Èxit del programa ADAC, la formació gratuïta a cuidadors de persones dependents

Les primeres setmanes de funcionament del Programa ADAC (Ajuda en la Dependència i Atenció als Cuidadors) estan resultant tot un èxit. L’imparteix l’Escola Superior de Ciències de la Salut, juntament amb el Consorci Sanitari del Maresme i la Fundació el Maresme, amb el suport de l'Obra Social de la Caixa. El programa ADAC consta de 5 tallers pràctics dirigits a cuidadors que tenen cura de persones amb alguna malaltia crònica o dependència. La directora de l'Escola Superior de Ciències de la Salut, Esther Cabrera, destaca que "aquests cuidadors necessiten formació en cures bàsiques i de salut, però sovint no disposen de temps ni de recursos necessaris per poder-los realitzar".

El programa va arrencar el mes d’octubre passat i a dia d’avui hi estan inscrits 64 cuidadors familiars. La meitat d’ells són cuidadors principals i estan més de 8 hores al dia cuidant al seu familiar dependent. Els perfils predominants dels cuidadors de la comarca del Maresme, molts d’ells de Mataró, és el de fills/es o parelles d’edats compreses entre els 50 i els 80 anys. Els dependents dels quals tenen cura són majoritàriament persones amb demències.

Tallers gratuïts i amb substitut
Els tallers es realitzen a les instal·lacions del TecnoCampus, de manera gratuïta i amb una particularitat: s’ofereix la possibilitat que un alumne del Grau d’Infermeria s’estigui en el domicili del cuidador tenint cura de la persona malalta o depenent, mentre el seu familiar realitza el curs al TecnoCampus. La Universitat Pompeu Fabra reconeix aquestes hores de voluntariat com a crèdits acadèmics. Més de 25 alumnes de l’Escola superior de Ciències de la Salut ja estan apuntats per fer aquesta tasca de voluntariat.