Entrevista a Edgar Cervantes i Mireia Carmona, guanyadors del premi Creatic a l’emprenedoria universitària

Edgar Cervantes i Mireia Carmona es van graduar en Infermeria al TecnoCampus el curs passat i ja s'han incorporat al mercat laboral. L'Edgar treballa a l'Hospital Germans Trias i Pujol, mentre que la Mireia ho fa l'Hospital Clínic.

El 17 de novembre van rebre, en el transcurs de la Nit dels Emprenedors, el guardó com a guanyadors dels Premis Creatic en l'àmbit d'emprenedoria universitària. El premi el van guanyar amb el projecte EHeN-Emergency Health Network, que proposa crear una aplicació especialitzada per al personal del servei d’emergències sanitàries extrahospitalàries.

Aquest any heu guanyat la 16a edició dels Premis Creatic. Què ha significat per a vosaltres?
Ens va sorprendre força ja que era la primera vegada que guanyava un projecte presentat per estudiants del Grau en Infermeria. Per a nosaltres ha significat seguir avançant en el projecte. Actualment treballem des de la preincubadora del TecnoCampus, que ens dóna una visió més empresarial, i també estem ubicats a la preincubadora del Col·legi Oficial d’Infermeres i Infermers de Barcelona, que ens serveix per tenir una perspectiva més del sector de la salut.

Com vau viure la Nit dels Emprenedors?
És una experiència molt positiva, i no esperàvem que el ressò dels Premis Creatic arribés tan lluny ja que finalment hem aparegut en diversos mitjans de comunicació. Creiem que és una experiència a vegades desconeguda per a molts estudiants, però que una vegada ho vius, es converteix en una vivència molt especial. Per altra banda, també és una manera de fer contactes i descobrir projectes molt interessants. En definitiva, és una experiència que, vagi cap a on vagi el nostre projecte, ens emportarem.

Per què vau decidir participar en els Premis Creatic?
L’any passat vam fer un Treball de Final de Grau de desenvolupament professional, amb el qual vam guanyar un premi de l’Acadèmica de Ciències Mèdiques i de la Salut de Catalunya i Balears, i també al TecnoCampus. Una de les professores que participava com a membre del jurat en l'avaluació del treball ens va animar a instal·lar-nos a la preincubadora. Un cop allà, la responsable d'emprenedoria universitària ens va informar sobre la possibilitat de presentar-nos als Premis Creatic.

Vau guanyar amb el projecte EHeN-Emergengcy Health Network. En què consisteix?
El registre que hi havia d’infermeria extrahospitalària era només en paper. El que hem fet ha estat desenvolupar aquest registre en un format pensat per a la infermeria, amb els seus propis diagnòstics, i a més ho hem traslladat a un format digital. El producte final és una aplicació per al personal sanitari que treballa en l’àmbit de l’emergència extrahospitalària, adequada sobretot a la nostra disciplina, la infermeria.

Quina és la perspectiva de futur pel que fa al desenvolupament del producte?
L’objectiu és poder crear l’aplicació, que no sigui només un prototip sinó que existeixi en format real i que funcioni al cent per cent. Ara comença la part més complicada, ja que la sanitat pública és la que funciona més en l’àmbit nacional, i això vol dir que és més complicat poder introduir l'aplicació en el mercat. També és cert que si el projecte avancés, una qüestió bastant prioritària seria augmentar l’equip amb la incorporació d’un professional especialitzat en el desenvolupament d’aplicacions mòbil.

Considereu que és necessari que s'impulsin iniciatives per connectar els estudiants amb el món de l'emprenedoria?
És molt positiu que s'impulsin aquest tipus d'activitats. Alhora, com a estudiant has d'aprofitar el fet de tenir tantes empreses al costat i que des del TecnoCampus et puguin assessorar en el desenvolupament del teu projecte. Sobretot és interessant perquè sovint els estudiants del Grau en Infermeria no es plantegen emprendre i aquesta és una manera de fomentar-ho. En aquest sentit, l’emprenedoria és un eix transversal que uneix tots els graus del TecnoCampus i aquestes iniciatives són una manera de captar talent des la universitat. 

L’any passat us vau graduar i actualment ja esteu treballant com a infermers. Us han preparat bé des de la universitat?
Un dels punts forts del TecnoCampus és el tema dels laboratoris de simulació, ja que afrontes situacions reals i vius de manera quotidiana escenes que et trobaries en el dia a dia en el món laboral. Quan comences a treballar després de totes les pràctiques i situacions que has viscut, notes que acabes la universitat ben preparat i amb molts recursos. A part, et formen perquè tinguis un pensament crític i aprenguis a fer les coses a la teva manera.