David Darnés (Ubisoft): "És molt important que hi hagi un grau de videojocs que en 4 anys permeti una gran especialització"

David Darnés és el responsable de Comunicació i Relacions Externes d’Ubisoft Barcelona. Des de les oficines d’aquesta multinacional francesa a Sant Cugat del Vallès, on treballen unes 40 persones centrades en el desnvolupament de jocs per a consoles de diversos fabricants, ens explica quina evolució preveu per al sector.

-Què és Ubisoft?
-És una empresa multinacional francesa, el tercer editor de videojocs del món. També actua com a desenvolupador i distribuïdor. Actualment té una plantilla de 9.200 persones a tot el món, dels quals el 85% estan treballant en el desenvolupament de jocs. A Sant Cugat som unes 40 persones, si bé en ocasions arribem a les 60, en funció del moment de producció, i estem especialitzats en jocs de consoles per a qualsevol plataforma.

-Com és el procés de producció d’un joc?
-La magnitud del joc determina la durada del procés de producció. En el nostre cas, hi ha diverses fases, que de manera resumida serien la concepció, la preproducció, la producció o, la fase de llançament i la de post-llançament. Pot durar d’un a tres anys. A més, hi poden treballar en el mateix moment, des de diversos estudis a tot el món, des de 60 fins a 800 persones.

-Els estudis que feu aquest tipus de jocs feu per tant una gran inversió?
-Sí. Els jocs per a consoles així ho requereixen. En primer lloc, depens de la tecnologia amb què desenvolupes el joc i la programació sobre una consola concreta. A més, nosaltres compartim tecnologia dins el grup.

-Quins perfils professionals teniu a l’estudi?
-Hi ha una gran diversitat. Des de programadors d’engine (que treballen en el motor del joc), d’eines, de “gameplay”, és a dir, gent molt tècnica, fins a l’altre vessant, més creatiu, el de directors artístics, “game i level designers”, etc etc. Hi ha un enfoc per tant molt multidisciplinar en l’estudi.

-Quina formació tenen aquests professionals?
-Els programadors són bàsicament enginyers informàtics, i algun de telecomunicacions. Habitualment, a més, o bé han fet un postgrau en videojocs o bé en la carrera van fer el seu propi projecte de videojoc. Coneixen per tant el que és el treball en equip, que és un factor crucial. En la part artística, hi ha gent del còmic, gent de Belles Arts, animadors... gent amb autoaprenentatge.

-Creus oportuna una formació com la del nou Grau en Aplicacions Interactives i Videojocs del TecnoCampus?
-Totalment. Hi ha molt perfils que ens costen molt de trobar aquí, com programadors online o UI/UX Designer (User Interface/User Experience designer), i hem de recórrer a l’estranger. És molt important que hi hagi no només un postgrau o un màster, sinó també un grau que en 4 anys permeti una gran especialització. Entenem que els estudiants, quan es graduïn, ja hauran fet pràctiques i projectes, i això és molt important.

-Quina evolució preveus en el sector?
-El mercat de treball en aquest àmbit continuarà creixent. Hi haurà moltes noves empreses que sorgiran i necessitaran gent, i en el nostre cas passarà el mateix, continuarem incorporant gent. El tema social en els jocs, online i connectat, anirà en augment, amb cada cop més gent de diverses edats que jugarà, perquè tothom té un aparell que permet fer-ho: qui no té una consola té un mòbil o una tablet.