Printed Electronics

Per què PRINTED ELECTRONICS genera oportunitats de negoci

Per Oriol Costa, emprenedor i fundador de l'empresa PrintflexTronics 


Primer:

1. Què es PE: Printed Electronics o Electrònica Impresa es una tecnologia que es basa en fer dispositius electrònics amb tecnologies de impressió convencionals, tals com l’Offset, flexo, Inkljet, Serigrafia, etc.
2. Per què PE: Permet que els dispositius fabricats siguin flexibles, de baix pes, de gran superfície i el seu cost de fabricació molt baix, i un consum molt reduït.Com que avui en dia es vol dotar d’intel•ligència a tots els dispositius o equips amb els que tractem, (Internet of things), aleshores amb aquesta tecnologia es molt més viable el poder adaptar els sistemes electrònics que son necessaris per dotar d’intel•ligència els dispositius, ja que no tenen limitacions de flexibilitat i consum. Han de poder ser adaptats a equips de qualsevol forma i a més a més, han de consumir molt poca energia, ja que la majoria d’ells estan en qualsevol lloc, on no hi ha possibilitat d’alimentació des de la xarxa.

Els camps a on s’està desenvolupant aquesta tecnologia son mercats de gran consum, com son els següents:

1. Imatge: Panels a l’exterior d’informació ciutadana, de publicitat, d’empreses de transport, etc. No limitats a les formes actuals, molt primes i de molt baix consum. Resistents a la intempèrie. A tot color.
2. Il•luminació: Panells de gran superfície il•luminant, de gran lluminositat,t a les finestres, parets interiors, etc. També molt estretes i de molt baix consum.
3. Cèl•lules solars, també a totes les finestres, mobiliari urbà, d’alimentació per equips portàtils. Possibilitat de milers de punts de punts particulars de generació energètica, independitzant-se aleshores de les grans companyies elèctriques.
4. Sensorica: Sensors de molt baix consum i adaptats a l’equip o al mitjà amb mobilitat absoluta. (A la roba, a petits dispositius remots, etc).
5. Packaging i Marketing: Publicitat intel•ligent als productes.
6. Bateries: flexibles i adaptats a equips minimitzant el seu volum i pes al màxim.
7. I molts altres.

En definitiva, permet aportar intel•ligència a qualsevol estri que estigui a qualsevol lloc, independentment de la seva ubicació o recursos que tingui al voltant.


Segons consultores especialitzades, aquesta tecnologia te de créixer d’una manera exponencial, en 10 anys un 500-600%, i en 20 anys, te de tenir una despesa mundial equivalent a la despesa que hi haurà en electrònica convencional.

En aquests moments hi ha molt poca competència, per lo que les possibilitats d’èxit son grans, i estem en un moment de canvi tecnològic, que te de portar un fort creixement en despesa degut al desenvolupament continuat de la tecnologia, i amb el descobriment de noves aplicacions.
Al ser mercats tecnològics i de gran consum, les possibilitats d’internacionalització son molt elevades. I també les necessitats de customització dels dispositius -adaptació a mides específiques dels clients (finestres, equips, etc)-, farà que no només les grans companyies abastin tot el mercat, sinó que es necessitarà empreses properes que adaptin la tecnologia a les necessitats particulars de cada client.