Una investigadora del País Basc col·labora amb el TecnoCampus i l’Hospital de Mataró en l’estudi de la disfàgia

La professora de la Universitat del País Basc Karmele López de Ipiña ha iniciat una estada d’investigació al TecnoCampus i a l’Hospital de Mataró. En col·laboració amb el director de l’Escola Superior Politècnica del TecnoCampus, Marcos Faúndez, investiguen des de fa anys en l’anàlisi automàtic orientat a trobar biomarcadors aplicables a l’estudi i el tractament de malalties relacionades amb l’envelliment.
Durant les properes setmanes, i en una segona estada l’estiu del 2015, aquesta investigadora treballarà de la mà de metges de l’Hospital (en concret de l’equip del doctor Pere Calvet) en pacients que pateixen disfàgia (dificultat en el passatge de sòlids o líquids de la boca a l'estómac) associada a la malaltia de Parkinson et l’Alzheimer.

L’anàlisi de l’escriptura manuscrita, del dibuix o de la parla pot aportar pistes als metges que els ajudin en el tractament. Paral•lelament, una segona línia d’investigació és el tremolor essencial, en col•laboració amb l’Institut d’investigació sanitària BioDonostia, en l’estudi del qual també intervenen el professor Marcos Faúndez i la Universitat de Vic. “Es tracta de quantificar coses que els especialistes sanitaris veuen a simple vista, però que, al tenir-ne la mesura exacta, els pot ajudar a diagnosticar les patologies, o a fer-ne un seguiment ambulatori”, indica Karmele López de Ipiña.

Les tècniques que estudia aquesta investigadora poden ser de gran utilitat per a diagnòstics precoços. A més, assenyala, les proves que es fan “no són invasives, sinó que es basen en la digitalització de l’escriptura o el dibuix i/o en l’anàlisis de la parla, cosa que permet mesurar amb exactitud la velocitat de la mà”. Aquesta velocitat, comparada amb altres paràmetres, pot conduir a detectar primers símptomes de malalties que, tractades precoçment, són més fàcils de controlar.