“El nou Grau en Aplicacions Interactives i Videojocs formarà els professionals polivalents que necessita aquesta indústria”

Simón Lee és el coordinador del Grau en Aplicacions Interactives i Videojocs, que el TecnoCampus posa en marxa el proper curs. Lee és un gran coneixedor d’aquest sector en auge, amb el sorgiment d’empreses catalanes els darrers anys que han crescut o s’han fusionat amb multinacionals. Ell ha participat en aquesta evolució, i ara vols transmetre als futurs estudiants del grau la gran oportunitat de formar-se i treballar en aquest àmbit.

-Quina és la teva trajectòria en aquest sector?
“Vaig començar treballant en els serveis de dades per a mòbils, amb una companyia pròpia i treballant per a altres companyies. D’allà vaig saltar a l’empresa Digital Legends, una escola per a mi en el disseny i desenvolupament de videojocs.”

-Com és aquest món?
“Molt canviant. El que és important és adaptar-se als grans canvis que es produeixen per exemple amb la introducció de noves tecnologies, tendències i plataformes, com el fenomen del joc familiar, que les darrers anys ha anat en augment, o el de conectar el mòbil a la televisió de casa.”

-Com es reparteix el pastís dels videojocs?
“Avui la facturació en jocs per a dispositius mòbils ja supera el de consoles. A més, la connectivitat d’aquests aparells amb la televisió de casa fa que siguin compatibles l’ús individual amb el familiar. Això no representa la mort de les consoles, ni molt menys, perquè tenen un segment important del mercat i oferiran noves possibilitats, però sí un canvi de tendència important.”

-Quins perfils professionals vol la indústria?
-“Abans els videojocs s’associaven a tecnologia punta, però la irrupció de plataformes obertes que permeten entorns de programació molt assequibles ha canviat les coses. Ja no cal ser un gran expert en programació per llançar jocs al mercat per a dispositius mòbils. Per tant, hi ha una maduració de la tecnologia que fa que altres professionals s’hi puguin dedicar. I això també fa que els perfils requerits siguin diferents, més multidisciplinars, no centrats només en el domini de la programació.”

-Quin tipus de formació oferirà el nou grau del TecnoCampus?
-“Aquest grau té la particularitat que comença des de la branca de coneixement de les ciències socials. És el resultat de l’evolució que comentàvem abans, en què la tecnologia és una commodity, i la indústria se centra en el producte i en la manera de desenvolupar-lo, la creativitat, la comercialització... Estudiarem i prepararem professionals polivalents com els que calen avui en la indústria.

-I el concepte interactiu del grau, a què respon?
-“El que genera un videojoc és un llenguatge interactiu. Dissenyar el nivell d’un joc no varia gaire respecte a dissenyar una experiència de visita en una botiga d’Ikea. La interacció és clau en les aplicacions mòbils i per descomptat en els jocs, per això hi insistim, perquè és un aspecte clau. De fet la frontera entre les aplicacions per a mòbils i els jocs és cada cop més difusa, perquè la idea del joc és molt important en el disseny d’aquestes aplicacions.”