"El Cloud Computing té molta boira encara"

 (Notícia extreta de Societat Digital, la revista elaborada pels estudiants de Mitjans Audiovisuals)

 

 

Pedro Gómez, Manel Royo i Martí Carles de Kriter Software han parlat d'estratègies de 'Cloud Computing' amb els estudiants del Grau en Enginyeria Informàtica de l'Escola Universitària Politècnica de Mataró dins el marc del  'Talk&Beer', trobades entre estudiants i empreses al Tecnocampus.

Un Talk&Beer és una trobada informal entre empresaris, professors i estudiants prenent una beguda al bar del Tecnocampus.

 

El Talk&Beer d'avui era de tipus 'Draught', un 'glop' de coneixement i d'experiència d'una empresa que comparteix i debat amb estudiants i professors. El 'Draught' d'avui ha analitzat el que hi ha de llum i d'ombra -de núvol i de boira en paraules de Pedro Gómez- en la nova arquitectura de sistemes d'informació anomenada 'Cloud Computing'.

 

La Informàtica en núvol o Cloud Computing és una nova forma de desenvolupar aplicacions basades en Internet on els programes i les dades no són als ordinadors de les empreses sinó que són a ordinadors de grans companyies d'hostatjament com ara Amazon, IBM, Microsoft o Oracle. Al PC només es necessita un navegador o explorador d'Internet i totes les aplicacions -correu, eines ofimàtiques, programa de comptabilitat i qualsevol altre tipus d'aplicació- resideixen i s'executen a un ordinador remot, s'executen en el 'núvol' que és la metàfora per a explicar que s'executen a algun lloc de la Xarxa que l'usuari no necessita conèixer.

Segons Pedro Gómez, "Internet és una tecnologia que ha vingut per a quedar-se; el seu protagonisme i els usos que en farem sobre la seva plataforma no farà sinó créixer en el futur. El Cloud Computing, amb tot el que té de bo, -núvol-, però també de boira, d'incertesa, d'interrogants, és una estratègia a l'alça per a construir els sistemes d'informació del futur".

Segons Manel Royo, "El Cloud Computing porta a un nou model de serveis, on tot el que es necessita d'un ordinador es gestiona com un servei que vaig a buscar a algun lloc del núvol. Aquesta nova arquitectura es basa en tres capes:  software as a service o SaaS , platform as a service o PaaS i infrastructure as a service o IaaS."

Per últim, en Martí Carles va explicar la necessitat de nous models de negoci per a la indústria informàtica si s'extén aquest nou paradigma de construcció de sistemes informàtics i la necessitat de passar a canviar un model de mercat basat en el pagament de llicències a un nou mercat basat en el pagament per serveis.

A la part final del Talk&Beer es va debatre sobre la situació i el futur de la informàtica en els moments actuals de crisi; per a Pedro Gómez "En el mercat informàtic la crisi ja ha acabat".