Carles Manera assenyala la caiguda del consum intern com a símptoma d’una possible nova crisi econòmica a Espanya

El Catedràtic d’Història i Institucions Econòmiques de la Universitat de les Illes Balears Carles Manera va impartir una conferència el passat divendres 16 de novembre al TecnoCampus en la qual va afirmar que la caiguda de la demanda interna a Espanya podria indicar que s’acosta una nova recessió econòmica. La ponència s’emmarcava dins del Cicle de Conferències d’Economia i Societat que organitza per setè any consecutiu l’Escola Superior de Ciències Socials i de l’Empresa.

Basant-se en una teoria eminentment keynesiana, en la qual la demanda esperona l’oferta i es genera més inversió i creixement en l’economia, Carles Manera va concloure que actualment l’economia Espanya pateix un problemàtica pel que fa al consum intern. “Entre el 2002 i el 2010 hi havia un poder de compra important del salari sobre el consum, mentre que a partir del 2010 es produeix una pèrdua de capacitat de compra dels salaris”, va assenyalar Manera.

El catedràtic de la UIB va recordar que el model econòmic espanyola se sustenta en el manteniment de la demanda externa de béns i serveis i en l’entrada de capital estranger, molt enfocada a la venda de béns immobles: “Si desapareixen aquests dos factors i no es recuperen els salaris, podríem entrar en una nova crisi econòmica”.

Per altra banda, factors com la pujada del tipus d’interès, l’augment del preu de l’energia, les conseqüències del Brexit o la possibilitat d’una expansió del proteccionisme, entre d’altres, podrien ser alguns dels principals reptes de futur globals: “El deute s’està disparant a tot el món i això també és un problema per al sosteniment dels comptes públics”, va afegir.

El Cicle de Conferències d’Economia i Societat és una iniciativa vinculada a la Càtedra d’Economia Social que s’emmarca dins de l’assignatura Globalització i Crisi. És una matèria optativa de quart curs del Grau en Administració d’Empreses i Gestió de la Innovació, impartida pels professors Eloi Serrano i Ismael Hernández. Tot i així, les conferències estan obertes a tota la comunitat universitària i a la ciutadania en general, que poden inscriure’s de manera gratuïta. La propera ponència, amb inscripció oberta, serà aquest dimecres 21 de novembre a les 11 hores i el conferenciant convidat serà Javier Sanjulián, professor en Història del Pensament Econòmic de la Universitat de Barcelona.