El professor Eloi Aymerich analitza la cultura post COVID-19 en un article a Crític

El professor del Grau en Mitjans Audiovisuals Eloi Aymerich ha publicat un article a la revista Crític on reivindica una cultura plural, comunitària i sense afany de lucre en el període post COVID-19. 

L'article reclama posar la cultura i la comunicació com a eixos centrals del nou debat postcoronavirus en un paradigma que ja és plenament digital. Així, posa en valor  la cultura micro enmig de l'oceà digital; i reivindica internet com una oportunitat per la cultura més petita i independent. També s'exposa la insostenibilitat de la precarietat laboral del sector. "La cultura ja patia els mals de la precarietat, la desigualtat o la concentració de poder en poques mans. Ara lloem com una història d'èxit la situació precoronavirus, que no era ni justa ni suportable" explica l'autor.

El professor també reivindica la cultura local, de km0, artesana, sense afany de lucre, micro, associativa, que respòn de forma col·lectiva i que es reconeix des d’una perspectiva econòmica plural. Unes pràctiques que segons l'autor esdevenen contrahegemòniques perquè aposten per una altra escala econòmica de la cultura, més social i horitzontal. I explica que només es podran construir futurs sostenibles per a la cultura i la comunicació si es construeixen escenaris de resistència: "la resistència tindrà lloc no tan sols per a oposar-se o per a anar en contra. La resistència s’esdevé també per poder continuar existint, per a sobreviure. Per continuar llaurant nous futurs".

Aymerich defensa que la prioritat de les noves polítiques culturals i de la comunicació hauria de ser apostar per "una cultura de servei públic, plural, comunitària, de paradigma democràtic. Molt més equilibrada i sostenible, d’arrel local, capaç de bastir aliances, feta molt més en xarxa i que deixi d’entendre la cultura com una mercaderia". 

Imatge de Free-Photos a Pixabay