La jornada d’economia col·laborativa debat sobre la necessitat d’adaptar la normativa a les noves plataformes

L’Escola Superior de Ciències Socials i de l’Empresa ha celebrat aquest matí la primera Jornada d’Economia i Empresa, que ha girat al voltant de l’economia col·laborativa. Experts i professionals del sector han participat en aquesta jornada organitzada juntament PIMEC, sota el títol “Les diferents cares de l’economia col·laborativa".

La directora de l’escola, Montserrat Vilalta, ha estat l’encarregada de donar la benvinguda als ponents i als més de 200 estudiants dels graus d’empresa que hi ha assistit. Vilalta ha remarcat que jornades com aquesta s’emmarquen en l’aposta que fa el TecnoCampus per acostar l’acadèmia amb el món de l’empresa.

Albert Cañigueral, connector de OuiShare d’Espanya i Amèrica Llatina, ha pronunciat la ponència inaugural, on ha assenyalat que la velocitat, el canvi normatiu i laboral, i la conciliació entre ètica i tecnologia són els principals reptes de futur de l’economia col·laborativa. Aquest nou sistema, conegut per molts com economia de plataformes, és actualment una eina per al desenvolupament sostenible ja que permet “fer més amb menys”. En aquest sentit, ha ressaltat que les plataformes, que no produeixen directament sinó que coordinen recursos, s’han convertit en una de les maneres més eficients de fer negoci tant pel que fa als ingressos com els beneficis per a l’empresa. Cañigueral ha afirmat que es tracta d’un canvi sistèmic que requereix un acompanyament global i ha animat als estudiants a desenvolupar un pensament crític amb l’entorn: “No sou espectadors, sinó ciutadans productors”.

Durant la jornada també s’ha debatut sobre l’impacte real de l’economia col·laborativa i els principals reptes que afronta l’administració en aquest àmbit en format de taula rodona, amb professionals del sector. Hi ha participat Albert Cañigueral, connector OuiShare d’Espanya i Amèrica Llatina; Lluís Viguera, gerent de l'àrea institucional de PIMEC; Aleix de Castellar, CEO i cofundador de MyPoppins; Marc Realp, director general de l'Autoritat Catalana de la Competència (ACCO); Jordi Silvente, president de l’Associació Coworking de Catalunya (COWOCAT) i Gina Argemir, responsable d'Anàlisi Econòmica de CCOO de Catalunya. Tots han coincidit a assenyalar que cal una revisió de la normativa actual i adaptar el marc legal a l'ecosistema actual. “S’ha de modular la legislació perquè hi hagi competència en igualtat de condicions”, ha apuntat Lluís Viguera, de PIMEC.

L’economia col·laborativa és un model de negoci que posa en contacte a particulars per compartir o vendre béns i serveis. Tot i que sempre ha existit l’economia o consum col·laboratiu a nivell familiar o petita escala, en els últims anys aquesta pràctica ha adquirit nivells d’impacte globalitzats gràcies a les noves tecnologies.