Tecnologia aplicada a la salut: el Consorci Sanitari del Maresme i el TecnoCampus posen en marxa un laboratori conjunt

Aquest laboratori enregistrarà, analitzarà i farà el seguiment de tot tipus de senyals del cos humà, com ara la pressió que fa una persona en escriure, les característiques de la veu o el moviment en caminar. L'objectiu és ajudar a detectar problemes de salut i fer un seguiment més acurat de malalties cròniques o neurodegeneratives.

Les proves realitzades permetran obtenir dades fiables i objectives sobre senyals corporals de tota mena que els metges tenen en compte quan diagnostiquen malalties o segueixen l’estat d’un pacient, però que sovint es mesuren d’una forma subjectiva.

Per exemple, es mesuraran amb exactitud els tremolors d’una persona amb parkinson, a fi de saber si empitjora o millora i poder fer-ne un seguiment més acurat. També s’analitzaran els moviments d’un malalt per determinar quin risc té de patir caigudes; o bé es mesurarà quina és la pressió que realitzem quan escrivim, un fet que pot servir tant per comprovar que ens estem recuperant d’una lesió correctament com per saber si tenim algun problema muscular o nerviós. Entre altres aplicacions, també es podran estudiar paràmetres associats amb la veu així com mesurar els senyals elèctrics dels músculs.

Més enllà de la recerca, la seva tasca tindrà una aplicació diària, perquè servirà de suport a l’atenció que realitzen els professionals sanitaris. Les primeres proves es realitzaran al Servei de Rehabilitació, i més endavant s’ampliaran al Servei de Neurologia.

El laboratori de senyals, format per investigadors de l’Escola Universitària Politècnica del TecnoCampus, s’ha instal·lat a l’Hospital de Mataró. A més a més, compta amb el suport de l’empresa Innovem, també amb seu al TecnoCampus, que facilita l’equip del laboratori i col·labora en la recerca.