Torquemada als estudiants de CAFE: "La passió és el motor de l'esport"

El periodista de Catalunya Ràdio Ricard Torquemada ha estat el convidat avui de l’assignatura Sociologia i Història del grau en Ciències de l’Activitat Física i de l’Esport (CAFE), que s’imparteix a l’Escola Superior de Ciències de la Salut. Torquemada ha explicat als estudiants les claus del periodisme esportiu a partir de les seves preguntes. El periodista ha defugit “donar lliçons” sobre com ha de ser la pràctica de l’ofici, si bé ha apel·lat a “la responsabilitat en l’exercici professional”. Els alumnes s’han mostrat preocupats pel predomini de la informació sobre alguns esports com el futbolper sobre dels anomenats minoritaris. En aquest sentit, Torquemada ha admès la forta pressió dels resultats d’audiència, en un entorn en què “cada cop més el periodisme s’ha convertit en un negoci”.

Torquemada va iniciar la seva carrera als diaris esportius Marca i Sport, i actualment és conegut per la seva participació en les retransmissions esportives de Joaquim Maria Puyal, la TDP. En aquest sentit ha apuntat que una de les col•laboradores del programa és llicenciada en els estudis de CAFE, cosa que fa que “aporti un plus” amb els seus comentaris. Ha apuntat per tant que els estudiants que sentin la “passió del periodisme” el poden contemplar com una sortida professional.

La influència del periodisme en l’audiència, i a la inversa, ha centrat bona part de les preguntes dels estudiants. Torquemada ha insistit que “l’objectivitat no existeix, el què existeix és la subjectivitat honesta”, que ha de posar en practica per explicar les coses com les veu. “Si no, acabaria dient que un penal no ho és només pel fet que alguns oients preferirien que no ho fos”, ha dit. El periodista ha remarcat el component “passional” de l’esport, que és “el que el fa gran”. En aquest sentit ha explicat la seva passió per tot tipus d'esports, i no únicament pel futbol.