El professor Jordi Roquer obté el doctorat en Musicologia per la Universitat Autònoma de Barcelona

Jordi Roquer, professor del Grau en Mitjans Audiovisuals del l'Escola Superior Politècnica, va obtenir el passat mes de juny el títol de Doctor en Història de l’Art i Musicologia per la Universitat Autònoma de Barcelona. Roquer va obtenir la qualificació cum laude amb la presentació de la seva tesi doctoral, titulada “Els sons del paper perforat: aproximacions multidisciplinàries al fenomen de la pianola”.

L’estudi planteja una aproximació del tema des dels punts de vista històric, social i tecnològic en un període de recerca de set anys. En aquest sentit, la tesi ha permès documentar qüestions inèdites sobre les indústries musicals a principis de segle XX i localitzar obres desconegudes de compositors com Manuel Blancafort, Frederic Mompou o Joaquín Rodrigo.

La tesi també fa una aportació rellevant pel que fa a la tecnologia aplicada, ja que presenta un sistema de digitalització especialitzat en el que es plantegen projectes de preservació d’aquest suport sonor. En aquest sentit, l’obtenció de models de tecnologia aplicada a la preservació d’arxius sonors és, actualment, un camp de valor indiscutible dins de les anomenades humanitats digitals. És per això que les recerques vinculades a la tesi han rebut diversos guardons internacionals, entre els quals destaquen el Grammy Cultural Foundation o el reconeixement atorgat per la Association for Recorded Sound Collections dels Estats Units.