Betevé emet un projecte d’estudiants d’audiovisuals sobre joves que practiquen esports minoritaris

Artau Bellavista, Biel López, Manel Augé, Núria Vallina i Albert Hita són estudiants de tercer curs del Grau en Mitjans Audiovisuals i lideren el projecte Aspirantes, seleccionat per participar en el programa Tube d’Assaig de betevé, que impulsa projectes televisius serialitzables, tant de ficció com de no ficció, elaborats per estudiants o per joves creadors emergents.

El programa pilot es va emetre el passat 24 d’abril i el projecte ha començat una primera fase de finançament a Verkami on s’anima els espectadors a convertir-se en micromecenes i contribuir així a la producció de la primera del format.

El projecte Aspirantes es va projectar el passat 24 d’abril al programa Tube d’assaig de betevé, en el qual també us van entrevistar. Com va anar? Com va sorgir la possibilitat de participar-hi?
El projecte va néixer a l’assignatura de Realització Televisiva Contemporània, on se’ns va proposar fer un programa innovador, amb gairebé total llibertat. La professora Maria Luna ens va comentar la possibilitat que algun dels programes fets a l'assignatura es proposés per emetre’s a una cadena d'àmbit local, i després vam saber que el programa havia estat escollit per emetre’s a betevé. El Biel López i jo vam anar a l’entrevista com a representants del grup. Va ser una experiència molt positiva pels dos, i creiem que el resultat va ser molt bo.

Aspirantes pretén presentar al públic joves promeses de l’esport dins la província de Barcelona, sobretot esports que no són “majoritaris”. Com va sorgir la idea?
La idea se'ns va ocórrer el primer dia de classe, al veure que els programes que es dediquen a seguir el dia a dia de personalitats mai no se centren en esportistes que practiquen esports minoritaris. També vam pensar que seria una bona opció que el programa no tingués presentador, perquè així el protagonista ens explicaria en primera persona tot el que fa. Un format que ens recorda molt als vídeos que es fan habitualment a YouTube.

Quin és l’objectiu?
Estem molt acostumats a veure el dia a dia de figures mediàtiques, i com dediquen gairebé el 100% de les hores a la seva feina. Amb Aspirantes volem ensenyar com la gent que practica esports minoritaris, ha de combinar aquesta passió amb els estudis o feina, i veurem també com sobreviuen el dia a dia. Aspirantes està pensat perquè pugui gaudir-ho tothom, independentment de l’edat i els gustos. Però segurament els qui ho faran més són aquells que els agrada l’esport, i els nous formats televisius, que recorden més a internet.

El capítol pilot anava sobre Francesc Boix, que practica skateboarding i alhora és youtuber. Per què vau escollir aquest cas en particular per al capítol pilot?
Era molt important per a nosaltres que el primer protagonista fos en Francesc. El seu cas és molt particular, ja que la seva vessant de youtuber ens oferia la possibilitat de combinar imatges seves amb les nostres, i aconseguir un resultat molt més complet, una cosa que és poc habitual veure-ho actualment en televisió. El fet de ser youtuber també garantia que parlés bé davant de càmera i es mostrés natural. Encara no hem començat a preproduir els següents capítols perquè dependrà del finançament que aconseguim amb la campanya de microfinançament que hem engegat a través de Verkami.

Es tracta d’una primera fase de finançament que forma part de la participació en el programa Tube d’Assaig en la qual els espectadors poden fer una aportació per contribuir a la producció de la primera temporada del format.
De moment hem fet aquest primer capítol, i segons com avanci el Verkami, podrem fer una temporada amb quatre capítols més. Per fer-ho possible necessitem 1.000 euros, així que animem a tothom a participar aportant el què pugui a través de la pàgina web de betevé, a Tube d'assaig, o buscant el nostre projecte Aspirantes a la web de Verkami. El cert és que no és fàcil engegar un projecte des de zero mentre estem cursant el grau, i a tots ens agradaria poder-li dedicar més temps. 

Si haguéssiu de compartir un dels aprenentatges més útils d’aquesta formació seria…
La primera seria posar-s'hi des del primer dia i fer-ho amb molta passió perquè sinó és fàcil deixar que passin els dies, que s’acumuli el treball a última hora, i que s’hagi de fer a corre-cuita. Cada detall compta, i si un realment vol que el seu projecte tingui futur, ha de donar el 100% i no tenir por a preguntar als companys o la professora si creuen que el que han fet està bé. I pel que fa a l'oportunitat de Betevé, una de les coses més importants que hem après ha estat que has d’aprendre a apreciar la feina feta, i defensar-la amb seguretat, perquè si no ho fas tu mateix, els altres no ho faran per tu.