Gerard Fernandez (Omnidrone): "Els professionals dels videojocs n'esperem molt, del nou grau que posa en marxa el TecnoCampus"

Gerard Fernandez és un emprenedor amb més de deu anys d'experiència en la indústria dels jocs. Va ser el cofundador i el CEO de Microjocs Mobile (adquirida per Digital Chocolate) i director general de Digital Chocolate Barcelona.

Durant més de vint anys ha estat programant jocs i demos com a hobby, amb plataformes com Spectrum, Amiga i PC usant diversos llenguatges com Basic, Assembler, Java, Javascript, ActionScript, etc.

-Com van ser els inicis?
-“Jo vaig començar en la indústria dels videojocs programant al Commodore Amiga. Després, en enfocar la meva vida professional, vaig estudiar Administració i Direcció d’Empreses. Em vaig enfocar a la banca, però sense abandonar la informàtica, aprenent a programar en Java. Cap al 2002, vam muntar jocs per a mòbils, vam tenir èxit i al final els de l’equip vam fer el salt i vam deixar les nostres feines per dedicar-nos plenament als videojocs.”

-I vau crear Microjocs Mobile, que va ser pionera en els jocs per a mòbils...
-“Sí, vam ser dels primers. Les operadores de mòbil ens van obrir les portes, sobretot Telefónica, i vam començar a distribuir els jocs en aquestes plataformes. Vam contractar gent, vam créixer, i de ser cinc persones vam acabar per ser-ne 40 el 2005.

-Llavors us va adquirir una companyia multinacional?
-“Digital Chocolate era una de les empreses més importants del sector, i vam acceptar la seva oferta de compra de la companyia. Ells tenien un estudi a Helsinki que programava com nosaltres, i amb qui teníem una gran sintonia. Així va ser com ens vam convertir en el segon estudi de la companyia a Europa, i jo en vaig ser el director.”

-I ara has decidit tornar a emprendre?
-“Sí, després d’uns anys en aquesta multinacional, i després de diversos canvis organitzatius, vaig decidir emprendre, juntament amb altres treballadors de l’estudi a Barcelona. Així va néixer Omnidrone, a finals del 2013. Ens dediquem al mateix: a aportar la nostra experiència de més de 10 anys en la producció de jocs per a mòbils, per a Apple i Android. Jocs “midcore”, un nínxol de mercat on cabrien entre d’altres els jocs d’estratègia.”

-Hi ha una certa bombolla en aquest àmbit?
-“Que hi podria haver bombolla ja ho vaig començar a sentir el 2002, i la realitat és que el mercat continua creixent. El mercat s’amplia, es renoven els telèfons cap a telèfons intel·ligents, cada cop juga més gent (dones, gent gran, etc etc) que abans no ho feia amb les consoles... Assolir la rendibilitat sí que costa, perquè hi ha molt gent competint i és una qüestió de volum, però la part bona és la quantitat de gent amb talent fent videojocs.”

-Com és un estudi de videojocs? Ple d’informàtics programadors o amb perfils pluridisciplinars?
-“Els perfils bàsics són: programadors, artistes i dissenyadors. Hi ha una gran demanda dels tres perfils, i a més amb una gran mobilitat. Un programador bo pot estar treballant a tot el món. A Digital Chocolate un 40% eren de l’estranger, i a Omnidrone també ens passa.”

-Un grau nou com el nostre, d’Aplicacions Interactives i Videojocs, ha d’apostar per formar gent dels tres perfils?
-“El grau que poseu en marxa és molt interessant, perquè els nostres professionals, que ens arriben de carreres com Belles Arts, Telecomunicacions o Informàtica, han de passar per una formació específica a càrrec de la mateixa empresa abans de posar-se a fer un videojoc. Aquesta formació específica és la que els professionals creiem que es podrà evitar amb els nous estudis: que els joves que ens arribin es puguin posar a programar videojocs des del primer dia.”