen amb normalitat però amb algunes limitacions de quarantena. Podeu accedir alsserveis en línia, a través de l’eCampus dins de «Serveis del campus» en l’apartat Biblioteca/CRAI pots accedir des de casa a les bases de dades i al servei d’obtenció de documents, per demanar articles a revistes no disponibles a les bases de dades i també al Repositori digitaldel TecnoCampus a través de la pàgina web de la Biblioteca.

 

Normes de seguretat

L’ús de la mascareta és obligatori durant tota l’estada a la Biblioteca.

L'accés als lavabos està obert només per als usuaris que romanguin a la Biblioteca en aquell moment, la màquina d'aigua està fora de servei.

Cal seguir les intruccions de senyalètica i mantenir les distància de seguretat per al correcte flux d’entrada i sortida de la Biblioteca, com per l’espera al taulell.

Podeu consultar el Protocol de Reobertura de les portes de la Biblioteca-CRAI a aquí.

 

Per a més informació i/o suggeriments, podeu adreçar-vos a biblioteca@tecnocampus.cat.

]]>
<![CDATA[ El professor Marcos Faúndez participa en un tribunal de tesi a Madrid ]]> Tue, 01 Dec 2020 00:00:00 +0100

El professor de l''Escola Superior Politècnica Marcos Faúndez Zanuy ha participat en el tribunal avaluador de la tesi doctoral titulada "Strengths and Weaknesses of Gait Recognition", defensada per l'estudiant Pablo Fernández López en el departament d 'enginyeria elèctrica, electrònica i automàtica de la Universidad Carlos III de Madrid. Els directors de tesi han estat Raúl Sánchez Reíllo i Judith Liu Jimenez Aquest treball s'emmarca en la mateixa línia del grup de recerca en Tractament del senyal i dades del TecnoCampus. A causa de la pandèmia, la defensa estat online amb presència de públic, directors de tesi, i els tres membres integrants del tribunal. La defensa es va dur a terme el dimecres 25 de novembre de 2020

]]>
<![CDATA[ El TecnoCampus organitza la segona Trobada d'Economia Social ]]> Wed, 25 Nov 2020 00:00:00 +0100

El TecnoCampus organitza demà de manera virtual la segona Trobada d'Economia Social, dedicada aquest any a "La compra pública responsable: reptes i oportunitats pel sector de l'economia social". Comptarà amb la presència de Sergi Morales, regidor d'ocupació i empresa de l'Ajuntament de Mataró, i de  Santiago Lesmes, expert en contractació pública responsable. El moderador serà el professor Ismael Hernández, professor coordinador de la Càtedra d'Economia Social​.

 

]]>
<![CDATA[ Nou curs sobre COVID-19 adreçat a residències ]]> Tue, 24 Nov 2020 00:00:00 +0100

El Consorci Sanitari del Maresme (CSdM) i l’Escola Superior de Ciències de la Salut del TecnoCampus, adscrita a la Universitat Pompeu Fabra, impulsen un curs pioner dirigit als professionals sanitaris de l´àmbit geriàtric del Maresme que té com a objectiu proporcionar-los coneixements i eines per millorar la capacitat d´atenció a la gent gran davant del COVID-19. El curs formarà principalment en el cribratge, valoració i/o intervenció de la insuficiència respiratòria, però també en les síndromes geriàtriques, la malnutrició, la deshidratació i la disfunció deglutòria i la rehabilitació posterior de l’estat funcional.

A més de les mesures obligatòries en vigor per a la gestió de la pandèmia a les residències, els promotors del curs consideren que els professionals d’aquests centres podran aprofitar millor els recursos i prendre millors decisions si disposen de més formació específica. “Per aquest motiu, dins de la nostra política d’abordatge integral de la malaltia, hem cregut necessari  posar en marxa aquest curs intensiu i fer tantes edicions com siguin necessàries per arribar a totes les residències de la comarca explica Ramon Cunillera, gerent del Consorci Sanitari del Maresme.

El curs, dirigit al personal d’infermeria, responsables higienicosanitaris, auxiliars d’infermeria, auxiliars de gerontologia  i fisioterapeutes, és pioner a tot el país i podria ser un model escalable a tot Catalunya.  “Sense entrar en el debat de si les residències han de ser considerades centres sociosanitaris, creiem imprescindible davant de l’emergència sanitària que estem vivint, facilitar eines al personal geriàtric sobre temes tan importants com la forma de detecció de la insuficiència respiratòria o les diferents modalitats de l’oxigenoteràpia”, afirma Pere Clavé, director acadèmic, de recerca i d’innovació del CSdM.

El curs serà impartit per professionals del sector sanitari i acadèmic que han estat en primera línia lluitant contra la malaltia. "Els professionals de les nostres residències necessiten aquest tipus formació. Hem de posar a la seva disposició el rigor i l'excel·lència acadèmica lligada a l'experiència professional dels nostres/as sanitaris/as i, en aquest sentit, el compromís de els/as professors/as del curs és digne de lloar" comenta Manuel Garnacho, director de l'Escola Superior de Ciències de la Salut del Tecnocampus.                                            

Aquest curs s’emmarca en la campanya “+ Salut x a un futur millor: superem junts la Covid al Maresme” que impulsa el CSdM per lluitar contra aquesta malaltia a la comarca, i que forma part del programa Impulsem la recerca.

Més informació.

]]>
<![CDATA[ La docencia online se mantendrá durante todo el trimestre ]]> Mon, 23 Nov 2020 00:00:00 +0100
Comunicado del Comité Académico del TecnoCampus en fecha 23/11/2020 dirigido a los estudiantes del TecnoCampus:
 
La docencia online se mantendrá durante todo el trimestre
 
Estimado/a,
 
Una vez la Generalitat, a través del Departamento de Salud, ha hecho público el documento "Plan de apertura progresiva de actividades", nos dirigimos a ti para confirmar lo que ya avanzábamos en el último comunicado que recibiste: el mantenimiento de la docencia hasta el final del trimestre, en las mismas condiciones que tenemos en este momento: virtualización de la docencia que se hace habitualmente en aulas convencionales, y docencia presencial en espacios técnicos y de laboratorios.
 
Dicho documento no contempla hasta el tramo 4 la recuperación total de la presencialidad, y no se entrará en esta fase hasta que las circunstancias epidemiológicas lo permitan. Sin embargo, a partir del 30 de noviembre se abre la posibilidad de que algunas actividades de pequeño formato (seminarios, tutorías ...) se lleven a cabo presencialmente, extremo que se comunicaría oportunamente desde cada centro o grado. Cada centro informará, asimismo, del calendario de exámenes, previstos mayoritariamente en modalidad presencial. El "Plan de apertura progresiva de actividades" contempla esta posibilidad.
 
El TecnoCampus afirma una vez más que todos sus espacios son seguros, ya que se han tomado todas las medidas de seguridad necesarias (higiene, desinfección, ventilación, señalización, disponibilidad de geles hidroalcohólicos y mascarillas...) y que la restricción de la presencialidad se ha adoptado, exclusivamente, para contribuir a disminuir la movilidad de la población.
 
A finales de diciembre enviaremos un nuevo comunicado sobre la planificación del segundo trimestre.
]]>
<![CDATA[ Gau3di, una empresa que porta la impressió 3D a la indústria dels motlles, guanya la 20a edició dels premis Creatic ]]> Fri, 20 Nov 2020 00:00:00 +0100

La Nit de l'Emprenedoria 2020 va canviar ahir de format i es va convertir en una gala televisiva retransmesa per Mataró Audiovisual i en directe pel canal de YouTube del TecnoCampus, l’entitat organitzadora juntament amb l’Ajuntament de Mataró. Només un representant de cada empresa premiada va accedir al recinte del Foyer, per ser entrevistat en directe per la periodista, Elisenda Pineda, que va conduir l’acte des d’un Auditori buit que, en altres anys i en cites com la d’ahir, s’omple de gom a gom.

El premi amb major dotació de la nit (el Creatic a la millor iniciativa empresarial en l’àmbit de la tecnologia i la innovació, dotat amb 12.000 euros i una estada bonificada a la incubadora durant un any) va recaure en Gau3di, una empresa puntera i innovadora que porta la manufactura additiva de metall (MAM), coneguda com a impressió 3D metàl·lica, a la indústria dels motlles. L’encarregat de recollir el guardó en nom dels premiats va ser Adrián Roca, que lidera el projecte amb Daniel Flor i Pere Ferrer. Sycai Medical, el projecte d’un assistent que ajuda els radiòlegs en el diagnòstic i seguiment automàtic de lesions precanceroses abdominals, es va endur el premi al millor projecte amb impacte social (6.000 euros i estada bonificada a la incubadora. El van presentar Júlia Rodriguez, Javier García, Julia Arribas i Sara Toledano, i va ser aquesta última que va ser entrevistada en directe.

Pel que fa al Creatic a a la millor iniciativa liderada per dones, va recaure en  Enigmas Tour, presentat per Anna Biosca, Isabel Vico (que va recollir el guardó) i Laura Agut. Dotat amb 6.000 euros i estada a la incubadora bonificada, aquest reconeixement es va lliurar el dia en què es commemorava el Dia Internacional de la Dona Emprenedora. La proposta d’Enigmas Tour és desenvolupar una app que permetrà als turistes conèixer una ciutat mitjançant un catàleg de jocs gratuïts, enigmes que es resoldran al llarg d’una ruta que passa pels llocs emblemàtics de cada ciutat.

Altres guardons de la nit van ser a l’emprenedoria universitària (Bizer Swimwear, presentat per les estudiants del doble grau en Administració d’Empreses i Gestió de la Innovació i Màrqueting i Comunitats Digitals Judith Fernández i Lidia Fernández) i al millor projecte emprenedor en l’àmbit de la formació professional (Prosystem, presentat pels alumnes Wilco Barranco, Guillem Garcia, Nemrod Pons i Ivan Ventura, de l’Escola Pia Santa Anna de Mataró). Bizer Swimwear proposa una marca  especialitzada en moda de bany ecològica reversible que permeti al consumidor escollir el material sostenible amb el qual es fabricarà la seva peça, minimitzant l’impacte mediambiental. Prosystem planteja un projecte de dispositiu de seguretat que permeti fixar les motocicletes estacionades a la via pública gràcies a una app que desbloqueja el cadenat.

El jurat dels Creatic també va voler fer ahir una menció especial al projecte B-Right, liderat per Álvaro Frias, per la seva capacitat d’aplicar la tecnologia, en concret la intel·ligència artificial, en l’àmbit de la salut mental.  

Reconeixement al teixit empresarial 

Durant la gala, es van projectar, enregistrats, els parlaments de l’expert en innovació Xavier Ferrás, que va destacar la importància d’iniciatives com els premis Creatic, que compleixen 20 anys, i el parc TecnoCampus, que en compleix 10, pel que tenen de motor d’innovació en el territori. Tambñe el regidor d’Empresa i Ocupació, Sergi Morales, i l’alcalde de Mataró, David Bote, van posar l’èmfasi en el reconeixement al teixit productiu de la ciutat per fer front a la pandèmia del COVID-19. També van fer breus intervencions a l’acte Eva Menor, presidenta de l’Àrea de Desenvolupament Econòmic, Turisme i Comerç de la Diputació de Barcelona, i Joana Barbany, directora general de Societat Digital de la Generalitat de Catalunya.   

Impuls dels mecenes

Com en les darreres edicions, els premis Creatic han comptat amb el mecenatge de diverses empreses i institucions. Són sis en total: Bytemaster (categoria platinum); FYR Legal, Minoryx Therapeutics i Banc Sabadell (categoria gold); Web Manager Service i Palobiofarma (categoria bronze). Amb el seu suport i el de diverses entitats públiques i privades, aquestes empreses fan possible la dotació econòmica dels premis, i mostren així el compromís amb emprenedors que fan els seu primers passos.

Els Creatic i la Nit de l’Emprenedoria són una iniciativa del TecnoCampus i l'Ajuntament de Mataró. A més de les empreses que actuen com a mecenes, hi col·laboren la Diputació de Barcelona, el Departament de Polítiques Digitals i Administració Pública i el d'Empresa i Coneixement de la Generalitat (mitjançant Catalunya Emprèn i ACCIÓ), el Grup d'Empreses de Noves Tecnologies de la Informació i la Comunicació de Mataró i Maresme (GENTIC), l’Associació Independent de Joves Empresaris de Catalunya (AIJEC), la Federació d'Associacions i Gremis Empresarials del Maresme (FAGEM), l’Associació Dóna`t un impuls, la Cambra de Comerç de Barcelona,Business Angels Network de Catalunya (BANC) i Petita i Mitjana Empresa de Catalunya (PIMEC).

]]>
<![CDATA[ Ràdio TecnoCampus esdevé membre de l’Asociación de Radios Universitarias ]]> Thu, 19 Nov 2020 00:00:00 +0100

El passat dilluns 16 de novembre, Ràdio TecnoCampus va participar com a membre de ple dret en l’assemblea de l’ARU (Asociación de Radios Universitarias), organisme al qual s’ha incorporat aquest any.
A l’assemblea es van presentar els projectes de col·laboració que impulsa l’entitat, com Euroconnexión, que consisteix en fer peces radiofòniques sobre les institucions polítiques europees; Solo Podcast, un canal de l’ARU a Radio Nacional d’Espanya; o la coordinació de WCRD o World College Radio Day, que seria el Dia Internacional de la Radio Universitaria a principis d’octubre.
Ara mateix, l’ARU compta amb 36 emissores universitàries associades, de les quals, juntament amb Ràdio TecnoCampus, quatre són catalanes.

]]>
<![CDATA[ Publicat un estudi sobre rendiment esportiu nascut d'un TFG de l'Escola Superior de Ciències de la Salut ]]> Wed, 18 Nov 2020 00:00:00 +0100

El grup de recerca en Activitat Física, Rendiment i Salut (AFIRS) del TecnoCampus ha realitzat una recerca per a determinar els efectes de la suplementació amb nitrats en el rendiment esportiu i la seva associació fisiològica amb les respostes hormonals, metabòliques i mecàniques en atletes molt entrenats de CrossFit.

L'estudi demostra que els nitrats del suc de remolatxa incrementen el rendiment de les rutines gràcies al temps de recuperació entre exercicis. Els majors canvis percebuts en els nivells de cortisol després de la ingesta de suc de remolatxa podrien haver contribuït a aquest increment del rendiment activant mecanismes per a incrementar els substrats energètics en la musculatura fatigada.

L'estudi es va realitzar íntegrament en el Laboratori d'Activitat Física, Rendiment i Salut (LARS) del TecnoCampus i va sorgir d'un TFG de l'estudiant del grau de Ciències de l'Activitat Física i de l'Esport Mario Ruiz Hermosel, realitzat en el curs acadèmic 2019-20. Aquest treball ha implicat un equip multidisciplinari en el qual han col·laborat els professors de l'Escola Superior de Ciències de la Salut del TecnoCampus Noemí Serra, Xavier Viñals, Manuel Gomis Bataller, Sergio Vilches-Saez i Manu Garnacho, a més de col·laboradors de la Universitat de Barcelona (Teresa Carbonell); de l'Hospital de Mataró (Eulogio Pleguezuelos) i del Campus Docent de Sant Joan de Deu (Lorena Molina).

El treball, titulat “Understanding the effects of beetroot juice intake on CrossFit performance by assessing hormonal, metabolic and mechanical response: a randomized, double-blind, crossover design” ha estat publicat en la revista indexada en la Web of Science “Journal of the International Society of Sports Nutrition”. En una revista de primer quartil amb un factor d'impacte de 5,025 i, actualment, és la revista nº6 en el rànquing de Medicina de l'Esport.

]]>
<![CDATA[ Loop Diagnostics, del programa StartHealth del TecnoCampus, fa avenços en la detecció de la sèpsia ]]> Wed, 18 Nov 2020 00:00:00 +0100

El temps importa en el tractament de la sèpsia, una afecció que, segons un informe recent de l’Organització Mundial de la Salut (OMS), mata cada any 11 milions de persones, moltes d’elles nens, i n'afecta milions més. La sèpsia es produeix en resposta a una infecció i, quan no es reconeix precoçment i es controla amb rapidesa, pot provocar xoc, insuficiència d'òrgans múltiples i la mort.

Les proves de laboratori tradicionals que diagnostiquen la malaltia poden trigar unes quantes hores o fins i tot més,. Per això, Loop Diagnostics està treballant en una nova prova de diagnòstic de sèpsia que pretén ser més ràpida que altres eines disponibles al mercat. Loop DX se centra a identificar biomarcadors d’activitat immune en el torrent sanguini dels pacients mitjançant proves bioquímiques.

La start-up desenvolupa una nova plataforma de flux lateral per al diagnòstic de la sèpsia en el punt d’atenció que es basa en un immunoassaig cel·lular in vitro per controlar les cèl·lules. Aquesta tècnica té com a objectiu proporcionar als treballadors sanitaris una millor comprensió de com tractar els pacients i oferir un diagnòstic més ràpid que la identificació de patògens, segons explica Enrique Hernández, conseller delegat i cofundador de Loop DX juntament amb Eduard Guerrero.

L’empresa afirma que pot proporcionar un resultat relativament ràpid amb la prova SeptiLoop que està desenvolupant. Aquesta prova es basa en una extracció de sang i no es necessita cap treball de laboratori addicional per obtenir un resultat.

Llegir noticia sencera

]]>
<![CDATA[ S’obre la convocatòria per participar en la 4a edició del Programa d’Emprenedoria Reimagine Textile ]]> Wed, 18 Nov 2020 00:00:00 +0100

Busquem emprenedors/ start-ups amb una idea de negoci en el sector tèxtil-moda que incorporin innovació, sostenibilitat o circularitat en el seu projecte com a avantatge competitiu.

Inscripcions: del 19 de novembre 2020 fins el 14 de febrer 2021

InfoDays: 21 de gener 2021 de 12 a 13h i 4 de febrer 2021 de 16 a 17h

Més informació

]]>
<![CDATA[ Entrevistem l’Adriana Collado, graduada en empresarials: "He après que els reptes van apareixent a poc a poc, i de vegades fem un gir inesperat" ]]> Wed, 18 Nov 2020 00:00:00 +0100 ]]> <![CDATA[ El Banc Europeu finança amb 25 milions l'empresa Minoryx ]]> Tue, 17 Nov 2020 00:00:00 +0100

El Banc Europeu d'Inversions (BEI) ha anunciat l'aprovació de 25 milions d'euros en finançament per a Minoryx Therapeutics per al desenvolupament de noves opcions terapèutiques per a malalties del sistema nerviós central per a les quals no hi ha medicaments aprovats, com l'adrenomieloneuropatia, l'adrenoleucodistròfia o l'atàxia de Friedreich. Actualment Mynoryx ja està realitzant assajos clínics amb un tractament modificador d'aquestes malaltes. El vicepresident del BEI, Ricardo Mourinho Félix, confia que els nous tractaments "tindran una repercussió positiva sobre la qualitat de vida de les persones que pateixen malalties rares del sistema nerviós central".

L'adrenomieloneuropatia és una neurodegeneració progressiva de la medul·la espinal que provoca una disfunció motora progressiva. L'adrenoleucodistròfia afecta sobretot infants d'entre 2 i 12 anys i es caracteritza per una inflamació cerebral que provoca un ràpid declivi cognitiu i la mort. I l'atàxia de Friedreich és una malaltia potencialment mortal caracteritzada per una neurodegeneració que provoca pèrdua de coordinació i de força muscular i cardiomiopatia.
 

Més informació

]]>
<![CDATA[ Palobiofarma i Inviertis reben reconeixements de la Generalitat ]]> Tue, 17 Nov 2020 00:00:00 +0100

Palobiofarma ha estat reconeguda per la seva trajectòria emprenedora al Fòrum d’Inversió 2020 d’ACCIÓ, i Inviertis ha estat seleccionada pel catàleg d’ACCIÓ amb les 50 startups catalanes amb més potencial de creixement. Les dues empreses, ubicades al TecnoCampus,  han participat en el Fòrum impulsat per ACCIO.

El Fòrum d’Inversió ha volgut destacar una personalitat rellevant en el foment de l’emprenedoria i la creació de llocs de treball a Catalunya amb el Reconeixement a la Trajectòria Emprenedora. Un guardó que en aquesta ocasió ha recaigut en Julio Castro, CEO de Palobiofarma, empresa fundada l’any 2005, ubicadada al TecnoCampus de Mataró, i dedicada al desenvolupament de nous medicaments.

Amb aquest reconeixement, el jurat ha volgut destacar la trajectòria de Castro, que ha evolucionat des de la base més científica fins a ser fundador i inversor d'empreses biotecnològiques. Especialment, es reconeix la seva tasca completant el cicle que suposa oferir un retorn als seus inversors i retornant a la societat els seus beneficis en forma d’inversió en noves startups com Origo BioPharma i Leukos Biotech.

Així mateix, l’empresa Inviertis, ha estat seleccionada pel catàleg d’ACCIÓ amb les 50 startups catalanes amb més potencial de creixement.

El Fòrum d’Inversió d’ACCIÓ és un dels esdeveniments de referència per a les startups que busquen finançament i un aparador dels millors projectes emprenedors de Catalunya. De fet, les empreses finalistes que han participat en les darreres deu edicions d’aquest esdeveniment han aixecat més de 282 milions d’euros de finançament.
 

Més informació

]]>
<![CDATA[ ​Prórroga de la docencia online ]]> Mon, 16 Nov 2020 00:00:00 +0100

Dado que el PROCICAT ha prorrogado las medidas de restricción de la movilidad hasta el 23 de noviembre, y siguiendo el acuerdo del Consejo Interuniversitario de Catalunya, el TecnoCampus mantendrá hasta esa fecha, como mínimo, la virtualización de toda la docencia que sea posible.

Sin embargo, se podrán seguir llevando a cabo presencialmente las actividades que se realizan en laboratorios y otros espacios técnicos. El periodo de evaluación del primer trimestre se mantiene tal como se había programado. El calendario para las distintas asignaturas de las pruebas evaluativas se dará a conocer los próximos días por parte de cada centro.

]]>
<![CDATA[ 615 estudiants de nou accés participen en les proves de diagnòstic de nivell lingüístic ]]> Wed, 11 Nov 2020 00:00:00 +0100

Com cada any el TecnoCampus organitza, durant el mes de setembre i octubre, unes proves de diagnòstic de nivell lingüístic d’anglès adreçades a estudiants de nou accés als graus que no disposin d’un certificat oficial del nivell B2.2.

Les proves són realitzades pel programa d’Idiomes UPF i enguany s’han realitzat virtualment. Les proves permeten als estudiants conèixer el seu nivell actual i realitzar un pla d’estudis personalitzat per poder complir amb  el previst a la Llei 1/2018del Parlament de Catalunya,els estudiants que iniciïn els estudis de grau a partir del curs 2018-2019 hauran d’acreditar el coneixement d’una tercera llengua, amb un nivell equivalent al B2.2 del Marc europeu comú de referència per a les llengües (MECR) del Consell d’Europa. Aquesta acreditació es pot formalitzar amb els certificats acreditatius de coneixements d’idiomes acceptats pel Consell Interuniversitari de Catalunya.

Per saber més coses sobre aquest requisit, així com sobre els ajuts disponibles per obtenir el nivell requerit, consulta aquest apartat de la web.

 

S’han obtingut resultat de 615 nous estudiants del curs 2020/21. Els estudiants de Escola Superior Politècnica (ESUPT) són els que millor perfil lingüístic presenten (el 37,5% ja té assolit un nivell B2.2), seguit dels estudiants de l’Escola Superior de Ciències Socials i de l’Empresa (ESCSET), amb un 29,2%, i finalment els de l’Escola Superior de Ciències de la Salut (ESCSET), amb un 24,5%.

Si vas realitzar la prova pots consultar els teus resultats a https://aula-oberta.tecnocampus.cat.

]]>
<![CDATA[ El TecnoCampus proporciona MATLAB, Simulink i totes les toolboxes complementàries ]]> Wed, 11 Nov 2020 00:00:00 +0100

El TecnoCampus proporciona MATLAB, Simulink i totes les toolboxes complementàries de manera gratuïta als estudiants per al treball de classe i la investigació acadèmica. Visiteu el Portal de MathWorks per descarregar el programari i activar la llicència a l'ordinador personal. També hi ha recursos de formació i ajuda disponibles. Els alumnes, els professors i el personal poden descarregar una còpia individual i independent de programari en cadascuna de les màquines en les que se sigui usuari únic (ja siguin màquines d'oficina o personals).

]]>
<![CDATA[ Conveni amb l'Ajuntament de Premià de Mar per donar assistència a emprenedors i empreses del municipi ]]> Wed, 11 Nov 2020 00:00:00 +0100

El passat divendres 6 de novembre es va fer la signatura d'un conveni de col·laboració entre l'Ajuntament de Premià de Mar i la Fundació TecnoCampus Mataró-Maresme mitjançant el qual aquest oferirà un servei d'assistència tècnica a empreses i emprenedors d’aquest municipi.

Mitjançant el conveni, s'estableixen les bases per crear un marc de col·laboració en l’àmbit de l’emprenedoria i la dinamització empresarial, donant així un impuls al creixement socioeconòmic de la vila. D’aquesta manera, la Fundació TecnoCampus Mataró-Maresme donarà assessorament i suport operatiu al consistori per posar en marxa programes i serveis que facilitin la creació d'aquestes empreses de forma que generin ocupació i riquesa amb condicions de viabilitat en els nivells tècnic, econòmic i financer.

Algunes de les accions previstes en el desenvolupament del servei d’acompanyament a persones emprenedories seran sessions d’informació i orientació per emprendre, assessorament per a la creació d'empreses, oferta de píndoles formatives de contingut empresarial, suport en l’accés a determinades línies de finançament i acompanyament en la posada en marxa del projecte.

La vigència del conveni serà d’un any, prorrogable de mutu acord.

Van participar en la signatura l'alcalde, Miquel Àngel Méndez, el primer tinent d’alcalde, David Gutiérrez, i el director general de la Fundació TecnoCampus Mataró-Maresme, Josep Lluís Checa.

]]>
<![CDATA[ Quatre treballs desenvolupats per estudiants del TecnoCampus, seleccionats en la Setmana del Talent Audiovisual ]]> Mon, 09 Nov 2020 00:00:00 +0100

Quatre treballs desenvolupats per estudiants del TecnoCampus han estat seleccionats en la Setmana del Talent Audiovisual, que tindrà lloc de l'1 al 4 de desembre. Es tracta de dos treballs del Grau en Disseny i Producció de Videojocs i dos del Grau en Mitjans Audiovisuals.

Pel que fa als primers, es tracta dels projectes “Advanture” i “The Frightening Nightmare of Little Eddy”, desenvolupats en el marc de l’assignatura Projecte de Creació i Desenvolupament III que té lloc al tercer trimestre del tercer curs del grau. Els estudaints han realitzat tot el cicle de producció d’un videojoc, des de la idea, el disseny, el prototip i la producció, en un període de deu setmanes.

 • Advanture és un videojoc 3D d’aventura per a un jugador desenvolupat per Marc Comes, Mireia Colell, Xavier Cortés, Gerard Feixes, Àlvaro Olivet i Aina López.
  Sinopsi: aspira tots els signes de vida del planet remot on has aterrat, i ompla la teva caravana espaial per poder tornar a casa. Més informació: pàgina web i Gameplay Walkthrough
 • The Frightening Nigtmare of Little Eddy és un videojoc 3D d’aventura en tercera persona desenvolupat per Rodrigo Ben, Dani Rodríguez , Martí Guillot, Miquel Martí, Toni Galmés, Albert Medina.
  Sinopsi: escapa del malson on has quedat atrapat i interactua amb els elements dels somnis de l’entorn. Lluita contra els enemics i fes servir el teu enginy per escapar de la mansió inspirada en les il·lustracions de Tim Burton. Més informació: pàgina web i Gameplay Walkthrough.

Quant al Grau en Mitjans Audiovisuals, els dos projectes que hi participaran son "Reteníem rutina" (ficció), que té com a director a Adrià Saiz​, i "Cercanías" (ficción), que té com a showrunner Manu Rodriguez.

]]>
<![CDATA[ La Nit de l'Emprenedoria es transmetrà en directe el 19 de novembre a les 19 h ]]> Thu, 05 Nov 2020 00:00:00 +0100

La Nit de l'Emprenedoria 2020 canvia de format i s'adapta a les circumstàncies actuals.

El 19 de novembre a les 19 h, es podrà seguir online aquesta cerimònia d'entrega dels Premis Creatic i de reconeixements a la responsabilitat social, a través de YouTube o en l'emissió en directe realitzada per Mataró Televisió i Mataró Ràdio. La gala serà presentada per la periodista Elisenda Pineda. No hi faltis! Segueix l'streaming al canal de Youtube del TecnoCampus.

La Nit de l'Emprenedoria d'enguany serà especial no només pel seu format atípic, sense públic en directe. També ho serà perquè s'hi entregaran els 20ens premis Creatic, que coincideixen en el temps amb la celebració dels 10 anys del TecnoCampus. Una doble celebració, doncs, que concideix amb una reformulació dels premis, amb nous guardons i noves categories. Durant l'acte, hi intervindrà l'expert en innovació Xavier Ferràs.

Respecte a l’edició anterior, s’hi han introduït dues noves categories de premis. A més del premi Creatic a la millor iniciativa empresarial en l’àmbit de la tecnologia i la innovació, es reconeixeran la millor iniciativa liderada per dones i el millor projecte amb impacte social. El primer d’aquests premis està dotat amb 12.000 euros, i els altres dos, amb 6.000 euros cadascun. Els premiats també gaudiran d'altres importants beneficis que els ajudaran a impulsar els seus projectes empresarials: es podran allotjar, amb una bonificació del 50% el primer any, a la incubadora del parc empresarial TecnoCampus, actualment seu de més de 110 empreses.

Com en les darreres edicions, els premis compten amb el mecenatge de diverses empreses i institucions. Són set en total: Bytemaster (categoria platinum); FYR Legal, Minoryx Therapeutics i Banc Sabadell (categoria gold); Web Manager Service i Palobiofarma (categoria bronze). Amb el seu suport, aquestes empreses fan possible la dotació econòmica dels premis, i mostren així el compromís amb emprenedors que fan els seu primers passos.

Durant la gala del proper dijous dia 19, també es lliuraran un premi al millor projecte emprenedor en l’àmbit de la formació professional i un premi a l'emprenedoria universitària per a un projecte presentat per estudiants del TecnoCampus.

Els premis són una iniciativa del TecnoCampus i l'Ajuntament de Mataró. A més de les empreses que actuen com a mecenes, hi col·laboren la Diputació de Barcelona, el Departament de Polítiques Digitals i Administració Pública i el d'Empresa i Coneixement de la Generalitat (mitjançant Catalunya Emprèn i ACCIÓ), el Grup d'Empreses de Noves Tecnologies de la Informació i la Comunicació de Mataró i Maresme (GENTIC), l’Associació Independent de Joves Empresaris de Catalunya (AIJEC), la Federació d'Associacions i Gremis Empresarials del Maresme (FAGEM), l’Associació Dóna`t un impuls, la Cambra de Comerç de Barcelona.

]]>
<![CDATA[ Cicle de conferències "No ficció cooperativa i col·laborativa, estratègies i casos" ]]> Thu, 05 Nov 2020 00:00:00 +0100

La Càtedra d'Economia Social i el grup de recerca Narratives de la Resistència,amb el suport de la Diputació de Barcelona, organitzen un seguit de xerrades que se celebraran via Zoom, dedicades a la "No ficció cooperativa i col·laborativa: estratègies i casos".

17 de novembre a les 12h: Cooperativisme i no ficció creativa

Ponent: Joan Miquel Bergas, professor associat a la UOC i cooperativista a La Borda 

Més informació

20 de novembre a les 12 h: Creació audiovisual col·laborativa: el cas del LAAV_ de MUSAC

Ponent: Belén Sola, departament d'educació i acció cultural del MUSAC i LAAV_ Laboratori d'Antropologia Audiovisual Experimental 

Més informació

20 de novembre a les 15 h: No ficció cooperativa i col·laborativa: estratègies i casos
Ponent: Sàgar Malé, de Mapasonor, associació de creació documental.

Més informació

Les conferències es duran a terme en castellà i la participació és gratuïta.

]]>
<![CDATA[ Professors i investigadors del TecnoCampus participen al VII Congrés de l’AE-IC ]]> Thu, 05 Nov 2020 00:00:00 +0100

Els professors i investigadors Juan Carlos Sánchez-Marín i Antonio Planells-de la Maza, de l’Escola Superior Politècnica del TecnoCampus, conjuntament als investigadors de la Universitat de Barcelona Endika Rey y Maddalena Fedele, han presentat la comunicació “Los argumentos universales de la tercera edad de oro de la televisión: Un análisis exploratorio de la ficción seriada actual” al VII Congrés internacional de l’AE-IC (Asociación Española de Investigación en Comunicación), “Valencia 2020, Cultura y diversidad”.

L‘estudi, fruit d’una col·laboració entre els grups de recerca de l’Escola Superior Politècnica Cultura i Tecnologia Lúdica i Narratives de la Resistència, ha consistit en una anàlisi dels arguments universals presents a les ficcions seriades contemporànies de tres plataformes de distribució de continguts online HBO, Prime Video y Netflix.

]]>
<![CDATA[ El TecnoCampus participa en Smart City Week ]]> Thu, 05 Nov 2020 00:00:00 +0100

El TecnoCampus participa el proper dimarts de novembre en la sessió Pla de xoc contra la bretxa digital i per a la inclusió i capacitació de la ciutadania, que s'emmarca en l'Smart City Week, una iniciativa de l'Ajuntament de Barcelona. Es tracta d'un un espai de reflexió i diàleg sobre el model de ciutat, on la tecnologia és un instrument al servei de les persones, per tal d’avançar cap a un entorn urbà més inclusiu, resilient i sostenible.

La intervenció de Carme Rovira en representació del TecnoCampus girarà al volant de la formació en innovació social digital.

]]>
<![CDATA[ L'empresa AquaHotel atorgarà dues beques a estudiants del doble Grau en Turisme i Gestió del Lleure i Administració d’Empreses i Gestió de la Innovació ]]> Thu, 05 Nov 2020 00:00:00 +0100

Amb la finalitat de contribuir a la formació de bons professionals, l’empresa AQUAHOTEL concedeix beques d’estudi als estudiants amb millor expedient acadèmic i amb una alta motivació dels estudis del doble Grau en Turisme i Gestió del Lleure i Administració d’Empreses i Gestió de la Innovació impartits per l’Escola Superior de Ciències Socials i de l’Empresa del TecnoCampus (ESCSET).

Tota la informació està disponible aquí.

]]>
<![CDATA[ El TecnoCampus commemora els 10 anys de la inauguració del parc ]]> Tue, 03 Nov 2020 00:00:00 +0100

El 3 de novembre de 2010, fa avui exactament 10 anys, s'inaugurava de manera ofiicial el TecnoCampus, el fruit d'un projecte d'unificació i impuls dels estudis universitaris a Mataró i del suport a empreses i emprenedors en la transició cap a un model productiu basat en la tecnologia i el coneixement.

Per commemorar aquest aniversari, s'ha posat en marxa la web 10anys.tecnocampus.cat, que mostra d'una manera gràfica i amb xifres l'evolució del TecnoCampus en aquesta dècada, així com els reptes de futur que es plantegen de cara als propers anys.

 

 

]]>
<![CDATA[ Un grup interdisciplinari analitza la fatiga després d'exercici físic intens ]]> Mon, 02 Nov 2020 00:00:00 +0100

Els grups de recerca del Tecnocampus AFIRS (recerca en rendiment esportiu) i GTSD (Grup de tractament del senyal i dades) han realitzat una investigació sobre la fatiga després d'exercici físic intens. En aquest estudi, els participants realitzaven diverses activitats físiques i es mesurava la fatiga a partir de mesures físiques i metabòliques (lactat). També es van agafar mostres d'escriptura manuscrita que, posteriorment, van ser analitzades per trobar diferències en la pròpia escriptura.

L'estudi demostra que, després d'exercicis intensos, l'escriptura es veu afectada i que el temps de recuperació necessari és superior al que semblen indicar les mesures físiques i metabòliques. Per tant, la fatiga cognitiva requereix més temps de repòs abans no es recuperen les capacitats habituals. Les conclusions són interessants pel fet que el rendiment esportiu es veu afectat inversament per la fatiga física, però els aspectes cognitius, més difícils de mesurar amb indicador biològics, també afecten. Per exemple, en un futbolista és important la forma física però també la capacitat del cervell per a preveure els moviments dels altres jugadors i preveure estratègies.

Aquest treball ha estat publicat a la revista indexada a Web of Science, en segon quartil, Applied Sciences. Els autors són els directors del grups de recerca Manuel Vicente Garnacho Castaño, Marcos Faúndez Zanuy, i el professor Josep López Xarbau. És la primera col·laboració amb publicació científica conjunta entre l'Escola Superior de Ciències de la Salut i l'Escola Superior Politècnica del TecnoCampus. El títol del treball és "On the Handwriting Tasks’ Analysis to Detect Fatigue" i es pot llegir en obert en aquest enllaç.

]]>
<![CDATA[ Les beques On The Move permetran a set estudiants fer estades a universitats de fora de la UE ]]> Fri, 30 Oct 2020 00:00:00 +0100

Set estudiants del TecnoCampus van rebre dimecres 21 d’octubre, en un acte celebrat virtualment, les beques On The Move que els permetran fer estades internacionals fora de la UE durant aquest curs. A l'acte hi van participar el director general del TecnoCampus, Josep Lluís Checa, i el director general de Sabadell Consumer Finance, Miquel Costa.

Les beques són una iniciativa del TecnoCampus, i enguany arriben a la 6a edició. Formen part de l’estratègia d’internacionalització i foment de la mobilitat dels estudiants, un dels pilars del estudis universitaris al TecnoCampus. Permeten als estudiants sufragar parcialment les despeses de l'estada en universitats de països tan llunyans com Argentina, Taiwan o República de Corea, i amb les quals el TecnoCampus té signats convenis bilaterals. Totes elles queden fora de l’abast del programa Erasmus+ (Europa).

Les beques On The Move están dotades amb 1.000 euros cadascuna, que aporten a parts iguals Sabadell Consumer Finance, de Banc Sabadell (entitat patrocinadora), i la Fundació Tecnocampus Mataró-Maresme.

Aquest any, les universitats i estudiants que hi faran estades són:

 • Pau Aparici Nguyen. Grau en Administració d'Empreses i Gestió de la Innovació, docència en anglès. Shih Chien University (Taiwan).
 • Jonathan Ferreras Ferreras. Grau en Administració d'Empreses i Gestió de la Innovació, docència en anglès. Ajou University (República de Corea).
 • Irene Ledesma Gomez. Grau en Màrqueting i Comunitats Digitals. Ajou University (República de Corea).
 • Laura Panisello Valldepérez. Grau en Màrqueting i Comunitats Digitals. Universidad Argentina de la Empresa (Argentina).
 • Marcel Ruiz i de Vilallonga. Grau en Màrqueting i Comunitats Digitals. Ajou University (República de Corea).
 • Joan Sala Rifà. Grau en Administració d'Empreses i Gestió de la Innovació, docència en anglès. International College of Management (ICMS) (Austràlia).
 • Arnau Tarragó i Bardés. Grau en Màrqueting i Comunitats Digitals. Tecnológico de Monterrey (Mèxic).


 Els vols conèixer?

]]>
<![CDATA[ Un estudi analitza l'impacte de les demències sobre els cuidadors ]]> Mon, 26 Oct 2020 00:00:00 +0100

La professora de l'Escola Superior de Ciències de la Salut Esther Cabrera acaba de publicar un article a la revista Life relacionat amb la qualitat de vida dels cuidadors de persones amb demència. La revista Life es una revista científica d’accés obert multidisciplinar de l’àmbit de ciències de la vida, indexada en el segon quartil del àmbit de la biologia de l'editorial MDPI.  L’estudi publicat per Cabrera y col·laboradors aborda la situació a la qual s’enfronten les persones que han de cuidar de persones amb demència, la més prevalent de les quals és l’Alzheimer.

L'impacte psicològic que té la malaltia sobre el cuidador influeix negativament en la seva qualitat de vida. Els factors analitzats, com la fase en la qual es troba la malaltia, els símptomes neuropsiquiàtrics i la sobrecàrrega percebuda pel cuidador influeixen directament en aquesta avaluació. L’estudi, realitzat sobre 160 cuidadors, també mostra que els homes mantenen millor qualitat de vida que les dones cuidadores.

Aquest estudi s’emmarca dins el projecte finançat per la Fundació de la Marató TV3 (número de registre 20144410) Evaluation of an innovative information, training and social support intervention “INFOSADEM” to principal caregivers of dementia patients living at home. Experimental study, dotat amb 133.700€ a la Fundació Clínic per la Recerca Biomèdica, en el qual la professora Cabrera i el grup de recerca GRACIS del TecnoCampus col·laboren com investigadors.

Foto: "Alzheimer's and Happy" by MTSOfan is licensed under CC BY-NC-SA 2.0

]]>