Agnela Domínguez: "L'SGAE no té bona reputació, però és clau per defensar els drets dels creadors"

Agnela Domínguez, directora de Comunicació i Activitats de la Societat General d'Autors i Editors (SGAE), i Xavier Capellas, músic, van ser els encarregats d'explicar dilluns en una xerrada divulgativa el complex món dels drets d'autor. Hi van assistir uns 50 alumnes, la majoria del Grau en Mitjans Audiovisuals. La iniciativa d'organitzar l'acte va ser del músic i professor del grau Àngel Valverde, que va explicar que existeix un gran desconeixement sobre els drets en la música i en quins casos se'n pot fer un ús gratuït i en quins casos no.

Angela Domínguez va ser molt directa reconeixent que l'SGAE té un problema de reputació agreujat pels comportaments passats de diversos directius. Però va assenyalar que es tracta d'una entitat que simplement fa de mediadora entre els autors (compositors, lletristes, dramaturgs, coreògrafs, guionistes i directors) i aquells que n'usen les creacions amb finalitats comercials. "L'SGAE té 108.000 socis, creadors que com qualsevol altre persona volen viure de la feina que fan", va indicar. Domínguez va recordar que, a més, l'SGAE, en virtut dels acords de reciprocitat amb altres entitats similars del món, defensa els interessos de creadors estrangers en territori espanyol.

Els experts creuen que el desconeixement de la indústria ocasiona malentesos. "Si David Bisbal decideix actuar gratis, pot fer-ho; el que no pot fer és decidir que, per les canços que canta, que no són seves, els autors no cobrin drets", va posar com a exemple Agnela. Es van posar altres casos d'ús de cançons per fer anuncis sense permís de l'autor, com el de Raimon amb l'emissió d'"El vent" en un anunci de la COPE o d'una cançó de Serrat en un anunci de compreses. "L'autor ha d'autoritzar aquell ús, i, a més, acordar un preu en concepte de drets d'autor", va indicar.

Els dos músics presents a la xerrada, Àngel Valverde i Xavier Capella, van defensar el paper de l'entitat, i van indicar que és molt útil per evitar que siguin d'altres els que s'aprofiten i guanyen diners amb la seva feina.