Unes trenta noies en una "hackaton" tecnològica en femení

El TecnoCampus ha acollit aquest dissabte 16 de març la primera edició de la HackGril, on una trentena de noies d’entre 12 i 18 anys han treballat propostes tecnològiques per millorar la recollida selectiva de residus.

Durant tot el dia estudiants de l’Escola Superior Politècnica van acompanyar com a mentors les participants de la primera hackaton en femení de Mataró, que també van assistir a tallers de dinamització i definició de projectes, prototipatge d’aplicacions, disseny 3D i programació i robòtica.

Els grups van treballar en els projectes fins a les sis de la tarda, quan es va celebrar l’entrega de premis en un acte obert a les famílies i a la ciutadania en general. El premi Hedy Lamarr al projecte més creatiu el van guanyar Anna Muñoz, Eva Maderulo, Gloria López, Andrea Peña i Clara Vives amb un joc de realitat augmentada per aprendre a llençar els residus en el contenidor corresponent. El premi Ada Lovelace al projecte més innovador va ser per Marissa Collet, Ivet Malé, Xènia Malé, Michelle Jané i Laura Ruiz per una aplicació mòbil dirigida a famílies que reciclatge i a través de la qual pots obtenir descomptes en establiments col·laboradors. Per últim, el premi Frances Elizabeth Allen al projecte més compromès socialment es va atorgar a Clara Ramos, Jalila Kasmi, Yasmin l’Harrak, Irene Alcaide i Laia Vida, que van presentar unes brosses sostenibles per posar als carrers de la ciutat que estan connectades a una app que permet escanejar el codi QR dels productes i t’indica on llençar-los.

La iniciativa s’emmarca dins del projecte TecnoGirl per fomentar les vocacions científiques i tecnològiques entre les més joves, impulsada pel TecnoCampus, l'Ajuntament de Mataró, la Diputació de Barcelona, la Xarxa de Biblioteques Municipals i les biblioteques de Mataró Pompeu Fabra i Antoni Comas.

La directora de l’Escola Superior Politècnica, Ester Bernadó; la gerent del Serveis de Biblioteques de la Diputació de Barcelona, Marta Cano; i la regidora d’Urbanisme, Desenvolupament Econòmic i Cultura de l’Ajuntament de Mataró, Núria Moreno, van coincidir a assenyalar en els seus respectius discursos que projectes com el TecnoGirl permeten posar en valor el paper de les dones en els àmbits de la ciència i la tecnologia i incentivar les vocacions tecnològiques entre les més joves, clau per reduir la brexta de gènere al món laboral en l’àmbit STEM, vinculat a la ciència, la tecnologia i les matemàtiques.

Alguns mitjans s’han fet ressò de la jornada d’aquest cap de setmana, com per exemple TV3, que va emetre una peça en el TN cap de setmana de TV3 d’ahir, que es pot veure a partir del minut 18‘ 53”.