La demanda de la costa mediterrània impulsa la creació del Postgrau en Turisme Nàutic i de Creuers

El turisme nàutic es consolida com a motor econòmic en diferents destinacions espanyoles, en particular a Catalunya, comunitat amb més noves matriculacions d'embarcacions esportives i recreatives per any. Se'n fa ressò avui l'edició digital de La Vanguardia, que explica que aquest creixement ha impulsat la creació del nou Postgrau en Turisme Nàutic i de Creuers. L'impuls d'aquesta nova modalitat d'estudis té com a objectiu introduir elements innovadors que permetin millorar la competitivitat i adaptar als professionals del turisme a les noves necessitats que presenta un sector cada vegada més diversificat. El Postgrau està enfocat per a aquells professionals que vulguin especialitzar-se en el sector, dirigit en major mesura a titulats superiors relacionats amb les àrees del Turisme, Ciències empresarials, Administració d'empreses, Màrqueting, Publicitat i Relacions Públiques.

El curs forma part del futur Màster Universitari en Direcció i Planificació del Turisme, previst per al curs 2015 - 2016. Amb tal de no esperar al proper any, aquest curs el TecnoCampus ofereix el màster en forma de diploma de postgrau com a títol propi de la Universitat Pompeu Fabra, conjuntament amb la Universitat de les Illes Balears.

Els primers indicis en la creació del postgrau van ser l'any 2012. L'Escola Universitària del Maresme (EUM), actualment Escola Superior de Ciències Socials i de l'Empresa del TecnoCampus, va participar activament, juntament amb altres institucions públiques i privades de la comarca, en el projecte Maresme Marítim, encapçalat per l'Ajuntament de Mataró i finançat pel Servei Català d'Ocupació (SOC), creat amb la finalitat de dur a terme diverses activitats empresarials per a la creació de llocs de treball relacionats amb el mar i la nàutica.

L'EUM va desenvolupar un estudi on documentava els dèficits formatius en l'àmbit universitari, especialment per a les professions emergents i amb més possibilitats de generació de llocs de treball en els propers anys. Les conclusions de l'estudi van derivar amb la proposta d'introduir l'especialització de Turisme Nàutic i de Creuers en la seva oferta de postgraus.

Algunes dades corroboren la tendència alcista en aquest sector, que consoliden la costa mediterrània com una de les principals seus mundials en turisme nàutic i de creuers. Europa aposta pel turisme marítim promovent polítiques "blue growth", o de creixement blau, relacionades al desenvolupament socioeconòmic vinculat al mar. Barcelona és un referent mundial en el sector. Durant el 2013 van arribar-hi més de 2,6 milions de turistes procedents de creuers que van deixar a la ciutat prop de 300 milions d'euros. El passat mes de setembre Barcelona va organitzar la segona fira de creuers més important al món, la Seatrade Med. La demanda mundial de creuers s'ha incrementat un 77% en l'última dècada. A la comarca del Maresme el sector nàutic representa prop del 17% del seu PIB, representat per cinc ports esportius i importants infraestructures turístiques.