Tecnocampus http://www.tecnocampus.cat/ Web de Tecnocampus Tue, 19 Feb 2013 17:02:14 +0000 ca <![CDATA[ Cooperating Volunteers: "Voluntariat a l'Índia, un passaport a la multiculturalitat" ]]> Wed, 26 Feb 2020 00:00:00 +0100

Un article de la Vanguardia recull l’experiència d’una estudiant del Tecnocampus que ha fet voluntariat a l'Índia amb l’ajuda de Cooperating Volunteers, empresa ubicada al parc.

Cooperating Volunteers ha ajudat 22.515 voluntaris des de 2010. A més de ser una experiència que permet créixer personalment, també pot ajudar a nivell laboral o acadèmic.

Veure article a la Vanguardia

]]>
<![CDATA[ Inscripcions obertes per a una nova edició del programa InnoEmprèn ]]> Wed, 26 Feb 2020 00:00:00 +0100

InnoEmprèn és el programa del Tecnocampus d’alt rendiment per transformar les idees de negoci en projectes d’empresa reals.

El programa ajuda a testejar la proposta de valor al mercat, de la mà de les metodologies de Lean StartUp, Customer Development, Business Model Canvas i Prototyping.  Apropa els experts i mentors que juntament amb emprenedors i startups  donen cos als projectes.

S'adreça a persones emprenedores amb una idea de negoci singular, innovadora o de base tecnològica amb una proposta de valor diferenciada, i a start ups o empreses de recent creació amb model de negoci innovador en procés de validació.

El programa  és gratuït i les inscripcions es poden realitzar fins al 23 de març.

Informació i Inscripcions! 

]]>
<![CDATA[ El Grau en Mitjans Audiovisuals participa en el Festival Fine Art d’Igualada ]]> Tue, 25 Feb 2020 00:00:00 +0100

Per a tercer any consecutiu, el Grau en Mitjans Audiovisuals participa en la vuitena edició de FineArt Igualada, el festival de fotografia que se celebra del 21 de febrer al 15 de març. L’Escola Superior Politècnica del TecnoCampus s’hi presenta amb  una selecció de nou projectes d’estudiants realitzats durant el curs 2018-2019.

Enguany, la mostra inclou una sèrie de fotografies al voltant de la temàtica del gènere realitzades dins de l’assignatura optativa de quart curs Fotografia Documental, impartida pels professors Cristòfol Casanovas i Joan Safont. Concretament  s’hi presenten els treballs El género; término en construcción, de Yolanda Ramos; El gènere poètic de Paloma Martínez; No la censures, de Víctor Rodríguez; Gènere: només homes i dones?” de Pau Vázquez; Desmuntant figures, de Queralt Muns; Estereotips enganxats a nosaltres, de Arnau Mas;  i Els tòpics, de Raimon Trepat.

També s’hi exposen dos treballs de final de grau: un d’ells, Resiliencia, d’Anna Ferro, està relacionat amb la crisi dels refugiats a Grècia; l’altre, Artivisme fotogràfic: la representació femenina en els mitjans publicitaris, realitzat per Malena de Juan, presenta una crítica sobre el estereotips en la representació de la dona en la fotografia de moda.

La coordinadora del Grau en Mitjans Audiovisuals, Maddalena Fedele, afirma que col·laborar en iniciatives com FineArt Igualada és la millora manera d’apropar els estudiants al món audiovisual, i sobretot de reconèixer-los les seves qualitats com a creadors. En aquest sentit, la participació a FineArt és una oportunitat tant per als universitaris, que poden fer visible el seu talent, com per al TecnoCampus, que pot posar en relleu la qualitat dels estudis i el talent dels estudiants, i alhora enfortir la relació del grau amb el territori.

La mostra compta amb més de 50 exposicions repartides en diferents espais de la ciutat, així com visites guiades, taules rodones, xerrades o tallers per a petits i grans: tota una sèrie d’activitats al voltant de la fotografia que es podran gaudir durant 21 dies.

Llegeix l'article de La Vanguardia "La fotografía documental, una lupa a realidades humanas".
 

]]>
<![CDATA[ Rollyhoo: "Diners, llum, càmera i acció" ]]> Tue, 25 Feb 2020 00:00:00 +0100

Rollyhoo, la primera productora de cinema participativa del món  permet a empreses i inversors particulars participar en el finançament de projectes audiovisuals.

La plataforma treballa a escala global i pot rebre participacions en els projectes des de qualsevol país.

L’objectiu d’aquí cinc anys és disposar de diferents seus estratègicament ubicades a Europa i Llatinoamèrica a fi de poder dur a terme coproduccions internacionals, finançar projectes propis a cada país i possibilitar projectes de coproducció més ambiciosos.

Llegir l'article complert a La Vanguardia

]]>
<![CDATA[ Els estudiants del Grau en Mitjans Audiovisuals han tingut de convidada a l'actriu Cristina Dilla ]]> Fri, 21 Feb 2020 00:00:00 +0100

Els estudiants del Grau de Mitjans Audiovisuals han tingut en l'assignatura de Direcció cinematogràfica a l'actriu Cristina Dilla com a convidada. Dilla és actriu professional des de fa 30 anys. Al costat seu, i sota la supervisió de la professora Carlota Frisó, els estudiants han pogut aprendre i comprendre els mecanismes de la feina amb actors i, a el mateix temps, donar veu i cos als seus guions abans del rodatge dels seus curtmetratges. La fotografia reflecteix un dels grups de classe aclarint idees de la seqüència que posteriorment Cristina interpretarà.
 

]]>
<![CDATA[ Es presenta la nova Càtedra d'Envelliment i Qualitat de Vida ]]> Fri, 21 Feb 2020 00:00:00 +0100

La presentació de la Càtedra d’Envelliment i Qualitat de Vida del TecnoCampus va servir ahir per presentar els actes de la Mobile Week a Mataró, una iniciativa de l'Ajuntament de Mataró que continuarà els propers dies gràcies a la implicació d’agents com el Consorci Sanitari del Maresme, l’associació empresarial GENTIC o el propi TecnoCampus, a més del setmanari mataroní Capgròs, que ha actuat com a mitjà partner de la iniciativa.

L’acte celebrat ahir a la sala d’actes de la Fundació Iluro va reunir un centenar de persones i va ser presentat pel periodista Vern Bueno. La directora de la nova Càtedra, Esther Cabrera, va explicar-ne els principals eixos d’actuació, que es basen en la formació, la recerca i la divulgació del coneixement necessari perquè la vellesa sigui una etapa plena on les persones puguin dur a terme una vida independent.

La conferenciant en l’acte d’ahir, Carme Torras, va explicar en aquets sentit les investigacions de l’Institut de Robòtica i Informàtica industrial, que permetran els propers anys que algunes tasques es puguin dur a terme amb robots (des de fer llits fins a plegar roba, o fins i tot donar de menjar a malalts).

El gerent del Consorci Sanitari del Maresme, Ramon Cunillera, va expressar el desig de reforçar la col·laboració entre institucions com el Consorci i el TecnoCampus, que es plasma tant en activitats com la Mobile Week com en la pròpia Càtedra d’Envelliment i Qualitat de Vida.

En la cloenda, l’alcalde Mataró i president del TecnoCampus, David Bote, va posar èmfasi en la temàtica d’envelliment saludable com a fil conductor de totes les activitats que s’organitzen en el marc de la Mobile Week. “Ho emmarquem en els objectius de ser una ciutat cuidadora, de tots i de tothom en qualsevol moment de la seva vida”, va apuntar.

Fotos: Romuald Gallofré.

]]>
<![CDATA[ El GRESIT protagonitza el segon seminari de recerca de l'Escola Superior Politècnica ]]> Wed, 19 Feb 2020 00:00:00 +0100

Els investigadors del Grup de Recerca en Energies Alternatives i Renovables, Sostenibilitat, Eficiència Energètica i Innovació Tecnològica industrial (GRESIT) van protagonitzar el 12 de febrer el segon seminari de recerca que aquest curs organitza l'Escola Superior Politècnica del TecnoCampus. Van presentar les seves línies de treball, mostrant les possibilitats d'innovació des de la perspectiva del coneixement aplicat i la recerca de proximitat amb projecció global.

En primer lloc, Salvador Alepuz va presentar la línia de recerca activa en l'àmbit del convertidors multinivell d'electrònica de potència i control predictiu amb aplicació, entre d'altres, a energies renovables, vehicle elèctric i gestió de bateries, per millorar l'eficiència i fiabilitat del sistema electrònic.

A continuació, Julián Horrillo va introduir les àrees temàtiques dins de la línia de recerca d'indústria 4.0 del grup: Smart Factory, Smart Region/City/Campus, Innovació, Sostenibilitat, Intel·ligència Artificial aplicada a la indústria i  Robòtica Avançada. Com a aspecte clau, va destacar l'impuls que dona la Comissió Europea al desenvolupament territorial a través de la innovació i, en particular, a la importància del concepte de Living Labs per assolir aquest desenvolupament.

En referència a l'àmbit de sostenibilitat, Virginia Espinosa remarca la necessitat de dissenyar i implementar accions en el marc de l'agenda 2030 de Nacions Unides destacant, com a exemple, accions relatives a l'economia circular i energy harvesting. També va destacar la presència en el Consell Municipal de Medi Ambient de l'Ajuntament de Mataró.

Xavier Font va mostrar com la intel·ligència artificial és ja, avui dia, un element essencial en la millora de la producció, eficiència i reducció de costos dins del context de Smart Factory. També va descriure diversos conceptes rellevants, com són Big Data Analytics, Deep Learning i Reinforcement Learning com a elements clau en el desenvolupament i aplicació de la intel·ligència artificial en la indústria.

Finalment, Joan Triadó va presentar les idees principals de l'àrea de robòtica aplicada a la Smart Factory, centrades en l'ús de robots mòbils i la planificació de rutes, l'autoaprenentatge dels robots mòbils interaccionant amb l’entorn i la col·laboració entre robots mòbils.

]]>
<![CDATA[ El TecnoCampus impulsa un projecte d’indústria 4.0 de la mà de les empreses del sector ]]> Wed, 19 Feb 2020 00:00:00 +0100

L’Escola Superior Politècnica del TecnoCampus (ESUPT) ha engegat un projecte per donar resposta a la necessitat de disposar d’enginyers graduats amb competències tecnològiques i personals que facilitin a les empreses industrials avançar en la implantació de la Indústria 4.0, traient profit de les tecnologies que la faciliten, com són analítica de dades, IIoT, fabricació flexible, robòtica col·laborativa, fabricació additiva, ciberseguretat, nous materials, teixits intel·ligents, entre d’altres.

La idea és oferir als estudiants dels graus en Enginyeria Mecànica, Enginyeria Electrònica Industrial i Automàtica, i Organització Industrial la possibilitat de treballar un conjunt d’assignatures que els donin la visió i els coneixements bàsics per afrontar els reptes de la transformació digital de la nostra indústria i avançar cap a la fàbrica intel·ligent.

Per ajudar a definir els continguts d’aquestes assignatures i les metodologies de treball a utilitzar durant el curs, l’ESUPT ha demanat la col·laboració de un grup important d’entitats i empreses. L’objectiu d’aquesta col·laboració és doble. Per un costat, les empreses col·laboradores expliquen quines són les competències que més valoren i en quin grau d’implantació de la Indústria 4.0 es troben. Per l’altra, es millora el coneixement mutu de possibilitats i necessitats que ajuden el Tecnocampus a proporcionar una formació basada en problemes reals i, pel que fa  les empreses, els permeten conèixer estudiants i capacitats de transferència de coneixement de l’ESUPT.

Una de les entitats col·laboradores que s’ha sumat a la iniciativa és el centre tecnològic Eurecat, que, a més, aportarà suport en el desenvolupament de contingut i coneixement tecnològic de matèries estratègiques que impacten en la indústria 4.0.

Ara mateix s’està realitzant la primera fase del projecte: entrevistar les empreses per tenir la seva visió i conèixer els seus interessos. El grau de complicitat trobat entre les associacions empresarials i també entre les empreses és alt.

S’ha contactat amb les següents empreses i entitats: Aigües de Mataró, Aetech, AVL Ibérica, Eurecat, FAGEM, Hidrocolor, ASEGEMA, Hound Line, Kern Pharma, Kriter Software, Multivac Production Spain, Rockwell Automation, Salicru, Schunk Intec, Start Textil, Grup Blamar, Tintes Industriales Moix, CP Aluart, i Vincolor.

La campanya de captació d’empreses col·laboradores continua, i totes les interessades poden adreçar-se al professor responsable del projecte, Jordi Ayza. Aquesta col·laboració és un exponent clar de la vitalitat i dinamisme del nostre teixit industrial i també de l’interès de l’entorn empresarial per la Indústria 4.0 i per disposar de professionals formats.

Aquest projecte d’estudi de necessitats i disseny d’una menció en Fabricació Intel·ligent en la Indústria 4.0 forma part del Projecte d’especialització i competitivitat territorial PECT Mataró-Maresme, liderat per l’Ajuntament de Mataró, que compta amb el suport de la Generalitat de Catalunya, el Fons Europeu de Desenvolupament Regional de la Unió Europea, i de la Diputació de Barcelona.

]]>
<![CDATA[ Una nova edició de la Install Party, el 6 de març, acostarà la tecnologia als més joves ]]> Wed, 12 Feb 2020 00:00:00 +0100

El TecnoCampus acollirà el proper divendres 6 de març la sisena edició de la Install Party, una activitat que reuneix estudiants, centres educatius i empreses per posar en comú treballs i projectes tecnològics. Durant el matí tindrà lloc una fireta tecnològica on alumnes de diferents centres del Maresme mostraran treballs i experiències dut Durant la tarda, es farà l’exposició de treballs STEAM, on alumnes pre-universitaris exposaran els seus treballs de recerca de batxillerat, treballs tècnics de CFGM o CFGS i projectes de 4t d’ESO. Aquí es podran trobar treballs d’electrònica, control, domòtica, programació, videojocs, audiovisuals, realitat virtual, realitat augmentada i molt més. Un jurat format per professors de la Universitat valorarà i donarà premis als treballs guanyadors.

També a la tarda,  tota la tarda els assistents podran participar en alguns dels tallers, gratuïts (amb inscripció prèvia) sobre programació de drons i videojocs, efectes especials, tèxtil intel·ligent o Instantdocs (audiovisual). Les taules rodones permetran als estudiants posar-se al dia de la mà d’experts, sobre temes com prototipatge ràpid i fabricació digital, disseny de jocs i gamificació, videojocs a l’aula o cultura digital.

També hi haurà una zona Marketplace amb demostració de drons i una exposició on empreses d’àmbits com la impressió 3D, els videojocs o la robòtica, entre d’altres, presentaran els últims productes o serveis que estan marcant tendència en el sector.

La Install Party és una activitat que s’emmarca dins del moviment Xnergic, una iniciativa impulsada des del TecnoCampus per fomentar les vocacions tecnològics entre nois i noies, que tinguin interès per la tecnologia, o que potser encara no en tenen però volen veure què implica la tecnologia i què se'n pot arribar a fer. Les carreres Tecnològiques són actualment les que creen més ocupació (creixement del 6% d’ocupació el 2018)  i la demanda es tant alta que el darrer informe de l’observatori de treball de la Comissió Europea preveu que el 2020 hi hagi un dèficit de 900.000 enginyers a Europa.

Per a més informació i inscripcions: www.xnergic.org

]]>
<![CDATA[ El TecnoCampus s’adhereix a la campanya #SheInspiresMe, amb motiu del Dia Internacional de les Dones i les Nenes a la Ciència ]]> Tue, 11 Feb 2020 00:00:00 +0100

El TecnoCampus s’ha adherit avui a la campanya #SheInspiresMe, una iniciativa de la Universitat Pompeu Fabra a les xarxes socials, a la qual estan adscrits els centres universitaris del TecnoCampus, que té com a objectiu donar més visibilitat a la tasca que fan les dones en l’àmbit de la ciència. La iniciativa coincideix amb la celebració, avui 11 de febrer, del Dia Internacional de les Dones i les Nenes a la Ciència.

La Comissió d’Igualtat del TecnoCampus ha convocat, per fer-se una fotografia i compartir-la a les xarxes socials, les docents i investigadores del TecnoCampus, un total de 34 persones, que representen un 37% de tot el professorat que fa recerca a les tres escoles universitàries del TecnoCampus. Totes elles formen part de grups de recerca en àmbits com la tecnologia, la salut o les ciències socials. Si bé per motius d’agenda no totes han pogut aparèixer a la foto, la imatge vol ser representativa de la reivindicació d’igualat en aquest àmbit.

Aquesta acció, divulgativa i simbòlica, s’afegeix a les diverses accions que els darrers anys ha impulsat el TecnoCampus per  fomentar les vocacions científiques entre les nenes i les joves. Entre aquestes iniciatives, cal destacar la HackGirl, una hackathon en femení celebrada el curs passat. O TecnoGirl, un conjunt d’activitats divulgatives, com una exposició sobre dones científiques i diversos tallers, organitzada conjuntament amb les biblioteques de Mataró i el suport de la Diputació de Barcelona.

A més, el sistema de beques als estudis de grau que es convoquen cada any incorpora, des del curs passat, una puntuació addicional per facilitar que més noies accedeixin als estudis d’enginyeria, tradicionalment molt masculinitzats.

]]>
<![CDATA[ Una proposta de plataforma oberta per connectar persones i associacions guanya la 4arta edició de la Som Hackathon ]]> Mon, 10 Feb 2020 00:00:00 +0100

L’equip “On rails”, format pels estudiants Aitor Garcia, Albert Loma, Eric Fradera, Jan Lopera i Marc Serra es va endur diumenge el premi universitari, dotat amb 2.000 euros, en la quarta edició de la Som Hackathon, celebrada durant el passat cap de setmana i centrada en aquesta ocasió en la construcció de solucions tecnològiques transformadores que garanteixin un envelliment actiu i saludable.  El jurat va valorar la seva proposta de plataforma oberta per connectar persones i associacions, i la solució tecnològica a nivell d’arquitectura, el treball en equip, la  filosofia open source i la disposició de la plataforma a disposició de tothom.

L’altre premi, el de batxillerat i cicles formatius, dotat amb 1.000 euros, el va guanyar l’equip format per Jordi Palomera, Marçal Comajoan, Oriol Baldrís i Roger Vendrell. En aquest cas, el jurat va valorar el projecte d’acompanyament a les compres de la gent gran, pel fet que és un projecte intergeneracional aplicable. La menció especial va ser per un projecte d’plicació per millorar la mobilitat de la gent gran, presentat pels estudiants Alba González, Cristina Mateos, Cristina Arcas, Daniel Cano, Javier Santos i Oriol Campdepadrós.

El TecnoCampus, l’Ajuntament de Mataró i la cooperativa Som Mobilitat són els impulsors d’aquesta iniciativa, que ha comptat amb el suport com a patrocinadors dues empreses del parc (Everis, Intowin), Adevinta (propietària de portals com Fotocasa, Infojobs, Habitaclia coches.net) i Mútua General de Catalunya.

Totes les fotografies de la jornada es poden trobar al Flickr del TecnoCampus, i també el vídeo resum al nostre canal de Youtube

]]>
<![CDATA[ Accés de les empreses del parc a la xarxa de blockchain BLOCKPCT ]]> Tue, 04 Feb 2020 00:00:00 +0100

L'Associació de Parcs Científics i Tecnològics d'Espanya (APTE), a la qual pertany el Tecnocampus, ha signat un conveni amb Telefónica per a la posada en marxa d'una xarxa privada i independent de blockchain denominada BLOCKPCT i mitjançant la qual es donarà accés gratuït a les més de 8.000 empreses i entitats situades als parcs científics i tecnològics espanyols perquè durant 3 mesos provin les diferents aplicacions que la xarxa els proporciona, així com els dos casos d'ús que ja estaran desplegats en aquesta, relacionats amb la certificació d'entitats innovadores i la tokenizació de l'activitat.

Per a realitzar activitats en aquesta xarxa de blockchain les empreses no han de tenir grans coneixements d'aquesta tecnologia, perquè una dels avantatges d'aquesta xarxa és que es basa en la tecnologia pròpia de Telefónica denominada TRUSTOS, mitjançant la qual, a través de diferents APIS, es facilita el desenvolupament de les activitats en blockchain a les empreses.

En la xarxa poden desenvolupar activitats empreses que no tinguin molt coneixement en blockchain i empreses que sí que el tinguin. Per a les primeres, la xarxa els proporciona els assistents virtuals o APIs que els ajudaran a crear les seves proves de concepte i per a les empreses amb gran coneixement poden treballar directament amb la capa de blockchain i desenvolupar noves APIs que alimentin la pròpia oferta actual de APIs amb noves que permetin altres funcionalitats.

A més, totes les empreses i entitats interessades a participar en la Xarxa rebran assessorament per part de Telefónica des del primer moment, tant per a entrar en la pròpia xarxa, com per a començar a treballar amb les APIS desenvolupar les seves pròpies APIS.

En el cas de tenir interès a fer proves en la xarxa, si us plau, posa't en contacte amb Carles Fillat a través del seu correu electrònic: cfillat@tecnocampus.cat i s'encarregarà de comunicar-te els següents passos i t’enviarà un document explicatiu de les característiques i possibilitats que ofereix la xarxa BLOCKPCT a les empreses que vulguin començar a implantar aquesta nova tecnologia en els seus processos i models de negoci.

Una de les aplicacions més rellevants de la xarxa BLOCKPCT es que les  empreses podran certificar-se com a empreses innovadores. L’objectiu és donar visibilitat a totes les empreses i entitats innovadores situades als parcs científics i tecnològics o aquelles que els parcs considerin que estiguin a l'entorn d'aquests, així com empreses d'altres pols d'innovació o agents intermedis del sistema d'innovació.

Aquests registres en la xarxa privada de blockchain de APTE conformaran la base de dades de les entitats innovadores de la xarxa privada i independent dels parcs científics i tecnològics espanyols. D'aquesta forma se'ls facilita a les entitats una certificació digital en la xarxa privada de blokchain de APTE (BLOCKPCT) que les reconeix com a empreses o entitats innovadores, certificació que estarà visible de manera pública (a través de l'accés públic que BLOCKPCT tindrà) per a qualsevol altra entitat o organisme que vulgui consultar-la.

]]>
<![CDATA[ Mataró participa a la Mobile Week amb activitats relacionades amb la salut i la tecnologia ]]> Mon, 03 Feb 2020 00:00:00 +0100

Mataró organitza aquest mes de febrer un seguit d’activitats que s’emmarquen en la Mobile Week, una iniciativa coorganitzada per Mobile World Capital Barcelona amb diversos ajuntaments de Catalunya, entre els quals hi ha el de Mataró. La presentació de la Càtedra d’Envelliment i Qualitat de Vida del TecnoCampus, la SomHackathon sobre envelliment actiu i saludable i la presentació de quatre propostes tecnològiques en salut i hospitals són les principals activitats de Mataró. Tota la informació i les inscripcions a les diverses activitats està disponible al web https://www.tecnocampus.cat/ca/mobile-week.

L’esdeveniment, sota el lema "Tecnologia per a la ciutadania", ha permès programar un seguit d’activitats sobre envelliment saludable i tecnologia, per a les quals ha comptat amb la col·laboració del TecnoCampus, el Consorci Sanitari del Maresme i l’associació d’empreses GENTIC, a més de les empreses i institucions implicades en una d’aquestes iniciatives, la Som Hackathon.

Serà precisament aquesta iniciativa, la Som Hackathon, que tindrà lloc el proper cap de setmana, el que donarà el tret de sortida a la Mobile Week a Mataró. Una  seixantena d’estudiants universitaris, amb el suport de mentors de TecnoCampus, Som Mobilitat, Everis, Adevinta, Intowin i MGC, cercaran solucions tecnològiques i empresarials a un repte que se’ls plantejarà sobre envelliment saludable.

El dia 20 de febrer a la tarda, a la sala d’actes de la Fundació Iluro (carrer de Santa Teresa, 61, Mataró) es farà la presentació de la Càtedra d’Envelliment i Qualitat de Vida del TecnoCampus, en un acte presidit per l’alcalde, David Bote, i on la professora de la UPC Carme Torras pronunciarà la conferència "Envelliment saludable: robòtica assistencial, ètica i formació".

El 24 de febrer, a la Sala d'Actes del Consorci Sanitari del Maresme (C/ de Cirera, 230 es presentaran quatre propostes tecnològiques relacionades amb apps i amb aplicacions d'intel·ligència artificial en salut i hospitals.  Cada presentació durarà uns 30 minuts i inclourà  demostracions de com funcionen les apps.

L’endemà, el 25 de febrer, l’Escola Superior de Ciències de la Salut del TecnoCampus organitza dos tallers sobre tecnologia i salut adreçats a gent gran. I finalment, el dia 27, l’associació d’empreses del Maresme GENTIC organitza, al TecnoCampus, la taula rodona Taula rodona "Fer-se gran al S. XXI, el nou entorn 4.0". en la qual participaran Jordi Marin, partner & co-founder Girafee Strategy; Joan Gil, CEO de myHealth Watcher; i Roc Fages, consultor en Innovació i Estratègia.

Les activitats de Mataró en la Mobile Week han de contribuir en la millora de la qualitat de vida de les persones grans, un compromís com a membre de la xarxa de ciutats amigues de les persones grans.

]]>
<![CDATA[ Nova edició de Go Global, el programa d'ajuda a la internacionalització per a pimes i start-ups ]]> Tue, 28 Jan 2020 00:00:00 +0100

El TecnoCampus ha tancat amb èxit la tercera edició del programa d’internacionalització per start-ups i pimes Go Global. Un 85% de les empreses participants han acabat el programa incrementant les seves vendes a mercats internacionals. Go Global dona eines a les empreses per internacionalitzar i començar a exportar els seus productes i serveis. Durant les últimes tres edicions, hi han participat catorze empreses del Maresme.

Des d’aquets mes de gener, el programa Go Global es fracciona en serveis independents que les empreses poden contractar, junts o individualment, durant tot l’any. L’objectiu és flexibilitzar el suport a la internacionalització de les empreses del Maresme, a través de serveis d’assessorament que puguin ser contractats en el moment que l’empresa ho necessiti.


Dins d’aquest catàleg per acompanyar en la internacionalització, s’oferiran els següents serveis:
• Assessorament en internacionalització (50h).
• Assessorament en màrqueting digital (20h).
• Serveis d’aterratge empresarial a mercat destí.

A més, s’incorporen dos serveis de diagnosis gratuïtes per analitzar el potencial de les empreses, tant a nivell de màrqueting com d’exportació:
• Diagnosi de presència digital
• Diagnosi de potencial exportador

Per conèixer els detalls de cada servei, es pot visitar la web www.tecnocampus.cat/goglobal.
  

]]>
<![CDATA[ L'Escola Superior Politècnica enceta uns seminaris per donar a conèixer els grups de recerca ]]> Mon, 20 Jan 2020 00:00:00 +0100

El passat dimecres 15 de gener es va celebrar a l’aula Innolab del Tecnocampus el primer seminari de recerca ESUPT. L’estrena d’aquesta sèrie de seminaris, que s’organitzaran a partir d’ara amb una periodicitat regular, va recaure en el professor Marcos Faúndez, que va presentar als assistents el grup de recerca “Tractament del senyal i dades” del Tecnocampus.

Marcos va apostar perquè els grups petits de recerca se centrin més en projectes de “innovative research” que en els de “incremental research”. Mentre que aquests últims acostumen a dur a terme millores en aspectes que ja existeixen i on hi ha molta competitivitat, els projectes en “innovative research” es centren en aspectes més novedosos i poc explorats. A la vegada, això afavoreix que els equips petits de recerca tinguin més espai i oportunitats d’èxit a la hora de publicar.

En aquest sentit, el grup de senyal del Tecnocampus va anar deixant de fer recerca incremental per a moure’s cap a altres camps d’investigació més innovadors i amb temes poc explorats en els àmbits de la seguretat i la salut. Per exemple, algunes de les qüestions més importants que estan explorant tenen a veure amb els sensors singulars com les tabletes digitalitzadores de firmes, càmeres termogràfiques, eye-tracking, etc. i l’aplicabilitat dels sensors i algorismes en àmbits de recerca com els videojocs i audiovisuals, entre d’altres. Amb tot, Marcos Faúndez va destacar les bases de dades que estan elaborant a partir de les cares, mans, imatges tèrmiques, escriptura (Alzheimer, Parkinson, CAFE, oxigen, etc.). I va destacar l’àrea del “eye tracking” com un camp que tindrà cada cop més importància, no només en el món de la recerca de senyals i dades, sino en àrees híbrides de recerca innovadora com el de la intel·ligència artificial, medicina, oci i entreteniment i el món de la indústria i les empreses.

Aquesta és la programació del cicle (assistència lliure sense inscripció pública).

]]>
<![CDATA[ La Som Hackathon abordarà el repte del l’envelliment saludable ]]> Wed, 15 Jan 2020 00:00:00 +0100

El TecnoCampus, l’Ajuntament de Mataró i la cooperativa Som Mobilitat organitzen els dies 7, 8 i 9 de febrer una nova edició –la quarta- de la Som Hackathon, centrada en aquesta ocasió en la construcció de solucions tecnològiques transformadores que garanteixin un envelliment actiu i saludable. En aquesta edició, actuen com a patrocinadors tres empreses del parc (Everis, Intowin i Bytemaster), Adevinta (propietària de portals com Fotocasa, Infojobs, Habitaclia o coches,net) i Mútua General de Catalunya.

Les noves tecnologies poden tenir un paper fonamental a l’hora de millorar la qualitat de vida de les persones grans i de perllongar-ne la seva independència en els següents àmbits: l’habitatge (amb models flexibles i adaptatius, manteniment i seguretat a la llar), serveis comunitaris i de salut (serveis adaptats, suport a persones cuidadores, salut comunitària, pràctica esportiva i promoció d’hàbits saludables) o espais a l’aire lliure i equipaments(accessibilitat, espais públics verds i de qualitat, llocs de descans, lavabos públics).

La hackathon premiarà solucions innovadores en aquests àmbits, amb dos premis dotats conjuntament amb 3.000 euros.

Poden participar-hi estudiants universitaris amb coneixements de programació, desenvolupament de videojocs, audiovisuals, disseny d’interfícies, màrqueting i comunitats digitals, administració d’empreses i ciències de la salut; estudiants de cicles formatius de grau superior de desenvolupament d’aplicacions multiplataforma, desenvolupament d’aplicacions web i administració de sistemes informàtics en xarxa; i estudiants de segon curs de batxillerat científic-tecnològic i social.
 

]]>
<![CDATA[ Congrés “Marketeros Nocturnos” al TecnoCampus el 15 de febrer ]]> Wed, 15 Jan 2020 00:00:00 +0100

El Centre de Congressos del TecnoCampus acull el proper 15 de febrer l’onzena edició del congrés “Marketeros Nocturnos”.

Es tracta d’un esdeveniment amb una interessant barreja de talent i experiència. En aquesta ocasió, el congrés es converteix en internacional per la presència d'un grup d'experts en màrqueting arribats de l’Amèrica del Sud: Mèxic, Perú i Equador. D'altra banda, hi haurà la participació de reconeguts experts en màrqueting de l’Estat, que aportaran les seves experiències locals.

Els ponents tenen una àmplia experiència en temàtiques com ara Màrqueting per a Pimes, Màrqueting i Vendes, Trendhunting, Màrqueting conversacional, Investigació de Mercats, Màrqueting Influencers i SEO.

Informació i inscripcions.

]]>
<![CDATA[ 3era edició del programa d’emprenedoria Reimagine Textile en el sector de la moda ]]> Tue, 14 Jan 2020 00:00:00 +0100

El TecnoCampus, l'Ajuntament de Mataró, amb la col·laboració del centre tecnològic Eurecat, han obert el període per presentar candidatures a la tercera edició del programa d’alt rendiment i d’acompanyament per a emprenedors Reimagine Textile. Aquesta iniciativa, finançada per la Unió Europea, forma part del projecte estratègic del mateix nom amb què, mitjançant diverses iniciatives, s’aposta per la indústria tèxtil a través de la transferència de coneixement, la tecnologia i la innovació.

El programa s’adreça a emprenedors amb una idea de negoci en el sector tèxtil-moda, oberts a incorporar un component d’innovació i/o tecnològic com a avantatge competitiu. Aquest component pot tractar-se d’una nova funcionalitat en el producte, un teixit intel·ligent, tecnologia en teixit, una solució sostenible, un model innovador per relacionar-se amb el client, alternatives TIC en distribució, etc.

Aquesta iniciativa forma part de l’aposta estratègica que fa l’Ajuntament de Mataró per la transformació i modernització de la indústria tèxtil del Maresme, on es concentra gran part de l’ecosistema tèxtil català. El centre tecnològic Eurecat i l’Escola de Teixits de Canet de Mar aportaran la seva experiència en innovació i tecnologia aplicada al producte, i TecnoCampus compartirà el seu coneixement en l’àmbit de l’empresa i l’emprenedoria.

El programa consta de dues fases: en la primera hi entraran quinze participants, que experimentaran de forma evolutiva com la seva idea de negoci es converteix en una proposta clara de valor. Consta de sessions que combinen workshopsimpartits per mentors especialitzats, testimonis d’emprenedors d’èxit del sector, orientació tecnològica i tutories personalitzades aamb experts en negoci. En la segona fase se seleccionaran cinc projectes finalistes que seran acompanyats de forma personalitzada cap al llançament del seu producte al mercat i rebran un full de ruta per l’obtenció de finançament.

Les candidatures es poden presentar fins el 14 de febrer. El programa es desenvoluparà de març a juliol i de setembre a desembre. Els participants podran disposar d’un espai d’ús compartit a les instal·lacions del TecnoCampus per treballar el projecte, i un espai fablab de prototipatge i experimentació amb especialistes que els podrà fer el seguiment i donar suport. També entraran a formar part de l’ecosistema Reimagine Textile on es connecten emprenedors, inversors, startups i món empresarial. 

Cinc finalistes en l’edició 2019 

Cinc empreses, d’entre les 15 participants inicials, van ser seleccionades per completar l’edició 2019 del programa: Killing Weekend, Portóloalto, Tèxtil-Tàctil, p.b. Almond i Evoke.    

Killing Weekend és una marca de moda independent amb disseny ètic i sostenible. Les peces incorporen un codi QR amb la traçabilitat del producte per a una compra conscient. 

Portóloalto és una marca de vestits de núvia online per a dones empoderades que busquen una experiència diferent a través d’una atenció personalitzada vinculada  la tecnologia 3D.  

Tèxtil-Tàctil ofereix solucions d’absorció acústica a través de panells artístics per a projectes d’interiorisme on es busca un disseny exclusiu i avantguardista. 

p.b. Almond és una marca de moda vegana, sofisticada i funcional, que utilitza teixits sostenibles i innovadors com pinyatex, cànem, tencel o bamboo per a un target molt exigent i crític. 

Evoke és una marca de llenceria interactiva que t’ofereix viure experiències úniques.

]]>
<![CDATA[ Convocatòria oberta per a seleccionar vuit start-ups per participar al 4YFN ]]> Tue, 14 Jan 2020 00:00:00 +0100

El TecnoCampus, per primera vegada, serà present amb un estand a l’esdeveniment de referència per a startups 4YFN. Vols participar-hi? Obtindràs visibilitat, et connectaràs amb inversors de tot el món i tindràs la possibilitat de trobar socis o clients

4YFN és la plataforma d’innovació que té lloc del 24 al 26 de febrer en paral·lel al Mobile World Congress (MWC). L’edició del 2019 va reunir 23.000 assistents, 760 expositors i patrocinadors, entre ells 670 startups i 950 inversors.

Tens una start-up tecnològica o digital, especialment dels àmbits Health, fintech, intel·ligència artificial, IOT, big data, mobile, tèxtil o les TIC? Presenta la teva candidatura abans del 30 de gener de 2020

Més informació i inscripcions.
 

]]>
<![CDATA[ myHealthWatcher, desenvolupada per l’empresa Cube Technology, creix en serveis i mercats ]]> Tue, 14 Jan 2020 00:00:00 +0100

El mitjà digital Via Empresa dedica un reportatge a l'app que et permet escanejar el codi de barres dels productes que vols comprar i, d'acord amb el teu perfil recomana si et convenen o no.

L'aplicació, desenvolupada per l'empresa CubeTechnology, ubicada al parc, té diverses vies per créixer. Per una banda, segueix obrint nous serveis per als seus usuaris com és el cas del Pla Coach Nutricional i, en un futur, l'app vol incloure l'anàlisi de productes frescos, a més dels envasats.

L’expansió en què treballa l'aplicació no fa únicament referència als seus serveis. També treballen per ampliar el seu mercat, actualment, myHealth Watcher està present a Espanya, Andorra i, molt recentment, han començat a introduir el seu producte al mercat mexicà.

Veure noticia
 

]]>
<![CDATA[ Bona acollida del sopar solidari “El Menjar Cura!”, celebrat al Centre de Congressos ]]> Tue, 14 Jan 2020 00:00:00 +0100

Més de 150 persones van assistir a aquesta gala, celebrada el 13 de desembre passat, que ha estat la culminació dels actes de la primera campanya de captació de fons del Consorci Sanitari del Maresme per finançar projectes de recerca amb impacte local. Enguany, la malaltia protagonista ha estat la disfàgia.

El Foyer del Tecnocampus, col·laborador de l'esdeveniment, va acollir l'acte per recaptar fons finançar dos projectes acompanyats d’una intervenció en dos col·lectius vulnerables de la comarca que pateixen disfàgia: 50 infants i adolescents, alumnes de l’escola d’educació especial L’Arboç, i 500 ancians ingressats a l’Hospital de Mataró.

Més de 150 persones van prendre part en aquesta important cita solidària i van poder gaudir d'un aperitiu texturitzat i un sopar de gala, que va ser conduït pel periodista mataroní Espartac Peran, i amenitzat per la companyia Comediants.

Una gala molt especial i emotiva en què es van projectar vídeos amb testimonis de persones afectades per la disfàgia i amb missatges de suport de personalitats del món de l'espectacle, l'esport, la moda i el periodisme, que han recolzat la campanya El Menjar Cura! I han actuat com a ambaixadors.

La part més institucional va estar protagonitzada pels parlaments de l'alcalde de Mataró, David Bote, el gerent de la Fundació Maresme, Albert Vidal, el gerent del Consorci Sanitari del Maresme, Ramon Cunillera, i el director Acadèmic, de Recerca i d’Innovació, Pere Clavé.

Per finalitzat la vetllada, els assistents van poder pujar per diferents objectes donats per esportistes de renom com Marc Márquez, Marc Bartra i Andrés Iniesta.
 

]]>
<![CDATA[ La lliga de debat universitària celebra la final amb l'escriptora Care Santos com a convidada ]]> Fri, 10 Jan 2020 00:00:00 +0100

La cinquena edició de la Lliga de debat universitària del TecnoCampus ha arribat avui al punt culminant amb la celebració de la final entre dos equips, formats per dos i tres estudiants respectivament. El tema plantejat, i sobre el qual van haver d'argumentar a favor i en contra, va ser la possibilitat de suprimir l'energia nuclear. Els guanyadors van ser Esteve Sandoval (escollit també com a millor orador), Elena Moreno i Marti Guillot. L'equip finalista estava format per Federico Mossa i Eulàlia Bagur.

L’equip guanyador participarà les properes setmanes a la Lliga de debat de la Universitat Pompeu Fabra, a la qual estan adscrits els centres universitaris del TecnoCampus. Les lligues de debat tenen ja una llarga tradició en el món universitari i representen una oportunitat per als estudiants per aprendre tècniques d’oratòria i posar-les en pràctica.

La final celebrada ahir va comptar amb l'escriptora Care Santos com a membre del jurat, fomat també per  Montserrat Vilalta, directora de Serveis i Projectes Universitaris del TecnoCampus; Oriol Ribet, cap de comunicació del TecnoCampus; Josep-Vicenç Mestre, formador dels estudiants participants en la Lliga i investigador de la Universitat Pompeu Fabra; i Josep Mª Castellà, degà d’Humanitats de la Universitat Pompeu Fabra.

En la intervenció de benvinguda, la vicepresidenta del TecnoCampus, Alícia Romero, va destacar la importància de les habilitats comunicatives en la vida personal i professional, mentre que l'escriptora Care Santos va remarcar que "persuassió, seducció i capacitat per commoure" són característiques clau en l'art de l'oratòria.

Tots els participants en el programa han rebut els darrers mesos formació i assessorament de Josep-Vicenç Mestre i Josep Mª Castellà. Tots dos faran ara un seguiment de l’equip guanyador perquè continuï millorant durant la competició de la Lliga de debat que se celebrarà al Campus de la Ciutadella de la Universitat Pompeu Fabra.

]]>
<![CDATA[ 38 estudiants estrangers cursaran estudis de grau al TecnoCampus aquest trimestre ]]> Thu, 09 Jan 2020 00:00:00 +0100
El passat dimarts 7 de gener es va celebrar la jornada de benvinguda als estudiants d'altres països que, gràcies al programa Erasmus de la Unió Europea i a altres programes d'intercanvi internacionals, cursaran els seus estudis de grau al TecnoCampus durant el segon trimestre del curs. Es tracta de 38 estudiants. La majoria provenen de la Unió Europea; i la resta provenen de països de l'Amèrica del Sud com Colòmbia, Mèxic o Xile, i d’Àsia com Corea del Sud o Taiwan. Tots aquests estudiants compartiran aules amb estudiants de les tres escoles del TecnoCampus, principalment de l'Escola Superior de Ciències Socials i de l'Empresa. El primer trimestre, van ser 65 els estudiants que ens van visitar, i el tercer trimestre s’espera l’arribada de 17 estudiants més. 
 
La cap de Serveis Campus, Luz Fernández; la responsable de l'Oficina de relacions internacionals, Yaiza Bueno, i els responsables dels programes internacionals de les tres escoles van ser els encarregats de donar la benvinguda als nous estudiants i donar-los indicacions pràctiques per a la nova etapa que inicien. A continuació, de la mà d'estudiants del TecnoCampus, es van fer visites guiades a les instal·lacions.
]]>
<![CDATA[ L'AQU inicia l'enquesta sobre inserció laboral de titulats de grau i màster ]]> Tue, 07 Jan 2020 00:00:00 +0100

L'AQU (Agència per a la Qualitat del Sistema Universitari de Catalunya) durà a terme entre el 8 de gener i el 31 de març una enquesta d’inserció laboral dels titulats de grau i màster de totes les universitats catalanes. Es tracta de la setena edició d'aquesta estudi, que és de cràcter triennal. Les escoles universitàries del TecnoCampus hi participen, i afectarà els titulats de grau que van acabar els seus estudis el 2016 i els de màster que van finalitzar-los el 2015 o 2016

L’enquesta pregunta per aspectes com ara l’ocupació (ocupació/atur, temps per trobar la primera feina, vies per a la inserció laboral, àmbit laboral, branques d’ocupació, etc.), la qualitat de l’ocupació (si es treballa del que es va estudiar, funcions que s’exerceixen, factors de contractació, estabilitat contractual, guanys anuals, satisfacció amb la feina, etc.) i la satisfacció respecte dels estudis realitzats (competències adquirides, utilitat en el lloc de treball, intenció de repetir carrera, mobilitat, etc.).

Entre les sis edicions realitzades de l’estudi s’han generat més de 100.000 registres, xifra que significa que Catalunya disposa d’una de les bases de dades més extensa, completa i representativa d’Europa. En aquesta edició hi ha un 14% d’increment en la població analitzada respecte de l’edició del 2017. I com a novetat, destaca que s’enquestaran també les persones que van participar a l’edició de l’enquesta de 2005, per tal de conèixer les diferències de gènere en la seva inserció laboral 20 anys després de finalitzar els seus estudis.

La població de referència a enquestar és de gairebé 78.000 persones i la mostra que es preveu assolir és de més de 35.000.

Els resultats es presentaran previsiblement el juliol del 2020.
 

]]>
<![CDATA[ El TecnoCampus col·labora amb la 25a edició de la Nit de les Telecomunicacions i la Informàtica ]]> Tue, 07 Jan 2020 00:00:00 +0100

El TecnoCampus, on l'Escola Superior Politècnica imparteix graus i postgraus dels àmbits de la tecnologia i l'enginyeria industrial, és una de les entitats col·laboradores de la Nit de les Telecomunicacions i la Informàtica, esdeveniment de referència del sector TIC a Catalunya, que se celebrarà el 17 de febrer a Barcelona.

L’Associació Catalana d'Enginyers de Telecomunicació (Telecos.cat) i el Col·legi Oficial d’Enginyeria en Informàtica de Catalunya (COEINF) tornen a unir esforços per organitzar conjuntament aquesta trobada, que -una setmana abans del Mobile World Congress, i com ja és tradició, inaugurarà el calendari de grans activitats relacionades amb les Tecnologies de la Informació i la Comunicació del país.

I és que, a banda de ser la primera gran cita de networking de l'any entre professionals, empreses, administració pública, universitats, associacions i institucions del món TIC, l’acte constitueix el marc de lliurament dels Premis de la Nit.

Enguany, coincidint amb el 25è aniversari d’aquesta trobada, l’organització ha volgut facilitar la presentació de candidatures habilitant un formulari online i permetent que la persona interessada pugui presentar la seva candidatura.

Les categories de la present convocatòria són les següents:

 • Premi Salvà i Campillo a la Personalitat Destacada. Distingeix la personalitat pública o privada (institució o persona) que ha contribuït de manera notable a la potenciació o divulgació de l'Electrònica, les Tecnologies de la Informació i la Comunicació o l'Audiovisual en l'àmbit nacional o internacional.
 • Premi Salvà i Campillo a l’Emprenedoria. Reconeix la capacitat d’una persona a l’hora de posar en marxa una iniciativa empresarial innovadora a Catalunya en el àmbit de l’Electrònica, les Tecnologies de la Informació i la Comunicació, l’Audiovisual o que es basi principalment en l’ús de les TIC, creada en els últims 5 anys.
 • Premi Joan Clarke al CIO Destacat.Reconeixement al/la CIO (Chief Information Officer / Chief Innovation Officer) que ha destacat per la seva tasca professional en l’àmbit estatal durant els darrers anys. Serà imprescindible la condició de CIO en l’organisme on desenvolupa la seva activitat, no només circumscrita a tasques de direcció de sistemes d’informació, sinó també en el desenvolupament de tasques d’estratègia tecnològica, transformació digital de la companyia i foment de la innovació.
 • Premi Alan Turing al Compromís Social. Reconeix la institució o la persona impulsora d'una iniciativa o projecte innovador en l’àmbit de les TIC, amb un impacte social positiu, que aporti valor a la societat en els àmbits de la ciutadania, el medi ambient, l’educació, la cultura o la integració social a Catalunya.
 • Premi a la Comunicació i Divulgació de les TIC. Reconeix al mitjà de comunicació (ràdio, televisió, premsa o Internet) d’àmbit nacional o internacional, que hagi destacat per la seva tasca de comunicació i divulgació de les TIC. El premi pot ser atorgat a un mitjà de comunicació en global, un espai en concret, o bé a una secció concreta.
 • Premi d'Honor. Distingeix la personalitat pública o privada (institució o persona) amb una àmplia i destacada trajectòria professional relacionada amb l'Electrònica, les Tecnologies de la Informació i la Comunicació o l'Audiovisual en l'àmbit tècnic, acadèmic, empresarial o institucional dins l'Estat.
]]>
<![CDATA[ El professor Lluís Albesa es doctora amb una tesi sobre fisiologia de l’esport ]]> Tue, 07 Jan 2020 00:00:00 +0100

El professor del Grau en Ciències de l’Activitat Física i l’Esport Lluís Albesa Albiol s'ha doctorat amb una tesi sobre el component lent de l’oxigen en el programa de doctorat en Biomedicina de la Universitat de Barcelona, després de la lectura feta el passat 12 de novembre.

La tesi doctoral porta per títol "Evaluación del componente lento del oxígeno, la eficiencia ventilatoria y mecánica en los ejercicios con resistèncias” i els seus dos codirectors són el els professors Manuel V. Garnacho Castaño i la Noemí Serra Payá. La defensa davant del tribunal va tenir lloc a la Sala de Graus de la Facultat de Biologia de la Universitat de Barcelona. El tribunal estava format per Assumpta Ensenyat, professora titular de fisiologia de l’exercici de l’INEFC de Lleida (UdL); Antoni Caparrós, professor de Ciències de l’Activitat Física i l’Esport de l’INEFC de Barcelona (UB), i Xavier Vinyals, professor d’Anatomia i de Fisiologia de l’exercici del TecnoCampus (UPF).

Albesa va rebre la qualificació d'excel·lent cum laude, amb una defensa de com el exercicis predominantment aeròbics no solament estan associats als exercicis de resistència sinó també als de força i com tenen aplicacions en l’àmbit clínic en pacients amb cardiopaties cròniques i sarcopènies. També hi ha aplicacions en l’àmbit de l’entrenament i millores tant a nivell muscular com a nivell ventilatori sense arribar a provocar un estrès a l’esportista ja que es realitzen en una intensitat del llindar del lactat. El tribunal va destacar el marc teòric vigorós, una metodologia innovadora i unes línies d’investigació futures prometedores en l’àmbit de la recerca.

Amb la lectura d’aquesta tesi, ja són cinc els professors del Grau en Ciències de l’Activitat Física i l’Esport de l’Escola Superior de Ciències de la Salut que van llegir l’any 2019 la seva tesi doctoral. Són els professors Adrián Garcia Fresneda, Jorge Castizo, Íngrid Hinojosa i Sergi Nuell.
 

]]>
<![CDATA[ Estudiants del grau de CAFE participen en una formació sobre lesions en el bàsquet ]]> Wed, 18 Dec 2019 00:00:00 +0100

El passat divendres 13 de desembre es va celebrar l'activitat "Tarda de salut i bàsquet", organitzada per l'àrea BQSalut de la Federació Catalana de Basquetbol i l’Escola Superior de Ciencies de la Salut de TecnoCampus.

L’objectiu era oferir una jornada de formació continua relacionada amb la prevenció i reintroducció de lesions que solen patir els jugadors de basquet, i hi van participar graduats i estudiants del Grau en Ciències de l'Activitat Física i l'Esport (CAFE), del Grau de Fisioteràpia i de la doble titulació de CAFE i Fisioteràpia. La jornada, a més, va comptar amb ponències de Laura Antoja, Franc Garcia o Jan Segura .
  

]]>
<![CDATA[ Els professors Anton Planells i Adso Fernández i l'exestudiant Olga Cid presenten les seves investigacions en l'11è Congrés Internacional de Videojocs d'Aveiro ]]> Thu, 12 Dec 2019 00:00:00 +0100

El passat 27 de novembre, es va celebrar l'11è Congrés Internacional de les Ciències i Arts dels Videojocs (Videojogos) a la ciutat portuguesa d'Aveiro. Aquest congrés és un punt de trobada per a investigadors internacionals dins del marc dels Game Studies.

Els professors del Grau en Disseny i Producció de Videojocs Anton Planells i Adso Fernández, i l'exestudiant Olga Cid, van presentar articles d'investigació realitzats en el marc del Grup de Recerca en Cultura i Tecnologia Lúdica (CTL) del Tecnocampus.

El professor Planells (a la imatge) va presentar l'article "The symbolic labyrinth in the mythogame: the axes Minos-Daedalus and Theseus-Minotaur in the contemporary video game" on s'explora l'ús simbòlic i físic del laberint dins del videojoc contemporani. Aquesta investigació s'emmarca dins la línia de recerca en arguments universals finançada per una Beca Leonardo (BBVA). Per altra banda, el professor Fernández, juntament amb l'ex-alumne Olga Cid Vega, van presentar un treball titulat "Creation of a Genre-Specific Heuristic Set for Walking Simulator Games", fruit del Treball de Final de Grau de l'ex-alumne, on es formalitzen un conjunt d'heurístiques per aplicar a videojocs del gènere "Walking Simulator".
 

]]>
<![CDATA[ El TecnoCampus reuneix experts en polítiques d’habitatge en el marc del projecte “Lloguem!” ]]> Wed, 11 Dec 2019 00:00:00 +0100

L’Ajuntament de Mataró i la Fundació Tecnocampus Mataró-Maresme, en el marc del projecte “Lloguem!”, finançat per les Accions Urbanes Innovadores (UIA) a través de fons FEDER, organitzen el dijous 12 de desembre la jornada de debat “Com poden les Administracions Públiques estimular fórmules d’habitatge col·laboratiu en l’àmbit del lloguer?”, centrat en el paper de les Administracions Públiques a l’hora d’estimular fórmules d’habitatge col·laboratiu en l’àmbit del lloguer.

L’acte està adreçat a persones que treballen en diferents administracions públiques amb responsabilitat sobre les polítiques i programes d’habitatge, així com a professionals de l’àmbit de l’economia social i solidària i a personal acadèmic en aquests àmbits.

El projecte Lloguem! (en anglès “Yes, We Rent”) té com objectiu millorar l’accessibilitat de l’habitatge de lloguer a la ciutat de Mataró, a través d’un model de gestió basat en una cooperativa.  El projecte s’ha engegat aquest any, i just ara s’està definint el model de negoci, la cooperativa i l’avaluació de la intervenció. La jornada de demà és bàsicament tècnica amb l’objectiu d’escoltar experts en l’àmbit del lloguer, les cooperatives  i altres aspectes rellevants d’aquest àmbit, amb la voluntat de conèixer altres experiències per incorporar aquestes lliçons al disseny i execució del projecte i l’avaluació. 

La jornada, conduïda per la professora de la Universitat de Barcelona Montserrat Pareja-Eastaway, s’obrirà amb unes paraules de benvinguda del director de l’Escola Superior de Ciències Socials i de l’Empresa del TecnoCampus, Josep Maria Raya; del director general del TecnoCampus, Josep Lluís Checa,  i de la regidora d’Habitatge de l’Ajuntament de Mataró, Sarai Martínez. A continuació, el cap del Server d’Habitatge de l’Ajuntament de Mataró, Albert Terrones, farà una explicació del projecte Lloguem! que ajudarà a contextualitzar la jornada en el marc del projecte.

La conferència inaugural, a càrrec del Salvador Milà, posarà sobre la taula els instruments que poden ésser emprats en les polítiques d’habitatge per fomentar el lloguer d’habitatges assequibles tenint present el marc català.

La taula rodona posterior crearà un espai per conèixer experiències internacionals. L’expert Max Gigling narrarà el cas de les cooperatives d’habitatge del Quebec, i, com el nostre context, on la propietat de l’habitatge és privada, ens suposarà un repte a l’hora de fixar el preu del lloguer social. Joaquín de Santos relatarà  l’experiència de community land trust en la promoció del l’habitatge assequible i l’empoderament de la comunitat. A continuació, des d’una perspectiva més d’avaluació, Chris Foye argumentarà què s’ha d’avaluar en intervencions d’habitatge seguint una perspectiva ètica. La cloenda permetrà el debat entre els assistents.

]]>
<![CDATA[ La perspectiva de gènere a la docència ]]> Tue, 10 Dec 2019 00:00:00 +0100

El TecnoCampus, com a entitat compromesa amb la societat i el territori, promou la igualtat d’oportunitats entre homes i dones per tal d’erradicar qualsevol tipus de discriminació sexista i, en aquest sentit, incorpora la perspectiva de gènere de forma transversal en totes les àrees de treball, estudi, docència i recerca.

D’altra banda, l’Agència per a la Qualitat del Sistema Universitari de Catalunya (AQU), en col·laboració amb la Comissió Dones i Ciència del Consell Interuniversitari de Catalunya (CIC), ha elaborat el Marc general per a la incorporació de la perspectiva de gènere a la docència universitària. Aquest marc estableix les pautes recomanades per facilitar la incorporació d’aquesta perspectiva d’una manera transversal a través de qualsevol assignatura o matèria, o de manera específica, introduint assignatures que tractin o s’enfoquin en aquesta temàtica, entenent aquest fet com a element fonamental en la qualitat de la formació universitària.

Una docència amb perspectiva de gènere millora la qualitat docent i la rellevància social dels coneixements, les tecnologies i les innovacions produïdes, permetent aprofundir en la comprensió de les necessitats, comportaments i actituds del conjunt de la població, defugint així tant de les interpretacions parcials que parteixen de l’home com a subjecte universal, com dels essencialismes sobre els homes i sobre les dones.

Per tal de poder fer una incorporació correcta d’aquesta perspectiva, la Comissió d’Igualtat, juntament amb l’SQAI, van realitzar una formació al professorat sobre la “Perspectiva de Gènere a la Docència” i estan treballant en un pla de formació més ambiciós que es presentarà en propers butlletins.

]]>
<![CDATA[ Obert el procés d'acreditació de diverses titulacions del TecnoCampus ]]> Fri, 06 Dec 2019 00:00:00 +0100

Dues comissions externes de l’Agència per a la Qualitat del Sistema Universitari de Catalunya visitaran el TecnoCampus els mesos d’abril i maig per emetre informes de qualitat del Grau de Logística i Negocis Marítims i del Màster d’Emprenedoria i Innovació, titulacions que s'imparteixen a l’Escola Superior de Ciències Socials i de l’Empresa, i dels Graus d’Enginyeria Electrònica Industrial i Automàtica, Engnyeria Mecànica, Enginyeria Informàtica de Gestió i Sistemes d'Informació i Mitjans Audiovisuals, de l’Escola Superior Politècnica. Es tracta d’un procediment habitual que es duu a terme cada sis anys en el cas dels graus i cada quatre en el cas dels màsters.

Abans de la visita, però, cada escola ha de redactar de manera prèvia un autoinforme sobre tota l’activitat relacionada amb els estudis. Els autoinformes han estat elaborats per unes comissions de les escoles amb representació dels estudiants, el Personal Docent i Investigador (PDI) i el Personal d’Administració i Serveis (PAS), amb l’objectiu d’elaborar uns documents fruit del treball col·lectiu.

Els autoinformes d’acreditació d’ambdós graus es poden consultar a través de la pàgina web del TecnoCampus: Autoinforme Escola d’Empresa i Autoinforme Escola Politècnica . Fins al dijous 12 de desembre, tothom pot proposar millores als continguts de cadascun dels autoinformes, mitjançant la bústia oberta disponible a l’apartat de qualitat de cada escola.

Aportació als autoinformes.

]]>
<![CDATA[ Quin grau ha respòs més enquestes? ]]> Thu, 05 Dec 2019 00:00:00 +0100

A hores d'ara, els percentatges de resposta per grau estan així:

De veritat deixaràs el teu grau en aquesta posició? Encara hi ha temps de respondre les enquestes de satisfacció amb la docència!

Passa aquest enllaç als teus companys de classe i fes que el teu grau sigui el més compromès amb la docència al TecnoCampus: https://gestioacademicavirtual.tecnocampus.cat/cosmos/Controlador/?apl=Uninavs&idNav=inicio&NuevaSesionUsuario=true&NombreUsuarioAlumno=ALUMNO&idioma=ca&pais=ES&gu=A

]]>
<![CDATA[ Estada de docència a Moscú de la professora Esther Cabrera ]]> Thu, 05 Dec 2019 00:00:00 +0100

La professora de L’Escola Superior de Ciències  de la Salut Esther Cabrera ha impartit durant el mes de novembre imparteix classes a la First Moscow State Medical University de Moscou.

Es tracta d’una col·laboració docent i d’investigació entre el Bachellor in Nursing de la Universitat russa i el Grau d’Infermeria de l ‘Escola Superior de Ciències de la Salut. L’objectiu d’aquesta col·laboració es fomentar l’intercanvi d’investigadors i docents i facilitar l’increment de competències de les infermeres russes en el seu entorn sanitari

]]>
<![CDATA[ El professor Raya presenta un estudi sobre habitatge a FEDEA ]]> Thu, 05 Dec 2019 00:00:00 +0100

El professor i director de l'Escola Superior de Ciències Socials i de l'Empresa del TecnoCampus, Josep Maria Raya, ha participaten les "Jornadas sobre vivienda" que organitza el think thank  d'economia FEDEA.

Hi va presentar l'estudi "El verdadero precio de la vivienda", que es pot consultar aquí i que està finançat pel Ministeri d’Economia i Competitivitat (ECO2016-78816-R).

]]>
<![CDATA[ Presentats 7 nous projectes de recerca i transferència en convocatòries competitives ]]> Wed, 04 Dec 2019 00:00:00 +0100

Entre els mesos d’octubre i novembre s’han presentat 7 noves sol·licituds d’ajuts per projectes de recerca i transferència de coneixement en convocatòries de concurrència competitiva, per valor de 970.429,14€.

Els projectes sol·licitats són els següents: 

 • Detecció i anàlisis de moviment humà 2D/3D, liderat per l’investigador Marcos Faúndez, i presentat a la convocatòria Projectes R+D del Pla Estatal d’Investigació Científica del Ministeri de Ciència i Innovació.
 • Preus de la vivenda: diferències de gènere en les decisions financeres i l’impacte de l’economia col·laborativa, la criminalitat i els conflictes polítics i urbans, liderat per l’investigador Josep Mª Raya, i presentat a la convocatòria Projectes R+D del Pla Estatal d’Investigació Científica del Ministeri de Ciència i Innovació.
 • Impacte de l’exercici físic en pacients amb càncer de pulmó avançat (CaPEFyS), liderat per l’investigador Manuel Garnacho, i presentat a la convocatòria Projectes R+D del Pla Estatal d’Investigació Científica del Ministeri de Ciència i Innovació.
 • Ajuts per a la contractació de personal d’investigador novell (FI), presentat a la convocatòria de l’Agència de Gestió d’Ajuts Universitaris i d’Investigació.
 • Moving towards healthier lifestyle: promoting physicial activity at universitympacte de l’exercici físic en pacients amb càncer de pulmó avançat (CaPEFyS), liderat per l’investigadora Alba Pardo, i presentat a la convocatòria Ajuts a la Investgiació Ignacio H. Larramendi de la Fundació MAPFRE.
 • Impacte de l’exercici físic en la salut de la gent gran del Maresme (EfSaGaMar), actuació liderada per l’investigador Manuel Garnacho i presentada dins el projecte PECT: Mataró-Maresme: ecosistema d’innovació per a les ciutats cuidadores presentat a la convocatòria de Projectes d’Especialització i Competitivitat Territorial (PECT) del Programa Operatiu FEDER Catalunya 2014-2020.
 • ReSoBanking: ¿Pot la informació de les xarxes socials millorar el procés d’aprovació de crèdits hipotecaris? liderat per l’investigador Josep Mª Raya, i presentat a la convocatòria Ajuts a equips d’investigació científica de la Fundació BBVA.

Amb aquestes sol·licituds ja són 23 els projectes de recerca i transferència de coneixement sol·licitats en convocatòries de subvencions de concurrència competitiva durant l’any 2019. 

]]>
<![CDATA[ Sopar solidari per lluitar contra la disfàgia el proper 13 de desembre ]]> Wed, 04 Dec 2019 00:00:00 +0100

El proper 13 de desembre tindrà lloc un sopar-espectacle solidari a benefici de la campanya “El Menjar Cura!”, impulsada pel Consorci Sanitari del Maresme (CSdM). Aquest sopar, que tindrà lloc al foyer del Tecnocampus, té com a objectiu recaptar fons per a la recerca. El CSdM és capdavanter en el tractament d'aquesta malaltia, que afecta 1 de cada 4 persones majors de 70 anys. Només a la ciutat de Mataró podria haver-hi unes 3.000 persones afectades, la majoria sense diagnosticar. També pateixen disfàgia el 50% de les persones ingressades a l’Hospital de Mataró i el 80% dels ingressats en centres sociosanitaris i en residències geriàtriques.

Tecnocampus no és només l´espai que acollirà el sopar, sinó que és una entitat col·laboradora de la campanya i dóna suport a aquesta iniciativa.

Durant la gala, a més de poder gaudir del sopar, també es realitzarà un espectacle, exclusiu i especialment pensat per a l'ocasió, de la companyia de teatre "Comediants". A més, també hi hauraà sorpreses durant la nit, i tot això serà presentat i conduït pel presentador de TV3 Espartac Pera, mataroní. 

Cada entrada, suposa una donació íntegra per a la causa, i es poden aconseguir entrant al web www.elmenjarcura.cat.

]]>
<![CDATA[ Minoryx Terapeutics rep la designació de Droga Òrfena de la Comissió europea pel leriglitazone per al tractament de l’ Ataxia de Friedreich. ]]> Tue, 03 Dec 2019 00:00:00 +0100

La biotecnològica amb seu al TecnoCampus Minoryx Therapeutics, especialitzada en el desenvolupament de nous medicaments per a malalties rares o minoritàries, ha rebut la designació de "Droga òrfena" pel Leriglitazone, un medicament pel tractament de la malatia ataxia de Friedreich.

L’ataxia de Friedreich és una severa, rara i genètica malaltia neurodegenerativa caracteritzada per la pèrdua de coordinació i força de múscul. Els malalts avui compten nomès amb tractaments simptomàtics per abastar la seva malaltia.L’ataxia de Friedreich afecta unes 40.000 persones globalment i té l’ inici entre els 5 i 18 anys d'edat.

Llegir més

El proper 12 de desembre a partir de les 18 h al hall de TCM3, se celebrarà un "After work" patrocinat per Minoryx per recaptar fons per la Marató de TV3, dedicat aquest any a malalties. minoritàries. Entre totes les persones que facin una aportació, es sortejarà un iPad al final de l’esdeveniment.

]]>
<![CDATA[ Netwater Technology tanca un acord comercial amb Sorigué i DAM ]]> Tue, 03 Dec 2019 00:00:00 +0100

Netwater Technology és una empresa de tractament d'aigües residuals, situada en el TecnoCampus de Mataró i fundada per David Sánchez-Lafuente, director General de l'empresa. “Dissenyem i fabriquem productes per al tractament d'aigües residuals, urbanes i industrials. Som una empresa que busca solucions amb un alt component d'innovació, que s'adapta a les necessitats del client”, explica Sánchez-Lafuente.

La companyia va participar en el programa Go Global del TecnoCampus, que facilita la internacionalització de les empreses.

Recentment, NetwaterT echnology ha tancat un acord comercial amb l'UTE (Unió Temporal d'Empreses) formada per dues dels principals operadors del sector, el grup empresarial Sorigué, DAM (Depuració d'Aigües del Mediterrani) i SAV(Societat Agricultors de la Vega), per valor de 200.000€. L'acord inclou la instal·lació de dotze equips en les estacions depuradores de Naut-Aran, Els,Bosost i Vielha.

Veure la noticia a la Vanguardia

]]>
<![CDATA[ Wipass participa al MWC Los Angeles ]]> Tue, 03 Dec 2019 00:00:00 +0100

L’empresa Wipass, ubicada al Tecnocampus, va participar al Mobile World Capital a los Angeles (USA) juntament amb altres 29 empreses  vinculades a la tecnologia i a la innovació aplicada a sectors com a indústria, comerç, telecomunicacions i serveis  el passat 22 d'octubre de la mà de Mobile World Capital Barcelona (MWCapital). Va ser la major delegació d'empreses emergents espanyoles que van participar en el MWC Los Angeles. L’objectiu d’aquesta iniciativa és ajudar empreses de base digital a accedir al mercat nord-americà.

Wipass ofereix un accés fàcil a la xarxa amb un dispositiu que permet als usuaris connectar-se amb solo tocar el telèfon i va poder presentar la seva sol.lució davant posibles inversors.

Mariam Ayadi, CEO de Wipass afirma que: “L’experiencia ha estat molt enriquidora per que ens hem sentit molt ben rebuts. Tot el equip de GSMA, MWCapital, ICEX i ACCIO ens ha donat el màxim suport en la nostra estada i els hi estem molt agraïts. Aquesta experiència no nosmés ens ha ajudat a conectar amb el nostre entorn si no que també ens ha aportat nous coneixements del nostre sector. Sens dubte, tornariem a repetir!” 

Veure la noticia

]]>
<![CDATA[ Primera edició dels premis BluAct a l'emprenedoria blava ]]> Tue, 03 Dec 2019 00:00:00 +0100

La Direcció de Promoció Econòmica de l’Ajuntament de Mataró i el Tecnocampus organitzen aquest premis que neixen amb l’objectiu d‘incentivar l’economia blava a la ciutat, oferint la oportunitat als millors emprenedors de rebre suport financer, logístic i d’acceleració.

Us animem a participar-hi amb aquelles idees, propostes o projectes que compleixin els requisits definits a les Bases Reguladores. El període de recepció de sol·licituds es comprèn des del 18 de novembre de 2019 fins al 20 de gener de 2020 i els premis es publicaran a finals de febrer de 2020.

Per més informació i inscripcions visiteu la web www.mataro.cat/premisbluact.

]]>
<![CDATA[ TecnoCampus i Eurecat, presents a la fira Re-Barcelona amb el programa Reimagine Textile ]]> Sat, 30 Nov 2019 00:00:00 +0100

Els assistents a la nova fira Re-Barcelona han pogut conèixer aquest divendres i dissabte les starts-up de l’acceleradora Reimagine Textile, impulsada pel TecnoCampus i Eurecat. El Demo Day de divendres va tenir lloc a la sala C a les 10h. Les starts-up participants van ser Zer Collection, moda amb impressió 3D, brodats digitals i teixits sostenibles; Hygge Bags, complements amb materials de rebuig; Killing Weekend, moda ètica, moda conscient, traçable i sostenible; The Running Republic, sport wear amb materials reciclats/bles i producció ètica; Vooss atelier (kahuarau), calçat exclusiu d’alta gamma fabricat amb materials orgànics naturals; JGE Future Term, moda urbana amb tecnologia termoreguladora i materials orgànics; i Leser, moda per al ioga femenina biodegradable i de fabricació ètica.

Durant els dos dies que dura la fira, Reimagine i alguns de les empreses participants en el programa tenen  estand propi per explica en què consisteix aquest programa, que connecta els principals agents del sector del tèxtil per “reimaginar-los” amb les aplicacions en el segle XXI, i els projectes empresarials que hi estan associats. Impulsat per Eurecat, TecnoCampus i els ajuntaments de Mataró i de Calella, Reimagine Textile gira al voltant de la tecnologia, la indústria, la formació, l’emprenedoria i la inversió i està formada per empreses, emprenedors, centres tecnològics, fablabs, escoles de disseny, universitats, inversors, mentors, incubadores, acceleradores, consultores i associacions.

A més, el TecnoCampus va presentar ahir, en un auditori del Barcelona Disseny Hub ple de gom a gom, la Càtedra d’Economia Circular i Sostenibilitat, amb una xerrada a càrrec de la seva coordinadora, Mar Isla.

Dos dies de durada

La primera edició de Re-Barcelona Sustainable Fashion Global Event reuneix més de 30 professionals de la sostenibilitat al sector del tèxtil i la moda. Entre els ponents confirmats destaquen la  galerista Rossana Orlandi, que exposarà com afrontar el problema del plàstic, i representants de companyies com Ecoalf, Veja, Ellen MacArthur Foundation, Kering i Nextil. La trobada internacional l'organitzen Moda Sostenible Barcelona i  l’Ajuntament de Barcelona.

El divendres 29 ha tingut lloc el Summit Sustainable Fashion and Beyond, orientat al món professional, centrat  les realitats i els reptes del sector de la moda per aconseguir una indústria més sostenible. Durant aquesta jornada, han pres la paraula destacats noms de l’àmbit internacional com Rossana Orlandi, una de les personalitats més influents del món del disseny; Marie-Claire Daveu, directora de sostenibilitat de Kering; Sara K Arnold, fundadora de Higher Studio; Aldo Sollazzo, CEO de Noumena; Manel Subirats, director general de Greendyes Research Lab de Nextil; Mar Isla, directora de la Càtedra d’economia circular, de TecnoCampus; Kavita Parmar, fundadora d’IOU Project; i Marilyn Martinez, analista sènior de Make Fashion Circular a Ellen MacArthur Foundation; entre d’altres.

A més, la trobada ha comptat amb quatre taules rodones: la primera, per debatre sobre la capacitat de reciclatge dels teixits i reflexionar sobre materials innovadors i sostenibles pel futur; la segona, per discutir sobre els nous models de negoci; la tercera, sobre el mindset del consumidor; i l’última, sobre la sostenibilitat en la seva globalitat, incorporada al retail del futur. 

D’altra banda, el Re-Barcelona ha ofert un espai obert al públic que, durant els dos dies de l’esdeveniment ha estat l’escenari de presentacions, taules rodones, activitats, tallers i projeccions defashion films. L’Open Space, titulat Conscious Space Beyond, inclou una zona d’exposició amb estands d’emprenedors, empreses i entitats relacionades amb la moda sostenible.

]]>
<![CDATA[ El professor Julián Horrillo presenta el "cas TecnoCampus" en un congrés sobre ciència i regions a Castelló ]]> Thu, 28 Nov 2019 00:00:00 +0100

El professor de l'Escola Superior Politècnica del TecnoCampus Julián Horrillo, coordinador dels estudis d'enginyeria industrial en aquest centre, ha presentat la comunicació que porta per títol “Innovació i cooperació als sistemes locals d’innovació. El cas del parc científic i de la innovació Tecnocampus Mataró-Maresme” en International Congress on Regional Science, resposta de les regions perifèriques davant els canvis socials, tecnològics i climàtics, celebrat a a la Universitat Jaume I, a Castelló, del 20 al 22 de novembre.

En la comunicació, es reflexiona sobre la possibilitat d’utilitzar xarxes de ciutats com a espais de suport per a sistemes d’innovació locals. Amb dades de commuting, s’identifica una xarxa de ciutats relacionades amb Mataró, basada en l’intercanvi de coneixement d’alt valor, es caracteritza el seu perfil com a districte industrial i s’identifiquen els determinants de la innovació i la cooperació formal i de base científica a la xarxa.

El congrés celebrat a Castelló és un punt de trobada multidisciplinari que permet una visió de conjunt sobre la ciència regional i l’anàlisi del territori com a element de partida, amb l’estudi, debat i presentació de treballs acadèmics al voltant de conceptes territorials i regionals. En aquesta edició s’han incorporat al debat regional els problemes que afecten els territoris perifèrics, i els nous reptes que se’ls plantegen des del punt de vista social, tecnològic i climàtic que haurien de condicionar les futures polítiques de desenvolupament territorial. El congrés intenta aportar solucions compatibles i respectuoses amb l’aprofitament de recursos endògens de tot tipus.

]]>
<![CDATA[ VKEY, projecte guanyador del Weekend Challenge, en una edició amb rècord de participació ]]> Wed, 27 Nov 2019 00:00:00 +0100

El darrer de setmana del 22, 23 i 24 de novembre s'ha celebrat al TecnoCampus la 7ª edició del Weekend Challenge, un cap de setmana per fomentar l'emprenedoria i les sinergies entre estudiants de diferents titulacions.

Un total de 61 participants de diferents graus i màsters, i a més de diferents nacionalitats, han desenvolupat 12 idees de negoci al llarg de tot el cap de setmana, en una edició on s'ha assolit un nou rècord de participació. VKEY, una solució que consisteix en un pany intel·ligent que permetrà controlar l'accés de pisos turístics mitjançant la veu, ha estat el projecte guanyador, que tindrà l'opció de seguir desenvolupant la idea a la preincubadora del TecnoCampus.

El Weekend Challenge, una iniciativa de l'Àrea d'empresa i emprenedoria del TecnoCampus, forma part d'una àmplia sèrie de programes vinculats al foment de l'emprenedoria universitària a l'abast de tots els estudiants, per tal que desenvolupin les seves idees en projectes reals. El Weekend Challenge ha comptat amb el suport de l'equip de Néstor&Co, expert en consultoria i en tallers de formació, que amb la metodologia Lean Startup ha acompanyat els dotze projectes participants.

]]>
<![CDATA[ El professor Eloi Aymerich es doctora en Comunicació amb una tesi sobre resistència mediàtica ]]> Wed, 27 Nov 2019 00:00:00 +0100

El professor del Grau en Mitjans Audiovisuals del Tecnocampus Eloi Aymerich s'ha doctorat amb una tesi sobre resistència mediàtica en el programa de doctorat en comunicació de la Universitat Ramon Llull, després de la lectura feta el dilluns 18 de novembre.
La tesi doctoral porta per títol "Cultura, organització i resistència mediàtica. Elements per definir un tercer sector plural de la cultura a partir de quatre casos de la música popular catalana (2003-2018)" i els seus dos codirectors són el periodista Albert Sáez i el catedràtic de ciències polítiques Joan Subirats. La defensa davant del tribunal va tenir lloc a l'Institut de Recerca en Comunicació i Relacions Internacionals Blanquerna de la Universitat Ramon Llull. El tribunal estava format per Jordi Busquet, sociòleg de la cultura i professor dels estudis de comunicació (URL), Nicolás Barbieri, professor de ciències polítiques i polítiques culturals (UAB) i Amanda Rueda, Mâitre de Conference en Arts i Comunicació de la Universitat Le Mirail - Toulouse 2.

Aymerich va rebre la qualificació d'excel·lent, amb una defensa de com, en un marc digital, postmodern i de profunda desintermediació i desinstitucionalització, la cultura i la comunicació més activista estan reelaborant noves fòrmules d'organització per a poder continuar desenvolupant el seu rol contrahegemònic, comunitari, discursiu o de vocació de servei públic amb la resistència mediàtica com a centre d'acció. El tribunal va destacar el valor d'una recerca transversal, profundament interdisciplinar, un marc teòric vigorós i la conjunció de noves línies d'investigació que acosten la cultura cap a definicions més pròximes a la comunicació social i també a una definició exhaustiva d'un espai de la comunicació i la cultura entre l'estat i el mercat industrial.

]]>
<![CDATA[ El TecnoCampus participa en la nova xarxa Hypoxsport ]]> Wed, 27 Nov 2019 00:00:00 +0100

Aquest mes de novembre s'ha constituit en el Consell Superior d'Esports a Madrid la Xarxa Hypoxsport, que té com a missió investigar sobre els efectes de la hipòxia (condició patològica en la qual no hi ha un subministrament adequat d'oxigen, ja sigui a tot o en part del cos) en l'àmbit de la salut, de la rehabilitació i del rendiment esportiu. En la primera reunió es van tractar temes per a buscar sinergies entre els investigadors dels diferents centres amb prèvia experiència en hipòxia.

Liderada per la Universitat de Barcelona, aquesta xarxa està constituïda per les universitats i centres més prestigiosos de l'àmbit nacional i internacional:
- Universitat de Barcelona, Ramón Llull, TecnoCampus-UPF, Centre d'Alt Rendiment de Sant Cugat (Catalunya).
- Universidad de Granada, Centre d'Alt Rendiment de Sierra Nevada (Andalusia).
- Universidad de Extremadura (Extremadura).
- Universidad de Las Palmas de Gran Canaria (Canàries).
- Universidad de París (França).

A més, van ser convidades empreses que treballen específicament en la creació d'equips d'hipòxia (iAltitude, MOELCO).

El TecnoCampus ha estat convidat a formar part d'aquesta xarxa a través del director de l’Escola Superior de Ciències de la Salut i Coordinador del Grup d’Investigació en Activitat Física, Rendiment i Salut (GRI-AFIRS), Manuel Garnacho.
 

Article de recerca

D'altra banda, els professors Manuel Garnacho i Montse Girabent han publicat un article de primer quartil en l’àmbit de rehabilitació (JCR) a la revista Suport Care in Cancer. L’article tracta sobre els efectes d’un programa d’exercici en la salut cardiorespiratòria i muscular en nens supervivents de leucèmia aguda limfoblàstica.

Els resultats evidencien la importància de la pràctica de l’activitat física i esport en els pacients amb càncer.

 

]]>
<![CDATA[ "El sector empresarial ha canviat moltíssim [...] Ara podem tenir clients que ni tan sols veiem personalment" ]]> Tue, 26 Nov 2019 00:00:00 +0100

"El sector empresarial ha canviat moltíssim [...] Ara podem tenir clients que ni tan sols veiem personalment"

 

La Montse Chiva és Alumni de l'EUM, on es va graduar en Ciències Empresarials, i membre actual del Consell Alumni. Actualment treballa oferint assessorament comptable i fiscal a empreses i particulars en la teva pròpia empresa, l’assessoria l’Esplanada. 

 

Et vas graduar en Ciències Empresarials a la primera promoció nocturna de l’Escola Universitària del Maresme, l’actual Escola Superior de Ciències Socials i de l’Empresa, l’any 1999. Com recordes el teu pas per la universitat?

Tinc molt bons records, els companys, el professorat, l’espai, l’entorn...

Per a mi era una nova etapa de la vida que vaig prendre amb molta il·lusió i que m’obriria portes al futur.

 

Si haguessis d’escollir un record del teu pas pel TecnoCampus, quin seria?

Les amistats que han perdurat fins ara.

 

Ser la primera promoció sempre comporta certs riscos. Per què vas escollir estudiar aquí? Quina valoració faries?

La EUM em donava una oportunitat al costat de casa i per a mi era molt important, ja que la meva filla gran en aquell moment tenia 5 mesos i el fet de poder anar a classe a la tarda, era importantíssim per la infraestructura familiar. Quan es va inaugurar la Universitat, un grup de persones interessades vàrem anar a veure al Sr. Eugeni Romeu, director gerent i director acadèmic de l’EUM en aquell moment, per sol·licitar que es plantegessin obrir el nocturn, ja que podria donar oportunitat d’estudiar a persones que estaven treballant i en altres situacions. Sabia que un centre nou comportava riscos, però era un centre adscrit a la Pompeu Fabra i el Sr. Romeu també donava molta confiança per la seva trajectòria.

 

Actualment treballes oferint assessorament comptable i fiscal a empreses i particulars en la teva pròpia empresa, l’assessoria l’Esplanada. Què és el que t’agrada més de la teva feina?

Poder orientar a les persones i empreses a prendre bones decisions, a visualitzar allò que volen construir i també a conscienciar dels seus drets i deures en l’entorn empresarial .

 

Per què vas optar per emprendre pel teu compte?

De fet va ser degut a que l'empresa en la que estava treballant es va veure obligada a tancar.

Llavors la que ara és la meva sòcia i jo vàrem pensar que podríem intentar oferir els serveis de comptabilitat i fiscalitat, laboral i legal, que ja era el que fèiem internament, a la empresa que va plegar.

En aquell moment ens va engrescar que ja teníem algun client al que li oferíem els serveis ja comentats, i poc a poc ens vam anar animant i amb la sort de poder arrancar aquest projecte en una oficina petita i compartida, però suficient per començar. A partir d’aquest moment ens vam anar posicionant i creixent .

També ens oferia unes facilitats personals el fet de treballar prop de casa i això també va contribuir moltíssim en la conciliació de la vida personal i laboral.

 

Com ha canviat el sector des que et vas graduar?

Moltíssim. L’entorn ha evolucionat moltíssim, la tecnologia, els programes informàtics, les xarxes socials, internet, les presentacions telemàtiques... fa que la relació amb els clients i les administracions hagin canviat per bé i per mal.

Aquesta mateixa evolució fa que els propis clients estiguin més informats. Ara podem tenir clients als quals ni tant sols veiem personalment, que ens envien la informació via telemàtica, o mitjançant programes preparats perquè ells mateixos introdueixin la seva informació.

També ha canviat perquè ara hi ha part de les feines que es desenvolupaven en els nostres centres de treball que ara les administracions les estan oferint gratuïtament, per tant hi ha un ninxo de mercat que ha desparegut del nostre sector o que ja és residual.

 

Han transformat les noves tecnologies la teva feina? De quina manera?

Sí, en moltes coses ens estan facilitant el treball.

Tots els enviaments telemàtics que fem a les administracions ens han ajudat a optimitzar millor el temps, ara ja no hem de fer llargues cues per fer sol·licituds, entregar requeriments... a Hisenda, a la Seguretat Social o als jutjats.

Els arxius, el paper que anem reduint de mica en mica i l’organització de la documentació és més àgil. Treballar remotament, des de qualsevol lloc on hi hagi connexió a internet, és un luxe. Compartir arxius, treballar en xarxa...

 

Quins canvis veus en les noves generacions?

Que estan molt ben preparats, i que la tecnologia ja ha crescut amb ells. Els hi és molt més fàcil. Són més globals. El món és un tot, no hi ha fronteres.

 

A part de treballar en el sector comptable i fiscal, també sempre has estat molt vinculada al teixit social del territori. De fet, ets una de les impulsores i actualment presidenta de l’Associació Maresme Oncològic. Com va sorgir el projecte i per què vas decidir impulsar-lo?

Vaig patir un càncer de mama al 2002 i durant tot el procés Oncològic, entre varies persones afectades de càncer que coincidíem a les sales d’espera de les consultes de Cirurgia i oncologia, i amics i coneguts que ens van presentar alguns metges, ens vàrem adonar que faltava una associació que recolzés als afectats de càncer, i poc a poc va néixer l'Associació Maresme Oncològic l’any 2005.

Des de llavors, hem anat creixent i oferint serveis a les persones afectades de Càncer i als seus familiars. Ara hem fet un pas endavant i ens hem canviat de local per poder seguir creixent i fent costat a les persones que ens necessiten.

 

Consideres que és important vincular-se al territori? I a iniciatives de caire social? Per què? Què t’aporta?

Sí, vincular-se al territori et fa conèixer el teu entorn i prens consciència del que passa al teu voltant.

Les iniciatives de caire social són importants perquè la societat necessita humanitzar-se. Si ignorem el que passa al nostre voltant, donem l’esquena a la nostra societat i a nosaltres mateixos. Sempre pensem que les coses els passen als altres, i no és així.

Per a mi sempre és molt necessària la implicació. Al mateix temps que nosaltres estem ajudant a altres persones, també estem creixent. Ens fa més.

 

Els estudiants que acaben els estudis universitaris s’enfronten en un món laboral cada cop més canviant i en cas d’empresarials, a un ventall de sortides professionals molt ampli. Alguna recomanació?

Intentar sempre anar amb la ment oberta, no sabem mai quin serà el nostre futur.

Cada pas a la nostra vida compta per els propers que anirem fent. Sempre hem d'intentar aprendre, absorbir coneixement constantment, tant de les coses bones com de les no tant bones, perquè al final la experiència en el sector en el que estiguem ens anirà especialitzant, i serà el que en un futur ens donarà reconeixement. Perquè una vegada acabats els estudis universitaris s’obre un món on, amb sort, podrem aplicar els coneixements adquirits, però a més hi haurem de sumar habilitats socials i altres coneixements i formes de fer que adquirirem en el temps i que enriqueixen tant com el pas per la universitat.

 

Actualment formes part del Consell Alumni com a representant en l’àmbit de les Ciències Empresarials, una manera de seguir vinculat a la universitat. Consideres que és important seguir mantenint el vincle? Per què?

Sí, perquè tenir vincles amb les arrels sempre és important. El reconeixement dels centres on em vaig formar i tot el que em van donar en el seu moment és part del que sóc ara.

 

De fet, el juny de l’any passat vas participar, i també en l’organització, a la trobada d’antics alumnes de l’Escola Universitària del Maresme i de l’Escola Superior de Ciències Socials i de l’Empresa. Quina valoració faries?

Molt positiva, ens vàrem retrobar un nombre força important d’antics companys i companyes i ho vàrem fer en un entorn festiu. A més, vàrem poder visitar les instal·lacions actuals, res a veure amb l’edifici on nosaltres havíem estudiat.

 

Com consideres que des de la universitat es pot potenciar la comunitat de graduats?

S’hauria de poder fer una xarxa on els antics graduats puguin ajudar els nous graduats a posicionar-se en el món laboral o en el món de l'emprenedoria aprofitant els coneixements.

Ara, per aconseguir que la universitat sigui el nexe de connexió, caldria buscar alguna cosa que pogués engrescar a ambdues parts. Jo ara mateix no sabria per on començar, però hi pensaré.

]]>
<![CDATA[ Estudiants del Grau de Videjocs participen i guanyen el primer premi de la Not Only Games Jam de King ]]> Mon, 25 Nov 2019 00:00:00 +0100

L'empresa King ha acollit la segona edició de la Not Only Games Jam, una iniciativa en quà han participat dos equips de cadascun dels quatre centres universitaris (UPC, TecnoCampus-UPF, ENTI-UB, Salle-URL) on s’imparteixen estudis de videojocs a Catalunya.

​Per part de Tecnocampus van participar-hi dos equips d'alumnes de segon i tercer curs del Grau en Disseny i Producció de Videjocs, a més dels professors Ana Urroz, Marco Antonio, Enric Sant, Javier Cebrián i David García, com a mentors, i de la participació del coordinador del grau, l'Adso Fernández, com a jurat.

Aquests són els equips de TecnoCampus:

- TreePot (Guanyadors del Jam Award for Best Project): Júlia Blasco, Marina Chavarria, Joan Ortiga i Pol Serra.

- TecnoBoys: Antoni Galmés,  Daniel Rodríguez, Martí Guillot i Rodrigo Ben Da Silva.

Moltes felicitats als dos equips!

]]>
<![CDATA[ Se celebra la primera Trobada d’Empreses Cooperatives i d’Economia Social del Maresme ]]> Mon, 25 Nov 2019 00:00:00 +0100

A principis de 2019, la Càtedra d’Economia Social del Tecnocampus i la Diputació de Barcelona van publicar, conjuntament, el llibre Introducció a les empreses d’economia social. En un primer bloc, s’exposaven els principis de gestió aplicats a les empreses d’economia social i en un segon bloc s’exposaven 17 casos reals de cooperatives del Maresme.

Fruit d’aquella col·laboració amb empreses cooperatives del territori, des de la Càtedra d’Economia Social del Tecnocampus novament amb el suport de la Diputació de Barcelona, es va celebrar dimecres passat la 1ª Trobada d’Empreses Cooperatives i d’Economia Social del Maresme.

L’objectiu de la trobada era crear un espai per incentivar els contactes professionals, conèixer potencials nous socis, clients o col·laboradors, generar noves idees i crear una comunitat professional en l’àmbit de l’economia social del Maresme. L’acte va començar amb la presentació, per part d'Eloi Serrano, director de la Càtedra d’Economia Social del Tecnocampus, del llibre Introducció a les empreses d’economia social. A continuació, Ismael Hernández Adell, professor i coordinador de la Càtedra d’Economia Social, va presentar la quarta edició del Postgrau en Gestió de Cooperatives i Empreses d’Economia Social, que s’impartirà al Tecnocampus durant el 2020.

A continuació es va realitzar una dinàmica sobre xarxes empresarials a empreses d'economia social a càrrec de Sergi Frias i Marcela Arreaga, de CoBoi (Laboratori d'innovació social de Sant Boi de Llobregat). L’acte es va cloure amb la intervenció de Sergi Morales, regidor d’Ocupació i Empresa de l’Ajuntament de Mataró.

Les activitats de difusió i suport a l’economia social amb el suport de la Diputació de Barcelona continuen aquesta setmana amb els següents actes co-organitzats pel Grup de Recerca Narratives de la Resistència i la Càtedra d’Economia Social:

 • Dijous 28 de novembre a les 10 h (Sala de Graus, TCM1): conferència-col·loqui: Exhibir y distribuir cine cooperativamente: Hacia una situación actual. Ponents: Marta Selva (Drac Màgic) i Albert Triviño (Zumzeig)
 • Divendres 29 de novembre a les 12 h (Sala de Graus, TCM1): conferència-col·loqui: Producir en colectivo: Cine clandestino durante el tardofranquismo y la transición. Ponents: Lidia Mateo (Museo Reina Sofía) i Isadora Guardia (Universitat de València).

Nova edició del postgrau

Per altra banda, el proper mes de febrer s’inicia la quarta edició del Postgrau en Gestió de Cooperatives i Empreses d’Economia Social, títol propi de la Universitat Pompeu Fabra adreçat a titulats universitaris de la branca de Ciències Socials i Jurídiques, amb o sense experiència, que desitgin especialitzar-se o actualitzar els seus coneixements.

El Postgrau, totalment subvencionat, està organitzat per l’Escola Superior de Ciències Socials i de l’Empresa, la Càtedra d’Economia Social i Aracoop i compta amb el suport de la Direcció General d'Economia Social, el Tercer Sector, les Cooperatives i l'Autoempresa de la Generalitat de Catalunya.

Les preinscripcions ja estan obertes. Podeu trobar més informació a la web del postgrau.

]]>
<![CDATA[ El professor Josep Maria Raya obté plaça de catedràtic ]]> Fri, 22 Nov 2019 00:00:00 +0100

El professor i director de l’Escola Superior de Ciències Socials i de l’Empresa de Tecnocampus, Josep Maria Raya, ha guanyat la plaça de catedràtic d'aquest centre, adscrit a la Universitat Pompeu Fabra. El tribunal, format pels catedràtics Oriol Amat, Vicente Ortún i Esther Cabrera, va atorgar una excel·lent puntuació de 95 sobre 100 a la candidatura. L’àmbit de coneixement del ja catedràtic és l’estadística i l’anàlisi de dades en el sector de l’habitatge i el turisme, en què té uns dilatada experiència docent i de recerca.

Josep Maria Raya  té com a àmbits principals de la recerca l’economia de l’habitatge i l’economia del turisme (amb 866 cites). Així, de les 29 publicacions en Journals indexades al Journal of Citation Reports (JCR: Social Science Citation Index), 12 són d’economia de l’habitatge i urbanisme, 12 d’economia del turisme i 5 d’economia aplicada a la salut, l’esport, l’educació i els conflictes. Aquesta recerca continuada en aquests àmbits l’ha portat a participar en 5 projectes de recerca competitius (en dos com a investigador principal) i un nombre considerable de projectes de recerca i transferència no competitius per entitats com Tecnocasa, Catalunya Caixa, Fundació Bancaria La Caixa, Incasol, Departament de Vicepresidència, Ajuntament de Mataró, Diputació de Barcelona, entre altres. 

]]>
<![CDATA[ Manifest del TecnoCampus amb motiu de la Setmana Europea de la Prevenció de Residus ]]> Tue, 19 Nov 2019 00:00:00 +0100

La Setmana Europea de la Prevenció de Residus s'ha celebrar avui al TecnoCampus amb diverses activitats orientades a la sensibilització en aquest àmbit. Entre les activitats, ha destacat el compromís fet públic pel TecnoCampus a través d'un comunicat, llegir parcialment per representants de l'Associació d'Estudiants.

El reproduïm a continuació:

"El Tecnocampus és molt conscient que la generació de residus és un dels grans problemes als quals s’enfronta la nostra societat pel que implica en primera instància de recursos malbaratats, però també pel que suposa de despeses d’inversió i de manteniment d’infraestructures per la gestió, més enllà dels riscos que comporten per la salut i el medi ambient.

El Tecnocampus és també conscient del seu paper social, com centre de formació universitària i de transmissió de valors als nous professionals, que són ja els consumidors d’avui i seran demà els nous tècnics i directius d’empreses i institucions. El coneixement i la consciència de la implicació social i ambiental de les seves activitats productives acabaran marcant la rapidesa amb què transitarem cap a un model econòmic més sostenible.

Per això, el Tecnocampus vol afegir-se a aquesta proposta de conscienciació pública, com és la Setmana Europea de la Prevenció de Residus, impulsant accions de sensibilització del col·lectiu d’estudiants i treballadors durant aquesta jornada del dia 19 de novembre i expressant la seva voluntat d’endegar accions específiques de prevenció en la generació de residus, dins el camp d’activitat i responsabilitat que li és propi.

Entre les actuacions que s’ha previst realitzar destaquem les següents: promoció de la reparació i la reutilització d'equips, materials i mobiliari per tal d'allargar la vida útil d'objectes i materials. Des del servei de manteniment hi ha el compromís d’accentuar l’esforç d’aprofitament i de recuperació, força instaurat ja al Tecnocampus, i d’incorporar de manera explícita l’interès de la recuperació i aprofitament de materials i equip a les accions tecnològiques de divulgació que realitza la institució, dins el programa Xnergic i el nou Fablab. Creiem que el desenvolupament de les noves tecnologies permet abordar ara, millor que mai abans, la reducció progressiva del consum de paper i la substitució per mitjans de comunicació i transmissió digital. Convidem a tot els nostre col·lectiu, estudiants, professors, investigadors i personal d’administració a comprometre’s col·lectivament i personalment en l’estalvi de consum de paper que, en un centre acadèmic com el nostre, és especialment elevat.

També tenim entre les prioritats l’eliminació dels materials d’un sol ús, molt especialment els envasos de plàstic. Esperem comptar també en aquest objectiu amb la col·laboració del personal del Tecnocampus, molt especialment dels estudiants que sabem que són cada dia més conscients que tenim un únic planeta. També dels proveïdors dels serveis, en especial, els serveis de restauració que estan ja treballant en aquesta direcció i en la minimització del malbaratament alimentari.

Aprofitem aquesta jornada per reflexionar sobre les accions que estem fent i expressar la voluntat d’accelerar-les i ampliar-les. Aquest és un compromís de la institució i, fonamentalment, de tots els que en formem part perquè l’acció col·lectiva final és el resultat de les accions individuals en el nostre dia a dia. Fem del Tecnocampus un espai responsable i sostenible."

 


 

]]>