Tecnocampus http://www.tecnocampus.cat/ Web de Tecnocampus Tue, 19 Feb 2013 17:02:14 +0000 ca <![CDATA[ El professor Marcos Faúndez publica un article sobre dificultats grafomotrius en nens ]]> Fri, 15 Jan 2021 00:00:00 +0100

El professor de l'Escola Superior Politècnica Marcos Faúndez ha publicat un estudi sobre dificultats grafomotrius en nens i nenes de tercer i quart de primària. Aquest article ha estat publicat a la revista indexada de primer quartil IEEE Access. El treball forma part de la tesi doctoral de Jan Mucha, dirigida per Jiri Mekyska i Marcos Faúndez, que actualment es troba en estat de dipòsit previ a la defensa. 

Jan Mucha és eslovac i ha fet tres estades de recerca al grup de recerca de tractament del senyal i dades del Tecnocampus: d'un mes el 2017,  d'un mes el 2018 i de tot un any entre el 2018 i el 2019. 

El títol de l'article és Analysis of Various Fractional Order Derivatives Approaches in Assessment of Graphomotor Difficultiei se centra l'anàlisi de diverses tasques grafoescriturals realitzades sobre tableta gràfica digitalitzadora. 

]]>
<![CDATA[ El professor Jesús Martínez Marín participa en dos tribunals avaluadors de tesis sobre logística ]]> Fri, 15 Jan 2021 00:00:00 +0100

El professor de l''Escola Superior de Ciències Socials i de L’Empresa i coordinador dels estudis de logística al TecnoCampys, Jesús Martínez Marín, ha participat com president en el tribunal avaluador de la tesi doctoral titulada The transport and environmental impacts of cruise ships. Application to the case of the Port of Barcelona, defensada per l'estudiant Serio Ros Chao en el Departament d'Enginyeria Civil i Ambiental de la Universitat Politècnica de Catalunya. Els directors de tesi han estat Sergi Saurí i Agustí Sanchez-Archilla Conejo.  Aquest treball s'emmarca en la mateixa línia del grup de recerca GRAEFES, en el seu apartat de lgistica i negocis marítims. A causa de la pandèmia, la defensa esva fer online, amb presència de públic, directors de tesi, i els tres membres integrants del tribunal. 

Martínez Marín també ha participat com membre del tribunal avaluador de la tesi doctoral titulada Los incidentes (near misses) en la gestión proactiva de la seguridad marítima. Modelos y marco jurídico, defensada per l'estudiant Enrique Lueje Fuente en el Departament de Ciències i Enginyeria Nàutiques de la Universitat Politècnica de Catalunya. El director de tesi ha estat Jaime Rodrigo de Larrucea i aquest treball tambè  s'emmarca en la mateixa línia del grup de recerca GRAEFES en el seu apartat de Logistica i negocis marítims. A causa de la pandèmia, la defensa es va dur a terme online amb presència de públic, director de tesi i membres integrants del tribunal. 

]]>
<![CDATA[ Vols marxar a estudiar a l'estranger el curs vinent? Encara hi ets a temps! ]]> Thu, 14 Jan 2021 00:00:00 +0100

Del 25 al 31 de gener, pots sol·licitar un plaça de mobilitat per marxar a estudiar a l’estranger el proper curs 2021-2022.

Qui pot sol·licitar-la?

 • Estudiants que no heu sol·licitat plaça en el primer període de convocatòria
 • Estudiants que heu fet una mobilitat anteriorment, o que heu renunciat a una plaça assignada en convocatòries de cursos anteriors
 • Estudiants que esteu en llista d’espera (no us han assignat cap plaça en 1a convocatòria). A més, teniu l’opció de canviar les vostres preferències.

Recorda que els requisits són els mateixos: has de tenir 60 crèdits aprovats en el moment de fer la teva sol·licitud i adjuntar el certificat de nivell d’idioma de docència requerit segons la destinació

Quan?
Sol·licitud del 25 al 31 de gener (fins a les 23:59 hores).

Com?

Pots presentar la sol·licitud aquí. Accedeix amb les teves credencials habituals i clica a: Gestions de Relacions Internacionals > Sol·licitud d’intercanvi outgoing. A tenir en compte:

 • Podràs escollir fins a tres universitats (per ordre de preferència). El llistat d’universitats només mostrarà aquelles destinacions disponibles segons el grau i curs que estàs estudiant.
 • Marca el període de preferència d’estada (1r semestre, 2n semestre o curs complet).
 • No oblidis adjuntar el certificat del nivell d’idioma (mínim de B2), excepte per a places que són en castellà (en format PDF).

Per a més informació, o si tens dubtes, pots descarregar-te la guia de com sol·licitar una plaça aquí

]]>
<![CDATA[ Deu start-ups del sector salut, presents al fòrum d’inversió del programa d’acceleració StartHealth ]]> Thu, 14 Jan 2021 00:00:00 +0100

El passat 16 de desembre, en el marc del programa d’acceleració d’start-ups del sector salut StartHealth, el TecnoCampus va organitzar un fòrum d’inversió en què van participar deu start-ups que participen en aquest programa.

La benvinguda de l’acte va anar a càrrec d'Antònia González, cap de suport a emprenedors i creixement empresarial del TecnoCampus. Durant l’acte, que va ser conduit per Yolanda Fernández, responsable de creixement empresarial de TecnoCampus, les start-up van presentar els seus projectes en format virtual davant d’empresaris i inversors, amb un format de pitch de 5 minuts i torn de preguntes. En acabat, Toni Ruiz, en representació d’ACCIÓ, va tancar l’acte.

Finalment, mitjançant formularis de contacte i interès, es va facilitar el networking entre emprenedors, inversors i empresaris assistents a l’acte.

Les start-ups que van participar al fòrum són els següents:

 • BerdacPresentada per Roger Guasch. Es tracta d’un dispositiu de dispensació automàtica de medicaments, que pretén augmentar l’adherència als tractaments farmacològics i reduir els errors en l’administració de medicació. Es composa d’un hardware (dispensador + blisters) i un software per a la monitorització de l’adherència terapèutica en temps real. Permet evitar oblits en la presa de la medicació i errors en la medicació. A més, preveu el risc de recaiguda.
 • AIMS MedicalPresentada per Alberto Martín. Sistema de cribratge que permet millorar el diagnòstic i la gestió del risc dels pacients de patir disfàgia orofaríngia. La disfàgia és prevalent en determinades malalties, com les neurodegeneratives, càncer de faringe i lesions cerebrals. Per mitjà de la intel·ligència artificial, aquest sistema d’ús hospitalari proporciona informació a temps real al personal clínic sobre el nivell de risc de patir disfàgia que presenten els pacients.
   
 • Loop DiagnosticsPresentada per Enrique Hernández. Es tracta d’un dispositiu que, mitjançant la utilització de biomarcadors, permet detectar i diagnosticar la sèpsia en estadis inicials i de manera molt ràpida. La ràpida identificació de la sèpsia és essencial, ja que en cas de no ser tractada pot progressar cap a un xoc sèptic. La eina diagnòstica desenvolupada per Loop permet que, en un marge de temps curt, els professionals sanitaris puguin prendre les decisions clíniques adequades.
   
 • DinbeatPresentada per Talía Bonmatí. Dispositiu que permet monitoritzar en remot, a temps real i per connexió sense fils les constants vitals (electrocardiograma, freqüència cardíaca i respiratòria, temperatura, oximetria), activitat i posició dels pacients. Disposen d’un wearable comercialitzat per a aplicació en veterinària, i properament, llançaran al mercat Dinbeat Life per a humans.
   
 • Sycai MedicalPresentada per Júlia Rodríguez. Software basat en intel·ligència artificial que, per mitjà de l’anàlisi d’imatges de TACs ajuda els radiòlegs en la detecció, caracterització i seguiment de lesions pre-canceroses pancreàtiques. No només permet augmentar el nombre de diagnòstics accidentals, sinó que també ofereix informació estadística que permet realitzar prediccions de l’evolució de la lesió, i facilitar el diagnòstic i presa de decisions relatives al tractament.
   
 • DeltaQonPresentada per Patricio Sáez. Es tracta d’un dispositiu mèdic portàtil i fàcil d’utilitzar que proporciona mesures d’alta precisió del moviment articular del cos humà mitjançant sensors inercials. Gràcies a la tecnologia IOT i intel·ligència artificial, permet detectar anomalies en el moviment articular i monitoritzar l’evolució del tractament de rehabilitació. Les aplicacions més rellevants d’aquesta tecnologia són per a les malalties degeneratives, accidents i lesions esportives. 
   
 • PostOpAtHomePresentada per Sergio Vitale. Eina de telemedicina (mhealth) dissenyada per a la monitorització extrahospitalària del dolor durant el període postoperatori; d’aplicació principalment en les intervencions ambulatòries, que són cada vegada més freqüents. L’aplicació permet la comunicació del pacient directament amb l’equip sanitari per tal d’optimitzar la gestió del grau de dolor a temps real.
 • BreazPresentada per James Hugall. Dispositiu per detectar de manera precoç la malaltia pulmonar obstructiva crònica (MPOC)  que bloqueja progressivament les vies respiratòries que provoca problemes respiratoris greus. El dispositiu està dissenyat específicament per a l’atenció primària (on hi ha la majoria de pacients no diagnosticats) com a eina per al cribratge ràpid de la malaltia pulmonar obstructiva crònica.
   
 • B.RightPresentada per Álvaro Frias. Es tracta d'una aplicació mòbil basada en un algoritme psicoterapèutic d’intel·ligència artificial dirigida a ajudar als pacients amb trastorn límit de la personalitat i altres trastorns psiquiàtrics a autogestionar les seves crisis emocionals. L’aplicació és utilitzada pel pacient en el moment en què afronta una situació d’inestabilitat emocional, i mitjançant una sèrie d’algoritmes psicoterapèutics, se li proporcionen les pautes psicològiques més pertinents en funció del tipus, intensitat i el moment de la crisi.
   
 • ExheusPresentada per Teresa Tarragó. Ofereix informació en temps real a través de l’anàlisi de l’expressió dels gens (RNA) i la intel·ligència artificial que permet mesurar i controlar amb precisió els canvis que pateix el cos en funció de la nutrició i l'exercici realitzat mitjançant biomarcadors genètics, reduint els problemes de salut derivats i millorant el rendiment i la recuperació de forma personalitzada.
]]>
<![CDATA[ Professors i investigadors del TecnoCampus participen en el congrés Nodos ]]> Thu, 14 Jan 2021 00:00:00 +0100

Les professores i investigadores Noemí Ruiz-Munzón i Alexandra Masó, professores de l’Escola Superior de Ciències Socials i de l’Empresadel TecnoCampus, i Alexandra Samper, Ana Urroz i Daniel Candil, docents a l’Escola Superior Politècnica del TecnoCampus, han presentat tres comunicacions al congrés "Nodos del conocimiento", celebrat els dies10 i 11 de desembre del 2020 en format online.L'esdeveniment ha reunit uns  2.000 ponents de 25 països.

En el "nodo" Arte y Humanidades (N04-S09), s'hi ha presentat la comunicació Repensando el espacio artístico y narrativo. La realidad virtual (RV) como alternativa expositiva y creativa en tiempos de pandemia, de Ana Urroz i Daniel Candil. En el "nodo" Educación, pedagogía y docencia, Ana Urroz ha presentat Metodologías de diseño en el proceso de enseñanza aprendizaje en aulas universitarias. La experiencia de utilizar Design Thinking con estudiantes de fisioterapia (N01-S09). Noemí Ruiz, Alexandra Samper i Alexandra Masó han presentat Think global, act local: un método de diálogo epistemológico para reducir la brecha entre universidad-empresa en el ámbito del marketing (N01-S01-E). Aquest últim treball és fruit del projecte d’innovació docent del curs 2019-20 finançat pel Tecnocampus.

 

 

]]>
<![CDATA[ Inici online de la docència del segon trimestre ]]> Wed, 06 Jan 2021 00:00:00 +0100

Comunicat del Comitè Acadèmic del TecnoCampus en data 6/1/2021:

"Com ja vam avançar en el darrer comunicat abans de les festes de Nadal, i com confirmen les indicacions de les autoritats sanitàries fetes públiques ahir, l'inici de les classes del segon trimestre s'haurà de fer amb modalitat online, amb la presencialitat limitada a les pràctiques que es fan en espais tècnics i laboratoris, a més d'activitats de petit format com seminaris o tutories.

Volem fer de nou una crida a la responsabilitat individual i col·lectiva en aquesta fase de la pandèmia. S'han pres totes les mesures perquè els espais del TecnoCampus siguin segurs; és important que tots i cadascun de nosaltres mantinguem sempre i a tot arreu les mesures d'higiene i de distància, i fem un ús adequat de la mascareta quan ens desplacem als edificis dels campus per fer-hi alguna de les activitats permeses.

Cordialment,

Comitè Acadèmic del TecnoCampus."

]]>
<![CDATA[ Reunió del Grau de Logística amb el Clúster Nàutic de Barcelona ]]> Thu, 31 Dec 2020 00:00:00 +0100

El TecnoCampus va rebre la darrera a finals de desembre la visita del president del Clúster Nàutic de Barcelona, Toni Tió, encarregat de la posada en marxa del futur Clúster Nàutic de La Ciotat (França). Va ser rebut per Jesús Martínez Marín, responsable dels estudis universitaris de logística i negocis marítims, que el va acompanyar en una visita per les instal·lacions del TecnoCampus. Tots dos van analitzar la importància del Clúster Nàutic per a l’economia blava i les sinergies entre la universitat i el clúster en assignatures propias del Grau de logística i negocis marítims i en la jornada anual que organitza el grau. També van destacar l'impuls als premis BluAct, per part de l’Ajuntament de Mataró, juntament amb sis ciutats portuàries europees com el Pireu (Grècia), Ostende (Bèlgica), Galati (Rumanía), Matosinhos (Portugal), Burgas (Bulgaria) i Salern (Italia), amb l’objectiu de compartir bones pràctiques en emprenedoria en l'anomenada "economia blava".

El Clúster Nàutic de Barcelona ​​és un referent internacional en la seva àrea i el TecnoCampus, com a membre del Clúster, hi col·labora per impulsar la relació entre la universitat i el món de l'empresa.

]]>
<![CDATA[ El TecnoCampus acollirà la prova pilot de Demola Catalunya, un programa de foment de la cultura de la innovació oberta entre universitats i empreses ]]> Fri, 18 Dec 2020 00:00:00 +0100

El Govern de la Generalitat, la Universitat Pompeu Fabra i el TecnoCampus van  presentar ahir el programa de foment de la cultura de la innovació oberta entre universitats i empreses Demola Catalunya, que té com a finalitat incorporar de manera sistemàtica les eines d’innovació oberta per tal d’afavorir un canvi de mentalitat que permeti, d’una banda, la connexió entre l’acadèmia i el sector productiu i econòmic, així com la creació d’ocupació i la incorporació d’activitats innovadores en les pimes.

L'acte de presentació d'ahir va comptar amb les intervencions, per part del TecnoCampus, del seu president i alcalde de Mataró, David Bote, i el director general, Josep Lluís Checa. Per part de la Generalitat, va intervenir el secretari d'Universitats i Recerca, Francesc Xavier Grau, i per part de la UPF, el professor Vicente Ortún. Des de Finlàndia, va fer-ho Ville Kairamo, director general de DEMOLA project. La presentació es va poder veure en directe per You Tube, on es pot recuperar la gravació.

El programa es desenvoluparà inicialment amb una prova pilot que es farà durant aquest curs 2020-2021 al TecnoCampus, centre adscrit a la Universitat Pompeu Fabra (UPF), amb la voluntat d’estendre’s a tot Catalunya en edicions posteriors. Per impulsar aquest projecte, el Govern, mitjançant la Secretaria d’Universitats i Recerca del Departament d’Empresa i Coneixement, ha confiat en la plataforma Demola, una metodologia avalada internacionalment en l’àmbit de la innovació oberta entre universitats i empreses que ja està implementada a 18 països.

L’objectiu del llançament d’aquest pilot és testejar aquesta metodologia de cocreació, identificar les bones pràctiques i assentar les bases per a un desenvolupament posterior del programa a tot el sistema universitari català. El model Demola proporciona les eines i els processos de cocreació per adoptar un model d’innovació col·laborativa on el talent i la motivació dels estudiants universitaris permet oferir respostes innovadores als reptes plantejats per empreses i organitzacions.

La UPF i el TecnoCampus tenen un perfil òptim per al llançament d’aquest pilot ja que, d’una banda, la UPF té una clara orientació a la internacionalització, la sostenibilitat, el treball en xarxa i la interlocució amb el món productiu, mentre que el TecnoCampus té una sòlida trajectòria en projectes d’innovació, cocreació i emprenedoria. Com a elements que aporten valor en el desplegament del pilot, destaquen els tres centres universitaris del TecnoCampus i el parc tecnològic, gestionats de forma compacta per estimular les sinergies entre la universitat i l’empresa.

Cocreació per millorar la innovació 

La prova de pilot del programa Demola Catalunya es posa en marxa en el marc de les accions definides en el Pacte Nacional per a la Societat del Coneixement (PN@SC), l’objectiu principal de les quals és millorar la capacitat d’innovació de Catalunya fins que es converteixi en un dels motors principals de l’economia catalana i, en conseqüència, del benestar social. En aquesta línia, el PN@SC recull la necessitat d’enfortir la connexió entre el sistema de creació de coneixement i el d’aplicació, així com d’incloure el talent jove en aquest procés de millora.

El programa Demola Catalunya posa el focus en la Generació Z per tal que el talent i les aportacions dels líders i consumidors del futur siguin una font d’innovació, creativitat i modernització per a les empreses i les organitzacions catalanes que els permeti integrar nous conceptes, serveis i/o productes.

Aquest programa, inclòs en el Pla per a la Reactivació Econòmica i Protecció Social (CORECO), és una oportunitat per, gràcies a la cocreació, generar valor en entorns d’alta diversitat, un element clau amb un paper rellevant en la reactivació del sector productiu i econòmic del país en aquests temps complexos i incerts en plena crisi per la pandèmia de Covid-19. Incideix també en l’esperit emprenedor del jovent, a més d’afavorir una major ocupació i autoocupació juvenil per la participació activa de l’estudiantat.

El programa Demola Catalunya

El programa Demola Catalunya està dissenyat per implementar processos de cocreació en els quals participin estudiants de les universitats catalanes, així com estudiants internacionals gràcies a les aliances pròpies dels centres catalans i de la xarxa internacional Demola. El model es basa en la formació d’equips internacionals i multidisciplinaris que, sota la supervisió d’experts, donen resposta als reptes plantejats per les empreses i organitzacions locals que participen en el projecte. Des del 2008, aquest model s’ha erigit com a un instrument eficaç per a la innovació ja que en el 80% dels casos les empreses i organitzacions validen les solucions presentades pels equips d’estudiants, que passen a posteriors fases de desenvolupament. 

En aquest sentit, el programa Demola Catalunya d’innovació oberta té com a objectius:

 • •        Impulsar la competitivitat del teixit industrial de Catalunya incorporant el talent format a les universitats en els seus processos innovadors.
 • •        Impulsar una relació més estreta entre universitat i empreses i altres organitzacions, per millorar les competències de l’estudiantat de formació universitària.
 • •        Preparar les empreses de Catalunya pels reptes globals.
 •  
 • El programa també permetrà potenciar la identitat i les habilitats professionals dels estudiants universitaris i augmentar-ne l'ocupabilitat, impulsar la innovació oberta entre universitats i empreses, augmentar les capacitats d’aquestes empreses per generar oportunitats amb nous productes i serveis més preparats per al futur.
 •  
 • En definitiva, el programa vol crear condicions per a la creació de noves empreses (start-ups establertes pels equips dels projectes), nous llocs de treball als sectors empresarials de Catalunya, contribuir a les estratègies d’especialització intel·ligent a través de la interacció entre universitats i empreses, connectar Catalunya amb una xarxa de hubs innovadors seguint l’estratègia dels ecosistemes d’innovació que impulsa la Comissió Europea, contribuir a la internacionalització del nostre sistema d’innovació, i respondre des de la cocreació i la generació de noves idees a la recuperació de la crisi postcovid. 
 •  
 • El projecte pilot 
 • En el marc del projecte pilot, es crearan una desena de grups de treballs als quals se’ls plantejaran reptes de partida que es corresponguin a les necessitats del teixit industrial de l’entorn del TecnoCampus, incorporin la capacitat d’aquest centre adscrit a la UPF, i que s’alineïn amb les estratègies europees de transició energètica i digital, sostenibilitat i intel·ligència artificial. Des de la UPF i Tecnocampus, activaran la participació d’estudiants, investigadors i empreses de l’entorn, als quals se’ls hi sumarà la xarxa internacional de Demola. El procés estarà en tot moment supervisat per professionals en innovació i cocreació. 
 •  
 • El model Demola 
 • La plataforma Demola va ser creada a la regió de Tampere (Finlàndia) el 2008  i, al llarg d’aquests dotze anys s’ha estès per universitats de tot el món. Actualment,  proporciona l’expertesa de la implementació del seu model a 18 països diferents i ha posat en contacte més de 50 universitats, 750.000 estudiants i centenars d’empreses de tot el món. Aquest programa ha estat reconegut per l’OCDE i per la Comissió Europea com un dels programes d’innovació oberta per universitats més potents i de major impacte.
]]>
<![CDATA[ Un estudi conclou que cada euro invertit al TecnoCampus té un retorn social de 2,39 € ]]> Wed, 16 Dec 2020 00:00:00 +0100

Un article publicat al Frontiers in Psychology firmat pels professor de l'Escola Superior de Ciències Socials i de l'Empresa Josep Maria Raya, Roberto Dopeso i Josep Torres conclou que cada euro invertit al TecnoCampus té un retorn social de 2,39€.

L'article pretén mesurar el valor econòmic i social del TecnoCampus a la seva regió d’influència (ciutat de Mataró i regió del Maresme. Els resultats mostren que l’impacte del TecnoCampus té una relació socioeconòmica cost-benefici de 2,39. És a dir, cada euro invertit té un retorn social de 2.39€. La mesura de l’impacte requereix un enfocament divers. Tot i que els mètodes utilitzats no són nous, la combinació d’ells presenta un enfocament nou per mesurar l’impacte d’una institució de docència, recerca i innovació d’aquestes característiques. Hem mesurat el valor econòmic amb el model Input-Output (IO), inclosa la Matriu de Comptabilitat Social (SAM).

Per als càlculs del valor social s'ha usat l’anàlisi cost-benefici (CBA), que afegeix mesures de localització de les empreses per estimar els efectes de les externalitat de, per exemple, recerca o emprenedoria. Els principals resultats presenten un valor econòmic superior al 0,054% del PIB català, mentre que l’impacte en l’ocupació representa gairebé el 0,37% de l’ocupació total de la regió. S'estima que el multiplicador econòmic total de l'activitat del Tecnocampus és d'1,89.

El valor social del TecnoCampus genera 0,50 euros addicionals a aquest multiplicador econòmic . Aquest valor social addicional suposa un augment de la productivitat estimat en 20 milions d’euros d’ingressos operatius per a les empreses catalanes i la creació de set empreses addicionals a la regió del Maresme com a conseqüència dels vessaments de coneixement. El valor social també inclou la reducció de la sobreeducació provocada per una millor concordança entre graduats i empreses, una aplicació més directa de la investigació i un augment de l’excedent del consumidor. Finalment, l'article analitza implicacions polítiques de les conclusions extretes per promoure inversions en aquest tipus d’infraestructures.

]]>
<![CDATA[ Previsió d'inici online de la docència del proper trimestre ]]> Wed, 16 Dec 2020 00:00:00 +0100

El Comitè Acadèmic del TecnoCampus ha informat la comunitat educativa que el segon trimestre del curs 2020-2021 s'haurà d'iniciar, previsiblement, amb la presencialitat limitada a les pràctiques que es fan en espais tècnics i laboratoris, a més d'activitats de petit format com seminaris o tutories.

Catalunya no va entrar el passat dilluns 7 de desembre al tram 2 del “Pla d’obertura progressiva d’activitats”, ja que les autoritats sanitàries van considerar que no es reunien les condicions epidemiològiques per fer-ho. Això fa pensar que difícilment el 7 de gener s'assolirà el tram 4, que és el moment en què les universitats podran tornar a la presencialitat. 

El Comitè Acadèmic ha reiterat la voluntat del TecnoCampus de retornar a la presencialitat de la docència el més aviat possible, ja sigui de la manera tradicional o seguint el model híbrid presencial i virtual en el cas que encara persisteixin restriccions. Sigui com sigui, la institució està preparada per garantir una docència de qualitat i per acompanyar els estudiants amb les millors condicions en el seu procés d’aprenentatge.

]]>
<![CDATA[ Cinquena edició del Postgrau en Gestió de Cooperatives i Empreses d’Economia Social ]]> Wed, 16 Dec 2020 00:00:00 +0100

El proper mes de febrer de 2021 comença al TecnoCampus la cinquena edició del Postgrau en Gestió de Cooperatives i Empreses d’Economia Social. Aquesta formació està impulsada i organitzada per la Càtedra d’Economia Social del TecnoCampus, amb el suport del Departament de Treball de la Generalitat de Catalunya i el finançament del Ministeri de Treball i Economia Social del Govern d’Espanya.

L’objectiu fonamental del curs és formar professionals per realitzar les seves activitats en el camp de l'economia social i cooperativa. Per una banda, millora els nivells de capacitació dels professionals que actualment estan exercint el seu treball en aquestes d’organitzacions; per l'altra, forma joves professionals que vulguin desenvolupar la seva carrera professional en aquestes organitzacions.

El curs proporcionarà a l'alumnat les competències necessàries per crear, desenvolupar, gestionar, investigar, innovar i liderar cooperatives i empreses d'economia social, així com per facilitar la cooperació entre elles.
Es tracta d’un programa eminentment pràctic, que facilita i dóna a conèixer les eines necessàries per al bon funcionament intern de les entitats de l'economia social i les cooperatives i promou les competències emprenedores i innovadores com a motors de canvi d’aquestes organitzacions.

Per conèixer en detall el programa, accediu la pàgina web del Postgrau en Gestió de Cooperatives i Empreses d’Economia Social.

]]>
<![CDATA[ Berdac, una startup participant del programa StartHealth del TecnoCampus, guanyadora del 3er premi de Expansión Startup 2020 en la categoria de salut i biotecnologia. ]]> Wed, 16 Dec 2020 00:00:00 +0100

Berdac ha desenvolupat un dispensador intel·ligent de medicació que permet evitar oblits i errors en la presa de medicació. És un dispositiu que alerta als pacients de l’hora en la que s’han de prendre la medicació, i que dispensa la dosi que li pertoca en cada moment. El pacient només ha de prémer un botó per a retirar la medicació. A més, el sistema disposa de sensors que permeten detectar i enregistrar els oblits de medicació per tal d’avisar a familiars i/o cuidadors.

L’empresa, constituïda al 2019, ja ha rebut més de 0.6M € en finançament públic i privat, i ha estat reconeguda com a empresa emergent innovadora i d’alt impacte en el sector salut. Mentre que ja va ser premiada amb els Premios Emprendedor XXI de CaixaBank en la categoria Sénior, aquest any ha rebut també el 3er premi en la categoria de salut i biotecnologia dels premis Expansión Startup 2020. Seguint els protocols de seguretat sanitària, l’acte va reunir a un centenar d’emprenedors, directius de grans empreses i altres membres rellevants de l’ecosistema. Un altre reconeixement important per a una empresa d’alt impacte en el sector salut.
 

]]>
<![CDATA[ El TecnoCampus esdevé partner de Barcelona Health Hub ]]> Wed, 16 Dec 2020 00:00:00 +0100

El TecnoCampus reforça la seva aposta pel suport a l’emprenedoria i innovació en salut convertint-se en un nou membre del Barcelona Health Hub.

Des de la seva creació, ara fa 10 anys, el TecnoCampus s’ha posicionat com a campus emprenedor, caracteritzat per la interrelació entre la universitat i l’empresa. El TecnoCampus dóna suport i aporta valor a un gran nombre d’emprenedors i empreses de diferents sectors i en especial en els àmbits estratègics per al TecnoCampus com és el sector salut.

En aquest sentit, TecnoCampus es proposa el repte de consolidar un Hub al voltant del clúster de salut on es concentrin tots els agents de la cadena de valor del sector per integrar i compartir recursos d’una manera col·laborativa per esdevenir un referent en el sector i oferir millors solucions sociosanitaris a les persones.

L’acord amb el Barcelona Health Hub (BHH) reforça aquesta aposta de TecnoCampus per l’emprenedoria i innovació en el sector salut. El BHH, situat al recinte modernista de l’Hospital de Sant Pau de Barcelona, és una associació que reuneix a empreses i startups del sector tecnològic i de la salut amb l’objectiu de promoure el coneixement, divulgació i innovació en la salut digital.

La vinculació del TecnoCampus amb el BHH permetrà, entre d’altres, la col·laboració d’ambdues entitats en l’intercanvi d’iniciatives relacionades amb la innovació en salut i la promoció econòmica de Catalunya; així com augmentar la presència del TecnoCampus en l’ecosistema d’innovació en salut.

]]>
<![CDATA[ Premis Creatic 2020: visió artificial per a detectar el càncer de pàncrees ]]> Wed, 16 Dec 2020 00:00:00 +0100

Recentment, Sycai Medical ha estat reconeguda com el millor projecte amb impacte social en els Premis Creatic, organitzats pel TecnoCampus i l'Ajuntament de Mataró.

El premi està dotat amb 6.000 euros i estada bonificada en la incubadora del parc empresarial del TecnoCampus. La companyia també va participar en l'edició d'aquest any del programa StartHealth per a startups de salut.

Sycai Technologies és una empresa especialitzada a oferir solucions de visió artificial que apoderin al personal sanitari, principalment als radiòlegs, encara que tenen algun projecte per a altres professionals.

“Creiem que la tecnologia ha de servir abans de res per a millorar la vida de les persones. En un any com aquest hem estat molt conscients de l'importants que són els nostres sanitaris. Volem oferir-los eines que els permetin ajudar als pacients i millorar la seva qualitat de vida”, afirma Sara Toledano Sáez, CEO de l'empresa. Juntament amb Javier García López (CTO), Júlia Rodríguez Comas (CSO), i Julia Arribas Anta (Medical Advisor) lideren aquesta companyia que, a més d'ajudar en el diagnòstic de malalties, també prediu l'evolució dels pacients.

Sycai Medical és una aplicació que ajuda els radiòlegs a detectar lesions que poden ser precursores de càncer de pàncrees i les classifica en funció de la seva probable evolució.

“És un programari que s'integra en els sistemes de l'hospital per a estalviar temps als radiòlegs i ajudar-los a extreure informació dels TACs i ressonàncies de manera senzilla”, apunta Toledà.

Llegeix article sencer a la Vanguardia

]]>
<![CDATA[ Premis Creatic 2020: viatjar resolent els enigmes de cada ciutat ]]> Wed, 16 Dec 2020 00:00:00 +0100

Engimas Tour,  millor iniciativa liderada per donesen els Premis Creatic, organitzats pel TecnoCampus i l'Ajuntament de Mataró,  ha desenvolupat una web app per a permetre als turistes recórrer diferents llocs a través de jocs, i a les persones locals conèixer millor les seves pròpies ciutats.El premi està dotat amb 6.000 euros i estada bonificada en la incubadora del parc empresarial del TecnoCampus

Enigmes Tour és una empresa que pretén convertir els carrers que recorrem en un enigma, en una espècie de fuita room a l'aire lliure. Va ser creada fa dos anys per Anna Biosca, CTO; Laura Agut, CEO i responsable de la part creativa i Isabel Vico, que gestiona la part comercial.

Engimas Tour ha desenvolupat una app per a permetre als turistes conèixer una ciutat a través d'un catàleg de jocs gratuïts, enigmes que es resolen al llarg d'una ruta que passa pels llocs emblemàtics de cada ciutat per a viatjar d'una forma diferent.

A més d'usar-se per a recórrer ciutats, l'app pot emprar-se en l'àmbit educatiu o dels esdeveniments. “Pot ser molt interessant per a centres educatius i centres d'esdeveniments, per a col·legis i fires…perquè podem personalitzar els enigmes i jocs”, exemplifica Biosca.

Llegir article sencer a la Vanguardia.

]]>
<![CDATA[ Presentació del projecte Demola, aquest dijous a les 16 h ]]> Tue, 15 Dec 2020 00:00:00 +0100

Aquest dijous 17/12/2020, a les 16h, segueix online pel canal de YouTube del TecnoCampus la presentació del projecte Demola.

Demola Catalunya té com a finalitat incorporar de manera sistemàtica les eines d’innovació oberta per tal d’afavorir un canvi de mentalitat que permeti, d’una banda, la connexió entre l’acadèmia i el sector productiu i econòmic, així com la creació d’ocupació i la incorporació d’activitats innovadores en les pimes.

El programa es desenvoluparà inicialment amb una prova pilot que es farà durant aquest curs 2020-2021 al Tecnocampus amb la voluntat d’estendre’s a tot Catalunya en edicions posteriors. Per impulsar aquest projecte, el Govern de la Generalitat, mitjançant la Secretaria d’Universitats i Recerca del Departament d’Empresa i Coneixement, ha confiat en la plataforma Demola, una metodologia avalada internacionalment en l’àmbit de la innovació oberta entre universitats i empreses que ja està implementada a 18 països.

L’objectiu del llançament d’aquest pilot és testejar aquesta metodologia de cocreació, identificar les bones pràctiques i assentar les bases per a un desenvolupament posterior del programa a tot el sistema universitari català. El model Demola proporciona les eines i els processos de cocreació per adoptar un model d’innovació col·laborativa on el talent i la motivació dels estudiants universitaris permet oferir respostes innovadores als reptes plantejats per empreses i organitzacions.

En el marc del projecte pilot, es crearan una desena de grups de treballs als quals se’ls plantejaran reptes de partida que es corresponguin a les necessitats del teixit industrial de l’entorn del Tecnocampus i que s’alineïn amb les estratègies europees de transició energètica i digital, sostenibilitat i intel·ligència artificial.

El model Demola
La plataforma Demola va ser creada a la regió de Tampere (Finlàndia) el 2008  i, al llarg d’aquests dotze anys s’ha estès per universitats de tot el món. Actualment,  proporciona l’expertesa de la implementació del seu model a 18 països diferents i ha posat en contacte més de 50 universitats, 750.000 estudiants i centenars d’empreses de tot el món. Aquest programa ha estat reconegut per l’OCDE i per la Comissió Europea com un dels programes d’innovació oberta per universitats més potents i de major impacte.

]]>
<![CDATA[ La biblioteca obre les portes amb limitació d'horaris, aforament i serveis ]]> Thu, 10 Dec 2020 00:00:00 +0100

En motiu de les setmanes d'exàmens finals del primer trimestre d'aquest curs 2020-21, la Biblioteca obre les portes amb limitació d'horaris, aforament i serveis, fins al 21 de desembre.

Horari i accés

L’horari és de dilluns a divendres de 9:30 a 14 hores i de 15 a 18 hores.

L’accés a la Biblioteca es fa pel Carrer Tordera i és exclusiu per la comunitat universitària. Cal mostrar la identificació del TecnoCampus al taulell de la Biblioteca.

L'entrada i ocupació es realitza presencialment sempre i quan hi hagi lloc; també amb cita prèvia a través del formulari de la web o via telefònica. Es poden ocupar les sales generals en un 50% de l'aforament i els espais d'estudi són d'ús individual i amb preferència per al professorat. No està permès el treball en grup ni asseure's de costat, s'han d'utilitzar només les cadires i taules marcades com a disponibles. Les sales d'ordinadors i les impressores romanen tancades.

L'accés a les prestatgeries està restringit al personal de la Biblioteca i cal sol·licitar els llibres al taulell. Un cop consultats, es deixen al carro en quarantena durant 48 hores.

Serveis presencials i en línia

El servei de préstec, devolucions i PUCs funcionen amb normalitat però amb algunes limitacions de quarantena. Podeu accedir als serveis en línia, a través de l’eCampus dins de «Serveis del campus» en l’apartat Biblioteca/CRAI pots accedir des de casa a les bases de dades i al servei d’obtenció de documents, per demanar articles a revistes no disponibles a les bases de dades i també al Repositori digital del TecnoCampus a través de la pàgina web de la Biblioteca.

Normes de seguretat

L’ús de la mascareta és obligatori durant tota l’estada a la Biblioteca.

L'accés als lavabos està obert només per als usuaris que romanguin a la Biblioteca en aquell moment i la màquina d'aigua està fora de servei.

Cal seguir les intruccions de senyalètica i mantenir les distància de seguretat per al correcte flux d’entrada i sortida de la Biblioteca, com per l’espera al taulell.

Podeu consultar el Protocol de Reobertura de les portes de la Biblioteca-CRAI aquí.

Per a més informació i/o suggeriments, podeu adreçar-vos a biblioteca@tecnocampus.cat.

]]>
<![CDATA[ El professor Marcos Faúndez participa en un tribunal de tesi a Madrid ]]> Tue, 01 Dec 2020 00:00:00 +0100

El professor de l''Escola Superior Politècnica Marcos Faúndez Zanuy ha participat en el tribunal avaluador de la tesi doctoral titulada "Strengths and Weaknesses of Gait Recognition", defensada per l'estudiant Pablo Fernández López en el departament d 'enginyeria elèctrica, electrònica i automàtica de la Universidad Carlos III de Madrid. Els directors de tesi han estat Raúl Sánchez Reíllo i Judith Liu Jimenez Aquest treball s'emmarca en la mateixa línia del grup de recerca en Tractament del senyal i dades del TecnoCampus. A causa de la pandèmia, la defensa estat online amb presència de públic, directors de tesi, i els tres membres integrants del tribunal. La defensa es va dur a terme el dimecres 25 de novembre de 2020

]]>
<![CDATA[ El TecnoCampus organitza la segona Trobada d'Economia Social ]]> Wed, 25 Nov 2020 00:00:00 +0100

El TecnoCampus organitza el dijous 26 de novembre a les 16h. i de manera virtual la segona Trobada d'Empreses d'Economia Social del Maresme, dedicada aquest any a "La compra pública responsable: reptes i oportunitats pel sector de l'economia social". Comptarà amb la presència de Sergi Morales, regidor d'ocupació i empresa de l'Ajuntament de Mataró, i de  Santiago Lesmes, expert en contractació pública responsable. El moderador serà el professor Ismael Hernández, professor coordinador de la Càtedra d'Economia Social​.

 

]]>
<![CDATA[ Nou curs sobre COVID-19 adreçat a centres geriàtrics ]]> Tue, 24 Nov 2020 00:00:00 +0100

El Consorci Sanitari del Maresme (CSdM) i l’Escola Superior de Ciències de la Salut del TecnoCampus, adscrita a la Universitat Pompeu Fabra, impulsen un curs pioner dirigit als professionals sanitaris de l´àmbit geriàtric del Maresme que té com a objectiu proporcionar-los coneixements i eines per millorar la capacitat d´atenció a la gent gran davant del COVID-19. El curs formarà principalment en el cribratge, valoració i/o intervenció de la insuficiència respiratòria, però també en les síndromes geriàtriques, la malnutrició, la deshidratació i la disfunció deglutòria i la rehabilitació posterior de l’estat funcional.

A més de les mesures obligatòries en vigor per a la gestió de la pandèmia a les residències, els promotors del curs consideren que els professionals d’aquests centres podran aprofitar millor els recursos i prendre millors decisions si disposen de més formació específica. “Per aquest motiu, dins de la nostra política d’abordatge integral de la malaltia, hem cregut necessari  posar en marxa aquest curs intensiu i fer tantes edicions com siguin necessàries per arribar a totes les residències de la comarca explica Ramon Cunillera, gerent del Consorci Sanitari del Maresme.

El curs, dirigit al personal d’infermeria, responsables higienicosanitaris, auxiliars d’infermeria, auxiliars de gerontologia  i fisioterapeutes, és pioner a tot el país i podria ser un model escalable a tot Catalunya.  “Sense entrar en el debat de si les residències han de ser considerades centres sociosanitaris, creiem imprescindible davant de l’emergència sanitària que estem vivint, facilitar eines al personal geriàtric sobre temes tan importants com la forma de detecció de la insuficiència respiratòria o les diferents modalitats de l’oxigenoteràpia”, afirma Pere Clavé, director acadèmic, de recerca i d’innovació del CSdM.

El curs serà impartit per professionals del sector sanitari i acadèmic que han estat en primera línia lluitant contra la malaltia. "Els professionals de les nostres residències necessiten aquest tipus formació. Hem de posar a la seva disposició el rigor i l'excel·lència acadèmica lligada a l'experiència professional dels nostres/as sanitaris/as i, en aquest sentit, el compromís de els/as professors/as del curs és digne de lloar" comenta Manuel Garnacho, director de l'Escola Superior de Ciències de la Salut del Tecnocampus.                                            

Aquest curs s’emmarca en la campanya “+ Salut x a un futur millor: superem junts la Covid al Maresme” que impulsa el CSdM per lluitar contra aquesta malaltia a la comarca, i que forma part del programa Impulsem la recerca.

Més informació.

]]>
<![CDATA[ La docència online es mantindrà durant tot el trimestre ]]> Mon, 23 Nov 2020 00:00:00 +0100

Comunicat del Comitè Acadèmic del TecnoCampus en data 23/11/2020 adreçat als estudiants del TecnoCampus:

La docència online es mantindrà durant tot el trimestre

Benvolgut/da,

Un cop la Generalitat, a través del Departament de Salut, ha fet públic el document “Pla d’obertura progressiva d’activitats”, ens adrecem a tu per confirmar el que ja avançàvem en el darrer comunicat que vas rebre: el manteniment de la docència fins al final del trimestre, en les mateixes condicions que tenim en aquest moment: virtualització de la docència que es fa habitualment en aules convencionals, i docència presencial en espais tècnics i de laboratoris.

L’esmentat document no contempla fins al tram 4 la recuperació total de la presencialitat, i no s’entrarà en aquesta fase fins que les circumstàncies epidemiològiques ho permetin. Malgrat això, a partir del 30 de novembre s’obre la possibilitat que algunes activitats de petit format (seminaris, tutories...) es duguin a terme presencialment, extrem que es comunicaria oportunament des cada centre o grau. Cada centre us informarà, així mateix, del calendari d’exàmens, previstos majoritàriament en modalitat presencial. El “Pla d’obertura progressiva d’activitats” contempla aquesta possibilitat.

El TecnoCampus afirma una vegada més que tots els seus espais són segurs, ja que s'hi han pres totes les mesures de seguretat necessàries (higiene, desinfecció, ventilació, senyalització, disponibilitat de gels hidroalcohòlics i mascaretes...) i que la restricció de la presencialitat s'ha adoptat, exclusivament, per contribuir a disminuir la mobilitat de la població.

A finals de desembre us remetrem un nou comunicat sobre la planificació del segon trimestre.  

]]>
<![CDATA[ Gau3di, una empresa que porta la impressió 3D a la indústria dels motlles, guanya la 20a edició dels premis Creatic ]]> Fri, 20 Nov 2020 00:00:00 +0100

La Nit de l'Emprenedoria 2020 ha canviat aquest any de format i es va convertir dijous 19 de novembre en una gala televisiva retransmesa per Mataró Audiovisual i en directe pel canal de YouTube del TecnoCampus, l’entitat organitzadora juntament amb l’Ajuntament de Mataró. Només un representant de cada empresa premiada va accedir al recinte del Foyer, per ser entrevistat en directe per la periodista, Elisenda Pineda, que va conduir l’acte des d’un Auditori buit que, en altres anys i en cites com la d’ahir, s’omple de gom a gom.

El premi amb major dotació de la nit (el Creatic a la millor iniciativa empresarial en l’àmbit de la tecnologia i la innovació, dotat amb 12.000 euros i una estada bonificada a la incubadora durant un any) va recaure en Gau3di, una empresa puntera i innovadora que porta la manufactura additiva de metall (MAM), coneguda com a impressió 3D metàl·lica, a la indústria dels motlles. L’encarregat de recollir el guardó en nom dels premiats va ser Adrián Roca, que lidera el projecte amb Daniel Flor i Pere Ferrer. Sycai Medical, el projecte d’un assistent que ajuda els radiòlegs en el diagnòstic i seguiment automàtic de lesions precanceroses abdominals, es va endur el premi al millor projecte amb impacte social (6.000 euros i estada bonificada a la incubadora. El van presentar Júlia Rodriguez, Javier García, Julia Arribas i Sara Toledano, i va ser aquesta última que va ser entrevistada en directe.

Pel que fa al Creatic a a la millor iniciativa liderada per dones, va recaure en Enigmas Tour, presentat per Anna Biosca, Isabel Vico (que va recollir el guardó) i Laura Agut. Dotat amb 6.000 euros i estada a la incubadora bonificada, aquest reconeixement es va lliurar el dia en què es commemorava el Dia Internacional de la Dona Emprenedora. La proposta d’Enigmas Tour és desenvolupar una app que permetrà als turistes conèixer una ciutat mitjançant un catàleg de jocs gratuïts, enigmes que es resoldran al llarg d’una ruta que passa pels llocs emblemàtics de cada ciutat.

Altres guardons de la nit van ser a l’emprenedoria universitària (Bizer Swimwear, presentat per les estudiants del doble grau en Administració d’Empreses i Gestió de la Innovació i Màrqueting i Comunitats Digitals Judith Fernández i Lidia Fernández) i al millor projecte emprenedor en l’àmbit de la formació professional (Prosystem, presentat pels alumnes Wilco Barranco, Guillem Garcia, Nemrod Pons i Ivan Ventura, de l’Escola Pia Santa Anna de Mataró). Bizer Swimwear proposa una marca  especialitzada en moda de bany ecològica reversible que permeti al consumidor escollir el material sostenible amb el qual es fabricarà la seva peça, minimitzant l’impacte mediambiental. Prosystem planteja un projecte de dispositiu de seguretat que permeti fixar les motocicletes estacionades a la via pública gràcies a una app que desbloqueja el cadenat.

El jurat dels Creatic també va voler fer ahir una menció especial al projecte B-Right, liderat per Álvaro Frias, per la seva capacitat d’aplicar la tecnologia, en concret la intel·ligència artificial, en l’àmbit de la salut mental.  

Reconeixement al teixit empresarial 

Durant la gala, es van projectar, enregistrats, els parlaments de l’expert en innovació Xavier Ferrás, que va destacar la importància d’iniciatives com els premis Creatic, que compleixen 20 anys, i el parc TecnoCampus, que en compleix 10, pel que tenen de motor d’innovació en el territori. Tambñe el regidor d’Empresa i Ocupació, Sergi Morales, i l’alcalde de Mataró, David Bote, van posar l’èmfasi en el reconeixement al teixit productiu de la ciutat per fer front a la pandèmia del COVID-19. També van fer breus intervencions a l’acte Eva Menor, presidenta de l’Àrea de Desenvolupament Econòmic, Turisme i Comerç de la Diputació de Barcelona, i Joana Barbany, directora general de Societat Digital de la Generalitat de Catalunya.   

Impuls dels mecenes

Com en les darreres edicions, els premis Creatic han comptat amb el mecenatge de diverses empreses i institucions. Són sis en total: Bytemaster (categoria platinum); FYR Legal, Minoryx Therapeutics i Banc Sabadell (categoria gold); Web Manager Service i Palobiofarma (categoria bronze). Amb el seu suport i el de diverses entitats públiques i privades, aquestes empreses fan possible la dotació econòmica dels premis, i mostren així el compromís amb emprenedors que fan els seu primers passos.

Els Creatic i la Nit de l’Emprenedoria són una iniciativa del TecnoCampus i l'Ajuntament de Mataró. A més de les empreses que actuen com a mecenes, hi col·laboren la Diputació de Barcelona, el Departament de Polítiques Digitals i Administració Pública i el d'Empresa i Coneixement de la Generalitat (mitjançant Catalunya Emprèn i ACCIÓ), el Grup d'Empreses de Noves Tecnologies de la Informació i la Comunicació de Mataró i Maresme (GENTIC), l’Associació Independent de Joves Empresaris de Catalunya (AIJEC), la Federació d'Associacions i Gremis Empresarials del Maresme (FAGEM), l’Associació Dóna`t un impuls, la Cambra de Comerç de Barcelona,Business Angels Network de Catalunya (BANC) i Petita i Mitjana Empresa de Catalunya (PIMEC).

]]>
<![CDATA[ Ràdio TecnoCampus esdevé membre de l’Asociación de Radios Universitarias ]]> Thu, 19 Nov 2020 00:00:00 +0100

El passat dilluns 16 de novembre, Ràdio TecnoCampus va participar com a membre de ple dret en l’assemblea de l’ARU (Asociación de Radios Universitarias), organisme al qual s’ha incorporat aquest any.

A l’assemblea es van presentar els projectes de col·laboració que impulsa l’entitat, com Euroconnexión, que consisteix en fer peces radiofòniques sobre les institucions polítiques europees; Solo Podcast, un canal de l’ARU a Radio Nacional d’Espanya; o la coordinació de WCRD o World College Radio Day, que seria el Dia Internacional de la Radio Universitaria a principis d’octubre.

Ara mateix, l’ARU compta amb 36 emissores universitàries associades, de les quals, juntament amb Ràdio TecnoCampus, quatre són catalanes.

]]>
<![CDATA[ Publicat un estudi sobre rendiment esportiu nascut d'un TFG de l'Escola Superior de Ciències de la Salut ]]> Wed, 18 Nov 2020 00:00:00 +0100

El grup de recerca en Activitat Física, Rendiment i Salut (AFIRS) del TecnoCampus ha realitzat una recerca per a determinar els efectes de la suplementació amb nitrats en el rendiment esportiu i la seva associació fisiològica amb les respostes hormonals, metabòliques i mecàniques en atletes molt entrenats de CrossFit.

L'estudi demostra que els nitrats del suc de remolatxa incrementen el rendiment de les rutines gràcies al temps de recuperació entre exercicis. Els majors canvis percebuts en els nivells de cortisol després de la ingesta de suc de remolatxa podrien haver contribuït a aquest increment del rendiment activant mecanismes per a incrementar els substrats energètics en la musculatura fatigada.

L'estudi es va realitzar íntegrament en el Laboratori d'Activitat Física, Rendiment i Salut (LARS) del TecnoCampus i va sorgir d'un TFG de l'estudiant del grau de Ciències de l'Activitat Física i de l'Esport Mario Ruiz Hermosel, realitzat en el curs acadèmic 2019-20. Aquest treball ha implicat un equip multidisciplinari en el qual han col·laborat els professors de l'Escola Superior de Ciències de la Salut del TecnoCampus Noemí Serra, Xavier Viñals, Manuel Gomis Bataller, Sergio Vilches-Saez i Manu Garnacho, a més de col·laboradors de la Universitat de Barcelona (Teresa Carbonell); de l'Hospital de Mataró (Eulogio Pleguezuelos) i del Campus Docent de Sant Joan de Deu (Lorena Molina).

El treball, titulat “Understanding the effects of beetroot juice intake on CrossFit performance by assessing hormonal, metabolic and mechanical response: a randomized, double-blind, crossover design” ha estat publicat en la revista indexada en la Web of Science “Journal of the International Society of Sports Nutrition”. En una revista de primer quartil amb un factor d'impacte de 5,025 i, actualment, és la revista nº6 en el rànquing de Medicina de l'Esport.

]]>
<![CDATA[ Loop Diagnostics, del programa StartHealth del TecnoCampus, fa avenços en la detecció de la sèpsia ]]> Wed, 18 Nov 2020 00:00:00 +0100

El temps importa en el tractament de la sèpsia, una afecció que, segons un informe recent de l’Organització Mundial de la Salut (OMS), mata cada any 11 milions de persones, moltes d’elles nens, i n'afecta milions més. La sèpsia es produeix en resposta a una infecció i, quan no es reconeix precoçment i es controla amb rapidesa, pot provocar xoc, insuficiència d'òrgans múltiples i la mort.

Les proves de laboratori tradicionals que diagnostiquen la malaltia poden trigar unes quantes hores o fins i tot més,. Per això, Loop Diagnostics està treballant en una nova prova de diagnòstic de sèpsia que pretén ser més ràpida que altres eines disponibles al mercat. Loop DX se centra a identificar biomarcadors d’activitat immune en el torrent sanguini dels pacients mitjançant proves bioquímiques.

La start-up desenvolupa una nova plataforma de flux lateral per al diagnòstic de la sèpsia en el punt d’atenció que es basa en un immunoassaig cel·lular in vitro per controlar les cèl·lules. Aquesta tècnica té com a objectiu proporcionar als treballadors sanitaris una millor comprensió de com tractar els pacients i oferir un diagnòstic més ràpid que la identificació de patògens, segons explica Enrique Hernández, conseller delegat i cofundador de Loop DX juntament amb Eduard Guerrero.

L’empresa afirma que pot proporcionar un resultat relativament ràpid amb la prova SeptiLoop que està desenvolupant. Aquesta prova es basa en una extracció de sang i no es necessita cap treball de laboratori addicional per obtenir un resultat.

Llegir noticia sencera

]]>
<![CDATA[ Reimagine Textile: oberta la convocatòria de la 4a edició ]]> Wed, 18 Nov 2020 00:00:00 +0100

Busquem projectes tèxtils que apostin per la innovació i que vulguin ser accelerats per un programa d’emprenedoria d’alt rendiment.

Adreçat a emprenedors o start-ups en fase inicial del sector tèxtil-moda.

Què entenem per innovació?

• Ús de teixits intel·ligents, funcionals i sostenibles.
• Wearables.
• Materials innovadors.
• Economia circular tèxtil.
• Digitalització de processos per la indústria tèxtil o retail.
• Impressió 3D aplicada al tèxtil i moda.
• I altres solucions innovadores

Què oferim?

• Transferència de coneixement en emprenedoria tèxtil.
• Orientació tecnològica.
• Innovació tèxtil.
• Mentorings, workshops i masterclass.
• Enllaç amb el sector productiu local.
• Acompanyament al mercat.
• Ecosistema d’emprenedoria tèxtil.
• Espai coworking i incubadora.
• FabLab.
• Atelier de mostraris.
• Zona shooting.
 

3. Qui som?

Reimagine Textile és l’aposta estratègica per al sector tèxtil que fa l’Ajuntament de Mataró, de la mà del TecnoCampus i el centre tecnològic Eurecat.

El nostre objectiu és reinventar la indústria tèxtil pivotant en la innovació, la tecnologia i la sostenibilitat.Inscripcions: del 19 de novembre 2020 fins el 14 de febrer 2021

Sessions informatives:

 • 21 de gener 2021, de 12 a 13 h.
 • 4 de febrer 2021, de 16 a 17 h.

Més informació

]]>
<![CDATA[ Entrevistem l’Adriana Collado, graduada en empresarials: "He après que els reptes van apareixent a poc a poc, i de vegades fem un gir inesperat" ]]> Wed, 18 Nov 2020 00:00:00 +0100

Hem entrevistat l’Adriana Collado, Alumni del TecnoCampus.

L’Adriana va estudiar el Grau en Ciències Empresarials, l’actual Administració d’Empreses i Gestió de la Innovació, i es va graduar tot just fa 10 anys, quan l’Escola Universitària del Maresme es traslladava al nou edifici del TecnoCampus.

Hem parlat amb ella de la seva dilatada experiència en el món laboral, i és que en només 10 anys al món laboral, ha treballat a empreses com Google, Rakuten o BlaBlaCar, i actualment és directora de màrqueting a l’empresa internacional Free Now.

Ens ha deixat alguns consells sobre sortides laborals per als estudiants de l’Escola Superior de Ciències Socials i de l’Empresa del TecnoCampus, però també d’altres generals sobre el seu pas per la universitat per a la resta d’estudiants del TecnoCampus.

 

Et vas graduar en Ciències Empresarials tot just fa 10 anys. Com recordes el teu pas per la universitat?

Vaig fer la diplomatura d’empresarials a la EUM (antiga ESCSET) i va ser una gran experiència, amb grans professors i un edifici molt especial al costat de la platja.

Si haguessis d’escollir un record del teu pas pel TecnoCampus, quin seria?

Hi ha tants que no em podria quedar amb un. Records a l'aula amb el professor Mariño, que ens enrecordem molt d'ell; al bar, que en aquell moment era el xiringuito de la platja; a la peixera de la biblioteca, on passàvem hores i hores preparant treballs i estudiant;... tots i cadascun d'ells van fer que gaudís la meva estada a la EUM, i que si tornés enrere repetiria. 

Has tingut una trajectòria professional molt dilatada tot i fer només 10 anys des que et vas graduar: quina valoració en fas, també? Imagino que estàs satisfeta i orgullosa.

Tenint en compte que quan vaig començar la universitat no tenia clar què volia fer, crec que a poc a poc em vaig anar enfocant en el que em podia agradar. Estic molt contenta de la trajectòria que estic tenint i les oportunitats que se m’han donat a diferents empreses, on m’he pogut formar i aprendre cada dia.

Com recordes els primers passos com a graduada i quines diferències hi veus amb la teva feina actual?

Al principi, en no saber molt bé el que volia fer, vaig provar diferents departaments: finances, ventes... fins que vaig arribar al màrqueting. Quan comences, moltes vegades no tenim molt clar on volem arribar i mica en mica vas veient el que et va agradant. Actualment, tinc clar quin és el meu objectiu, on vull treballar, què vull fer i a quins sectors o empreses.

Tot i la trajectòria, com dèiem, ets una persona molt jove. Creus que el món laboral valora positivament a les noves incorporacions en el món del màrqueting?

Sí. El màrqueting evoluciona cada dia i s’ha d’estar actiu per entendre els nous canals i les noves eines que apareixen. Sobretot a la part digital els joves acostumem a donar una visió diferent, ja que hem crescut amb aquest canvi i acostumem a ser més actius en aquesta part.

Actualment ets la responsable de Màrqueting a Espanya de Free Now, una empresa internacional. Quines són les teves funcions i què és el que t’agrada més de la teva feina?

Sóc la responsable de l’estratègia de màrqueting (online, offline i pr), decisió de pressupostos i coordinació amb altres equips, tant locals com amb l’equip central, i de l’equip de màrqueting.

Realment m’agrada quasi tot el que faig, però el que més m’agrada es la part d’estratègia, pensar quines campanyes són les que millor poden funcionar i treballar amb les agencies i l’equip per aconseguir els objectius que ens proposem, de nous usuaris o recurrència dels usuaris actuals, i sobretot m’agrada la part d’analitzar les campanyes. Veure els resultats d’una campanya és un dels millors moments, tant si ha funcionat com si no; òbviament sempre és més satisfactori quan la campanya ha funcionat i has arribat als objectius.

Durant la teva experiència com a estudiant, vas marxar d’Erasmus a Dublín i també vas treballar al Regne Unit. Com d’importants van ser per a tu aquestes experiències? Què et van aportar? Ho agraeixes ara, en el teu dia a dia?

L’Erasmus va ser la millor experiència que he tingut a la vida! Sempre que algú que està a la universitat em pregunta si val la pena, hi contesto:“No ho dubtis!” No només per la part social, aprendre l’idioma o sortir del país, que per a molta gent és la primera vegada que viu sol, sinó que et dona una experiència i un aprenentatge que t’ajuda en el futur. Fa anys parlar anglès era un punt a favor, actualment tenir l’anglès com a idioma és indispensable.

Treballar al Regne Unit va ser una oportunitat per treballar a l’estranger, allà vaig estar a un departament de finances i és on em vaig adonar que m’estava equivocant enfocant la meva carrera a les finances, però va ser una gran experiència i vaig poder millorar l’idioma.

Crec que les dues experiències em van donar avantatge a les primeres empreses i a més vaig créixer a nivell personal.  

Els nostres estudiants d’Ade i/o de Màrqueting també poden acabar treballant a empreses com Google o Rakuten. Què se sent quan reps una oferta d’una multinacional d’aquest prestigi?

El primer que sents és vertigen i respecte, i més quan acabes de sortir de la universitat. A mi em va passar amb Google, no tenia experiència en marquèting i va ser tot un repte. El més important és com enfoques aquesta oportunitat i fer-ho amb ganes per treure-li el màxim partit.

Recordo el meu primer dia a Google i a la primera reunió amb el meu cap em va dir: “Pren-te aquesta oportunitat no com una beca, sinó com que això per a tu serà un màster”, i quanta raó tenia! Treballar en aquestes empreses, si ho fas amb tota la teva energia, es converteix en un aprenentatge que t’ajuda a obrir les següents portes sens dubte.

Una de les empreses a les quals vas treballar és BlaBlaCar, coneguda per ser una empresa d’economia col·laborativa. Com funciona i què vas aprendre?

BlaBlaCar és una empresa a la que li tinc molt de carinyo. No només per l’equip que el forma, sinó també pel servei que donen a la societat. Qualsevol persona que vulgui anar d’una ciutat a una altra té l’opció de posar el seu cotxe a l’app i aconseguir passatgers i estalviar en el viatge, o bé o a la inversa, un passatger pot buscar una persona que fa el mateix viatge que ell i hi reserva una plaça.

A BlaBlaCar va ser la primera vegada que vaig començar a treballar el màrqueting offline, abans només havia estat enfocada a digital i mòbil. Durant el temps que vaig estar formant part de l’equip vaig poder afegir al meu coneixement la part offline, això va fer que em convertís en una especialista on era capaç de veure com una campanya podia aplicar-se a tots els canals.  

Els estudiants que acaben els estudis universitaris s’enfronten en un món laboral cada cop més canviant i, en el cas d’empresarials, a un ventall de sortides professionals molt ampli. Quin consell o recomanació els hi fas?

Que provin! Que parlin amb gent que treballa en llocs de treball o empreses on els hi agradaria estar, que entenguin quin és el dia a dia de cada rol.

Jo vaig començar per finances perquè el que millor se’m donaven eren els números i la comptabilitat, i m’encantava, però quan em vaig veure treballant d’això em vaig adonar que no era el que volia per la meva vida professional. Mai hagués pensat que en el màrqueting hi havia tanta analítica i que seria la part de l’empresa que més m’agradaria.

Actualment formes part del Consell Alumni, que és una manera de seguir vinculat a la universitat. Consideres que és important seguir mantenint el vincle? Per què?

Crec que és bo i crec que és una forma d’ajudar als nous professionals. A més, els que estem ja en el món laboral podem ajudar a la universitat donant una visió del què busquem quan necessitem contractar.

I per acabar, pensant en el teu futur, quins reptes professionals tens per endavant?

Fa poc que vaig ascendir a Directora de màrqueting, per tant a curt/mig termini el meu repte està enfocat en el lideratge de l’equip. Crec que una de les coses més complicades és ser un bon manager, ja que no es tracta d’aprendre com funciona una eina o com optimitzar una campanya, és gestionar persones i això significa aprendre a treure el màxim de cadascuna d’elles i ajudar-los a créixer i a que es sentin realitzats. A llarg termini tinc clar que seguiré el meu camí com a “marquetiniana”, però he après que els reptes van apareixent poc a poc i de vegades fem un gir inesperat. 

]]>
<![CDATA[ El Banc Europeu finança amb 25 milions l'empresa Minoryx ]]> Tue, 17 Nov 2020 00:00:00 +0100

El Banc Europeu d'Inversions (BEI) ha anunciat l'aprovació de 25 milions d'euros en finançament per a Minoryx Therapeutics per al desenvolupament de noves opcions terapèutiques per a malalties del sistema nerviós central per a les quals no hi ha medicaments aprovats, com l'adrenomieloneuropatia, l'adrenoleucodistròfia o l'atàxia de Friedreich. Actualment Mynoryx ja està realitzant assajos clínics amb un tractament modificador d'aquestes malaltes. El vicepresident del BEI, Ricardo Mourinho Félix, confia que els nous tractaments "tindran una repercussió positiva sobre la qualitat de vida de les persones que pateixen malalties rares del sistema nerviós central".

L'adrenomieloneuropatia és una neurodegeneració progressiva de la medul·la espinal que provoca una disfunció motora progressiva. L'adrenoleucodistròfia afecta sobretot infants d'entre 2 i 12 anys i es caracteritza per una inflamació cerebral que provoca un ràpid declivi cognitiu i la mort. I l'atàxia de Friedreich és una malaltia potencialment mortal caracteritzada per una neurodegeneració que provoca pèrdua de coordinació i de força muscular i cardiomiopatia.
 

Més informació

]]>
<![CDATA[ Palobiofarma i Inviertis reben reconeixements de la Generalitat ]]> Tue, 17 Nov 2020 00:00:00 +0100

Palobiofarma ha estat reconeguda per la seva trajectòria emprenedora al Fòrum d’Inversió 2020 d’ACCIÓ, i Inviertis ha estat seleccionada pel catàleg d’ACCIÓ amb les 50 startups catalanes amb més potencial de creixement. Les dues empreses, ubicades al TecnoCampus,  han participat en el Fòrum impulsat per ACCIO.

El Fòrum d’Inversió ha volgut destacar una personalitat rellevant en el foment de l’emprenedoria i la creació de llocs de treball a Catalunya amb el Reconeixement a la Trajectòria Emprenedora. Un guardó que en aquesta ocasió ha recaigut en Julio Castro, CEO de Palobiofarma, empresa fundada l’any 2005, ubicadada al TecnoCampus de Mataró, i dedicada al desenvolupament de nous medicaments.

Amb aquest reconeixement, el jurat ha volgut destacar la trajectòria de Castro, que ha evolucionat des de la base més científica fins a ser fundador i inversor d'empreses biotecnològiques. Especialment, es reconeix la seva tasca completant el cicle que suposa oferir un retorn als seus inversors i retornant a la societat els seus beneficis en forma d’inversió en noves startups com Origo BioPharma i Leukos Biotech.

Així mateix, l’empresa Inviertis, ha estat seleccionada pel catàleg d’ACCIÓ amb les 50 startups catalanes amb més potencial de creixement.

El Fòrum d’Inversió d’ACCIÓ és un dels esdeveniments de referència per a les startups que busquen finançament i un aparador dels millors projectes emprenedors de Catalunya. De fet, les empreses finalistes que han participat en les darreres deu edicions d’aquest esdeveniment han aixecat més de 282 milions d’euros de finançament.
 

Més informació

]]>
<![CDATA[ ​Pròrroga de la docència online ]]> Mon, 16 Nov 2020 00:00:00 +0100

Atès que el PROCICAT ha prorrogat les mesures de restricció de la mobilitat fins al 23 de novembre, i seguint l'acord del Consell Interuniversitari de Catalunya, el TecnoCampus mantindrà fins a aquesta data, com a mínim, la virtualització de tota la docència que sigui possible .

No obstant això, es podran continuar duent a terme presencialment les activitats que es realitzen en laboratoris i altres espais tècnics. El període d'avaluació del primer trimestre es manté tal com s'havia programat. El calendari per assignatures de les proves avaluatives es donarà a conèixer els propers dies per part de cada centre.

]]>
<![CDATA[ 615 estudiants de nou accés participen en les proves de diagnòstic de nivell lingüístic ]]> Wed, 11 Nov 2020 00:00:00 +0100

Com cada any el TecnoCampus organitza, durant el mes de setembre i octubre, unes proves de diagnòstic de nivell lingüístic d’anglès adreçades a estudiants de nou accés als graus que no disposin d’un certificat oficial del nivell B2.2.

Les proves són realitzades pel programa d’Idiomes UPF i enguany s’han realitzat virtualment. Les proves permeten als estudiants conèixer el seu nivell actual i realitzar un pla d’estudis personalitzat per poder complir amb  el previst a la Llei 1/2018del Parlament de Catalunya,els estudiants que iniciïn els estudis de grau a partir del curs 2018-2019 hauran d’acreditar el coneixement d’una tercera llengua, amb un nivell equivalent al B2.2 del Marc europeu comú de referència per a les llengües (MECR) del Consell d’Europa. Aquesta acreditació es pot formalitzar amb els certificats acreditatius de coneixements d’idiomes acceptats pel Consell Interuniversitari de Catalunya.

Per saber més coses sobre aquest requisit, així com sobre els ajuts disponibles per obtenir el nivell requerit, consulta aquest apartat de la web.

S’han obtingut resultat de 615 nous estudiants del curs 2020/21. Els estudiants de Escola Superior Politècnica (ESUPT) són els que millor perfil lingüístic presenten (el 37,5% ja té assolit un nivell B2.2), seguit dels estudiants de l’Escola Superior de Ciències Socials i de l’Empresa (ESCSET), amb un 29,2%, i finalment els de l’Escola Superior de Ciències de la Salut (ESCSET), amb un 24,5%.

Si vas realitzar la prova pots consultar els teus resultats a https://aula-oberta.tecnocampus.cat.

]]>
<![CDATA[ El TecnoCampus proporciona MATLAB, Simulink i totes les toolboxes complementàries ]]> Wed, 11 Nov 2020 00:00:00 +0100

El TecnoCampus proporciona MATLAB, Simulink i totes les toolboxes complementàries als estudiants per al treball de classe i la investigació acadèmica. Visiteu el Portal de MathWorks per descarregar el programari i activar la llicència a l'ordinador personal. També hi ha recursos de formació i ajuda disponibles. Els alumnes, els professors i el personal poden descarregar tot el programari als seus ordinadors personals o de treball en què se sigui usuari únic (ja siguin màquines d'oficina o personals).

 

]]>
<![CDATA[ Conveni amb l'Ajuntament de Premià de Mar per donar assistència a emprenedors i empreses del municipi ]]> Wed, 11 Nov 2020 00:00:00 +0100

El passat divendres 6 de novembre es va fer la signatura d'un conveni de col·laboració entre l'Ajuntament de Premià de Mar i la Fundació TecnoCampus Mataró-Maresme mitjançant el qual aquest oferirà un servei d'assistència tècnica a empreses i emprenedors d’aquest municipi.

Mitjançant el conveni, s'estableixen les bases per crear un marc de col·laboració en l’àmbit de l’emprenedoria i la dinamització empresarial, donant així un impuls al creixement socioeconòmic de la vila. D’aquesta manera, la Fundació TecnoCampus Mataró-Maresme donarà assessorament i suport operatiu al consistori per posar en marxa programes i serveis que facilitin la creació d'aquestes empreses de forma que generin ocupació i riquesa amb condicions de viabilitat en els nivells tècnic, econòmic i financer.

Algunes de les accions previstes en el desenvolupament del servei d’acompanyament a persones emprenedories seran sessions d’informació i orientació per emprendre, assessorament per a la creació d'empreses, oferta de píndoles formatives de contingut empresarial, suport en l’accés a determinades línies de finançament i acompanyament en la posada en marxa del projecte.

La vigència del conveni serà d’un any, prorrogable de mutu acord.

Van participar en la signatura l'alcalde, Miquel Àngel Méndez, el primer tinent d’alcalde, David Gutiérrez, i el director general de la Fundació TecnoCampus Mataró-Maresme, Josep Lluís Checa.

]]>
<![CDATA[ Quatre treballs desenvolupats per estudiants del TecnoCampus, seleccionats en la Setmana del Talent Audiovisual ]]> Mon, 09 Nov 2020 00:00:00 +0100

Quatre treballs desenvolupats per estudiants del TecnoCampus han estat seleccionats en la Setmana del Talent Audiovisual, que tindrà lloc de l'1 al 4 de desembre. Es tracta de dos treballs del Grau en Disseny i Producció de Videojocs i dos del Grau en Mitjans Audiovisuals.

Pel que fa als primers, es tracta dels projectes “Advanture” i “The Frightening Nightmare of Little Eddy”, desenvolupats en el marc de l’assignatura Projecte de Creació i Desenvolupament III que té lloc al tercer trimestre del tercer curs del grau. Els estudaints han realitzat tot el cicle de producció d’un videojoc, des de la idea, el disseny, el prototip i la producció, en un període de deu setmanes.

 • Advanture és un videojoc 3D d’aventura per a un jugador desenvolupat per Marc Comes, Mireia Colell, Xavier Cortés, Gerard Feixes, Àlvaro Olivet i Aina López.
  Sinopsi: aspira tots els signes de vida del planet remot on has aterrat, i ompla la teva caravana espaial per poder tornar a casa. Més informació: pàgina web i Gameplay Walkthrough
 • The Frightening Nigtmare of Little Eddy és un videojoc 3D d’aventura en tercera persona desenvolupat per Rodrigo Ben, Dani Rodríguez , Martí Guillot, Miquel Martí, Toni Galmés, Albert Medina.
  Sinopsi: escapa del malson on has quedat atrapat i interactua amb els elements dels somnis de l’entorn. Lluita contra els enemics i fes servir el teu enginy per escapar de la mansió inspirada en les il·lustracions de Tim Burton. Més informació: pàgina web i Gameplay Walkthrough.

Quant al Grau en Mitjans Audiovisuals, els dos projectes que hi participaran son "Reteníem rutina" (ficció), que té com a director a Adrià Saiz​, i "Cercanías" (ficción), que té com a showrunner Manu Rodriguez.

]]>
<![CDATA[ La Nit de l'Emprenedoria es transmetrà en directe el 19 de novembre a les 19 h ]]> Thu, 05 Nov 2020 00:00:00 +0100

La Nit de l'Emprenedoria 2020 canvia de format i s'adapta a les circumstàncies actuals.

El 19 de novembre a les 19 h es podrà seguir online aquesta cerimònia en què es lliuraran els Premis Creatic a l'emprenedoriaa través del canal de YouTube del TecnoCampus i en emissió en directe realitzada per Mataró Televisió i Mataró Ràdio. La gala serà presentada per la periodista Elisenda Pineda. No hi faltis! Segueix l'streaming al canal de Youtube del TecnoCampus.

La Nit de l'Emprenedoria d'enguany serà especial no només pel seu format atípic, sense públic en directe. També ho serà perquè s'hi entregaran els 20ens premis Creatic, que coincideixen en el temps amb la celebració dels 10 anys del TecnoCampus. Una doble celebració, doncs, que concideix amb una reformulació dels premis, amb nous guardons i noves categories. 

Respecte a l’edició anterior, s’hi han introduït dues noves categories de premis. A més del premi Creatic a la millor iniciativa empresarial en l’àmbit de la tecnologia i la innovació, es reconeixeran la millor iniciativa liderada per dones i el millor projecte amb impacte social. El primer d’aquests premis està dotat amb 12.000 euros, i els altres dos, amb 6.000 euros cadascun. Els premiats també gaudiran d'altres importants beneficis que els ajudaran a impulsar els seus projectes empresarials: es podran allotjar, amb una bonificació del 50% el primer any, a la incubadora del parc empresarial TecnoCampus, actualment seu de més de 110 empreses.

Com en les darreres edicions, els premis compten amb el mecenatge de diverses empreses i institucions. Són set en total: Bytemaster (categoria platinum); FYR Legal, Minoryx Therapeutics i Banc Sabadell (categoria gold); Web Manager Service i Palobiofarma (categoria bronze). Amb el seu suport, aquestes empreses fan possible la dotació econòmica dels premis, i mostren així el compromís amb emprenedors que fan els seu primers passos.

Durant la gala del proper dijous dia 19, també es lliuraran un premi al millor projecte emprenedor en l’àmbit de la formació professional i un premi a l'emprenedoria universitària per a un projecte presentat per estudiants del TecnoCampus.

Els premis són una iniciativa del TecnoCampus i l'Ajuntament de Mataró. A més de les empreses que actuen com a mecenes, hi col·laboren la Diputació de Barcelona, el Departament de Polítiques Digitals i Administració Pública i el d'Empresa i Coneixement de la Generalitat (mitjançant Catalunya Emprèn i ACCIÓ), el Grup d'Empreses de Noves Tecnologies de la Informació i la Comunicació de Mataró i Maresme (GENTIC), l’Associació Independent de Joves Empresaris de Catalunya (AIJEC), la Federació d'Associacions i Gremis Empresarials del Maresme (FAGEM), l’Associació Dóna`t un impuls, la Cambra de Comerç de Barcelona.

En el marc de la Nit de l’Emprenedoria també es farà un reconeixement col·lectiu al conjunt de persones treballadores i al teixit empresarial de Mataró -des dels autònoms fins a les grans empreses-, per agrair-los l’esforç, la cooperació, la solidaritat, la resistència i el compromís amb què han afrontat les difícils circumstàncies amb què s’han trobat degut a la pandèmia de la Covid-19. Aquest agraïment i reconeixement col·lectiu el fan l’Ajuntament, el Consell Econòmic i Social de Mataró (on hi són representats PIMEC, FAGEM, CCOO i UGT) i també la Taula per a la reconstrucció social i econòmica de Mataró.

]]>
<![CDATA[ Cicle de conferències "No ficció cooperativa i col·laborativa, estratègies i casos" ]]> Thu, 05 Nov 2020 00:00:00 +0100

La Càtedra d'Economia Social i el grup de recerca Narratives de la Resistència, amb el suport de la Diputació de Barcelona, organitzen un seguit de xerrades que se celebraran via Zoom, dedicades a la "No ficció cooperativa i col·laborativa: estratègies i casos".

17 de novembre a les 12h: Cooperativisme i no ficció creativa

Ponent: Joan Miquel Bergas, professor associat a la UOC i cooperativista a La Borda 

Més informació

20 de novembre a les 12 h: Creació audiovisual col·laborativa: el cas del LAAV_ de MUSAC

Ponent: Belén Sola, departament d'educació i acció cultural del MUSAC i LAAV_ Laboratori d'Antropologia Audiovisual Experimental 

Més informació

20 de novembre a les 15 h: No ficció cooperativa i col·laborativa: estratègies i casos
Ponent: Sàgar Malé, de Mapasonor, associació de creació documental.

Més informació

La participació a les sessions és gratuïta.

]]>
<![CDATA[ Professors i investigadors del TecnoCampus participen al VII Congrés de l’AE-IC ]]> Thu, 05 Nov 2020 00:00:00 +0100

Els professors i investigadors Juan Carlos Sánchez-Marín i Antonio Planells-de la Maza, de l’Escola Superior Politècnica del TecnoCampus, conjuntament als investigadors de la Universitat de Barcelona Endika Rey y Maddalena Fedele, han presentat la comunicació “Los argumentos universales de la tercera edad de oro de la televisión: Un análisis exploratorio de la ficción seriada actual” al VII Congrés internacional de l’AE-IC (Asociación Española de Investigación en Comunicación), “Valencia 2020, Cultura y diversidad”.

L‘estudi, fruit d’una col·laboració entre els grups de recerca de l’Escola Superior Politècnica Cultura i Tecnologia Lúdica i Narratives de la Resistència, ha consistit en una anàlisi dels arguments universals presents a les ficcions seriades contemporànies de tres plataformes de distribució de continguts online HBO, Prime Video y Netflix.

]]>
<![CDATA[ El TecnoCampus participa en l'Smart City Week ]]> Thu, 05 Nov 2020 00:00:00 +0100

El TecnoCampus participa el proper dimarts de novembre en la sessió Pla de xoc contra la bretxa digital i per a la inclusió i capacitació de la ciutadania, que s'emmarca en l'Smart City Week, una iniciativa de l'Ajuntament de Barcelona. Es tracta d'un un espai de reflexió i diàleg sobre el model de ciutat, on la tecnologia és un instrument al servei de les persones, per tal d’avançar cap a un entorn urbà més inclusiu, resilient i sostenible.

La intervenció de Carme Rovira en representació del TecnoCampus girarà al volant de la formació en innovació social digital.
 

]]>
<![CDATA[ L'empresa AquaHotel atorgarà dues beques a estudiants del doble Grau en Turisme i Gestió del Lleure i AdE ]]> Thu, 05 Nov 2020 00:00:00 +0100

Amb la finalitat de contribuir a la formació de bons professionals, l’empresa AQUAHOTEL concedeix dues beques, dotades amb 1.000 euros cadascuna, a estudiants amb millor expedient acadèmic i amb una alta motivació dels estudis del doble Grau en Turisme i Gestió del Lleure i Administració d’Empreses i Gestió de la Innovació impartits per l’Escola Superior de Ciències Socials i de l’Empresa del TecnoCampus (ESCSET).

Tota la informació està disponible aquí.

]]>
<![CDATA[ El TecnoCampus commemora els 10 anys de la inauguració del parc ]]> Tue, 03 Nov 2020 00:00:00 +0100

El 3 de novembre de 2010, fa avui exactament 10 anys, s'inaugurava de manera ofiicial el TecnoCampus, fruit d'un projecte d'unificació i impuls dels estudis universitaris a Mataró i del suport a empreses i emprenedors en la transició cap a un model productiu basat en la tecnologia i el coneixement.

Per commemorar aquest aniversari, s'ha posat en marxa la web 10anys.tecnocampus.cat, que mostra d'una manera gràfica i amb xifres l'evolució del TecnoCampus en aquesta dècada, així com els reptes de futur que es plantegen de cara als propers anys.

 

 

]]>
<![CDATA[ Un grup interdisciplinari analitza la fatiga després d'exercici físic intens ]]> Mon, 02 Nov 2020 00:00:00 +0100

Els grups de recerca del Tecnocampus AFIRS (recerca en rendiment esportiu) i GTSD (Grup de tractament del senyal i dades) han realitzat una investigació sobre la fatiga després d'exercici físic intens. En aquest estudi, els participants realitzaven diverses activitats físiques i es mesurava la fatiga a partir de mesures físiques i metabòliques (lactat). També es van agafar mostres d'escriptura manuscrita que, posteriorment, van ser analitzades per trobar diferències en la pròpia escriptura.

L'estudi demostra que, després d'exercicis intensos, l'escriptura es veu afectada i que el temps de recuperació necessari és superior al que semblen indicar les mesures físiques i metabòliques. Per tant, la fatiga cognitiva requereix més temps de repòs abans no es recuperen les capacitats habituals. Les conclusions són interessants pel fet que el rendiment esportiu es veu afectat inversament per la fatiga física, però els aspectes cognitius, més difícils de mesurar amb indicador biològics, també afecten. Per exemple, en un futbolista és important la forma física però també la capacitat del cervell per a preveure els moviments dels altres jugadors i preveure estratègies.

Aquest treball ha estat publicat a la revista indexada a Web of Science, en segon quartil, Applied Sciences. Els autors són els directors del grups de recerca Manuel Vicente Garnacho Castaño, Marcos Faúndez Zanuy, i el professor Josep López Xarbau. És la primera col·laboració amb publicació científica conjunta entre l'Escola Superior de Ciències de la Salut i l'Escola Superior Politècnica del TecnoCampus. El títol del treball és "On the Handwriting Tasks’ Analysis to Detect Fatigue" i es pot llegir en obert en aquest enllaç.

]]>
<![CDATA[ Les beques On The Move permetran a set estudiants fer estades a universitats de fora de la UE ]]> Fri, 30 Oct 2020 00:00:00 +0100

Set estudiants del TecnoCampus van rebre dimecres 21 d’octubre, en un acte celebrat virtualment, les beques On The Move que els permetran fer estades internacionals fora de la UE durant aquest curs. A l'acte hi van participar el director general del TecnoCampus, Josep Lluís Checa, i el director general de Sabadell Consumer Finance, Miquel Costa.

Les beques són una iniciativa del TecnoCampus, i enguany arriben a la 6a edició. Formen part de l’estratègia d’internacionalització i foment de la mobilitat dels estudiants, un dels pilars del estudis universitaris al TecnoCampus. Permeten als estudiants sufragar parcialment les despeses de l'estada en universitats de països tan llunyans com Argentina, Taiwan o República de Corea, i amb les quals el TecnoCampus té signats convenis bilaterals. Totes elles queden fora de l’abast del programa Erasmus+ (Europa).

Les beques On The Move están dotades amb 1.000 euros cadascuna, que aporten a parts iguals Sabadell Consumer Finance, de Banc Sabadell (entitat patrocinadora), i la Fundació Tecnocampus Mataró-Maresme.

Aquest any, les universitats i estudiants que hi faran estades són:

 • Pau Aparici Nguyen. Grau en Administració d'Empreses i Gestió de la Innovació, docència en anglès. Shih Chien University (Taiwan).
 • Jonathan Ferreras Ferreras. Grau en Administració d'Empreses i Gestió de la Innovació, docència en anglès. Ajou University (República de Corea).
 • Irene Ledesma Gomez. Grau en Màrqueting i Comunitats Digitals. Ajou University (República de Corea).
 • Laura Panisello Valldepérez. Grau en Màrqueting i Comunitats Digitals. Universidad Argentina de la Empresa (Argentina).
 • Marcel Ruiz i de Vilallonga. Grau en Màrqueting i Comunitats Digitals. Ajou University (República de Corea).
 • Joan Sala Rifà. Grau en Administració d'Empreses i Gestió de la Innovació, docència en anglès. International College of Management (ICMS) (Austràlia).
 • Arnau Tarragó i Bardés. Grau en Màrqueting i Comunitats Digitals. Tecnológico de Monterrey (Mèxic).


 Els vols conèixer?

]]>
<![CDATA[ Un estudi analitza l'impacte de les demències sobre els cuidadors ]]> Mon, 26 Oct 2020 00:00:00 +0100

La professora de l'Escola Superior de Ciències de la Salut Esther Cabrera acaba de publicar un article a la revista Life relacionat amb la qualitat de vida dels cuidadors de persones amb demència. La revista Life es una revista científica d’accés obert multidisciplinar de l’àmbit de ciències de la vida, indexada en el segon quartil del àmbit de la biologia de l'editorial MDPI.  L’estudi publicat per Cabrera y col·laboradors aborda la situació a la qual s’enfronten les persones que han de cuidar de persones amb demència, la més prevalent de les quals és l’Alzheimer.

L'impacte psicològic que té la malaltia sobre el cuidador influeix negativament en la seva qualitat de vida. Els factors analitzats, com la fase en la qual es troba la malaltia, els símptomes neuropsiquiàtrics i la sobrecàrrega percebuda pel cuidador influeixen directament en aquesta avaluació. L’estudi, realitzat sobre 160 cuidadors, també mostra que els homes mantenen millor qualitat de vida que les dones cuidadores.

Aquest estudi s’emmarca dins el projecte finançat per la Fundació de la Marató TV3 (número de registre 20144410) Evaluation of an innovative information, training and social support intervention “INFOSADEM” to principal caregivers of dementia patients living at home. Experimental study, dotat amb 133.700€ a la Fundació Clínic per la Recerca Biomèdica, en el qual la professora Cabrera i el grup de recerca GRACIS del TecnoCampus col·laboren com investigadors.

Foto: "Alzheimer's and Happy" by MTSOfan is licensed under CC BY-NC-SA 2.0

]]>
<![CDATA[ Benvinguda a les noves empreses del TecnoCampus ]]> Thu, 22 Oct 2020 00:00:00 +0200

Donem la benvinguda a les següents empreses que s´han instal·lat en els darrer mesos al Parc empresarial del Tecnocampus.

Efforwai Digital Transformation S.L.:

 • Empresa de nova creació allotjada a la Incubadora des de juny de 2020 que es dedica a la transformació digital de negocis, oferint consultoria i programant una App i

un backoffice personalitzat per cada client. Especialització en aplicació del sector nàutic “Yacht Worklist” per la realització de treballs de Repair&Refit d’embarcacions.

SAED Plataformas Virtuales SL:

 • Empresa allotjada al parc,  des del juny de 2020 i es tracta d’una pime que fusiona la consultoria estratègica d’especialització i coneixement en diferents àrees d’una  organització amb la digitalització i el desenvolupament de plataformes virtuals i intel·ligència artificial.

Acto Gestió i Assessorament de Congressos SLU:

 • Empresa que es va allotjar al parc també el passat mes de juny,  especialitzada en la organització professional de congressos i gestió d'associacions i societats científiques, de l’àmbit mèdic-sanitari, i que la seva activitat principal es l'organització professional de congressos; aporten més de 15 anys d'experiència en el sector del món dels congressos. Organitzen congressos i reunions gestionant tots els serveis que requereix el propi esdeveniment. Paral·lelament també gestionen societats científiques.

Bowman Soluciones Avanzadas SL:

 • Empresa del sector industrial d’equips d’inspecció i control per la distribució d´equips per la mesura de gruixos així com per la mesura d´angle de contacte.

Bekodo Data Services S.L:

 • Empresa del sector Tic , allotjada des del passat  mes d’agost i que ofereixen serveis d’informació en línia, des del codi font al servidor, a la web o en aplicació mòbil.

Opentic Serveis Informatics, SL:

 • Empresa del sector industrial, dedicada al desenvolupament d’aplicatius informàtics i consultoria pel sector salut. Son partners d’un dels principals fabricants de solucions relacionades amb el tractament de dades i intel·ligència artificial i disposen d’un departament d’R+d+i que els ha permès desenvolupar productes propis.

Omplim Gestió i Edificació Responsable SL:

 • Empresa del sector serveis de gestió orientats als principis de l’economia col·laborativa, allotjada al parc des del passat mes de juny. La seva activitat esta orientada a aportar solucions a la indústria immobiliària que ajudin a assolir els grans reptes socials, empresarials i mediambientals, a través de l’economia col·laborativa, la creació de valor a llarg termini, de forma sostenible, en tots els nostres projectes immobiliaris, per a tots els nostres grups d’interès i el benefici comú.
]]>
<![CDATA[ Evix llança una campanya de recollida de firmes per a la conscienciació de la seguretat en el ciclisme ]]> Thu, 22 Oct 2020 00:00:00 +0200

L’empresa Evix, ubicada al TecnoCampus, llança una campanya social per a recollida de signatures a change.org per a la conscienciació en la seguretat de en el ciclisme.

Evix esta desenvolupant el primer sistema de coixí de seguretat del món integrat en els cascos de bicicleta per reduir la probabilitat de patir una lesió cervical i / o medul·lar, que és una de les lesions greus més freqüents que pateixen els ciclistes, en cas d'accident.

Es pot tenir més informació al web :www.evixsafety.com

]]>
<![CDATA[ El futur de myHealth Watcher i Alexa: la personalització a través de la Intel.ligència artificial ]]> Thu, 22 Oct 2020 00:00:00 +0200

La plataforma de promoció de la salut MyHealth Watcher ha llençat una skill revolucionaria per a Amazon Alexa, que ajudarà els usuaris a cuidar-se i a dur un estil de vida més saludable. Una experiència nova mitjançant la veu que els oferirà informació personalitzada sobre alimentació i valoració d’aliments, activitat física, descans i benestar emocional: els pilars d’una vida saludable.

Els assistents de veu, cada cop més presents a la nostra vida, poden ser claus per ensenyar-nos bons hàbits i ajudar-nos a dur una vida sana. Són molt fàcils d’utilitzar i accessibles per a persones de qualsevol edat. Poden ensenyar-nos quins aliments són bons per nosaltres, què hem d’evitar, quins hàbits incorporar per a descansar bé, com assolir el benestar emocional…

Darrera d’aquesta nova skill d’Alexa hi ha un potent equip de científics i nutricionistes com el Dr. Helmut Schröder, Responsable d’Epidemiologia nutricional i activitat física de l’Institut d’Investigacions Mèdiques de l’Hospital del Mar de Barcelona i Director Científic de myHEALTH WATCHER i el Dr. Santiago Gómez, Responsable de programes de la Gasol Foundation.  Ambdós destaquen la importància d’adquirir bons hàbits des de petits i adverteixen dels riscos de no revertir aquesta situació. Actualment 340 milions de nens i nenes, al mon, pateixen obesitat o sobrepès. A Espanya 4 de cada 10 nens i nenes tenen excés de pes, el que ens col·loca en el primer lloc del ranking europeu.

“Alexa, dame un consejo saludable”, “Alexa, necesito un respiro” o “Alexa, quiero valorar un alimento” són algunes de les preguntes que podem fer al servei de veu per a començar a millorar els nostres hàbits i assolir el benestar físic i mental.

A principis de l’any vinent està previst llençar una actualització de l’skill que permetrà que Alexa, sempre prèvia petició de l’usuari, pugui dur un control dels seus hàbits per oferir una ajuda encara més personalitzada en funció de la seva alimentació, activitat física i rutines de descans.

L’objectiu de MyHealth Watcher és seguir treballant per a oferir una experiència més personalitzada a cada usuari i ajudar-lo a millorar la seva salut a través de l’alimentació i l’estil de vida. És una iniciativa de Cube Health, una plataforma de promoció de la salut  que va néixer al TecnoCampus al 2017 .

]]>
<![CDATA[ El TecnoCampus participa a Colòmbia en la trobada anual de la Càtedra Europa ]]> Thu, 22 Oct 2020 00:00:00 +0200

El director general del TecnoCampus, Josep Lluís Checa, participa divendres 23 d'octubre en la cloenda de la trobada de la Càtedra Europa que organitza la Universidad del Norte (Colòmbia), i que té com a país convidat Espanya. Checa impartirà la ponència “Emprender con éxito”, on exposarà l’ecosistema emprenedor i el model universitat-empresa singular de TecnoCampus. 

A la fira virtual d’estudiants que s'ha fet aquesta setmana, s'ha presentat aquests dies l'oferta de graus, màsters i postgraus del TecnoCampus amb la participació de Luz Fernández i Imma Silva. 

La Cátedra Europa és un espai de trobada acadèmica i cultural entre el Carib colombià i el món acadèmic europeu. És el programa institucional i l'esdeveniment acadèmic internacional més significatiu de la Universitat del Norte. Amb l'objectiu de promoure la internacionalització de l'educació superior, aquest programa ha forjat els llaços de cooperació i integració entre Europa i Colòmbia, aconseguint així un intercanvi permanent i convertint-lo en un referent a nivell local, regional, nacional i internacional.

El TecnoCampus i la Universidad del Norte, que acull la Càtedra Europa, tenen un conveni de moblitat  internacional acadèmica i formen part de la Xarxa d’universitats emprenedores impulsada pel TecnoCampus l’any 2019. 

]]>
<![CDATA[ Banc Sabadell patrocina els premis Creatic ]]> Tue, 20 Oct 2020 00:00:00 +0200

Santiago Bruna , director regional de Banc Sabadell, i el director general del TecnoCampus, Josep  Lluís Checa,  han firmat l’acord de patrocini de l’entitat financera dels premis Creatic de foment de l’emprenedoria, que enguany arriben a la 20a edició.

Com en les darreres edicions, a més del suport de Banc Sabadell, els premis compten amb el mecenatge de diverses empreses i institucions. Són set en total: Bytemaster (categoria platinum); FYR Legal, Minoryx Therapeutics i el Departament de Polítiques Digitals i Administració Pública de la Generalitat de Catalunya (categoria gold); Web Manager Service i Palobiofarma (categoria bronze). Amb el seu suport, aquestes empreses i entitats fan possible la dotació econòmica dels premis, i mostren així el compromís amb les persones que impulsen noves iniciatives emprenedores, contribuint a la dinamització econòmica i social del nostre territori, amb projectes innovadors, liderats per dones i amb impacte social.

L'entrega dels premis tindrà lloc el 19 de novembre a les 19h en una gala virtual.

]]>
<![CDATA[ La professora Cristina Steegmann Pascual va ser premiada amb el Premi Dona TIC 2020 en la categoria de divulgació ]]> Tue, 20 Oct 2020 00:00:00 +0200

El passat 13 d´octubre al Palau de Pedralbes de Barcelona, coincidint amb el dia d´Ada Lovelace, considerada  la primera dona programadora de la història, tot i que ella era matemàtica de formació, es van concedir els Premis DONA TIC 2020, convocats pel Departament de Polítiques Digitals i Administracions Públiques de la Generalitat de Catalunya.

Aquests premis tenen el doble objectiu de reconèixer i divulgar el paper i el talent de les dones en l’àmbit tecnològic i d’oferir referents a nenes i noies per animar-les a dedicar-se a les disciplines STEM (ciència, tecnologia, enginyeria i matemàtiques) i a assumir posicions de lideratge en el sector.

Enguany va haver-hi 85 candidatures presentades a les diverses categories d’aquesta sisena edició del premi, que s’ha consolidat com a referent a l’hora de reconèixer i divulgar la feina de les estudiants i professionals catalanes en l’àmbit tecnològic.

Cristina Steegmann Pascual, professora associada a l´Escola Superior Politècnica del TecnoCampus, va ser premiada amb el Premi Dona TIC 2020 en la categoria de divulgació.

Cristina Steegmann Pascual és llicenciada en Matemàtiques per la UAB i doctora en Societat de la Informació i el Coneixement per la Universiat Oberta de Catalunya. Ha fet la implementació de les tecnologies de la informació i la comunicació a l’institut Eugeni d’Ors (on desenvolupa la seva feina principal), que ha esdevingut un centre d’estudis de referència al Barcelonès Nord. L’institut està situat al barri de Sant Roc, a Badalona, amb un alumnat d’alta complexitat. La seva principal motivació és difondre les TIC com a eina innovadora i motivadora per millorar l’ensenyament, reduir l’absentisme escolar i fomentar la continuïtat dels estudis, especialment entre les noies.
 

]]>
<![CDATA[ Taller pràctic sobre l’aprenentatge per reptes a l’educació superior ]]> Thu, 15 Oct 2020 00:00:00 +0200

Les professores Màrian Buil, Noemí Ruiz i Estel Paloma,de l’Escola Superior de Ciències Socials i de l’Empresa del Tecnocampus, han impartit a la Universitat Autònoma de Barcelona un taller adreçat a  professorat sobre l'aprenentatge per reptes a l'educació superior.

L'activitat pràctica proposada ha consistit a dissenyar un repte real per a l’assignatura que cada participant imparteix a la Universitat i a aconseguir eines per mesurar l’assoliment de les competències de l'alumnat.

Aquesta formació  va sorgir com a iniciativa dels professors J. Reinaldo Martínez-Fernández & Carla Quesada Pallarès com a part de les iniciatives del Grup de Recerca PAFIU-COMPRED.

 El taller ha estat possible gràcies a l'ajut concedit per la unitat de Formació i Innovació Docent de l’Institut de Ciències de l'Educació i la Unitat de Formació i Desenvolupament Professional (UFIDP) de la UAB.

]]>