Domingo Villar (Excelium): "Les feines d’informàtica de gestió tenen un gran component de creativitat i relacions humanes"

Domingo Villar és director general i un dels accionistes d’Excelium, una empresa dedicada a la instal·lació de sistemes de gestió empresarial SAP. Va estudiar Enginyeria informàtica a la Politècnica de Mataró (avui Escola Superior Politècnica del TecnoCampus) compaginant-ho amb la feina que tenia llavors.

-Com és el dia a dia d’un informàtic que treballa a la vostra empresa?

-“Es un treball analític i creatiu. Hem d’entendre les necessitats dels clients, per tant parlar-hi, buscar solucions i després programar el sistema. El que aporta realment valor és el temps que passem amb el client per entendre’l. La capacitat d’escoltar-lo és crucial.”

-Aquest és un àmbit en creixement?

-“Sí, per descomptat. Estem en una crisi, però la realitat és que en el nostre sector no hi ha atur. Costa molt trobar gent preparada i capacitada en consultoria SAP, i és una llàstima, amb les xifres d’atur que tenim.”

-Què cal fer per animar els joves a dedicar-s’hi?

-“Potser les paraules ‘gestió” o ‘enginyeria’ espanten la gent jove. Però jo els diria que la vida de l’empresa és apassionant, i que els treballs d’informàtica de gestió tenen un component de creativitat i de relacions humanes. Enginyeria és una paraula que ve d’enginy, i això vol dir creativitat.”

-Com ha evolucionat Excelium?

-“Som uns 35 treballadors, en creixement, que ens autofinancem... a més, tenim els coneixements per gestionar, perquè els vam adquirir en els estudis. Crec que els coneixements de gestió empresarial han d’estar incorporats a la carrera d’informàtica”.

-Quins record guardes del centre on vas estudiar informàtica, la Politècnica de Mataró?

-“Sobretot recordo la gran diferència que vaig trobar respecte la universitat on vaig estudiar Econòmiques abans de fer Informàtica. A la Politècnica de Mataró hi vaig trobar un accés al professorat familiar i respectuós alhora; metodològicament i didàcticament vaig trobar una gran diferència respecte la meva experiència anterior.”