Potenciar la visibilitat de les científiques, clau per despertar vocacions entre les més joves

Sonia Fernández-Vidal és física quàntica, escriptora i una de les protagonistes de l’exposició “Dones i tecnologia”, que es va inaugurar ahir al vespre a la biblioteca Pompeu Fabra de Mataró amb la presència d’aquesta científica mataronina. Es tracta d’una exposició itinerant sobre dones científiques i tecnològiques vinculades a la ciutat de Mataró que s’emmarca dins del projecte TecnoGirl, que té per objectiu posar en valor el paper de les dones en els àmbits de la ciència i la tecnologia i fomentar les vocacions tecnològiques en noies d’entre 12 i 18 anys.

L’acte el van presidir Sonia Fernández-Vidal; Ester Bernadó, directora de l’Escola Superior Politècnica del TecnoCampus; i Sílvia Sebastián, cap de la Xarxa Urbana Biblioteques de Mataró. Esther Bernadó va destacar que des del TecnoCampus hi ha un gran interès per acostar la tecnologia a les més joves i fer créixer el percentatge de dones que escullen estudiar graus vinculats a les enginyeries: “Les dones tenen molt a dir en els àmbits tecnològic i científic, sense elles el món perd talent i, sobretot, la oportunitat de crear projectes amb una altra mirada”.

En aquesta mateixa línia, Sonia Ferández-Vidal va remarcar durant la conferència inaugural que les dones són unes heroïnes silenciades en el camp de la ciència: “Estem mancats de rols femenins en la ciència no perquè no existeixin, sinó perquè s’han silenciat”. En aquest sentit, va apuntar que és responsabilitat de tots incentivar que les dones tingui més visibilitat en projectes capdavanters dins de la ciència i la tecnologia: “No és que els països rics inverteixin en ciència, sinó que els països són més rics per invertir en ciència”, va afegir. Pel que fa al projecte TecnoGirl, Fernández-Vidal considera que és clau promoure les vocacions tecnològiques en les primeres etapes escolars, ja que sovint els factors decisius perquè una noia esculli ciència o humanitats no es troben a secundària, sinó a primària.

En aquest sentit, el projecte preveu també tallers de tecnologia i ciència dirigits als estudiants dels centres educatius de Mataró. Finalment, la gran activitat del projecte serà una Hackathon, un esdeveniment creatiu i formatiu en el qual els participants han de donar resposta a un repte social d’una manera pràctica i mitjançant la tecnologia. En aquest cas, es realitzarà una HackGirl junior adreçat a noies amb el repte social sobre gestió de residus. El projecte TecnoGirl és una iniciativa liderada per TecnoCampus, que té el suport té el suport de l'Ajuntament de Mataró, la Diputació de Barcelona, la Xarxa de Biblioteques Municipals i les biblioteques de Mataró Pompeu Fabra i Antoni Comas.