“Si tens capacitats tècniques i una visió emprenedora, les possibilitats professionals són enormes”

Carlos Torres és graduat en Enginyeria Tècnica en Informàtica de Gestió a l'Escola Superior Politècnica del TecnoCampus (2011) i és membre del Consell Alumni com a representant en l’àmbit d’Enginyeria Informàtica. Però Torres no només és enginyer, sinó que també és un emprenedor. Va crear la seva primera empresa, Vezico, al TecnoCampus i també és fundador d’Intowin, especialitzada en projectes software de transformació digital en l’àmbit de l’hostaleria. Actualment és el director d’operacions (Chief Operating Officer o CCO) i per tant, el responsable de tecnologia i operacions per a projectes de grans comptes i també del seu producte propi, un assistent virtual per a cuines dins de la restauració organitzada.

Com a director d’operacions a Intowin, com és el teu dia a dia?
Un dels meus principals objectius és assegurar que complim eficientment totes les operacions amb uns estàndards de qualitat. Això es tradueix en una sèrie de tasques que realitzo diàriament com per exemple participar en les Daily Scrum (reunions diàries de seguiment) amb els equip de desenvolupament de projectes, resoldre bloquejos a nivell de recursos, gestionar canvis de requeriments en projectes amb clients, definir roadmaps de desenvolupaments futurs o assegurar el compliment dels projectes. Gaudeixo molt tant tractant d’identificar millores operatives que ajudin a innovar el nostre software com incorporant noves metodologies que ens permetin ser més àgils i eficients.

Com a empresari, quins consideres que són els grans reptes de les empreses pel que fa a la captació de talent?
Un dels principals reptes que tenim les empreses és crear un ecosistema que permeti als enginyers formar-se contínuament, especialitzar-se i afrontar nous reptes. Per això, crec que és necessari oferir una proposta atractiva que inclogui un pla de carrera per desenvolupar-se com a professional, créixer pel que fa a responsabilitats i accedir a formacions i especialitzacions. Com a part d’un entorn social, les empreses també hem de lluitar per donar oportunitats a joves recent titulats i sense experiència perquè puguin introduir-se al mercat laboral. La nostra experiència ens ha demostrat que hi ha molts enginyers inquiets i amb ganes de créixer en un món que requereix actualitzar-se constantment.

Vas graduar-te en Enginyeria Tècnica en Informàtica de Gestió el 2011 però gran part de la teva trajectòria professional també ha estat vinculada a l’emprenedoria. Què has après dels dos àmbits? 
Crec que són dos àmbits que es complementen. En un món tan digitalitzat com en el que vivim, un grau en informàtica et dona les eines necessàries per crear solucions, però no deixa de ser una formació tècnica. En aquest sentit, les habilitats emprenedores m’han ensenyat a orientar aquests coneixements tècnics per crear un producte que sigui una solució útil i viable en el mercat. I aquí intervenen altres competències i habilitats, com saber escoltar els usuaris o saber comunicar el teu producte o servei. Avui en dia, si tens capacitats tècniques i una visió emprenedora, les possibilitats professionals són enormes.

De fet, el 2013 vas fundar l’empresa Veziko, ubicada al parc empresarial del TecnoCampus. Per què vas decidir instal·lar-te aquí?
Com a estudiant vaig viure el naixement de TecnoCampus (2010) en l’últim any del grau i com començava a créixer la comunitat d’estudiants i també l’empresarial. Al finalitzar els estudis, tenia moltes ganes de seguir vinculat al TecnoCampus per l’entorn col·laboratiu que s’estava creant i per tot allò que la universitat  m'havia aportat. 

Seguint amb la teva experiència com a estudiant i emprenedor, com valoraries la connexió que s’estableix entre l’àmbit acadèmic i empresarial seguint models com el del TecnoCampus?
Considero que són models contemporanis que responen millor a les necessitats actuals. És imprescindible apropar l’àmbit acadèmic amb les necessitats del mercat laboral i reduir la bretxa que existeix perquè l’impacte afectaria a tot l’ecosistema: les universitats formarien millors professionals, els estudiants estarien més ben preparats i les empreses incorporarien més talent. A més, la visió emprenedora que ofereixen models com el del TecnoCampus ajuda a ampliar les oportunitats laborals dels estudiants i graduats i a oferir referents a aquelles persones que busquen iniciar el seu propi negoci.

Com a fundador de dues empreses, Veziko i Intowin, l’experiència és un grau. Quin consell donaries als joves estudiants que es plantegen emprendre un propi projecte?
No hi ha cap fórmula que garanteixi que un projecte funcionarà, però sí considero que hi ha aspectes claus que cal tenir en compte a l’hora d’emprendre un nou projecte. En primer lloc, centra't a resoldre un problema real d’algú. Aconsegueix un primer client, treballa amb ell i aconsegueix que estigui satisfet amb el teu producte o servei. De res serveix teoritzar i invertir en desenvolupar un producte des d’una oficina si no estàs en contacte amb el mercat. En segon lloc, és essencial diferenciar-se i buscar la manera d’oferir un avantatge competitiu. Ser diferent t’obre portes i fa que el teu missatge s’escolti. Finalment, s’ha de ser perseverant. A vegades un negoci pot no funcionar simplement perquè requereix temps. En aquest sentit, s’ha de cultivar la resiliència per superar situacions adverses i ser capaç d’adaptar-se positivament a elles.

Tenint en compte l’augment de la demanda de professionals en l’àmbit tècnic per part de les empreses, i especialment en enginyeria informàtica, consideres que és una tendència a l'alça?
La demanda d’enginyers informàtics seguirà creixent i cada vegada es buscaran perfils més especialitzats en àmbits com mobilitat, big data, seguretat informàtica o intel·ligència artificial. Per poder cobrir aquest gap és necessari que empreses i universitats treballin conjuntament en dues línies: despertar l’interès dels més joves per les enginyeries i formar enginyers preparats per al món laboral actual. Sense cap mena de dubte, optar per una enginyeria informàtica és una aposta segura per a un futur professional amb moltes oportunitats.

Ens llegeixen molts Alumni que estan fent els seus primers passos al món laboral. Quin consell els donaries per començar amb bon peu aquesta nova etapa?
Començar una etapa laboral no eximeix de tancar una etapa formativa. Considero que la formació segueix sent clau per aspirar a créixer en el nostre futur professional a curt i llarg termini. Al finalitzar un grau, possiblement ja tinguem més clar cap a on especialitzar-nos. D’altra banda, no únicament ens hem de centrar a millorar les capacitats tècniques, sinó també a millorar les nostres soft skills transversals. Cada vegada més les empreses valoren aquestes competències i dins de l’entorn laboral és igual d’important fer bé la nostra feina com saber treballar en equip, ser empàtic, saber comunicar i donar feedback, orientar-nos cap al client, etc. També considero rellevant que un mateix tingui clares les expectatives i prioritzi aquelles oportunitats laborals que realment li permetin desenvolupar-se en el seu sector.

Actualment formes part del Consell Alumni com a representant en l’àmbit de l’Enginyeria Informàtica, una manera de seguir vinculat a la universitat. És important mantenir el contacte?
I tant! Com a alumni la universitat encara et pot aportar moltes coses, com facilitar-te la transició al món laboral, seguir creixent com a professional amb formació contínua o mantenir el contacte amb tota la comunitat universitària i el talent més jove. La universitat és un vincle que mantindrem tota la nostra vida. Com a representant en l’àmbit de l’enginyeria informàtica, em sento molt agraït per la meva etapa com a estudiant al Tecnocampus i és una forma d’aportar el meu gra de sorra i contribuir perquè aquest entorn sigui creixent i millorant.