El catedràtic i exconseller Antoni Castells reclama reformes en profunditat per sortir de la crisi econòmica

El catedràtic de la UB i exconseller d'Economia i Finances de la Generalitat, Antoni Castells, va participar dilluns dia 22 d'abril en el Cicle de Conferències sobre Economia que organitza l'EUM. Castells va reclamar reformes en profunditat, sense les quals, va dir, serà molt difícil sortir de la crisi actual. "No és el moment dels canvis lampedusians", va sintetitzar. L'exconseller va parlar de quatre crisis simultànies: la que afecta l'euro, la provocada per una austeritat que va considerar "excessiva i dogmàtica", la generada pels desequilibris de l'economia espanyola (bombolla de crèdit i immobiliària) i la del dèficit fiscal. Sobre aquest darrer punt, Castells va defensar l'acord de finançament del 2009, si bé va ser molt dur amb el comportament del govern estatal. "No compleix els seus compromisos sistemàticament", va dir.

Castells va apostar per "més Europa" en el context actual, amb una reforma que faci més democràtiques les institucions. Va parlar en particular de la necessitat d'una "elecció del president europeu", per evitar que cada govern hagi de rendir comptes només davant dels electors de cada país. "Potser així als governants alemanys els resultaria insuportable el nivell d'atur d'Espanya", va etzibar.

La presentació d'Antoni Castells va anar a càrrec del professor Josep Maria Raya i la directora de l'EUM, Montserrat Vilalta, que va destacar que es tracta d'una personalitat acadèmica i política de primer nivell. També va recordar que, com a conseller, va col·locar la primera pedra de l'edifici del TecnoCampus l'any 2007.

La propera conferència del cicle tindrà lloc el proper dilluns 29 d'abril, i anirà a càrrec del catedràtic de la UPF i conseller del Banc d'Espanya Guillem López Casasnovas.