L’Ocitur’17 conclou que els estudis de turisme són un factor de creixement del sector

La jornada Ocitur’17, que s’ha celebrat avui al TecnoCampus, ha debatut l’encaix dels estudis de Turisme en un sector de l’economia que està en plena expansió. El professor del grau, Josep Maria Raya, ha apuntat que el nombre de titulats universitaris dins del sector ha tendit a l’alça. Tot i això, ha assenyalat que entre els graduats o llicenciats hi ha una tendència a ocupar llocs de treball de rang inferior al d’universitaris, és a dir, de baixa qualificació. Raya ha apuntat, no obstant, que els estudis de turisme són joves, i que la penetració de graduats i l’assumpció de responsabilitats és lenta però constant.

Per part de la Generalitat, Josep Ginesta, secretari general de Treball, Afer Socials i Famílies, ha apuntat que l’ocupació del sector a Catalunya és ja superior a la de l’any d’inici de la crisi, el 2008, amb 400.000 afiliats a la Seguretat Social. “És un sector, és cert, on entra molta gent d’altres àmbits, i on hi ha precarietat i temporalitat”, ha admès. Ginesta s’ha mostrat convençut que “el títol no garanteix l’èxit, però és una via d’accés i de progrés posterior dins de l’empresa”, ha conclòs.

En la benvinguda, el director general del TecnoCampus, Jaume Teodoro, ha remarcat el compromís de la institució en la formació en turisme, que al TecnoCampus s’imparteix en la doble titulació de Turisme i Gestió del Lleure i Administració d’Empreses i Gestió de la Innovació. Teodoro ha remarcat l’aposta de Mataró per fer créixer un sector molt mes desenvolupat en altres municipis, com els de l’Alt Maresme.

Estudiants, graduats, professors i professionals de l’àmbit del turisme han participat en dues taules rodones on s'ha debatut sobre les expectatives dels estudiants i les percepcions dels titulats, d’una banda, i sobre la demanda del mercat en relació a la formació universitària, de l’altra. Els ponents han coincidit a assenyalar el factor humà com un dels elements determinants per als estudiants a l’hora d’escollir turisme, i l’actitud com un aspecte clau per evolucionar professionalment dins del sector. “Les aptituds les pots aprendre amb el temps però l’actitud neix d’un mateix i és vital per aconseguir els teus objectius”, ha afirmat Pol Fagès, graduat en Turisme, Hosteleria i Gastronomia.