Antoni Castells als alumnes del Grau d'Administració d'Empreses: “Hi ha una crisi de disseny de l'euro i de polítiques econòmiques”

Antoni Castells, catedràtic d'Economia de la Universitat de Barcelona i exconseller de la Generalitat, va assenyalar ahir en una xerrada en el TecnoCampus, davant dels alumne del Grau en Administració d'Empreses i Gestió de la Innovació, que “els països perifèrics tenim una crisi de competitivitat que s'afegeix a les dues que caracteritzen Europa: la del disseny de l'euro i la de les polítiques d'austeritat implantades en el continent des de 2009”. Castells, que ha participat en el Cicle de Conferències sobre Economia, ha indicat que”sense unió fiscal i unió política, la unió monetària es complica”. En aquest procés, ha assenyalat, a Europa s'ha avançat, amb transferència de poders dels Estats cap a Europa. “El problema és que la transferència no es fa a organismes comunitaris, de tipus federal, sinó a organismes intergovernamental, com el Consell Europeu”, ha matisat.

Quant a les polítiques econòmiques, ha lamentat l'error “de posar només l'accent en les reformes estructurals, obviant que també fa falta, com es va fer als Estats Units, una política fiscal que afavoreixi el creixement”. Quant als països perifèrics com Espanya, Castells ha indicat que l'esforç que ha fet per recuperar competitivitat s'ha traduït en un ajust que ha afectat, sobretot, les capes de la població més vulnerable, en forma d'atur i rebaixa de salaris. “Perquè això no ens torni a passar, hem d'anar cap a un gran pacte sobre l'estat del benestar i sobre les reformes estructurals necessàries per mantenir la competitivitat”, ha conclòs. Quant a Grècia, no ha descartat una suspensió de pagaments i s'ha mostrat “decebut” amb el govern Tsipras perquè "no ha sabut demostrar que són possibles els canvis de política sense provocar una ruptura".