Projectes de recerca actius o realitzats pel grup o per alguns dels seus membres en els darrers 5 anys:

Salvador Alepuz:

 • Investigador col·laborador (dins del grup UPC) en "Dispositivos Semiconductores Avanzados de Gap Ancho para el Uso Racionalde la Energía (Consolider‐RUE)”. Ref. CSD2009‐00046. Entitat finançadora: Subdirección General de Proyectos – MICINN, co‐financiación CSIC. Entitats participants: CNM, UPM‐ISOM, UO, UV, UPM‐CEI, UPC, UZ, URV, Robotiker. Investigador responsable: José Millán (CNM‐CSIC). Josep Bordonau (coordinador grup UPC). Període: 2009‐2014. Dotació: total 4.560.000 €, UPC 722.000 €. Número total d’investigadors: 50.
   
 • Investigador col·laborador en "Técnicas avanzadas de convertidores electrónicos de potencia multinivel de CA aplicadas al uso racional de la energía eléctrica". Ref: DPI2010‐18822. Entitat finançadora: Ministerio de Eduación y Ciencia. Comisión Interministerial de Ciencia y Tecnología. Entitat participant: Universitat Politècnica de Catalunya. Investigador responsable: Josep Bordonau. Número total d'investigadors: 8. Període: 2011‐2013. Dotació: 42.000 €.
   
 • Investigador col·laborador en " Conversión electrónica de potencia avanzada para aplicaciones industriales". Ref: DPI2014‐54435‐P. Entitat finançadora: Ministerio de Economía y Competitividad. Programa Estatal de Fomento de la Investigación Científica y Técnica de Excelencia. Entitat participant: Universitat Politècnica de Catalunya. Investigadors responsables: Josep Bordonau i Sergio Busquets‐Monge. Número total d'investigadors: 8. Període: 2015‐2017. Dotació: 54.500 €.

Virginia Espinosa:

 • Investigadora col·laboradora del Projecte de referència TEC2009‐14123‐C04‐04 (MCINN), “Sistemas de Reconocimiento Biométrico en Entornos Reales de Funcionamiento Operativo”. Entitats participants: EUPMt‐UPC, Universidad Politécnica de las Palmas de Gran Canaria, Universidad Autónoma de Madrid y Universidad Politècnica de Madrid (2 grups). Investigador responsable EUPMt: Marcos Faúndez. Número d’investigadors: 7 de l’EUPMt. Període 2010/2012. Dotació: 98.131€.
   
 • Investigadora col·laboradora del Projecte de referència TEC2010‐09987‐E (MCINN), “International Carnahan Conference on Security Technology”. Entitat participant: EUPMt‐UPC. Investigador responsable EUPMt: Marcos Faúndez. Període 2011. Dotació: 3.000€.

José de Gea:

 • Entre 2008 i 2011, exercia de cap d'equip en el projecte SemProm (finançat per Ministeri Alemany d'Investigació (BMBF) amb al voltant de 12 milions d'euros), que tenia com a investigador principal (IP) a l'Prof . Wahlster (CEO de l'DFKI), pare de el terme "Indústria 4.0" que va emprar per primera vegada a l'abril de 2011, a la Fira de Hannover, durant la presentació de l'anteriorment citat projecte, i que posaria les bases de l'internet de les coses i la necessitat de la revolució de la Indústria 4.0. En aquest projecte, el Dr. de Gea Fernández seria el "pare" d'un dels robots humanoides més avançats i coneguts internacionalment (AILA, vegeu enllaç: http: //robotik.dfkibremen. De / en / research / robot-systems / aila-1.html). En el projecte el Dr. de Gea Fernández treballaria bàsicament en temes de coordinació de dos braços robòtics (dual-arm manipulation).
   
 • Entre 2011 i 2013 el Dr. Va ser investigador principal (IP) de la contribució de l'DFKI en un projecte europeu de el programa marc FP7 (Robofoot), coordinat per Teknik (centre tecnològic al País Basc), per a la introducció de solucions robòtiques en la indústria de l'calçat en aquest projecte el Dr. de Gea Fernández va proposar i va treballar en temes d'aprenentatge per imitació per aconseguir una programació més intuïtiva dels robots.
   
 • Entre 2012 i 2016 el Dr. de Gea Fernández va ser investigador principal (IP) d'un projecte de recerca (BesMan - Behavious for mobile Manipulation) finançat pel DLR (Agència Espacial Alemanya) amb un pressupost de 4 milions d'euros per a un consorci format pel DFKI i la Universitat de Bremen amb 10 investigadors al seu càrrec. En aquest projecte s'investiguen i dissenyen estratègies de manipulació robòtica per a aplicacions espacials (construcció d'infraestructura en planetes extraterrestres), focalitzant-se en cinc camps d'investigació: control dinàmic, control de cos complet (whole-body control), programari de detecció i prevenció de col·lisions, aprenentatge per imitació i desenvolupament de programari genèric de descripció de les tasques que el robot de realitzar de forma autònoma. D'aquest projecte, que finalitza al juliol de 2016, s'han aconseguit objectius tant científic-tecnològics com de transferència de tecnologia industrial.
   
 • Des de finals de 2014 i fins a finals de 2017, va ser investigador principal de les contribucions de l'DFKI en el projecte europeu "FourByThree" dins de el programa H2020 (liderat novament pel centre tecnològic Teknik i amb important participació espanyola) en el qual es pretén construir una nova generació de braços robòtics modulars i assegurances per a la col·laboració home-robot en entorns industrials. El Dr de Gea Fernández va proposar i treballar en el desenvolupament de l'element central d'aquests nous braços robòtics: els actuadors. En aquest cas, incorporen una elasticitat mecànica per dotar els robots de més seguretat intrínseca per a l'ús al costat de persones.