Evix o com innovar en la seguretat dels ciclistes

Entrevistem tres joves que participen en aquesta edició del programa d’emprenedoria Explorer des del TecnoCampus i que han quedats en segona posició en el Premi Emprèn!UB 2017. Ells són Marc Millet, graduat en Dret per la UB; Nil Oleaga, graduat en INEF per la UB; i Lucas Llobet, graduat en Enginyeria en Disseny Industrial i Desenvolupament del Producte per la UPC, i han desenvolupat Evix, un dispositiu per augmentar la seguretat dels ciclistes en cas d’accident.

Els ciclistes són un públic força ampli, però Evix es focalitza en dos segments molt concrets. En quins?
Ens centrem en els pares dels nens que van en bicicleta i les persones que utilitzen la bicicleta per desplaçar-se per la ciutat. L’accidentalitat dels ciclistes és un problema molt greu que afecta tota la societat. Actualment un de cada tres ciclistes ha patit algun accident i gairebé un 75% dels ciclistes pensen que utilitzar la bicicleta és perillós. De fet, en els últims deu anys han perdut la vida gairebé 30.000 ciclistes de països de la Unió Europea. És per això que considerem que els productes actuals de protecció són insuficients i no assoleixen l’objectiu comú que tenim com a societat: lluitar perquè anar amb bicicleta deixi de ser un esport de risc.

Quins són els punts forts del projecte?
Es tracta d’un producte molt innovador ja que no hi ha res semblant al mercat. A més, ens adrecem a un públic potencial molt gran que, segons indiquen els estudis, no deixarà de créixer perquè la bicicleta és concebuda com a un mitjà de transport sostenible que volen potenciar la majoria de les grans ciutats d’Europa. Tot i així, el principal valor diferencial que ofereix Evix és un augment qualitatiu de la protecció dels ciclistes. En aquest sentit, utilitzar o no el producte pot ser la diferència a l’hora de patir o no una lesió molt severa, entre viure o deixar de fer-ho.

Suposo que al ser un producte tant innovador, també hi ha alguns reptes afegits...
Tenim molts reptes per endavant, però ens entusiasma afrontar-los i superar-los junts. Per una banda, com que entrem en un mercat sense competència, no tenim cap referència sobre com reaccionarà el mercat, de manera que haurem d’estar molt atents i adaptar-nos-hi ràpidament. Per l’altra, la tecnologia associada al sistema també és un gran repte, bàsicament la relacionada amb l’estètica i el pes. No obstant, el principal repte és aconseguir que la gent prengui consciència de la seva seguretat quan utiltiza la bicicleta. A vegades pensem que no correm cap risc per anar a poca velocitat o desplaçar-nos pocs metres, però l’entorn pot jugar-te una mala passada.

Esteu desenvolupant el projecte des del programa Explorer del TecnoCampus. Com us va?
Ens vam apuntar al programa gràcies a les recomanacions que ens van donar des del Premi Emprèn!UB, ja que ens van comentar que era una gran oportunitat per poder fer realitat el nostre projecte i seguir avançant. La veritat és que estem molt agraïts a Explorer i al coordinador del programa al TecnoCampus, Jaume Ávalos. Hem après sobre la metodologia Lean Startup, que és la que estem aplicant per validar el nostre projecte. És molt fàcil aprendre d’altres emprenedors del programa i entre tots ens ajudem els uns als altres.

Heu quedat segons en l’última edició del Premi Emprèn!UB, valorat en 1.000 euros per invertir en el projecte. A on destinareu aquests diners?
Volem analitzar molt bé què podem fer i què no amb aquests diners per aprofitar-los al màxim. Som conscients que no només ens podem centrar en l’elaboració del producte. També és indispensable crear comunitat i que la gent s’identifiqui amb els valors que transmetem, i per això probablement invertirem en aquesta direcció.