El TecnoCampus participa en un projecte europeu per incrementar l’habitatge de lloguer assequible

El director i professor de l'Escola Superior de Ciències Socials i de l'Empresa del TecnoCampus, Josep Maria Raya, participa en nom del TecnoCampus en el projecte “Yes we rent / Lloguem”, presentat avui a l'Ajuntament per incrementar l’habitatge de lloguer assequible. La Unió Europea subvencionarà amb 2,5 milions d’euros el projecte, liderat per l’Ajuntament de Mataró que, amb fórmules experimentals i innovadores basades en l’economia social i cooperativa, busca mobilitzar l’habitatge desocupat per incrementar l’oferta de lloguer a preu assequible. La regidora d’Habitatge, Elizabet Ruiz, va assistir ahir a Brussel·les a l’acte d’anunci dels projectes seleccionats pel programa europeu Urban Innovative Actions –que forma part del fons FEDER–, on es va confirmar que la proposta mataronina serà una de les 22 iniciatives de tot Europa que rebran suport.

L’alcalde i president del TecnoCampus, David Bote, acompanyat d’Elizabet Ruiz, ha explicat avui en roda de premsa (fotografia) les línies generals del projecte, que té una durada de 3 anys. El pressupost global per desenvolupar-lo és de 3,1 milions –la subvenció abasta el 80% del total– , dels quals 625.000 € són aportats pels diferents socis, principalment en quantificació de despeses de personal. L’Ajuntament desenvoluparà el projecte en consorci amb la Fundació Unió de Cooperadors, la Diputació de Barcelona, Salesians Sant Jordi – Fundació Jovent, l’Institut de Govern i Polítiques Públiques (IGOP) de la Universitat Autònoma de Barcelona i el TecnoCampus Mataró-Maresme.

S’estima que en l’últim any el preu dels lloguers s’ha incrementat en un 33% a Mataró, un augment similar al d’altres ciutats de l’àrea metropolitana que, unit a l’escassetat d’oferta, exclou un nombre creixent de persones del dret a l’habitatge. Els esforços en polítiques socials, com la promoció de nous habitatges assequibles o la compra d’habitatge, no són suficients i la possibilitat de generar més oferta de lloguer a curt termini passa per mobilitzar i posar al mercat habitatge desocupat. Es calcula que a la ciutat hi ha 3.381 habitatges desocupats (segons dades estimades del 2016), un 75% propietat de particulars.

El projecte “Lloguem” (“Yes we rent” en anglès) s’emmarca en el Pla Local d’Habitatge 2018-2023 i en la iniciativa Mataró 2022.