“El Documental del Mes” de febrer reflexiona sobre l’evolució del rol de la dona en el mercat laboral a l’Àfrica

Ouaga Girls és “El Documental del Mes” de febrer i explica la sorprenent història d’un grup de noies que estudien l’ofici de reparació d’automòbils a Burkina Faso, un país on no és fàcil ni ser dona ni treballadora. A través de la història, la directora burkinesa-sueca Theresa Traoré Dahlberg reflexiona sobre el pas de l’adolescència a la vida adulta i retrata com, a poc a poc, les dones agafen les regnes del futur a l’Àfrica. El documental es projectarà el proper dimecres 13 de febrer a les 19 hores al Cafè de Mar de Mataró. El preu general de l'entrada és de tres euros excepte per als estudiants del TecnoCampus, que només hauran de pagar-ne un.

Després del documental hi haurà un debat sobre el film en el qual hi participaran com a convidats Marie Faye i Ababacar Thiakh, del projecte Diomcoop, una cooperativa formada per quinze persones d‘origen subsaharià, que va néixer a partir de la creixent preocupació i reivindicació social generats al voltant de la problemàtica de la venda ambulant no autoritzada als carrers de Barcelona.

Ouaga Girls és un retrat d’un grup de noies de la ciutat d’Ouagadougou, la capital de Burkinga Faso, a l’Àfrica Occidental, que estudien per convertir-se en mecàniques de cotxes. Els seus somnis i desitjos es barregen amb les seves perspectives reals de vida, però en aquest cas, dins d’una societat on encara hi conviuen molts prejudicis sobre el rol que suposadament ha de tenir la dona. En un país amb un atur juvenil del 52% i amb un passat convuls, trobar feina s’ha convertit en una de les grans preocupacions dels adolescents i els joves burkinesos.

Des de finals dels anys 90, moltes noies han optat per estudiar al CFIAM, un centre educatiu per a la iniciació i l’aprenentatge d’oficis a dones. El sector de la reparació de cotxes és un àmbit àmpliament reservat als homes, però la Bintou, la Chantale o la Dina, igual que moltes companyes seves, estan decidides a trencar aquesta barrera de gènere i a convertir-se algun dia en mecàniques professionals. La societat burkinesa està en moviment, i així va quedar clar amb l’aixecament popular del 2014 que va fer caure el règim de Blasie Campoaré. La renovació del país ha sigut notable des d’aleshores, tot i que la majoria de dones s’ho prenen amb cert escepticisme i resignació, ja que a efectes pràctics la seva situació no ha millorat. 

"El Documental del Mes" és una iniciativa impulsada per la productora Clack i DocsBarcelona amb la col·laboració de l’Ajuntament de Mataró, la Fundació Unió de Cooperadors de Mataró i el TecnoCampus per fomentar el cinema documental en l’àmbit local.